• Nem Talált Eredményt

1. A tudományos kommunikáció átalakulása

1.2. Nemzetközi trendek

1.2.1. A neveléstudomány fő szervezetei és a folyóiratok kialakulása

A tudománnyá válás feltétele a tudományos közösség kialakulása, majd a kutatási eredmények különböző tudományos fórumokon történő rendszeres megvitatása (Price, 1979).

A neveléstudomány esetében az American Educational Research Association (AERA) a világon elsőként teremtette meg a tudományág színtereit és tömörítette egységbe a pedagógia kutatóit (Mershon & Schlossman, 2008). Az 1916-ban alapított AERA fő célja a neveléstudomány és a társtudományok kutatóinak összefogása, a szakma kommunikációjának javítása, a tudományterület érdekeinek képviselete, a kutatási eredmények terjesztése és a gyakorlatba történő átültetésének elősegítése.

Ennek megfelelően az AERA összesen hét magasan elismert, lektorált folyóiratot jelentet meg, ezek a következők: AERA Open, American Educational Research Journal, Educational Researcher, Review of Educational Research, Educational Evaluation and Policy Analysis, Journal of Educational and Behavioral Statistics és Review of Research in Education. A folyóiratok mindegyike anonim bírálati (’peer review’) rendszerben működik. Ezek közül kettőt külön is érdemes kiemelnünk, a társaság legrégebbi múltra visszatekintő folyóirataként a Review of Educational Research címűt, amely 1931-ben indult el, és az AERA Open címűt, amely, megfelelve az új idők szavának, már Open Access alapokon működik. Az AERA folyóiratok többsége egyébként az 1970-es években indult el (Hódi & Tóth, 2012).

Az európai társszervezet esetében időben jóval eltolódtak az események. Ennek oka egyrészt a kontinens megosztottsága, másrészt, hogy az európai kutatók egy része korábban már bekapcsolódott az AERA munkásságába. Az European Association for Research on Learning and Instruction (EARLI) megalapítását mégis az európaiság határozottabb kifejezésének igénye, illetve az európai kutatók közötti közvetlenebb kommunikáció megteremtésének igénye tette lehetővé (Csapó, 1997). A szervezetet 1985-ben alapították, székhelye Hollandiában található, az alapító tagok a legelső, meghívásos konferenciát ugyanebben az évben, Leuvenben tartották, mintegy százötven kutató részvételével (Csíkos, Józsa, Korom, & Tarkó, 1997). Az alapítás óta eltelt idő alatt mind a tagok létszáma, mind pedig nemzetiségi összetétele jelentősen megváltozott. Míg kezdetben a tagok elsősorban a nyugat-európai vezető kutatók közül kerültek ki, az ezredfordulóra az EARLI egy olyan európai szervezetté vált, amelynek mind az öt kontinensről vannak tagjai (Korom, 1997).

Az EARLI legjelentősebb folyóirata az 1991-ben elindult Learning and Instruction,

amely rövid idő alatt felvette a versenyt az amerikai versenytársakkal (vö. a folyóiratok 1.

táblázatban ismertetett impakt faktorára vonatkozó adatait). További jelentős EARLI folyóiratok az Educational Research Review és a Frontline Learning Research, amely utóbbi szintén az Open Access modell szerint működik. Az EARLI felvállaltan könyvsorozatokat is megjelentet, és az Elsevier kiadóval közreműködésben rendelkezik két, úgynevezett ’affiliated journal’-lel is: Learning, Culture and Social Interaction és Studies in Educational Evaluation (European Association for Research in Learning and Instruction, 2014).

1.2.2. Tudománymetriai szempontból jelentős nemzetközi folyóiratok

Csíkos Csaba (2013) a Thomson Reuters (2016-ban a Clarivate Analytics akvirálta a cég tudománymetriai üzletágát) Journal Citation Reports (JCR) adatbázisa alapján elemezte, hogy hány darab impakt faktoros folyóirat létezik a neveléstudomány területén. Egy szűkebb kategóriát különböztet meg: oktatás és neveléstudományi kutatások (’Education & Educational Research’) és két tágabbat: oktatás, tudományos diszciplínák; oktatás, speciális (’Education, Scientific Disciplines’; ’Education, Special’). A cikk megjelenése óta az egyes kategóriákban található folyóiratok száma nem igazán változott. Az ’Education & Educational Research’

kategóriában jelenleg (2017 JCR Year) 238 darab folyóirat található, míg a főként természettudományos és orvosképzéssel foglalkozó ’Education, Scientific Disciplines’

kategóriába 41 darab folyóirat került besorolásra, az ’Education, Special’ kategóriában pedig ennél eggyel kevesebb, 40 darab folyóirat található.

