• Nem Talált Eredményt

A nagy statisztikai tájkép

In document 1.1. Spanyol nyelv az USA-ban (Pldal 26-29)

2. Latínók a számok tükrében

2.1. A nagy statisztikai tájkép

A statisztika mindig nehéz (főleg egy jogász számára), mégis nagyon sokat tudhatunk meg általa. Az Egyesült Államokban a kézirat lezárásáig a legutolsó általános összeírás 2010-ben volt. Azóta az amerikai statisztikai hivatal (U.S.

Census Bureau) több elemzést is közzé tett, amelyek a hatalmas adathalmazt elemzik-boncolgatják. Az alábbiakban ezek és a korábbi felmérések adatait (egészen a nyolcvanas évekig visszamenően) vetem össze annak érdekében, hogy egy átfogó képet nyerjünk a mai hispán valóságról.

A spanyol ajkú közösséget a statisztikai hivatal „hispán vagy latínó”

(hispanic/latino) névvel illeti. Ez a népcsoport azonban magát elsősorban

„latínóként” nevezi. A legutóbbi népszámlálás során külön kérdés vonatkozott a hispán származásra és külön a faji hovatartozásra. A hispán származás ugyanis nem faji, hanem inkább kulturális és nyelvi kategória a statisztikában – amely szintén megerősíti az előző fejezeteben felvetett „nyelvi közösség” jelleget.

A hispán származásra vonatkozó adatgyűjtés módszertani alapjait egy 1997-es statisztikai módszertani útmutató tartalmazza.38 Ez egy szövetségi és sajátosan amerikai norma: egy központi közigazgatási hatóság (agency) által kiadott szabályozó, amely a hatáskörben lévő szervek munkájára kötelező erővel bír. Ez a szabályozó tette kötelezővé, hogy mivel „faji” (race) és „szár-mazási” (ethnicity, Hispanic origin) önálló, egymástól elkülönülő fogalmak, így az adatfelvétel során ezekre vonatkozóan két külön kérdést kell feltenni.

Megjegyzem, hogy „etnikai” jelzővel egyedül a latínókat illeti a statisztika, a bennszülött indiánok „faji” kategória. Így van lehetőség például arra, hogy a „mesztic”, félvér lakosság egyszerre tudja hispán és bennszülött identitását

38 Revisions to the Standards for the Classifi cation of Federal Data on Race and Ethnicity, www.

whitehouse.gov /omb/fedreg/1997standards.html

vállalni az összeírás során, bár elsődlegesen az Afro-Latino csoport kiesésével indokolták a U.S. Census Bureau kutatói a két külön kategória fenntartását.39

A külön kérdéssel történő adatgyűjtés sok vitát váltott ki az irodalomban pro és kontra.40 A statisztikai hivatal a kritikákra reagálva egy alternatív kutatást folytatott le, amely postai megkeresés, telefonos interjú és országos adatelemzésből állt. Az alternatív kutatás kimutatta, hogy a hispán választ adók ugyanolyan számban jelennek meg akár két, akár egy kombinált kérdést tesznek fel. Azonban érdekes, hogy a „fehér” faji megjelölés jelentősen kevesebb volt a kombinált kérdés során.41 Ez azt mutatja, hogy ha a statisztika lehetőséget ad faji identitás felvállalására, a válaszadók élnek vele, így részletesebb kimutatás készíthető a lakosság tényleges összetételéről.

A hivatalos összeírás során 2010-ben arra a kérdésre, hogy „ön hispán, latínó vagy spanyol származású?”, igenlő válasz esetén különböző válaszok voltak adhatóak:

• Igen, mexikói, mexikói amerikai, „chicano”42

• Igen, Puerto Ricó-i

• Igen, kubai

• Igen, egyéb43

A kérdőívre adott válaszok tehát nemcsak a teljes létszámot, hanem a szár-mazási identitást is megpróbálják elénk tárni. A hispán származást a statisztika mind nemzetiségi csoportként, mind a személy vagy felmenőinek szülőhelye-ként használja. Mivel a faji és származási fogalmakat külön gyűjti a statisztika, így a hispán származást megjelölő egyének bármilyen fajúak lehetnek.44

