• Nem Talált Eredményt

preventív és egészségtudatos szokások fejlesztése. A személyiség valamennyi összetevőjére vonatkozó célkitűzések a műveltségi területen belül megvalósítható komplex

személyiségfej-lesztés lehetőségét és igényét tükrözik. A motoros és a kognitív terület fejszemélyiségfej-lesztésének össze-kapcsolása a használható, intelligens és eszközjellegű komplex tudás megszerzését célozza.

A szaktanterv öt fejlesztési feladatcsoportot jelöl ki: motoros képességfejlesztés: edzett-ség, fittség; motoros készségfejlesztés – mozgástanulás; játék; versenyzés; prevenció, élet-vezetés, egészségfejlesztés. A 12 évfolyam számára érvényes szerkezeti elemek érvényességi keretét az általános szinten megfogalmazott feladatok körvonalazzák.

A közműveltségi tartalmakat a szaktanterv három életkori szakaszra: 1–4., 5–8. és 9–12.

évfolyam, valamint két fő tartalmi egységre bontja: mozgásműveltség-mozgáskultúra; isme-retek, személyiségfejlesztés. A pszichomotoros tartalmak a hozzájuk kapcsolt ismeretekkel együtt két alapvető funkciót töltenek be. Az ismeretek a motoros tartalmak elsajátításához nélkülözhetetlenek, másrészt a motoros oktatási folyamaton belül megvalósított motoros ta-nulás komplex személyiségfejlesztő lehetőségeit tárják fel és tudatosítják. A közműveltségi tartalmak tételes felsorolását az életkori sajátosságoknak megfelelő, az életkori szakaszra vonatkozó legfontosabb feladatok meghatározása előzi meg.

Kiemelések a három életkori szakaszra meghatározott közműveltségi tartalmakból

1–4. évfolyam (alapozás szakasza). A motoros képességek és készségek fejlesztésére,

az egészségtudatos testnevelés és később sportolási szokások kialakítására, a sportmozgások megszerettetésére irányul.

Mozgásműveltség-mozgáskultúra Ismeretek, személyiségfejlesztés A „Motoros képességfejlesztés: edzettség,

fitt-ség” kiemelt eszközei az egyszerű alapformájú gimnasztikai gyakorlatok, valamint a képesség-fejlesztő és fittségnövelő gyakorlatok.

A helyes testtartásra, az önértékelésre, az önkont-rollra, a képességfejlesztés lehetőségeire vonat-kozó ismeretek.

A „Motoros készségfejlesztés” a természetes mozgásformákra épül, amelyek alkalmazása és továbbfejlesztése a különböző sportágakra tör-ténő felkészítéshez kapcsolódik: a torna és atlétika jellegű feladatmegoldásokhoz, a sportjátékok alap-jainak megtanításához, az önvédelmi és küzdő jel-legű feladatokhoz, a gyermektáncokhoz és a víz-biztonságot kialakító úszógyakorlatokhoz.

A motoros tanulást befolyásoló alapvető energe-tikai és mozgásszerkezeti tényezőkre, a mozgás-tanulás, mozgásérzékelés kognitív, emocionális és szociális funkcióira és a motoros tevékenysé-gekben rejlő alkotóképességre vonatkozó isme-retek.

A „Játék” szerkezeti egységben a népi játékok, egyéni, páros és csoportjátékok mellett nóvum-ként regisztrálhatók az alkotó-, kreatív és koope-ratív játékok.

A játékokhoz kapcsolódó, valamint a személyes és társas folyamatok életkorhoz igazított isme-retei.

A „Versenyzés” feladatai egyszerűsített sza-bályokkal, sor- és váltóversenyek formájában, sportági versenyekhez, versenyszituációkhoz kapcsolódóan kerülhetnek megvalósításra.

A konkrét sporttevékenységhez kapcsolódó, valamint a személyes és társas folyamatok élet-korhoz igazított ismeretei.

A „Prevenció, életvezetés és egészségfejlesztés”

a baleset-megelőzéshez, a sérülések elkerülésé-hez, a relaxációhoz, a higiéniai ismeretek alkal-mazásához és az egészségfejlesztő preventív jelleggel megvalósított motoros tevékenységfor-mákhoz kapcsolódnak.

A higiéné, a helyes testtartás, a gerincvédelem, az egészség, az életmód, a biztonság tekinthetők kulcsfogalmaknak. A személyiségfejlesztésben a motiváció alakítása, az öröm átélése, a konf-liktuskezelés, a sporthoz kapcsolódó példakép kialakítása és a környezettudatosság dominál.

5–8. évfolyam (továbbfejlesztés szakasza). Az alsó tagozatos testnevelésben megvalósuló

képzésre épül a diák- és szabadidős sport – illetve az élsporti utánpótlás-nevelés technikai-taktikai képzése.

