• Nem Talált Eredményt

A kéziszerek oktatásának javasolt menete

Az 5. évfolyamon kötélgyakorlatokat oktatunk. A 6. évfolyamon folytatjuk a kötélgya-korlatok oktatását, és hozzávesszük a karikát. A 7. évfolyamon kötelet és labdát, a 8. év-folyamon kötelet és fátyolgyakorlatokat oktatunk. A buzogány és szalag oktatását iskolai testnevelés keretein belül, ilyen kevés óraszám mellett nem javasoljuk.

Ötletek és javaslatok a tantervi tartalmak feldolgozásához (5. osztály)

Gyakorlatok, játékos feladatmegoldások, játékok

1. Kötélátugrások oszlopban

A tanulókat létszámuk szerint egy vagy több oszlopra osztjuk. Két tanuló (az egyik tanár is le-het) egy nyitott kötél két végét fogja mélytartás-ban. Az oszlop rájuk merőlegesen, a kötéltől 2-3 m-re áll. A tanulók egymás után átugorják a kötelet.

2. Lengő kötél átugrása oszlopban

A kötelet folyamatosan lengetik előre-hátra.

A tanulók a kötél előrelendítésénél befutnak, visszafelé lendítésénél átugorják, egymás után folyamatosan.

3. Kötélkörzés átfutással a kötél alatt, oszlopban Két tanuló folyamatos, lassú kötélkörzést végez az oszlop felé. A tanulók egymás után átfutnak a kötél alatt.

4. Kötélkörzés a kötél átugrásával, oszlopban Két tanuló folyamatos, lassú kötélkörzést végez az előzővel ellentétes irányban. Az oszlopban állók egyesével átugorják a feléjük lendülő kötelet.

Módszertani javaslatok

A tanulókat úgy osszuk be, hogy egy-egy osz-lopban maximum 6-10 fő legyen. A kötelet lazán fogják, és beleakadás esetén azonnal engedjék el.

A kötelet tartó tanulókat folyamatosan váltogassuk.

Minden lendítésnél a következő tanuló kerül sorra.

Akkor tudják sikeresen végrehajtani a feladatot, ha éppen akkor futnak át a kötél alatt, amikor az a legmagasabb ponton, magastartásban van.

A körzés nagy ívű legyen.

Akkor tudják könnyen átugrani a kötelet, ami-kor az a legmélyebb ponton van. Igazodni kell a kötél mozgásához, a megfelelő pillanat kivá-lasztásához jó ritmusérzék kell.

Csak akkor próbáljuk meg párokban végeztetni, ha a feladatok egyénileg már elakadás nélkül sikerülnek. A többször hibázó tanulókat, illetve akik nem mernek elindulni, külön oszlopban gyakoroltassuk.

A tanuló talajhoz közel vezesse a kötelet.

A középen álló bal kezével a kötél végét, jobb kezével majdnem a közepét fogja, így vezesse körbe.

Lehet két vagy három hunyóval is játszani, ez esetben több „nyertese” lesz egy-egy játék-nak, a gyerekeknek így nagyobb élményt nyújt, több sikerélményt ad.

A teremben nyitott vagy szétszórt alakzatban állnak a tanulók. Mindenki saját magasságához illő kötéllel gyakorol.

Figyeljünk, hogy elegendő hely álljon rendel-kezésükre.

5. Kötélkörzés a kötél átugrásával, kettes osz-lopban

Mind a négy feladat, amelyet sikerült folyama-tosan, elakadás nélkül végrehajtani, megismé-telhető kettes oszlopban. A feladatok végrehaj-tása így párosával történik.

6. Vízszintes kötélkörzés nyitott kötéllel, körben A tanulókat létszámuktól függően egy vagy több körbe állítjuk. Egy a kör közepére áll, és folyamatos forgással a felugró társai lába alatt vezeti a nyitott kötelet. Akibe beleakad, 5 lábemelést végez a bordásfalon, majd ő forog középen a nyitott kötéllel.

