• Nem Talált Eredményt

A tananyag és a feldolgozás részletes bemutatása A tanulási feladatokhoz tartozó részcélkitűzések:

Mozgókép, videóblog (vlog) készítés

IV.1.2. A tananyag és a feldolgozás részletes bemutatása A tanulási feladatokhoz tartozó részcélkitűzések:

• álhírek, hoaxok, felismerése

• megtévesztő oldalak felismerése

• sajtóhírek műfaj szerinti besorolása

Feladatok, események részletes leírása:

1. óra

Fogalommeghatározás: Kérdezzük a diákokat az álhírekről, tudjuk meg, mire gon-dolnak a fogalmat hallva. Mutassuk be fajtáikat, keletkezésük és terjedésük okait, és hogy miként védekezhetünk ellenük! (Mik azok az álhírek, és hogyan védekezzünk ellenük? )

Álhírek régen és most: Mutassunk rá, hogy nem új jelenségről van szó, és beszéljünk arról, miben különböznek a mai álhírek más korok álhíreitől. (Egyre nagyobb képte-lenségeket hisznek el az emberek.)

Aktualitások: Beszéljük meg, miért lett felkapott ez a téma mostanában (Milyen hatással voltak az álhírek az amerikai választásra? - Így verték meg a kamuhírek a valódikat a Facebookon?).

Személyes tapasztalatok: Kérdezzük meg a diákokat, ők hol találkoznak álhírekkel, illetve szembesültek-e már azzal, hogy – akár akaratlanul is – maguk is álhírt osztot-tak meg. Ha igen, emlékeznek-e rá, milyen körülmények között történt ez (Ezért osztunk meg kamuhíreket a Facebookon).

Következmények, tanulságok: Osszunk meg a diákokkal példatörténeteket arról, milyen nem várt következményei lehetnek az álhíreknek. Ezután kérdezzük meg őket arról, ők ismernek-e olyan eseteket, amelyekben az álhíreknek valós következményeik lettek.

Feladat: Tesztkészítés, előzetesen felmérjük a diákok tájékozottságát az álhírekről.

(Legyél Te is álhírvadász!)

2. óra

Szempontok az álhírek felismeréséhez

Ez az óra az álhírek felismeréséhez nyújt segítséget. A foglalkozás vezetője előre kivá-logatott videókat mutat a csoportnak, a diákok egy edukációs poszter alapján ellenőr-zik a videók valóságtartalmát.

Segédanyag (1. melléklet): Küzdelem az álhírek ellen (edukációs poszter)

Konkrét elemek, hivatkozások a videóban: Tartalmaz-e a videó olyan konkrét ne-veket, számokat, helyszíneket, dokumentumokra hivatkozásokat, amelyeknek utána lehet nézni? Keressenek a diákok ezek közül hármat és próbálják ellenőrizni az érte-sülést.

Forrás elemzése: Ki a videó szerzője, megosztója, mit tudunk róla, mennyire meg-bízható? Mit tudunk a videó közzétevőjéről? Relevánsak-e a videóban megszólaló források?

Kontextus: Biztos, hogy az adott videó teljes képet ad a benne foglalt eseményről?

Keressenek a diákok ugyanerről az eseményről más forrásokból további videókat, és ellenőrizzék, vannak-e benne új vagy eltérő információk, és azok változtatnak-e vala-mit az eredeti anyag értelmén.

Célközönség: Kideríthető-e a képek, a nyelvezet, a tartalom, a szájt neve alapján, hogy kiknek szól a videó? Ez alapján észrevehetők-e olyan jelek, amelyek arra utalnak, hogy a szerző ki akarta szolgálni a nézőt?

Mi lehet a videó célja? Pénzkereset (erre utalhat a milliónyi banner a képen)?

Edukáció, informálás (sok-sok hasznos és a mondanivalót alátámasztó, releváns link)?

Befolyásolás (érzelmekre hatás, vélemény elemek, logikai bakik)?

Kivitelezés: Mennyire világos, miről szól a videó? Milyen a stílusa, a képi világa, a kinézete?

