• Nem Talált Eredményt

A modul adatai Időtartam: 1 óra

Behálózva – szépirodalommal a felelősségteljes internethasználatért

IV.1. A modul adatai Időtartam: 1 óra

Tudnivalók a modul feldolgozásához:

A modul feldolgozásában érintett korosztály: 8–11 évesek

A foglalkozás eredményes lefolytatásához szükséges az egymás felé fordulással, figye-lemmel megteremtett intim, bizalmas közeg. A gyerekek egymást ismerve, de sokuk számára ismeretlenebb közegbe érkeznek, mivel sokan először találkoznak a könyvtá-rossal, aki a foglalkozást vezeti. Fontos a résztvevők teljes körének bevonása. A könyv-tárosnak figyelnie kell arra, hogy aki bátortalanabb könyves környezetben, kellő fi-gyelmet kapjon, megbízható légkörben érezze magát. Mindenkinek lehetőséget kell adni a megszólalásra. A résztvevőknek érezniük kell, hogy minden válasz elfogadható, nincs helytelen felelet, mindenki véleménye fontos, figyelmet érdemel. A foglalkozás vezetőjének (inkább irányítójának) feladata a beszélgetés, a vita elindítása. Kérdése-ivel ne sugallja a várható választ. A közösségben felmerülő vitákat, konfliktusokat finoman a megoldás felé kell terelnie. Törekednie kell arra, hogy a bátortalanabbak

is lehetőséget kapjanak a megszólalásra, de az erőltetett véleménynyilvánítást kerülni kell. A foglalkozás során előfordulhat olyan kényes téma felvetése a közösség valame-lyik tagjától, vagy olyan komoly probléma felismerése, amelynek megbeszélésére a könyvtári óra keretein belül nem kerülhet sor. Ebben az esetben az érintettnek jelezni kell, hogy a foglalkozás végén részletesebben elmesélheti problémáját. Ha szükséges és lehetséges, a kísérő tanár, esetleg iskolapszichológus segítségét kell kérni.

A szükséges eszközök: a csoport létszámát meghaladó számú különböző méretű, for-májú, színű kavicsok (lehetnek kagylók, csigahéjak, falevelek); egy gombolyag fonál IV.1.1. Tanulási feladat

A digitális kompetencia etikai oldala, a szociális kompetencia, az empátia, az önisme-ret és a szövegértés fejlesztése.

A tanuló a tanulási feladatok elvégzése után képes lesz:

• figyelni belső érzéseire, megfogalmazni érzelmeit;

• másokat figyelmesen végighallgatni, véleményüket elfogadni;

• saját véleményét megfogalmazni;

• elhelyezni saját digitális eszközhasználatát a használat mértéke szerint társaihoz viszonyítva;

• összehasonlítani saját digitális eszközhasználatát az egészség megőrzését szem előtt tartó internet, számítógép- és okostelefon-használattal.

IV.1.2. A tananyag és a feldolgozás részletes bemutatása A tanulási feladatokhoz tartozó részcélkitűzések:

A foglalkozáson résztvevő gyerekek könyvtári, könyves környezetben irodalmi idéze-tekkel, játékokkal tarkítva hallhatnak a digitális eszközök használatának helyes mér-tékéről. Szembesülhetnek azzal, hogy hétköznapjaikban mekkora szerepet tölt be az internet, a számítógép, az okostelefon használata.

Feladatok, események részletes leírása:

Feladat:

A foglalkozáson részt vevők kört alkotva helyezkednek el. A könyvtáros néhány mondatban felvázolja, milyen könyvtári óra részesei lesznek. Felhívja figyelmüket a szabad véleménynyilvánításra és a mások véleményének, gondolatainak tisztelet-ben tartására.

Ráhangolódásként a csoport minden tagjának ki kell választania egy kosárnyi ka-vicsból a hangulatának, kedvének megfelelő egyet. Majd néhány szóval, mondattal elmondania, hogy miért választotta, miközben a kavicsok visszakerülnek a kosárba.

Válasszatok a körbeadott kosárból egy nektek tetsző kavicsot aszerint, hogy érzitek magatokat, milyen a hangulatotok! Szeretném, ha egymás után mindenki indokol-ná választását.

Feladat:

A foglalkozás vezetője felolvassa Varró Dániel „Miért üres a postaláda mostanába?”

című versét. (A verset ki is lehet osztani a résztvevőknek, akik önálló olvasással isme-rik meg sorait.) A gyerekekkel közösen összehasonlítják a hagyományos és a virtuális leveleket, üzeneteket. Megfogalmazzák előnyeiket, hátrányaikat és velük kapcsolatos saját élményüket.