7. Szoborjáték

A tanulók szétszórt alakzatban helyezkednek el.

Egy tanuló a többiek elé áll, és hátat fordít (hu-nyó). Három számolás alatt a tanulók egy szobrot készítenek magukból, majd az elöl álló tanuló megfordul. Kiválasztja azt, akinek a legjobban si-került, és az áll ki a többiek elé hunyónak. Minél nehezebb, érdekesebb szobrot készítenek a tanu-lók, az annál értékesebb. A lényeg, hogy mozdu-latlanul tartsák meg a megalkotott pózt. A képzet-tebbek például spárgát, állóspárgát készítenek.

8. Szoborjáték párokban, hármasban A tanulók párosával, hármasával készítenek szoborcsoportokat. Nem beszélhetik meg, ki mit készít, és valamelyik testrésszel kapcsolód-niuk kell egymással, vagy egymás alatt-fölött kell lenniük. Például egyik tanuló támadóállás-ban áll, a másik lábemelést végez sarokfogással, a harmadik térdelésben hátrahajlást végez stb.

9. Kötéllengetések

Szögállás, oldalsó középtartás. A kötélvégek két kézben, kötél a test előtt, mellső oldalsíkban.

Kötéllendítés előre, mellső rézsútos magas-tartásig, majd bal oldalsó középtartásban hátra a test bal oldalán. Lendítés előre, mellső, rézsú-tos magastartásba, majd jobb oldalsó közép-tartásban hátra. A lengetést összekötjük lábujjra emelkedéssel (előrelendítés), majd térdhajlítás-sal és talpra ereszkedéssel (hátralendítés).

10. Kötéllengetések átugrással

Szögállás, oldalsó középtartás, kötélvégek két kézben, szer a test előtt, mellső oldalsíkban.

Kötéllendítés mellső középtartásba,

emelkedéssel lábujjállásba. Kötéllendítés hátsó, rézsútos mélytartásba hajlított ollóugrással, majd lendítés vissza előre, hajlított ollóugrással.

11. Kötéláthajtások szökdeléssel Szögállás, kar oldalsó középtartásban, kötélvégek két kézben, szer a test mögött, hátsó oldalsíkban. Kötéláthajtás előre, páros lábon szökdeléssel, egyéni tempóban. Néhány próbálkozás után tapsra végeztessük.

12. Kötéláthajtások helyben futással Térdemeléssel helyben futás, kötéláthajtással előre.

13. Szimpla és keresztáthajtások szökdeléssel Páros lábon szökdelés szimpla

és keresztáthajtással előre. A keresztáthajtásnál a kötélvég elengedése nélkül

alkarkeresztezéssel hajtják végre az áthajtást.

14. Szimpla és dupla áthajtások

Páros lábon szökdelés 3 szimpla, majd egy dup-la áthajtással. A dupdup-la áthajtásnál egy felugrás közben kétszer halad át a kötél a láb alatt.

15. Áthajtásvariációk

Páros lábon szökdelés szimpla, kereszt-, szimpla, dupla áthajtásokkal.

16. Áthajtásvariáció átlagon felüli képességű tanulók részére

Páros lábon szökdelés szimpla, dupla, szimpla, dupla áthajtásokkal. Másik variáció: páros lábon szökdelés szimpla, szimpla, dupla, dupla áthajtásokkal.

17. Áthajtásvariáció kiemelkedő képességű tanulók részére

Páros lábon szökdelés szimpla, kereszt-, szimpla, kereszt-, szimpla, dupla, dupla, dupla

Először kötél nélkül próbálják vérehajtani a tanulók a hajlított ollóugrást. Néhány próbálkozás után kössék össze kötéllengetéssel.

Ha az áthajtás már sikerül, végeztessünk páros lábról felugrásokat térdnyújtással a levegőben.

Próbálják meg a lábfejüket is lefeszíteni. Ha nem sikerül, próbálják meg kötél nélkül vagy ülésben.

