• Nem Talált Eredményt

A gyakorlatanyag elsősorban a játékos gyakorlásra és a testnevelési játékok röplabdá- röplabdá-sítására kíván választékot szolgáltatni

83. Páros gyakorlat a hálónál

A háló két oldalán egymással szemben helyez-kednek el a tanulók.

Kezdetben közelebb, majd a távolságot növelve végezzenek a tanulók felső egyenes nyitásokat egymás felé. A kar megfelelő síkban történő len-dítése érdekében igyekezzenek saját sávjukban nyitni. A gyakorlás ne időkényszer mellett, ha-nem a pontosság szem előtt tartásával történjen.

A tanulók javítsák egymás hibáit. Lehet verseny-szerűen is folytatni a gyakorlást. Melyik pár tudott többször a saját sávba nyitni?

A felső egyenes nyitás javítása játékos gyakorlatokkal és testnevelési játékokkal

Gyakorlatok Módszertani javaslatok

84. Egyéni gyakorlat

Nyitás különböző nagyságú célterületre.

Ez lehet az alapvonaltól meghatározott távolság-ra húzott vonal és az alapvonal által határolt sáv, vagy talajszőnyeg stb.

Kezdetben a célterület nagy felület legyen, a gya-korlás későbbi fázisában csökkenthetjük azt. Fon-tos, hogy a pálya különböző helyein jelöljük ki a célt (sarkokban, a hármas vonal közelébe, a hatos hely mögé stb.). A tanulók az általuk megválasztott távolságból, de a pálya különböző pontjairól nyis-sanak. Fontos, hogy a saját mozgásra odafigyelve figyelmesen tudjanak gyakorolni a gyerekek.

85. Célba nyitás versenyek Amennyiben nagyrészt jól hajtják végre a tanu-lók a nyitást, akkor versenyszerűen is gyakorol-hatják a nyitást célba. A versenynek többféle sza-bálya lehet. Csapatversenyt vagy egyéni versenyt is rendezhetünk. Az osztályból több csoportot alakítunk, és a csapat tagjai egymás után nyitnak egy meghatározott területre, a legtöbb talála-tot elért csapat győz. A verseny tehát nem időre történik, ezért mindegyik tanuló a szabályok adta lehetőségen belül koncentrálhat a nyitásra.

A verseny úgy is történhet, hogy egy tanulónak egymás után nem egy, hanem több célterületre kell nyitni, majd ezután következik a csapat kö-vetkező tagja.

Az egyéni verseny pedig úgy történhet, hogy párokban gyakorolnak a tanulók, és egymás talá-latait számolják Ebben az esetben meghatározott számú nyitásból kell elérni a legtöbb jó végre-hajtást. Ugyanez a verseny lehet párok közötti viadal is.

A versenyt az alsó egyenes nyitásnál leírt módon is rendezhetjük.

86. „Méta” játék felső egyenes nyitással A már ismertetett játékot a felső egyenes nyitás beépítésével röplabdásítjuk.

A labdát egyenes nyitással próbálják minél mesz-szebbre juttatni a tanulók, hogy a labda megszer-zéséig minél több állomást tudjanak elérni a futó csapat tagjai.

87. „Szabadulás a labdától” játék felső egyenes

nyitással A játék az ismert szabályok szerint zajlik, de

a labdát felső egyenes nyitással kell az ellentér-félre juttatni.

Az egyenes ütés kialakítása egyéni, páros és csoportos gyakorlatokkal

Gyakorlatok Módszertani javaslatok

88. Egyéni gyakorlat

Az egyenes ütés lendületszerzésének gyakorlása labda és háló nélkül.

A mozgássor tanulását a tanár bemutatása elő-zi meg. Ezután a lendületszerzést lépésenként a tanárral együtt hajtják végre a tanulók. Hang-súlyozzuk ki a lelapulást, a saroktámaszt és az elrugaszkodást megelőző átgördülést a talpon.

89. Egyéni gyakorlat

Az előkészítő lépések és a felugrás összekapcso-lása.

A tanulók a mozgást kezdetben a tanárral együtt végezzék. Figyeljék meg, hogy hova érkeztek a felugráshoz viszonyítva. A teremben levő vona-lakat használjuk a gyakorlásra. Mindkét karjukat lendítsék fel a tanulók az elugrással egy időben.

Tudatosítsuk az ütőkarral ellentétes kar egyensú-lyozó szerepét. Folyamatos haladással is gyako-rolják a tanulók a mozgássort.

90. Egyéni gyakorlat

Ugyanez a gyakorlat a hálónál vagy zsinórnál. A lépésszerkezet kialakítása után a tanulók mér-jék ki a hálótól való megfelelő távolságot, és ön-állóan gyakorolják a mozdulatsort labda nélkül.

A felugrás helyes végrehajtása legyen a súlyponti kérdés (balesetvédelem!).

91. Egyéni gyakorlat

Az egyenes ütés mozgássorának végrehajtása röplabdával a kézben.