Hallgassátok meg a következő verset:

Varró Dániel: Miért üres a postaláda mostanába? – a verset a cím és a szerző nevének felolvasása nélkül idézzük fel. (lásd 1. melléklet.)

Mit gondoltok a versről? Mi jut eszetekbe róla?

Miről szól a vers?

Ki az, aki szokott levelet küldeni az interneten? Ki az, akinek van e-mail címe?

Kinek szoktatok levelet írni?

Szoktatok hagyományos levelet, képeslapot küldeni? Ki az, akinek ilyet küldtök?

Kaptatok már a postaládátokba hagyományos képeslapot?

Szerintetek mi a különbség a kettő között?

Az e-mail: gyorsabban ér célba; azonnal olvashatják; könnyen ki lehet törölni; el is veszhet; nem biztos, hogy célba ér; felületesebb a formája és megfogalmazása;

A postai levél: pontosabban, körültekintően, szebben van megfogalmazva; megőriz-hető a tárgya; lassabban teszi meg az utat a címzettig; amikor valakit felköszöntünk, vagy más ünnepi alkalomra sokkal szebb ajándék.

Többen említettétek, hogy nem levelet, hanem üzenetet küldtök. Ki az, akinek küldi-tek? Milyen eszközről küldiküldi-tek? Milyen üzenetküldő alkalmazással külditek az üze-netet?

Mi jellemzi ezeket az üzeneteket? (Itt szóba kerülhetnek a kéretlen, bántó üzene-tek. Alkalom kínálkozik arra, hogy megbeszéljük, mit lehet ilyenkor tenni. Mit tesznek a gyerekek, ha ilyennel találkoznak? Kitől kérhetnek segítséget?)

Ha valakinek levelet küldtök, milyen számítógépről teszitek? Kinek a számítógépe előtt ültök?

Szeretném, ha mindenki válaszolna a kérdésemre és azt is elmondaná, hogy mire hasz-nálja még ezen kívül a számítógépet?

Mennyi időt töltötök a számítógép előtt?

Feladat:

A következő feladat megoldásával megtudhatjuk, hogy a gyerekek milyen mértékben használják a számítógépet, a telefont. Megtudhatjuk, hogyan értékelik saját digitális eszközhasználatuk mértékét magukhoz és másokhoz képest.

Ismét a kavicsokkal teli kosarat adjuk körbe. Mindenkinek választania kell egy szá-mára szépnek látott darabot aszerint, hogy saját megítélése alapján milyen mértékben használja a digitális eszközöket. Túl sok, éppen megfelelő, vagy kevés időt tölt a szá-mítógép, az okostelefon játékainak, alkalmazásainak használatával. A kézben tartott saját tárgy segítheti a későbbi véleménynyilvánítást, megszólalást. Előfordulhat, hogy valaki nem szeretne választani, vagy nem szeretné a többiekkel megosztani választá-sát. Tartsuk tiszteletben a hallgatáválasztá-sát. A későbbiekben szólítsuk meg, figyeljünk arra, hogy részese maradjon a beszélgetésnek.

Szeretném, ha néhány mondattal – a körben egymás után– mindenki el is mondaná, miért éppen a kezében tartott kavicsra esett a választása. Naponta hány órát ültök a számítógép, okostelefon mellett?

Hasonlítsátok össze saját kavicsotokat a többiekével. A kavics mérete azt mutatja, hogy mennyit használjátok a digitális technika eszközeit, milyen mértékben tölti ki napjai-tokat a virtuális világ. Megítélésetek szerint a többiek jól választottak? Jól látják saját tevékenységüket a számítógépek és okostelefonok világában?

A csoport tagjai elmondhatják, hogy egymást mennyire látják „kockának”. A véle-ményeket meg lehet vitatni. Érdekes lehet mások megítélése, elgondolkodtató, meg-döbbentő, vagy éppen igazoló, hogy helyesen látják saját részvételüket a virtuális vi-lágban. Alkalom kínálkozik arra, hogy megbeszéljék, mi az elfogadható mértéke a napi, heti számítógép és telefonhasználatnak. Alakítsuk ki úgy a beszélgetést, hogy a gyerekek maguk mondják el, mi a helyes.