Hajlított ülés, pipáló lábfejjel. Térdnyújtással lábfej lefeszítése, majd térdhajlítás pipálással.

Próbálják meg először lassan végrehajtani úgy, hogy minden futólépés alatt áthaladjon a kötél. Fokozatosan gyorsítsuk, majd lassítsuk az áthajtás tempóját.

Minél jobban keresztezik az alkart, annál nagyobb hely lesz az áthajtásra, annál könnyebben sikerül végrehajtani.

A dupla áthajtás a ruganyosabb tanulóknak nem okoz gondot.

Ha nem sikerül a dupla áthajtás, a negyedik szökdelésre is végezzenek szimpla áthajtást.

Ha a dupla áthajtás nem okoz nehézséget, meg-próbálhatnak két dupla áthajtást egymás után.

Jó ugró- és ritmusképességekkel rendelkező tanulók tudják végrehajtani.

áthajtásokkal. Ha végre tudják hajtani a variációt (ez összesen 8 felugrást jelent), elejétől

ismételhető.

18. Kötéláthajtások páros lábon szökdeléssel, harántterpesztéssel a levegőben

Páros lábról felugrás, a levegőben

harántterpesztéssel, bal láb elöl, kötéláthajtás előre, érkezés páros lábra. Páros lábról felugrás jobb harántterpesztéssel, kötéláthajtással.

19. Harántkörzés előre

Szögállás, mellső középtartás. Könyökök enyhén hajlítottak. Két kezüket ökölben egymás mellé téve harántkörzés előre a test jobb és bal oldalán.

20. Harántkörzés-áthajtás kombináció Páros lábon szökdelés 4 ×. Az első szökkenésre harántkörzés előre bal oldalon, a másodikra áthajtás előre, a harmadikra harántkörzés jobb oldalon, a negyedikre áthajtás előre.

21. Vízszintes kötélkörzés

Nyújtott ülés, kötél két rétben (mindkét csomó a jobb kézben), oldalsó középtartás. Vízszintes kötélkörzés magastartásban, előre a lábak felé indítva a körzést. Magastartásban kötélátadás bal kézbe, a kötélkörzés folytatásával.

Törzshajlítással előre, a hát mögött visszaadják jobb kézbe.

22. Vízszintes kötélkörzés átadással a láb alatt Az előző gyakorlat ismétlése, lábemeléssel és kötélátadással az emelt láb alatt, körzés közben.

Nyújtott ülés, kötél két rétben (mindkét csomó a jobb kézben), oldalsó középtartás. Vízszintes kötélkörzés magastartásban, előre, a lábak felé indítva a körzést. Jobbláb-emeléssel kötélátadás a láb alatt bal kézbe, a kötélkörzés

Lehet az egyik oldalon több körzést is végrehaj-tani, de lehet akár egyet jobb, egyet bal oldalon.

Kombinálhatjuk a körzéseket áthajtással is.

A kötélátadás történhet jobb, bal és páros láb alatt is.

folytatásával. Törzshajlítással előre, a hátuk mögött visszaadják jobb kézbe. Vízszintes kötélkörzés magastartásban. Balláb-emeléssel kötélátadás a láb alatt stb.

Gyakorlatok, játékos feladatmegoldások, játékok

1. Karikagurítások

Karikagurítás a társnak. Jobbkezesek a test jobb oldalán harántsíkban leteszik a karikát a talajra.

Felső fogással megpróbálják átgurítani a társ-nak.

2. Karikagurítás társnak, hintalépéssel Bal lépőállás előre, karika a test jobb oldalán, harántsíkban. Hintalépéssel előre karikagurítás a társnak.

3. Karikagurítás társnak hintalépéssel, lebegő-állásba

Bal lépőállás előre, karika a test jobb oldalán, harántsíkban. Hintalépéssel előre lebegőállásba, karikagurítás a társnak.

