• Nem Talált Eredményt

A program során alkalmazott módszerek Frontális előadás és csoportmunka

Fedezzük fel a neten az információt!

II.3. A program során alkalmazott módszerek Frontális előadás és csoportmunka

III. A PROGRAM TARTALMA

modul

száma címe óraszám

1. Adatbázis-bemutató 9-10. osztályosok számára 3,5

2. Adatbázis-bemutató utolsó éves középiskolások számára 3,5 3. Adatbázis-használati vetélkedő a 9-10. osztályosok számára 3,5 4. Adatbázis-használati vetélkedő utolsó éves középiskolások és felsőoktatási

hallgatók számára 4

IV. A PROGRAM TANANYAGA

1. modul: Adatbázis-bemutató középiskola 9-10. osztályosok számára IV.1. A modul adatai

Időtartam: 3,5 óra IV.1.1. Tanulási feladat

A tanuló a tanulási feladatok elvégzése után meg fogja ismerni:

• az elektronikus katalógusok kezelésének mechanizmusát,

• az adatbázisokban való keresést,

• az adatbázisok tartalmi jellemzőit (Megtanulja, hogy bizonyos téma kereséséhez melyik adatbázist kell használnia.)

• a könyvtár digitalizált állományait.

A fentieken kívül: informatikai tudásra tesz szert, képes lesz célratörő keresőkérdések megfogalmazására.

IV.1.2. A tananyag és a feldolgozás részletes bemutatása A tanulási feladatokhoz tartozó részcélkitűzések:

• A részvevők felismerik, hogy komoly kutatómunkához nem elegendő a közismert keresőmotorok és az esetleg avulóban lévő kézikönyvek használata.

• Megtanulják, hogy egy adatbázisban hogy működik az egyszerű és az összetett keresés. Hogyan lehet szűkíteni időintervallumra, nyelvre, illetve teljes szövegű és lektorált dokumentumokra.

• A digitális kompetenciát illetően magasabb szintre lépnek a tanulók.

Feladatok, események részletes leírása:

Az előadó röviden bemutatja a FSZEK feladatait és szolgáltatásait, majd az adatbá-zisokról beszél általában. Ezek után kivetítőn mutatja be az adott adatbázisok hasz-nálatát. A foglalkozás lényege, hogy a bemutatott adatbázist majd a vetélkedőn a diákoknak is alkalmazniuk kell.

A vetélkedőre való felkészülés, adatbázisok bemutatása:

OPACMi a Corvina MONGUZ WEB-es felületét mutatjuk be, ami nagyon hasonló a töb-bi integrált rendszer keresőfelületéhez, talán a MONGUZ Corvináé áttekinthetőbb, mint pl. az OLIB-é. Ebben néhány funkció beiratkozáshoz kötött, míg a Corvinában nem, pl. listakészítés. A szűkítési lehetőségek megvannak mind a két OPAC-ban.

Példák:

Mann, Thomas: Varázshegy c. művének megkeresése. Kiválasztom a 2014. évet, ren-dezem lelőhely szerint. A címleírásban láthatók a közreműködők nevei, a fordító, az illusztrátor, a terjedelem, a kiadó és megkapjuk a szabad tárgyszavakat. Itt azonnal elmagyarázzuk, hogy a tárgyszavak alapján lehet azonos témára is keresni.

Miután lelőhely szerint rendeztük a találatokat, kiderül, hogy a szabadpolcon hány kölcsönözhető példány van. Megkapjuk az aktuális jelzetet, amely alapján a könyvet megtalálhatjuk a polcon. Ha nincs az aktuális jelzet előtt szám, akkor szépirodalom-ról van szó. Elmondjuk az ETO fő osztályait, hogy a tanulók tudják, melyik téma-körben hol találják meg a (nem szépirodalmi) művet és a katalógus alapján tudjanak keresni. Bemutatjuk a téma szerinti és az összetett keresést is.

MATARKA

Ismertetjük a diákokkal a MATARKA adatbázis célját: folyóirat cikkeket dolgoz fel.