IV.1.3. Értékelés

Egy maximum 15 perces elemzés után a diákok meséljék el, hogy a fentiek alap-ján megbízhatónak tartják-e a kiválasztott videót, valamint azt, hogy a szempontok közül melyik segítette őket a legjobban ennek meghatározásában. A modul zárása-ként összegezzük a diákok által elért eredményeket. Teremtsünk alkalmat arra, hogy a résztvevők kifejthessék álláspontjukat arról, hogy véleményük szerint mi segíthet az álhírek felismerésében.

2. modul: Tájékoztatás vagy szórakoztatás, információk kategorizálása IV.2. A modul adatai

Időtartam: 2 óra

Tudnivalók a modul feldolgozásához:

Ez a modul az előző folytatásaként átvezet a televíziós műfajok területére. Elsősorban azt vizsgáljuk, milyen formai és tartalmi jegyek alapján ítélhetjük meg egy új infor-máció, videó létrejöttének eredeti célját.

Ebben sokat segít, ha tisztában vagyunk azzal, hogy az adott tartalom

• tájékoztat/tudósít,

• meggyőz/rábeszél,

• szórakoztat,

• vagy értékesít/reklámoz.

Miután felismerték a diákok a videó keletkezésének elsődleges szándékát, a következő feladat, hogy olyan kategóriákba rendezzék azokat, amelyek megfelelnek a televíziós műfajok szerinti besorolásnak.

IV.2.1. Tanulási feladat

A tanuló a tanulási feladatok elvégzése után képes lesz:

• az információk tartalom szerinti csoportosítására,

• a televízióműsorok, videók műfajok szerinti besorolására,

• a talált információk alkalmazásával a készítők valódi szándékának felismerésére.

IV.2.2. A tananyag és a feldolgozás részletes bemutatása A tanulási feladatokhoz tartozó részcélkitűzések:

• A televíziós műsortípusok sajátosságainak megismerése.

• A live média és az online média sajátosságainak megismerése.

1. óra

Televíziós műfajok

A televízió még napjainkban is rendkívül magas presztízsű médium, az internet mel-lett a legnagyobb hatást elérő reklámhordozó. Fő előnye az audiovizuális jelleg, nézése bármikor felfüggeszthető, képes háttérmédiumként is funkcionálni.

Alapvetően 5 műfajtípust különböztetünk meg:

• információs műsorok (híradók, háttérműsorok, beszélgetések, riportok stb.)

• filmműsorok

• kulturális és oktatási műsorok (pl. iskolatévék, zenei műsorok, színházi közvetí-tések)

• sportműsorok

• szórakoztató műsorok (show-műsorok, vetélkedők, szórakoztató magazinok).

Segédanyag (2. melléklet): Televíziós műfajok

Feladat: Mutassunk néhány példát a különböző műsortípusokból, próbálják a diá-kok azokat besorolni az adott kategóriákba!

2. óra

Információk a közlő szándékai szerinti csoportosítása

Az információs műsorokban a legnehezebb a gyerekek számára különbséget tenni a különböző műfaji sajátossággal rendelkező riportok, tudósítások közt. Ezért fontos, hogy tisztában legyenek azokkal a formai és tartalmi jegyekkel, amelyek segítenek valamilyen tartalmi kategóriába sorolni az adott híranyagot.

Segédanyag (3. melléklet): Információk közlő szándékai szerinti csoportosítása Feladat: A diákoknak előre elkészített híranyagokat mutatunk, amelyek ugyanarról a témáról készültek, de más-más szándékkal. El kell dönteniük, hogy az adott híranyag tájékoztat, meggyőz, reklámoz vagy szórakoztat-e. A választott téma lehet a környe-zetvédelem, az energiatermelés vagy az egészségügy. Fontos, hogy a foglalkozásvezető elmagyarázza, mik azok a jelek, amelyek az adott híranyagban a tartalmi megfogal-mazáson kívül arra utalhatnak, hogy az nem csupán tájékoztató céllal készült.