4. Karikadobás a társnak, harántsíkban Jobb kézzel harántsíkban fogva a karikát, lendí-tés mellső, rézsútos magastartásba, majd a jobb könyök oldalra emelésével lendítés a test mellett hátra. Néhány lendítés után átdobás a társnak.

5. Karikakörzés a derékon

Egyik tanuló belebújik a karikába, és folyama-tos vízszintes körzéssel megpróbálja a derekán tartani. A társa ezalatt kiegészítő feladatot vé-gez, amit számolhatnak is.

Módszertani javaslatok

A tanulók párokba állnak, szemben egymással, kb. 4-5 m-re egymástól, páronként 1 karikával.

Ügyesebb tanulók próbálják meg oldalirányban ollóugrással átugrani a guruló karikát.

Ezt a gyakorlatot lábujj-lebegőállásban is végre lehet hajtani. Próbálják meg ellentétes lábbal és ellentétes kézzel is!

Először közelre, majd fokozatosan növekvő tá-volságra dobják egymásnak a karikát.

Az a legügyesebb páros, amelyik a legtöbb ki-egészítő feladatot tudta végrehajtani.

(6. osztály)

6. Karikalendítések oldalsíkban

Terpeszállás, karika a test előtt, mellső oldal-síkban a földön. Felső fogás vállszélességben.

Karikaemelés oldalsó középtartásba, karika a jobb kézben. Az oldalsík megtartásával ka-rikalendítés fejmagasságban középre, majd bal oldalra, ismét középre, majd jobb oldalra.

Sikeres végrehajtás után ugyanez zárt hármas-lépéssel oldalra.

7. Karikaáthajtás előre

Alapállás, karika a test előtt, mellső oldalsíkban a földön. Alsó fogás vállszélességben. A tanulók belelépnek a karikába, majd kézzel átfordítják maguk elé. Néhány próbálkozás után lépés he-lyett futás vagy hajlított ollóugrás következik, az áthajtásoknál a karika nem érhet a talajra.

8. Karikalendítés harántsíkban

Bal lépőállás előre, karika jobb kézben a test mellett, harántsíkban, bal kar oldalsó középtar-tásban. Hintalépéssel előre karikaemelés mell-ső, rézsútos magastartásba, majd hintalépéssel hátra karika leengedése a test mellé könyök-emeléssel, oldalra.

9. Bumeránggurítás a talajon

Alapállás, karika jobb kézben a test mellett, ha-rántsíkban. A karika kigurítása közben a csukló erőteljes visszafeszítése. Akkor sikerül jól, ha a karika néhány méter után visszagurul.

10. Átbújás a karikán

Alapállás, a karika harántsíkban a test jobb ol-dalán, a talajon. Jobb kézzel felső fogás. Átbú-jás a karikán hintalépéssel oldalra guggoláson keresztül, majd felállás és lábzárás.

11. Karikapörgetés a talajon

A talajon álló karikát felső fogással befelé fordítják a tanulók, majd gyors kifelé fordítás közben elengedik. A karika szabadon pörög a talajon, amit megállítanak.

Az ügyesebb tanulók páros lábon szökdelés közben hajtsák át a láb alatt a karikát.

A tanulók a visszaguruló karikát ollóugrással átugorhatják, vagy felveszik és körzéssel kom-binálják.

12. Karikapörgetés a talajon, szökdeléssel Az előző feladat szökdeléssel kombinálva.

Amíg a karika pörög a talajon, meghatározott helyben szökdeléseket, szökdelésvariációkat végeznek.

13. Karikapörgetés a talajon, lábkörzéssel Jobb támadó állásban pörgetés, bal láb körzés-sel a karika fölött.

14. Kötéláthajtás párokban, a tanulók egymás-sal szemben állnak

Az egyik tanuló kötelet tart oldalsó középtar-tásban, a háta mögött. Áthajtással mindketten egyszerre átugorják a kötelet.