Mozgásműveltség-mozgáskultúra Ismeretek, személyiségfejlesztés Motoros képességfejlesztés – edzettség, fittség:

Kiemelt az aerob és anaerob képességfejlesz-tés, az izmok mobilizálása, nyújtása, erősítése és lazítása. A tananyagok között meghatározóak a természetes és sportági mozgások, az egyé-nileg, párban és csoportban végzett feladatok.

Motoros tesztek és az állapotfelmérés segíti a tanulási-tanítási folyamat eredményességének mérését.

Az új és a korábbi ismeretek alkalmazására helyezi a hangsúlyt a szaktanterv. Új ismeretet jelent a testtudat, a saját test szerepe a fittségben és az edzettségben. A személyiségfejlesztést szol-gálja: kommunikációs szabályok szerepe az ön-kontrollban és az önreflexióban.

A „Motoros készségfejlesztés – mozgástanulás”

tartalmai a hely- és helyzetváltoztató, manipu-latív, természetes és nem természetes mozgás-formák, valamint a sportágspecifikus elemek.

A konkrét sportági tartalmak az 1

4. évfolyam számára megjelölteken kívül kiegészülnek a ter-mészetben, illetve az alternatív környezetben űzhető sportokkal.

Új ismereteket jelent a célorientált motoros tevékenység, a gondolkodás és a kreativitás a motoros tanulásban. A személyiségfejlesztést szolgálja: kommunikációs szabályok szerepe az önkontrollban és az önreflexióban.

A „Játék” tartalomkör az egyszerű szabályokon alapuló játékok mellett a taktikai és stratégiai jel-legű, az eszközökkel végzett, a tanulók kreativi-tását is igénybe vevő, valamint a minden testrész funkcionális alkalmazására kiterjedő játékokkal bővül ki.

A sikerorientáltságot, a személyes és társas tevé-kenységek átélését elősegítő, valamint a sport- és olimpiatörténeti tudást bővítő ismeretek.

Az esélyegyenlőség és a fair play új elemeket je-lent a személyiségfejlesztés szempontjából.

A „Versenyzés” szerkezeti egységnél az alsó tagozatban megfogalmazottakhoz képest nincs tartalmi bővülés, a korábbi feladatok elmélyíté-sének igénye és hangsúlyeltolódások állapíthatók meg.

A szabályrendszerek, a híres hazai és nemzet-közi sportolók, új versenyek és teljesítmény-rendszerek megismerésére irányuló ismeretek.

A sikerorientáltságot, a személyes és társas tevé-kenységek átélését elősegítő, valamint a sport- és olimpiatörténeti tudást bővítő tartalmak.

Az esélyegyenlőség és a fair play jelentik az új elemeket a személyiségfejlesztés szempontjából.

A „Prevenció, életvezetés és egészségfejlesztés”

szerkezeti egységnél az alsó tagozatban meg-fogalmazottakhoz képest nincs tartalmi bővü-lés, a korábbi feladatok elmélyítésének igénye és hangsúlyeltolódások állapíthatók meg.

A primer prevenció, az edzettségi-fittségi szint növelése, a mozgásműveltség és a mozgáskultúra fejlesztését szolgáló ismeretek.

9–2. évfolyam (általános mozgásműveltség kialakítása és rekreációra-versenysportra fel-készítő szakasz). A tudatos, rendszeres képzés feladatai az iskolai motoros aktivitás mellett

a rekreációs tevékenység, illetve az élsport számára a tehetségesek nevelése.

Mozgásműveltség-mozgáskultúra Ismeretek, személyiségfejlesztés Motoros képességfejlesztés, edzettség, fittség:

A feladatok minőségelvű megvalósításának eszkö-zeit konkrét sportágak jelentik. Az életkori sajátos-ságoknak megfelelően megjelenik a minden izom-csoportra kiterjedő sokoldalú testépítés, a gerinc- és ízületvédelem szabályainak betartásával.

A terhelés, az edzettség kritériumai, élettani, edzéselméleti jellemzői és a tervezéssel kapcso-latos ismeretek képezik a fejlesztési feladatok súlypontját.

A „Motoros készségfejlesztés – mozgástanulás”

tartalmai az addig tanultak tudatos alkalmazásá-ra, a minőségi tudás megszerzésére és a mozgás-készségek kognitív transzferének erősítésére szolgálnak. Új tartalomként a külföldi és hazai modern sportjátékok, a táncok különböző meg-jelenési formái és a művészeti előadás regiszt-rálható.

Ez az ismeretkör többrétegű. Egy része a sportági mozgásanyag technikai és taktikai repertoárjának továbbfejlesztésére, alkalmazásuk tudatosságának előmozdítására és új sportági rendszerek meg-ismerésére szolgál. Más részük a testkulturális ta-nulmányokat, a testnevelés és sport tananyagainak tematikus rendszerének megismerését célozza.