MATARKA — Magyar folyóiratok tartalomjegyzékeinek kereshető adatbázisa Egyesült a kereső felülete az alábbi adatbázisokkal:

• EPA — Elektronikus Periodika Archívum és Adatbázis

• HUMANUS — Humántudományi Tanulmányok és Cikkek

• SZTE Egyetemi Kiadványok, UnivHistória, Miscellanea

Így egyszerre 4 adatbázisból van lehetőségem keresni. Látható, hogy hány folyóirat tanulmányait dolgozza fel, a cikkek szavaira tudunk elsősorban keresni.

Példák:

Téma szerinti keresés:

• magyar reneszánsz (az EHN keresővel – tehát a közös keresőfelületen – teljes szö-veget választunk.

• beírjuk, hogy irodalom, felvilágosodás. Elérjük a teljes szöveget.

Folyóiratcikk keresése (ha a folyóiratot és a szerző nevét ismerjük):

Tudjuk, hogy az írás a Nagyvilág című folyóirat 2012. évi 1-2 számában jelent meg. A kérdés az, hogy Mario Vargas Llosa milyen címmel jelentetett meg

tanul-mányt. Bemutatjuk, hogy a Matarkát választva a folyóiratokra klikkelünk, majd a betűrendes keresőbe beírjuk a folyóirat kezdő betűjét, majd kiválasztjuk a Nagy-világot. Innen már könnyű bármelyik évszám, szám kiválasztása és kiderül, hogy a cím Igaz hazugságok.

Bizonyos adatbázisok csak a könyvtár számítógépeiről érhetők el, vannak viszont olyan előfizetett adatbázisaink, amelyek beiratkozott olvasói jogosultsággal távolról is használhatók:

NAVA (a Központi Könyvtárban és a NAVA pontokon érhető el) Kiválasztjuk:

Szabad műsorok csatornák szerint

Műsorújság, hogy melyik adón mikor mit játszottak Filmhíradók:

Gyűjtemények menüpont 100 magyar film Értékesebb filmeket utólag is meg lehet nézni.

Arcanum Kézikönyvtár

• verstár

• lexikonok

• digitalizált szépirodalom

ADT Plus (minden könyvtárban, távolról nem érhető el olvasójeggyel sem.) Napila-pok digitalizálva. Kizárólag a beiratkozott olvasók érhetik el.

IV.1.3. Értékelés

Értékelés a program végén van, mivel ez a modul előadásokat tartalmaz.

2. modul: Adatbázis-bemutató utolsó éves középiskolások számára IV.2. A modul adatai

Időtartam: 3,5 óra

Tudnivalók a modul feldolgozásához: A részletes kidolgozás megegyezik az első mo-dulban foglaltakkal.

IV.2.1. Tanulási feladat

A tanuló a tanulási feladatok elvégzése után képes lesz:

• az elektronikus katalógusban történő keresésre, az e-segédletek és az adatbázisok használatára;

• a fentieket másoknak bemutatni és használatukat megtanítani;

• megismeri a fellelhető digitális tartalmakat is, amit otthonról is fel tud használni.

• Könyvismeretre is szert tesz.

IV.2.2. A tananyag és a feldolgozás részletes bemutatása

Az előadó szól egy pár szót az integrált könyvtári rendszerekről, majd áttér az elekt-ronikus katalógus kezelésére. Tisztázza, hogy mi a különbség az egyszerű, az összetett keresés és a böngészés között. Ezt követően rátér a különböző (nyelv, az idő, doku-mentumtípusa és lelőhely szerinti) szűkítési lehetőségekre: ezeket példákkal mutatja be (lásd 1. modul).

Megmutatjuk a státusz-információkat, és elmondjuk, hogy a diákok otthonról is lát-hatják, hogy melyik könyvtárba érdemes bemenni, ahol a dokumentum megtalálható és bent is van. Ismertetjük a távhasználati lehetőségeket, pl. azt, hogy otthonról is tudnak előjegyezni, könyveket hosszabbítani.

