• Nem Talált Eredményt

modul: Élet a digitális világban IV. A modul adatai

Digitális világunk – ismeretterjesztő előadások és foglalkozások

2. modul: Élet a digitális világban IV. A modul adatai

Időtartam: 2 óra

Tudnivalók a modul feldolgozásához:

Ez a foglalkozás egy frontális óra a tanulók bevonásával, sok beszélgetéssel. Eszköz-használatot nem igényel a gyermekek részéről. Fontos, hogy a mellékelt infografiká-kat ne csak a prezentáció vetítése során láthassák a diákok! Célszerű kitenni a foglal-kozás helyszínén, esetleg sokszorosítva megosztani velük. A szabadon felhasználható brossúrából célszerű annyit másolni, hogy minden résztvevőnek jusson, hogy később részletesen átolvashassák.

IV.2.1. Tanulási feladat

A tanuló a tanulási feladatok elvégzése után képes lesz:

• Kritikus és megfontolt viselkedésre, reagálási módokra az interaktív média felelős-ségteljes alkalmazása érdekében.

• Ismerni fogja az elérhető információk hitelessége és megbízhatósága körüli prob-lémákat, valamint az ezek kiszűrésére használatos technikákat.

• Bővülnek ismeretei, ezáltal tudatosabb internet- és eszközhasználóvá válik.

• Különbséget tud tenni virtuális és személyes barát, ismerős között.

• Törekszik megóvni bizalmas adatait másoktól.

• Képes lesz mérlegelni különféle, a közösségi hálózatokon megjelenő hír, kép és videó megosztásának következményeit.

IV.2.2. A tananyag és a feldolgozás részletes bemutatása A tanulási feladatokhoz tartozó részcélkitűzések:

• Váljanak tudatosabb internethasználókká, mérlegeljék az online tartalmakat hite-lesség, megbízhatóság vonatkozásában,

• Bővüljenek ismereteik a virtuális világgal kapcsolatos veszélyek tekintetében,

• Ismerjenek meg megfelelő reagálási módokat, felelős viselkedési formákat a közös-ségi hálózatokon előforduló kényes helyzetekre

Feladatok, események részletes leírása:

A prezentáció levetítése közben vonjuk be a gyermekeket az egyes témák megtár-gyalásába! Kérdezzük őket, hogy vannak-e saját tapasztalataik az adott üggyel kap-csolatban. A prezentációban elhelyezett infografikák külön is rendelkezésre állnak a mellékletek között (3-5. melléklet), illetve a letöltések URL címei szerepelnek e dokumentum VII. pontjában, a 2. modulnál. Az óra során elérhetjük, hogy szembe-süljenek a tanulók az online világ főbb veszélyeivel. A beszélgetések nyomán kiala-kulhat bennük egy megfontoltabb magatartás, mivel tájékozottabbak lesznek fontos ügyekben. Habár nem túl hosszú a prezentáció, de a beszélgetések miatt javasolt két tanórát szánni erre a modulra.

A vetítés a következő témaköröket érinti:

• Hamis hírek az interneten - hogyan ismerhetik fel, mi igaz, és mi álhír? + infog-rafika

• Hogyan mérlegeljenek posztolás előtt? + brossúra

• Veszélyhelyzetek – kapcsolat online “ismerősökkel” + infografika

• Tippek, hogyan ellenőrizhető a gyanús személy valódisága?

• Veszélyes helyzetek: alteregó a közösségi portálon

• Veszélyes helyzetek: tartózkodási helyünk világgá kürtölése

• Veszélyes helyzetek: sexting

• Veszélyes helyzetek: zaklatás. Beágyazott videó + infografika IV.2.3. Értékelés

Az óra végén tegyünk fel ellenőrző kérdéseket az elhangzottakkal kapcsolatban arról, hogy a tanulók milyen fontos ismeretekről hallottak az interneten megjelenő tar-talmak hitelességének ellenőrzésről. Foglaljuk össze a legfontosabb tanácsokat arra nézve is, hogy miként tudják kezelni az online világban rájuk leselkedő veszélyeket.