IV.2.3. Értékelés

A hírek értékelésekor fontos, hogy a foglalkozás vezetője felhívja a figyelmet az ár-nyalatnyi különbségekre. Az esetleges rossz besorolások esetén ne a helyes megoldásra koncentráljon a magyarázat, hanem sokkal inkább a tartalomban megbúvó félreve-zetésre. Arra, hogy mi téveszthette meg a diákot. Az értékelés egy közös gondolkodás látszatát kell, hogy keltse, pozitív tartalmú, ösztönző visszajelzést küldjünk mindenki számára.

3. modul: Videófelvétel készítés alapjai, videó vágása IV.3. A modul adatai

Időtartam: 4 óra

Tudnivalók a modul feldolgozásához:

A modul célja, hogy a résztvevő diákok megismerkedjenek a videofilm-készítés alap-vető szabályaival. Képesek legyenek különböző beállításokkal, különböző témákban felvételeket készíteni, és azokat publikálni. Az utómunkálatok során a videofelvétele-ket megfelelő feliratokkal ellátni.

IV.3.1. Tanulási feladat

A tanuló a tanulási feladatok elvégzése után képes lesz:

• különböző beállításokkal videofelvételt készíteni,

• videofelvételt szerkeszteni, vágni,

• az elkészült videoanyagot megfelelő szöveges felvezetővel (felkonffal) ellátni.

IV.3.2. A tananyag és a feldolgozás részletes bemutatása A tanulási feladatokhoz tartozó részcélkitűzések:

• videofelvétel-készítés alapjainak megismerése

• felvevőgép és a téma viszonya, kamera beállítások megismerése

• látvány mozgóképi ábrázolása Feladatok, események részletes leírása:

A foglalkozás keretein belül, miközben a gyerekek megismerkednek a videofelvé-tel-készítés alapjaival, a rendelkezésre álló kamerákon el is végzik a szükséges beál-lításokat. Így készítenek videofelvételeket események illusztrálásához. A foglalkozás utolsó részében az elkészült videókat az utómunkálati szoftverekkel készre vágják.

A foglalkozáshoz célszerű videofelvétel-készítésben jártas munkatárs segítségét kérni (esetleg a helyi televízió, helyi online oldal munkatársa).

1-2. óra

Ismerkedés a videofelvétel-készítés alapjaival, a kamera beállító szerveivel, a külön-böző üzemmódokkal. Itt elsősorban frontális képzéssel mutatjuk meg a gyerekeknek, milyen hatással vannak az elkészült képre a különböző beállítások.

Az óra közben mindenki kezében ott van a kamera, mobiltelefon és végrehajtják azo-kat a feladatoazo-kat, amelyeket a foglalkozás vezetője mond.

Az óra második részében a gyerekek a megfelelő beállításokkal felvételeket készítenek egymásról és a teremben folyó munkáról.

Segédanyag (4. melléklet): Kamera beállításai 3-4. óra

Videó vágása:

Ezen a foglalkozáson a diákok megismerkednek a videó vágás és szerkesztés lépéseivel.

A kamerával felvett anyagok vágatlanul is feltölthetők YouTube-ra, de akár egy odail-lő hangulatos zenével, felirattal sokakkal hatásosabbá tehető a felvétel.

A vágást az ingyenes Windows Movie Maker vagy Movie Creator videoszerkesztővel végezhetjük (operációs rendszer függő).

A program elindítása után célszerű a diákoknak a lehetséges beállításokat és funkci-ókat végig mutatni.

Segédanyag (5. melléklet): Videó vágása

Feladat: Az előre előkészített snittekből egy videofilm készítése. Praktikusan a könyv-tár egy részlegét bemutató filmet kell a diákoknak zenére összevágni. Az elkészült anyagot a diákok feltöltik egy nem nyilvános YouTube csatornára, megfelelő meta-adatokkal és kísérőszöveggel látják el.

IV.3.3. Értékelés

Részletesen elemezzük az elkészült anyagokat, támogató jelleggel segítsük a videófil-mek elkészítését.