Lehetőség:

Mozgékonyabb csoportnál a kavicsok helyett sorba is állíthatjuk őket aszerint, hogy a csoport többi tagjához viszonyítva hol helyezkednek el a virtuális jelenlétüket vizs-gálva.

Gondoljátok át: Mennyit használjátok a számítógépet, az okostelefont akár játékra, kapcsolattartásra, vagy zenehallgatásra napi viszonylatban.

Szerintetek a csoport többi tagjához képest többet, vagy kevesebbet töltötök el a digitá-lis eszközök használatával? Helyezkedjetek ezek alapján sorba! Ha nehezen tudjátok ezt eldönteni, a sor helyett alakítsatok csoportokat aszerint, hogy keveset, elfogadható mértékben, vagy sokat használjátok a digitális eszközöket!

Feladat:

A foglalkozás vezetője ismét felolvassa Varró Dániel „Miért üres a postaláda mos-tanába?” című versét. A gyerekeknek most össze kell gyűjteniük a versből azokat a kifejezéseket, amelyek digitális világunkra utalnak. A szavakat megjegyezhetik és a felolvasás végén szóban gyűjthetik egy csokorba.

Hallgassátok meg még egyszer a verset (valaki a csoportból fel is olvashatja) és figyeljé-tek meg azokat a szavakat, amelyek ismeretlenek, vagy különösek számotokra. Melyik szavak utalnak a számítógépes világra? Gyűjtsük ezeket össze!

Játsszunk szóláncot! Válasszuk ki az egyik fogalmat az előbbi versből kiemeltek közül.

Ez lesz a szólánc indító fogalma. Az a feladat, hogy körbe haladva mindenki mondjon egy olyan szót, amelyik az előzőről eszébe jut.

Több kört is játszhatunk, ha a gyerekek élvezik. Az egyes fogalmaknak nem kell a digitális világhoz kapcsolódnia. Bármely szó elfogadható, amelyik elhangzik és meg tudják magyarázni mi az, amivel kapcsolódik az előzőhöz.

Feladat:

A könyvtáros felolvassa Krusovszky Dénes „Miért jó a számítógép?” című versét. Ki is oszthatjuk a verset minden egyes résztvevőnek, így saját olvasatukban élhetik át a vers sorait. A gyerekek feladata, hogy a költő gondolatai után megfogalmazzák, hogy miért áldásos számukra a számítógép.

Hallgassátok meg Krusovszky Dénes versét: Miért jó a számítógép? (lásd 2. melléklet)

Miről szólt a vers?

Szeretném, ha elmondanátok, mivel szoktatok játszani a számítógépen, okostelefonon!

Ismét megszólíthatunk egyenként mindenkit. Ebben a körben kiderül, hogy ki az, aki rendszeresen sokat játszik és az világossá válik, hogy korosztályának megfelelő játékkal játszik-e.

Többen említettetek olyan játékot, amelyet nem egyedül, hanem egy távoli számítógép előtt ülő gyerekkel (felnőttel) játszotok. Ki az, aki akár a világ egy másik pontjáról ve-letek játszik? Mennyire ismeritek? Hogyan kerültetek vele kapcsolatba? A játékon kí-vül más is szóba kerül, ha az interneten keresztül üzentek, vagy beszélgettek egymással?

A távoli, virtuális ismeretségek jelenthetnek-e veszélyt?

Elsősorban a gyerekek véleményére legyünk kíváncsiak. Megtudhatjuk, hogy eb-ben az életkorban mennyire lépnek könnyen egy ismertelennel kapcsolatba, kér-nek-e segítséget, ha bántónak, kellemetlennek érzik a virtuális beszélgetések témá-ját, stílusát. Az elhangzó helyes megállapításokat ismételjük, erősítsük meg!

• Ne állj szóba azzal, aki bántó üzenetet küld!

• Tiltsd le a kapcsolatot, beszélgetést a zaklatóval!

• Szólj a szüleidnek, vagy más felnőttnek, akiben megbízol!

Feladat:

A könyvtáros játékkal oldja a beszélgetést. Szükség lesz egy gombolyagra, amelyik annak alapján kerül egyik résztvevőtől a másikig, hogy milyen tulajdonságbeli kapcsolatot tudnak a gyerekek egymásban felfedezni. Ez megmozgatja a résztve-vők mindegyikét és lehetőséget kínál a közösségük jobb megismerésére, miközben kézzel foghatóan mutatja meg egy kicsiny hálózat kuszaságát.