15. Kötéláthajtás előre párokban, a tanulók egymás mellett állnak

Egymás mellett állnak a tanulók, a jobb olda-lon álló mögött nyitva a kötél. A jobb oldaolda-lon álló jobb kézzel fogja a csomót, társa szintén jobb kézzel a kötél másik végét. (Tehát mindkét tanuló a kötél egyik végét fogja csak!) Áthajtás előre, a jobb oldalon álló tanuló átugorja 4 × a kötelet hajlított ollóugrással.

A negyedik ugrás után maguk előtt átveszik saját bal kezükbe a csomót. Most a társ folytatja átugrással 4 ×. Átveszik jobb kézbe, és a jobb oldali tanuló átugorja 2 ×. Átveszik bal kézbe, és a bal oldali tanuló jön 2 ×. A legnehezebb része a feladatnak ezután jön, egyszer a jobb oldali ugrik, majd gyors váltással a bal oldali.

Ismét a jobb oldali, és ismét a bal oldali.

16. Kötéláthajtás hátra, a tanulók egymás mel-lett állnak

Az előző feladat ismétlése hátra áthajtással.

Ha sikerül végrehajtani a 2 × 8 ütemet, a feladat elölről ismételhető.

A kötélvég átadása a test előtt történik!

17. Kötéláthajtás előre és hátra, a tanulók egy-más mellett állnak, ellentétes irányban Az előző feladat végrehajtása úgy, hogy a tanu-lók egymás mellett állnak, de ellentétes irány-ban. Így, ha a kötél mozgását nem állítják meg, az egyik tanulónál előre áthajtás lesz az ugrás alatt, a másik tanulónál hátra áthajtás.

18. Vízszintes kötélkörzés párokban

A tanulók egymással szemben állnak. Az egyik tanuló ügyesebb kezében a kétrét hajtott kötél két vége. Vízszintes körzést végez fejük fölött, majd láb alatt a kötél átugrásával.

A kötélvég átadása mindkét tanulónál saját maga előtt történik.

Gyakorlatok, játékos feladatmegoldások, játékok

1. Gurítás párokban egy labdával, terpesz-ülésben

A tanulók egymással szemben, egymástól 3–4 m távolságra, terpeszülésben helyezkednek el. Átgurítják egymásnak a labdát, és megpró-bálnak a terpeszülésben törzsdöntést végezni, karemeléssel íves magastartásba.

2. Labdagurítás párokban, tarkóállással Az előző feladat terpeszülésből gurulással hátra és lábemeléssel tarkóállásba. A tanuló terpesz-ülésben várja a társától felé guruló labdát.

Amikor a labda kb. 2 m-re van tőle, hátragurul tarkóállásba, és ott kapja el a szert. Innen gurítja vissza, miközben előregurul terpeszülésbe.

3. Labdagurítás a társnak, egy kézzel a talajon Bal kilépőállásban áll a tanuló, jobb láb féltal-pon. Jobb kar mélytartásban, tenyerében a lab-dával, bal kar oldalsó középtartásban. Ereszke-déssel guggolásba labdagurítás a társnak. A társ a labda gurulási irányába helyezkedve tenyerét fölfelé fordítva felveszi a szert.

Módszertani javaslatok

Mozgékonyabb csípőízülettel rendelkező tanu-lók a gurítás után megpróbálhatják mellkasukat a talajhoz érinteni.

A labda megfogása látótéren kívül történik, ami a labda megfogását nehezebbé, s egyben érde-kesebbé teszi.

A labda fogásánál ügyeljenek arra, hogy a te-nyér mindig fölfelé nézzen, a kéz vegye fel a labda formáját, az ujjak nyitottak legyenek.

A labdát ne „markolják” a tanulók.

(7. osztály)

4. Labdaleütés a társnak egy kézzel, elkapás egy kézzel

A leütést a tanulók mélytartásból indítják. A te-nyér fölfelé néz. A labda emelésével a tenyeret lefelé fordítják, majd erőteljesen a talajhoz nyomják. A talajról felpattanó labdát folyamatos fékezéssel kapja el a társ, egy kézzel.