Fontos, hogy emellett emlékeztessük őket az internet és a közösségi oldalak előnyeire is, és ne a félelmeiket erősítsük, csupán reálisan láttassuk, hogy az online világ egy veszélyes zóna, amelynek ismerni kell a sajátosságát.

3. modul: The web we want – az internet, ahogy mi szeretnénk IV.3. A modul adatai

Időtartam: 2 óra (több is lehet) Tudnivalók a modul feldolgozásához:

Célszerű olyan osztályt választani a foglalkozáshoz, amelynek tanulói összeszokott közösséget alkotnak, különben nem biztos, hogy sikerül elérni, hogy megnyíljanak a gyermekek, és őszinte véleményt mondjanak. Hasznos lehet, ha a pedagógus passzív

résztvevő marad a foglalkozás során. Ez a modul megvalósítható frontális óraként is a teljes osztállyal, és csoportokra bontással is. A munkafüzetet célszerű kinyomtatni és sokszorosítani, hogy beleírhassanak a gyermekek.

IV.3.1. Tanulási feladat

A tanuló a tanulási feladatok elvégzése után képes lesz:

• Kritikusabb és felelősebb gondolkodásra.

• Digitális kompetenciái fejlődnek: jobban eligazodik a webhelyek szerkezetén és tartalmán belül.

• Szociális és állampolgári ismeretei bővülnek.

• Jogi ismeretei bővülnek.

IV.3.2. A tananyag és a feldolgozás részletes bemutatása A tanulási feladatokhoz tartozó részcélkitűzések:

• Váljanak tudatosabb internethasználókká, mérlegeljék az online tartalmakat hite-lesség és megbízhatóság tekintetében.

• Bővüljenek ismereteik a digitális világgal kapcsolatban.

• Ismerjenek meg megfelelő reagálási módokat az információs társadalomban je-lentkező számos problémára.

• Proaktív viselkedés ösztönzése, amelynek során kezükben tarthatják az irányítást az általuk létrehozott digitális tartalmak felett.

Feladatok, események részletes leírása:

A The web we want című, diákoknak és tanároknak szóló ingyenes munkafüzet (lásd 7. és 8. melléklet) kitűnő lehetőséget kínál csoportos témafeldolgozásra, vagy a teljes osztály foglalkoztatására is – akár több alkalommal is. A kiadvány egyfelől tájékoz-tatást ad az alábbi témakörökben, másfelől kitűnő feladatokat kínál számukra. A ki-választott feladatokat célszerű minden tanulóval/vagy az adott csoport résztvevőivel önállóan megválaszoltatni, majd a teljes osztály előtt megbeszélni, milyen vélemé-nyek születtek. Ez a kiadvány a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 3.0 licenc alatt került kiadásra, tehát szabad felhasználású.

A munkafüzet témakörei:

• Jogok és kötelességek a neten. A felhasználási feltételek.

• Az információ még nem tudás - hozzáférés, alkotás és megosztás. A hiteles inter-netes újságírók eszköztára.

• Részvétel, élet a neten. Akció, reakció, interakció ...

• Saját identitás felépítése.

• Legértékesebb kincsünk: a magánéletünk. Digitális lábnyomunk eltörlése.

• A bennük rejlő művészi képességek kibontakoztatása, menedzselése. Szerzői jogok.

Kitűnő ötlet volt a kiadvány szerkesztői részéről, hogy a füzetben a javaslatok, infor-mációk mellett több ország fiataljai is elmondták véleményüket bizonyos kérdések-kel kapcsolatban. A hasonló korúak véleménye többnyire nagyobb nyomatékkal bír, mint a nevelőké, szülőké.

A foglalkozásokhoz kidolgozott óraterveket, feladatlapokat találunk a szintén ingyenes, 82 oldalas, letölthető tanári kézikönyvben. Ennek témaköreiből a foglalkozást vezető személy szabadon válogathat! Javasoljuk, hogy a felmerülő témák esetén vegyék figye-lembe az adott közösség aktuális történéseit, illetve a médiából nemrégiben hallott, témába vágó eseményeket. A témaválasztásban a diákok véleményét is kérhetjük.