Megmutatjuk a web-katalógusban a legyűjtési lehetőségeket, amelynek eredménye-ként komplett bibliográfiát tudnak készíteni és azt tetszőleges e-mail címre el is tud-ják maguknak küldeni.

IV.2.3. Értékelés

Értékelés a program végén van, mivel ez a modul előadásokat tartalmaz.

3. modul: Adatbázis-használati vetélkedő a 9-10. osztályos tanulók számára IV.3. A modul adatai

Időtartam: 3,5 óra IV.3.1. Tanulási feladat

A tanuló a tanulási feladatok elvégzése során bizonyítja, hogy:

• Képes az elektronikus katalógusban történő többszempontú keresésre;

• Képes az adatbázisokban történő keresésre, olyanokban is, melyek nem kerültek bemutatásra a második modul során;

• A könyvek megtalálásakor általános műveltségét is felhasználja.

• Az adatbázisok használatát az alkalmazás szintjén tanítjuk meg, feltételezve azt, hogy bizonyos tananyagok feldolgozásánál a tanulók tudják, hogy melyik adatbá-zist kell használniuk.

IV.3.2. A tananyag és a feldolgozás részletes bemutatása

Ebben a modulban csoportos vetélkedő keretében kerül sor a tanultak elsajátításának ellenőrzésére. A vetélkedő egy adatbázisokra vonatkozó kérdéssorból áll, a kérdések közé beékelődik egy-egy könyvekre vonatkozó feladvány.

A vetélkedő levezetője minden csapatnak kioszt egy azonos kérdést, amely egy OPAC-ban vagy adatbázisokOPAC-ban történő keresés. Megadott idő letelte után a levezető átadja

a zsűrinek a válaszokat. A zsűri egyik tagja – aki a kérdéssor összeállítója – elbírálja a válaszokat, majd az asszisztens a szerzett pontszámokat beírja egy kivetített táblá-zatba, így minden csapat látja, hogy éppen hogy áll. Utána a zsűri ismerteti a helyes megfejtést, valamint megmutatja, hogy miként kellett volna helyesen csinálni.

A könyvekre vonatkozó tréfás vetélkedőben minden csapatból egy általuk kijelölt já-tékos vakon kiválaszt egy könyvet. Annak a címét próbálja társaival kitaláltatni. Nem használhat tulajdonneveket (pl.: Eger, Jumurdzsák, Dobó stb.) és nem mondhatja a cím szavait (pl. „csillagok”). Értelemszerűen a szerző nevét is tudnia kell. A többi csapatnak lehetősége van „rablásra”, vagyis ha az adott csapat nem találja ki a címet és/vagy a szerzőt, akkor egy másik csapat, amelyik először jelentkezik, ezt megteheti, és ha a válaszuk helyes, akkor övék a pont vagy pontok.

Ezt követi egy az adatbázisokra vonatkozó feladvány. Ha valamilyen okból kifolyó-lag a vetélkedő végén pontegyenlőség alakul ki az első két helyezett között, akkor jönnek az egy-egy pontot érő villámkérdések. (Pl. mi az az OPAC, a FSZEK mely tudomány országos feladatkörű szakkönyvtára?) A felhasznált adatbázisok: FSZEK OPAC, MATARKA, NAVA, Arcanum Közkönyvtár, ADT.

A vetélkedő kérdéseit és a könyvcím feladványokat lásd a Mellékletekben.

IV.3.3. Értékelés

A program végén kerül sor az értékelésre és az ajándékok átadására. Nem árt elbe-szélgetni a jelenlévő pedagógusokkal, mert ez a beszélgetés hasznos visszajelzés. Elé-gedettségi kérdőív is kitöltethető. A feltett kérdések megoldása után is elmondjuk a jó megoldási lehetőségeket. Több esetben előfordult ugyanis, hogy más elérési úton jutott el a diák a jó megoldáshoz. Maga az eredményhirdetés is értékelésnek számít.

4. modul: Adatbázis-bemutató és vetélkedő utolsó éves középiskolások és felsőoktatási hallgatók számára

IV.4. A modul adatai