5. Labdaleütés társnak hintalépéssel előre, el-kapás két kézzel kézháton

Bal lépőállás előre, labda a jobb kézben, mély-tartásban, bal kar oldalsó középtartásban. Hinta-lépéssel labdaleütés a talajra. A társ két kézzel kézháton kapja el a kéziszert.

6. Gurítás testen

A tanulók személyenként egy labdával gyako-rolnak. Nyújtott ülésben bokájukra helyezik a labdát. Lábemeléssel lebegőülésbe, az ágyéki szakasz talajra szorításával labdagurítás a mel-lig, majd nyújtott ülésbe emelkedés, labdagurí-tással két karon át a tenyérbe.

7. Hintalépés oldalra labdaleütéssel

Bal lépőállás oldalra, oldalsó középtartás, labda a jobb kézben. Hintalépéssel oldalra labdale-ütés, elkapás bal kézzel. Ismétlés ellenkezőleg.

8. Szökkenő hármaslépés oldalra, labdaleütéssel Bal lépőállás oldalra, oldalsó középtartás, labda a jobb kézben. Szökkenő hármaslépéssel balra, labdaleütés, elkapás bal kézzel. Ismétlés ellen-kezőleg.

9. Spirálkörzés Z ülésben

Z ülés, jobb láb elöl, jobb kézzel támasz a test mellett. Bal kar oldalsó középtartásban. Törzs-hajlítással előre spirálkörzés indítása alkarkör-zéssel. Csípőemeléssel és hátrahajlással vízszin-tes karkörzés (a spirálkörzés második fele).

10. Labdalendítések

Alapállás, labda mélytartásban. Törzsfordítással jobbra labda emelése oldalsó középtartásba térdrugózással, majd ismétlés az ellentétes ol-dalra.

A kézháton történő elkapásnál a kéz folyamatos süllyesztésével a labdát folyamatosan kell le-fékezni, így nem pattan el.

Ügyesebb tanulók nyújtott ülésben tetszőleges láb emelésével indítják a labdagurítást az emelt lábról, majd lábzárással és az ágyék leszorításá-val gurítják mellkason keresztül kézbe.

Ügyesebb tanulók próbálják meg az egyik vál-lon át a hát mögé gurítani a labdát, és ott két kézzel elkapni.

A tenyér a leütés előtt fölfelé néz, a labdát mar-kolni nem szabad.

Mivel a tanuló oldalirányban halad ennél a fel-adatnál, a leütésnek is erőteljesen oldalra-lefelé kell irányulnia.

11. Labda dobása, elkapása egy kézzel A szer kidobása mellső, rézsútos magastar-tásban történik, az elkapás ugyanitt, folyama-tos fékezéssel hajtható végre. Térdrugózással és karlendítéssel kapcsolják össze.

12. Labda dobása hintalépéssel, tapssal a hát mögött

Bal lépőállás előre, labda a jobb kézben, mély-tartásban. Hintalépéssel a labda feldobása, majd gyors taps a hát mögött, és a szer elkapása, összekötve karlendítéssel és hintalépéssel hátra.

13. Kötélátugrás előre, hármas csoportokban Két tanuló egy kötél két végét fogja, egymással szemben állnak, egymástól kb. 2 m-re. A har-madik tanuló beáll közéjük, háttal a kötél kö-zepének. Kötélkörzés közben a középen álló tanuló folyamatosan átugorja a kötelet.

14. Kötélátugrás hátra, hármas csoportokban Mint az előző feladat, csak a középen álló a kö-tél közepével szemben áll. Így felugráskor nem látja a felé közeledő kötelet, amelyet át kell ugrania.

15. Kötélátugrás befutással, hármas csopor-tokban

Néhány méterről a kötélre merőlegesen vagy rézsútosan befut a tanuló, és folyamatosan át-ugorja a kötelet.