Csoportokra osztott foglalkozás esetén érdemes azt a feladatot is kitűzni számukra, hogy az adott témában megfogalmazott válaszaikat egyeztessék a csoporton belül, majd készítsenek egy közös állásfoglalást az adott témával kapcsolatban. Ebben nem szükséges közös nevezőre jutniuk, de érveljenek pro és kontra a különböző nézőpon-tok mellett, törekedve a téma részletes feltárására, esetenként egy tárgyilagos álláspont kialakítására. A munkára adott idő elteltével ez az állásfoglalás elhangozhatna az osz-tály előtt a csoportok képviselői részéről. Megosztható lenne más módon is, hiszen egy tanuló begépeli az elhangzó véleményeket, így készül a csoport állásfoglalása.

IV.3.3. Értékelés

A The web we want kiadvány 47-49. oldalain egy teszt is található a tanultak felmé-résével kapcsolatban „Mi mindent tanultál? Nettudós vagy netkezdő vagy?” címmel.

Ez összefoglalásnak is alkalmas, vagy egyéni, otthoni feladatnak is feladható. Ameny-nyiben órai feladatnak adjuk, akkor záró értékelésünk alapja is lehet. Mindenképpen beszélgessünk azonban a foglalkozások eredményéről! Foglaljuk össze a tanulók köz-reműködésével, hogy milyen fontos észrevételekkel gazdagodtak a feldolgozott anyag kapcsán? Mely ismeretek azok, amelyekről eddig még nem volt tudomásuk? Emeljük ki azokat a pozitív lehetőségeket, amelyek az órákon elhangzottak alapján megfogal-mazhatók (pl. önmagunk menedzselésének

módjai). Idézzük fel azokat a kockázatos viselkedési módokat is, amelyekkel árthat-nak önmagukárthat-nak és másokárthat-nak. Ismételjük át azokat a lehetőségeket, amelyekkel a személyes jogok megsértésekor élhetnek az érintettek.

V. VÁRT EREDMÉNYEK

Ismereteik bővülése, adekvát reagálási módok elsajátítása, felelősségteljesebb visel-kedés, problémák rendezésének módjai, szociális érzékenység fejlődése, tudatosabb internet- és eszközhasználóvá válás.

VI. ESZKÖZLISTA

• laptop az előadónak

• laptopok a csoportokból egy-egy személynek (3. modul, csoportfoglalkozás jel-legű anyagfeldolgozás)

• projektor

• munkafüzet, infografikák, brosúra

VII. SZAKIRODALOM-JEGYZÉK

A szakirodalom-jegyzék a http://www.azenkonyvtaram.hu/fejlesztes oldalon a prog-ram címére kattintva tölthető le.

VIII. MELLÉKLETEK

1. Áldás és átok - az okostelefon - prezentáció, 21 dia. Készítette: Szilassi Andrea https://www.slideshare.net/enkonyvtaram/lds-s-tok-az-okostelefon

2. Élet a digitális világban - prezentáció, 20 dia. Készítette: Szilassi Andrea

https://www.slideshare.net/enkonyvtaram/let-a-digitlis-vilgban-134879653 3. Gondolj arra képre, amit posztolni akarsz! - infografika a Safer Internettől 4. Az összes online barátodat ismered személyesen? - infografika a Safer Internettől 5. Online zaklatás - infografika a Kék Vonaltól

6. Gondolkodj, mielőtt megosztasz! A Facebook és a Media Smarts közös brossúrája 7. The web we want - (ingyenes) munkafüzet tiniknek. Készítette az European

Schoolnet

8. The web we want - (ingyenes) tanári kézikönyv. Készítette az European Schoolnet

A mellékletek http://www.azenkonyvtaram.hu/fejlesztes oldalon a program címére kattintva tölthetők le.

MÉDIATUDATOSSÁGRA