4. modul: Egy napom a könyvtárban, vlog készítése IV.4. A modul adatai

Időtartam: 4 óra

Tudnivalók a modul feldolgozásához:

A foglalkozás keretében a diákok egy vlog bejegyzést (videóblog) készítenek a könyv-tár Vlogkönyv-tár nevű YouTube csatornájára. A résztvevők csoportos munkában olyan témákat dolgozzanak fel a könyvtár életéből, amelyekkel a korosztályuk számára is érdekessé teszik a könyvtárat. Célszerű a csoport számára egy részletes könyvtárbe-mutatót tartani, amelyben nemcsak a nyilvános tereket mutatjuk meg, hanem a „rej-tett kincseket” is (raktár, mikrofilmolvasó, hangstúdió, bakelitlemez, 3D nyomtatás stb.) Fontos, hogy az elkészült vlogok ne a folyamatot mutassák meg, hanem azokat az érdekességeket, amelyeket a diákok is érdekesnek találtak.

IV.4.1. Tanulási feladat

A tanuló a tanulási feladatok elvégzése után képes lesz:

• az előzetes tanulmányok alapján szelektálni az információk közt,

• projekt munkában dolgozni,

• önálló videóanyagot előállítani.

IV.4.2. A tananyag és a feldolgozás részletes bemutatása A tanulási feladatokhoz tartozó részcélkitűzések:

• téma megtalálása, kiválasztása a könyvtárban

• téma megadott szempontok szerinti feldolgozása

• téma publikálása a YouTube csatornán

Feladatok, események részletes leírása:

Témaválasztás

A tanulókkal megbeszéljük, hogy a mai foglalkozáson az eddigi ismeretek birtokában egy olyan könyvtárlátogatáson vesznek részt, ahol az a feladat, hogy olyan témákat talál-janak, ami számukra és a hasonló korú diákok számára érdekessé tehetik a könyvtárat.

A könyvtárlátogatás előtt a tanulók figyelmét felhívjuk arra, hogy bármiről kérdez-hetnek, amit érdekesnek találtak a könyvtárlátogatás során.

A diákoknak egy könyvtáros részletesen bemutatja a könyvtárépület részeit, azokat a tereket is, amelyek nem látogathatók.

Téma feldolgozása

A látogatás után egy ötletbörzét tartunk, ahol a középiskolások elmondják, szerintük milyen témákat érdemes feldolgozni. Az ötletbörze után közösen döntenek arról a 3-4 témáról, amely felkerül az általuk szerkesztett YouTube csatornára. Ezután 5 fős stábokat hozunk létre önkéntes alapon. Fontos, hogy a stábban legyen olyan, aki a vlogger szerepét betölti, a többi feladatokat a tanulók osztják meg egymás közt: ki az, aki az információkat begyűjti, ki írja a forgatókönyvet, választ zenét, vágja a videót, ki készíti elő a megjelenést.

Az előkészítés során fontos, hogy a könyvtár dolgozóit tájékoztassák arról, hogy mi-lyen jellegű munka zajlik a könyvtárban. Hosszú távon célszerű a tanulókat valami-lyen jól látható, esztétikus nyakba akasztóval vagy kitűzővel ellátni.

Segédanyag (6. melléklet): Vlogger stratégiák Téma készre vágása

A foglalkozás második részében a diákok a számítógépes teremben készre vágják a nyersanyagot. Ebben a fázisban fontos, hogy odafigyeljünk a kollektív munkára, mindenki vegyen részt a kész produktum létrehozásában. Amennyiben a könyvtár rendelkezik televízióstúdióval (sok könyvtár nyert a digitális labor pályázaton ilyen eszközöket), létrehozhatunk egy keretvideót amelyben, mint egy televíziós műsorve-zető, a legalkalmasabb vlogger összeköti a vlogokat.

IV.4.3. Értékelés

Részletesen elemezzük az elkészült anyagokat, támogató jelleggel segítsük a legjobb, leghatásosabb vlog létrehozását.