A személyiségfejlesztés új eszközeit jelentik a tu-torálás, illetve társtanítás ismeretei.

A „Játék” tartalomkört a kooperativitást, együtt-működést hangsúlyozó és a prevencióra, az ink-lúzióra érzékenyítő játékok alkotják.

A tanult testnevelési és sportjátékok szabály-rendszerének kritikai értelmezésének, közösség-, illetve csapatépítő funkcióinak, valamint a sze-mélyes és társas folyamatoknak több szempontú ismereteit tartalmazza.

A „Versenyzés” szerkezeti egységnél a csúcs-teljesítmény, a diákversenyeken való részvétel és a versenytapasztalatok megélése kap kiemelt szerepet.

A sportversenyekre vonatkozó konkrét teendők, a versenyszituációkkal kapcsolatos érzelmi-aka-rati tulajdonságok fejlesztését, az önmegvalósí-tást, a teljesítmény elismerését célzó ismeretek, valamint a magyar és nemzetközi sport értékelési rendszerei.

A „Prevenció, életvezetés és egészségfejlesz-tés” egység esetében az elnevezésben szereplő kulcsszavak tartalmi leképezése figyelhető meg: a rendszeres fizikai aktivitás hatásrend-szerének tudatosítása, a stresszoldás a relaxá-ciós gyakorlatok megjelenése, valamint az ide-ális testsúly elérése és megtartása a kiemelt tartalom.

Az elméleti és történeti háttérismeretek mellett megjelennek az egészségkultúrához kapcsolódó szokásrendszerek ismeretei. Központi szerepet kap a személyes felelősség a rendszeres fizikai aktivitás és a három kulcsszó által meghatározott feladatkör kapcsolatában.

Irodalom

Az általános iskolai és gimnáziumi nevelés-oktatás tervei (1978). Budapest, Oktatási Minisztérium.

Hamar P. (2001): A testnevelés kerettanterve, tantervi keretei. Új Pedagógiai Szemle, 51. évf. 6. sz.

48–56.

Hamar P. (2008): Egy kifelejtett kulcskompetencia nyomában. Új Pedagógiai Szemle, 58. évf. 8–9. sz.

87–95. Online elérhető: www.ofi.hu/tudastar/hamar-pal-egy (A letöltés ideje: 2013. 03. 10.) Kelemen E. (1994): Tantervpolitika, tantervkészítés a 19–20. században. Educatio, 3. évf. 3. sz.

389–404.

Kelemen E. (2004): http//epa.oszk.hu 2013. 03. 17.

Nagy J. (2002): XXI. század és nevelés. Budapest, Osiris.

Nemzeti alaptanterv 1995. Melléklet a 130/1995. (X.26.) Korm. rendelethez. Budapest, Művelődési és Közoktatási Minisztérium.

Nemzeti alaptanterv 2003. Elérhető: www.nefmi.gov.hu/kozoktatas/archivum/kormany-243-2003-xii-17 (A letöltés ideje: 2013. 02. 28.)

Nemzeti alaptanterv 2007. Elérhető: www.nefmi.gov.hu/kozoktatas (A letöltés ideje: 2013. 03. 20.) Vágó I. (1999): Tartalmi változások a közoktatásban a 90-es években. Educatio, Iskolakultúra, Új

Pedagógiai Szemle cikkei.

Vass V. (2003): A Nemzeti alaptanterv felülvizsgálata. Elérhető: www.oki.hu/oldal.php?tipus=cikk&-kod=2003-06-tf-vass-nemzeti (A letöltés ideje: 2013. 03. 19.)

Vass V. (2008): A Nemzeti alaptanterv implementációja. Elérhető: www.nefmi.gov.hu/letolt/kozokt/

nat_implement_090702.pdf (A letöltés ideje: 2013. 03. 19.)

Vass V. – Perjés I. (2009): A tartalmi szabályozás meghatározó elemei, a tantervi paradigmák kompa-ratisztikája. Iskolakultúra, 19. évf. 12. sz. 81–100.

110/2012. (VI. 4.) Kormányrendelet a Nemzeti alaptanterv kiadásáról, bevezetéséről és alkalmazásáról 202/2007. (VII. 31.) Kormányrendelet a Nemzeti alaptanterv kiadásáról, bevezetéséről és

alkalmazá-sáról szóló 243/2003. (XII. 17.) Kormányrendelet módosítáalkalmazá-sáról

20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet a nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról. 53. „A mindennapos testnevelés, testmozgás megszervezése”

című fejezet 141. §

Rétsági Erzsébet (Szerk.): Kézikönyv a testnevelés tanításához az 5–8. osztályok részére

© Dialóg Campus Kiadó (Nordex Kft.), 2016.

Minden jog fenntartva. A másolást a törvény bünteti.

GYAKORLATGYŰJTEMÉNY