16. Kötélátugrás-variáció, hármas csoportokban

Két tanuló folyamatos körzést végez a kötéllel.

A középen álló folyamatosan átugorja fordula-tokkal, talajérintéssel stb. Különböző kartartás-sal és karmunkával is variálhatjuk.

Cserével gyakoroljanak a tanulók.

A befutás irányától és a körzés irányától füg-gően a befutás után vagy beleugrik, vagy aláfut és ugrik.

Módszertani javaslatok

Olyan méretű fátyollal gyakoroljunk, hogy a szé-lessége megfeleljen egy átlagos nyolcadik osztá-lyos lány tanuló karhosszának oldalsó középtar-tásban, vagy annál legyen valamivel rövidebb.

Gyakorlatok, játékos feladatmegoldások, játékok

1. Keringőjárás, kar oldalsó középtartásban, fátyol a test mögött

A keringőjárást haladással előre hajtsák végre a tanulók.

2. Keringőjárás törzshullámmal, fátyollendí-téssel előre, majd hátra

Keringőjárás előre (jobb-bal-jobb, bal-jobb-bal).

Kar oldalsó középtartásban, fátyol a test mögött.

Lábzárással törzshullám a fátyol előrelendíté-sével magastartáson keresztül, majd lendítés hátra, törzshajlítással hátra.

3. Összetett gyakorlat fátyollal

Alapállás 90 fokban kifelé fordított lábfejekkel, kezek hátul, a derékon. Jobb lábbal rézsút előre (2-es irány), hintalépés jobb kilépőállásba, jobb kar emeléssel mellső középtartásba. Balláb-eme-lés mérlegállásba. TörzsemeBalláb-eme-léssel ereszkedés féltérdelésbe, karemelés oldalsó középtartásba.

Térdelőülés jobbláb-nyújtással előre, a fátyol előrelendítésével magastartáson keresztül, törzshajlítás előre. Emelkedés féltérdelésbe a fátyol hátralendítésével, kar oldalsó közép-tartásban. Térdnyújtással támadóállásba törzs-hajlítás hátra. Hintalépés rézsút hátra (6-os irány) jobb láb zárással a bal mellé, kiinduló helyzetbe.

4. Törzskörzés fátyollal

Jobb támadóállás törzshajlítással hátra, oldalsó középtartás, fátyol a test mögött. Törzskörzés-sel jobbra kezdve vízszintes körzés a fátyollal, érkezés a kiinduló helyzetbe. Balláb-zárással előre a jobb lábhoz törzsív előre, fátyollendítés-sel magastartáson át mellső középtartásba. Jobb lábbal kilépés hátra támadóállásba, fátyollendí-téssel magastartáson át oldalsó középtartásba.

Ismétlés ellenkezőleg.

(8. osztály)

5. Hintalépés, zárt hármaslépés oldalra Jobb lépőállás oldalra, kar bal oldalsó közép-tartásban, fátyol a test előtt, törzshajlítás jobbra.

Hintalépéssel jobbra törzshajlítás balra, karlendítéssel jobb oldalsó középtartásba. Is-métlés ellenkezőleg. Zárt hármaslépés jobbra, függőleges nyolcas körzés a fátyollal oldalsík-ban (test előtt, test mögött, test előtt) jobb kilé-pőállásba oldalra, kar jobb oldalsó középtartás-ban. Az egész gyakorlat ismétlése ellenkezőleg.

6. Szimpla és keresztáthajtás kötéllel Térdemeléssel futás, kötéláthajtással előre 4 × (szimpla, kereszt-, szimpla, keresztáthajtás) ol-lózó futás szimpla áthajtással előre 4 ×.

6. Szimpla és keresztáthajtás kötéllel Térdemeléssel futás, kötéláthajtással előre 4 × (szimpla, kereszt-, szimpla, keresztáthajtás) ol-lózó futás szimpla áthajtással előre 4 ×.