A „hispán” fogalma a stasztikában minden olyan egyént jelent, aki kubai, mexikói, Puerto Ricó-i, dél- vagy közép-amerikai vagy más spanyol kultúrájú vagy származású, faji eredetétől függetlenül.45

39 R –R –R i. m. 4.

40 A vita fő közege a sajtó volt, pl. El N i. m., http://www.usatoday.com. A 2020-as ter-vezésre vontatkozó dokumentum is vitát váltott ki: C –B –R –E i. m.

41 R –R –R . i. m. 3., 9.

42 Ez utóbbi mára már nem pejoratív szó, a déli államokban élő, mexikói-amerikaiak egyik felvállalt megnevezés-formája.

43 A kérdőívet és a statisztika hivatalos elemzését ld. E –R -V –A i. m., https://

www.census.gov/prod/cen2010/briefs/c2010br-04.pdf

44 A statisztika az alábbi adatokat gyűjti e tekintetben: „White, Black or African American, American Indian and Alaska Native, Asian, Native Hawaiian and Other Pacifi c Islander, Other”.

45 A hitelesség kedvéért álljon itt az eredeti angol defi níció: „ Hispanic or Latino” refers to a person of Cuban, Mexican, Puerto Rican, South or Central American, or other Spanish culture or origin regardless of race. E –R -V –A i. m. 2.

A hispán származásra vonatkozó kérdést először 1970-ben tartalmazta a kérdőív. Akkor a spanyol vezetéknév, születési hely, spanyol anyanyelv voltak a meghatározó kérdések. Az elmúlt évtizedekben azonban a latínók tekintetében sok minden változott a statisztikai adatfelvételt illetően. Mára elsősorban nem a névviselet, hanem a földrajzi származást és a nyelvhasználatot tartják az identitás mérhető faktorának.

A 2010-es összeírás alkalmával 308,7 millió személyt számoltak össze az USA-ban, amelyből 50,5 millió (a teljes lakosság 16 százaléka) vallotta magát hispán vagy latínó származásúnak. 2000-ben, az előző összeírás alkalmával a hispánok a teljes lakosság 13%-át tették ki (35,3 millió fő). Ez a nagyarányú növekedés azonban elsősorban a külső, azaz külföldről származó bevándorlók számának és nem a belső szaporulatnak köszönhető.

A korábbi statisztikák is hasonló növekedést mutatnak. Az alábbi össze-állítást a statisztikai hivatal oldalán elérhető hivatalos statisztikai jelentések alapján készítettem:46

Lakosságszám (millió) A teljes népesség %-a

1980 14,6 6,4

1990 22,3 9

2000 35,3 13

2010 50,5 16

2016 57,5 17,847

Ugyanezen számsor az alábbi diagramban rajzolható le:

A növekedés egyértelmű. A statisztikai hivatal a tendenciából becsléseket is készített. Egy 2006-os becslés, amely a 2010-es számokat csak alulról köze-lítette, 2050-re 102,6 milliós hispán népességet jósol, amely a teljes népesség 24,4%-a lesz.48 Az, hogy harminc év múlva valóban minden negyedik ember az USA-ban latínó lesz-e, nyilván nem tudhatjuk egészen biztosan. A népcsoport belső növekedési rátáját nem lehet közvetlenül befolyásolni, de a migrációs szabályozásokkal jelentősen alakítható a jövőkép, amely a nem USA-ban szüle-tettek arányára viszont közvetlen kihatással lehet.

46 Ld. https://www.census.gov/topics/population/hispanic-origin.html

47 Facts for Features: Hispanic Heritage Month 2017. US Census Bureau,https://www.census.

gov/newsroom/facts-for-features/2017/hispanic-heritage.html

48 Ld. https://www.census.gov/population/hispanic/fi les/hispanic2006/Internet_Hispanic_in_

US_2006.pdf

In document 1.1. Spanyol nyelv az USA-ban (Pldal 26-29)