Mindenki a számára megfelelő távolságból labdával a kézében hajtsa végre a mozgássort, és a labdát két kézzel meredeken dobják át a zsi-nór vagy háló felett a másik térfélre. A zsizsi-nórt vagy hálót olyan magasságra állítsuk, hogy szük-ség legyen az erőteljes felugrásra, de lehetővé tegye a labda két kézzel való meredek átdobását.

A gyerekeket nagyság szerint állítsuk fel, és a na-gyokat állítsuk a zsinór magasabb szakaszához.

Az eldobott labda után fussanak, és álljanak az oszlopuk végére. Ugyanezt a gyakorlatot a háló két oldalán elhelyezkedő párokban is vég-re lehet hajtani egy labdával. Ellenőrizzék a le-érkezés helyét a tanulók. Az elugrás és a talajérés közel essen egymáshoz.

92. Egyéni gyakorlat

Az egyenes ütés mozgássorának végrehajtása kislabdával. A mozgássor végén a kislabdát ostorcsapásszerű mozdulattal dobják át a tanulók a másik térfélre a zsinórhoz, hálóhoz közel.

Olyan magasan állítsuk a zsinórt, hogy szük-ségessé tegye a vállból történő megnyúlást a kislabda meredek irányú dobásánál, de ne akadályozza a csukló borításszerű mozdulatát.

A leérkezés helyét ellenőrizzék a tanulók.

93. Egyéni gyakorlat

A mozgássor végrehajtása és az ütés imitálása papírból hajtogatott segédeszközzel.

A papírból hajtogatott „csákó” szabad sarka visz-sza van hajtva, a másik végét fogja a tanuló. Ez a szabad sarok a csukló csapásszerű mozdulatára csattanó hanggal kinyílik, ebből a tanulók követ-keztetni tudnak a csukló aktivitására. A hangha-tás növeli a gyakorlási kedvet, és egyúttal a tanu-lás hatékonyságát is fokozza.

94. Csoportos gyakorlat

Az egyenes ütés gyakorlása tartott labdával.

A tanulók a hálóval szemben 2-3 oszlopban he-lyezkednek el. Az oszloppal szemben a hálónál zsámolyon állva egy társuk tartja a labdát a háló síkja fölé. A labdát az ütést végző tanuló ütő kar-ja oldalához közel eső kezükben tartják a tenye-rükön kissé rézsútos magastartásban, és az ütés pillanata előtt kapják ki a kezüket a labda alól.

Az ütést végrehajtó tanuló elfut a labdája után, és beáll a másik oszlop végére. Minden oszlop-ból hajtsák végre az ütést a tanulók. A labdát lehetőleg magas tanulók tartsák felváltva.

95. Csoportos gyakorlat

Az egyenes ütés végrehajtása dobott labdával hálónál.

Az oszlopokból egy tanuló oldalt áll a hálónál, és két kézzel alsó dobással dobja fel a labdát, amelyet társai megütnek.

A feldobást mutassa be a tanár. Határozza meg, hogy a hálóhoz milyen távolságra és a háló szintje fölé milyen magasságba dobják a tanu-lók a labdát. Már most szokjanak hozzá, hogy az alacsonyabb társuknak a hálótól messzebbre célszerű feladni a labdát. Mindenki próbálja meg a „feladást”.

96. Páros gyakorlat

A háló két oldalán állnak a párok. Az egyik a feladó, aki feldobja a háló, zsinór fölé a labdát, a másik tanuló a hármas vonalról indulva fel-ugrik ütésre, és a labdát a legmagasabb ponton elkapja, és visszadobja a feladónak a labdát.

A „feladók” különböző magasságba dobják a labdát, és az ütőnek a labda magasságához kell igazítani a lendületszerzést és a felugrást. A do-bás pontos legyen, de változtassák a labda ma-gasságát az adogatók. Szerepcserével.

97. Csoportos gyakorlat

Az egyenes ütés gyakorlása feladásból hálónál.

Az ütők oszlopokban helyezkednek el a hálóval szemben, a hármas vonal tájékán. 1-2 labdaszedő gurítja vissza oldalt a labdát az oszlopokon kívül levő labdaszedőknek, akik a feladóknak adják azt.

A feladók maguknak feldobott labdából magas kosárérintéssel adnak fel az ütő játékosoknak.

Hívjuk fel a feladók figyelmét a lábak elhelyez-kedésére és a feladásban betöltött szerepükre.

A feladók törekedjenek a pontos feladásokra.

Szerepcsérével mindenki minden feladat végre-hajtásából vegye ki a részét. Az ütést minden oszlopból hajtsák végre a tanulók.

98. Csoportos gyakorlat

Az ütő játékos alsó dobással adja be a feladónak a labdát, aki magas kosárérintéssel felad a leütő-nek. A csoportból néhányan a labdaszedő szere-pét töltik be.

A szervezési feladatok megegyeznek az előbbi gyakorlattal.

Hívjuk fel az ütő játékosok figyelmét arra, hogy ne kapkodják el a dobást, és várják meg, amíg a labda elhagyja a feladó kezét, hogy ki tudják számítani a feladás hálótól való távolságát és ma-gasságát.