5. modul: Információk etikus közzététele, megosztása IV.5. A modul adatai

Időtartam: 2 óra

Tudnivalók a modul feldolgozásához:

A modul célja, hogy a nyilvános publikáció szabályainak megismerése után a diákok kialakítsák az általuk szerkesztett YouTube csatorna arculatát. Megbeszéljék az elké-szült anyagok sorrendjét, a csatorna nevét.

IV.5.1. Tanulási feladat

A tanuló a tanulási feladatok elvégzése után képes lesz:

• dönteni az elkészült anyagok sorrendjéről,

• kritikusan megvizsgálni az általuk létrehozott tartalmat,

• alkalmazni az etikus közlés szabályait.

IV.5.2. A tananyag és a feldolgozás részletes bemutatása A tanulási feladatokhoz tartozó részcélkitűzések:

• témák sorrendjének eldöntéséhez tartozó elméleti háttér megismerése

• anyagok sorrendjének kialakítása

• kész vlogok feltöltése, publikálása Feladatok, események részletes leírása:

Ezen a foglalkozáson a diákok közösen megtekintik az elkészült videó anyagokat, értékelik azokat, majd döntenek azok sorrendjéről a YouTube csatornán.

Amennyiben van stúdió, elkészítik a keretvideót, amely hasonlít a televízióműsorok híradójának struktúrájához.

A publikáláshoz a legcélszerűbb a könyvtár Yotube csatornáján kialakítani egy vlog-ger csatornát, ahol az impresszumban közöljük, hogy milyen céllal és tartalommal jött létre a csatorna. Az csatorna elnevezése utaljon a könyvtárra (Vlogtár). A stáb-listában a vlog végén minden alkalommal szerepeljen az adott csoport hangulatos fényképe, videója.

A lényeg, hogy a csoport tagjai büszkék legyenek az általuk készített produktumra, és megosszák azt Facebook oldalukon. A megjelenő információkkal kapcsolatban fon-tos, hogy a foglalkozásvezető átnézze, és esetlegesen módosítsa a bejegyzést abban az esetben, ha az valakinek a személyiségi jogát, vagy a könyvtár jó hírét sérti. Természe-tesen ezt is beszélje meg a készítőkkel, miért fontosak ezek a szempontok.

IV.5.3. Értékelés

Mivel ez az utolsó foglalkozás fontos, hogy ne csak az adott foglalkozást, hanem az egész együtt végzett munkát értékeljük. Az értékelés döntően a diákok tapasztala-tairól szóljon: mit tartottak jónak, érdekesnek, mit tartottak unalmasnak, felesle-gesnek. Fontos, hogy ezek a tapasztalatok beépüljenek a következő foglalkozások tematikájába.

V. VÁRT EREDMÉNYEK

A tájékozottság és médiatudatosság növekedése.

A biztonságos internethasználatot erősítő mechanizmusok kialakulása.

A videókészítés sajátosságainak megismerése, alkalmazása.

A YouTube-on, Facebook-on és az Instagramon való professzionális kommunikálás.

Kreatív kommunikáció az iskola weboldalán.

VI. ESZKÖZLISTA

• 15 db multimédiás számítógép internet hozzáféréssel

• 15 db fényképezőgép vagy mobiltelefon (a diákok használhatják saját eszközeiket

• 2 db professzionális kamera, képkeverő, stúdióvilágításis)

• Előadó számára multimédiás számítógép, videókamera, projektor, flipchart

• Szoftverek: MS Office, Windows Movie Maker, vagy Movie Creator videószoftver

VII. SZAKIRODALOM-JEGYZÉK

A szakirodalom-jegyzék a http://www.azenkonyvtaram.hu/fejlesztes oldalon a prog-ram címére kattintva tölthető le.

VIII. MELLÉKLETEK

1. Küzdelem az álhírek ellen (edukációs poszter) 2. Televíziós műfajok

3. Információk közlő szándéka szerinti csoportosítása 4. Kamera beállításai

5. Videó vágása 6. Vlogger stratégiák

A mellékletek http://www.azenkonyvtaram.hu/fejlesztes oldalon a program címére kattintva tölthetők le.

NETBIZTONSÁG, ETIKUS