Szolid mennyiségi bővülésről beszélhetünk tehát az eddig eltelt időszakban. Mindezek mellett, kapcsolódó tematikus kategóriaként említést kell még tennünk a ’Psychology, Educational’ kategóriáról is, ebben további 59, az oktatáshoz valamilyen módon kapcsolódó folyóirat található jelenleg. Az 1. táblázat a legfőbb minőségi változók mentén tekinti át az

’Education & Educational Research’ kategória élmezőnyét (Clarivate Analytics, 2017). Ez alapján megállapítható, hogy a toplistában több folyóirat is a két jelentős nemzetközi neveléstudományi szervezethez köthető. Az első helyezett például az AERA legrégebbi kiadványa, a Review of Educational Research. A negyedévente megjelenő folyóirat kritikai és interdiszciplináris szakirodalmi áttekintéseket ismertet a neveléstudomány és a társtudományok köréből. A hatodik helyezett Educational Researcher, amelyet 1971-ben alapítottak, évente kilenc alkalommal jelenik meg. A folyóirat a közérdeklődésre leginkább számot tartó témákban közöl tudományos eredményeket, illetve rendszeresen beszámol az AERA legnagyobb jelentőségű projektjeiről.

1. táblázat. A JCR ’Education and Educational Research’ kategória impakt faktoros

Research Review EARLI Elsevier 1 218 4,973 0,002600

4. Computers &

Education Elsevier 13 146 4,538 0,016050

5. Educational

Instruction EARLI Elsevier 4 879 3,967 0,007290

8. Metacognition and

Learning Springer 801 3,706 0,001430

9. Studies in Science

A friss eredményeket összevetve Hódi és Tóth (2012), Csíkos (2013), illetve Nagy (2016) adataival, az idősorból megállapítható, hogy az eltelt időben a Journal Citation Reports listáján jelentősebb átrendeződések is lezajlottak az elemzett kategóriában. Megjegyzendő, hogy az

’Education & Educational Research’ kategória listájának végén sokszor nem angol nyelvű, nemzetközi viszonylatban kevésbé tekintélyes, ugyanakkor egy-egy ország jelentősebb neveléstudományi folyóiratai helyezkednek el, ilyenek például a Revista Española de Pedagogía, az Eğitim ve Bilim vagy a Hrvatski časopis za odgoj i obrazovanje című lapok (Clarivate Analytics, 2017). Ezen feltörekvő folyóiratok listákon való megjelenése figyelemre méltó, ugyanakkor még ezzel együtt is mindig nagyon távol vagyunk egy magasabb szintű lefedettség elérésétől.

* A metrika hátteréről bővebben: http://www.eigenfactor.org

Az eddig megjelent neveléstudományi vonatkozású, hazai elemző tanulmányok eddig kevésbé vették számításba a versenytárs Elsevier tartalomszolgáltató óriás Scopus adatbázisán alapuló SCImago Journal Rank (SJR) listát, pedig ez a jegyzék napjainkban felnőtt a JCR mellé, sőt, bizonyos vonatkozásaiban túl is szárnyalja azt. Jelentősen több folyóirat szerepel benne, jelenleg körülbelül 34200, míg a JCR listáján majdnem csak harmadannyi cím, jelenleg körülbelül 12300. A tudományterületek között is komoly lefedettségi különbségek adódnak, a társadalom- és humántudományok esetében az SJR erősebbnek bizonyul. Ezért számos mértékadó tudománymetriai elemzésben már inkább ezt a folyóiratrangsort használják (Leydesdorff, de Moya‐Anegón, & de Nooy, 2016). A 2. táblázatban a SCImago lista (2017 SJR Year) ’Education’ kategóriájának első 10 tételét közöljük, mely jól összehasonlítható az 1.

táblázat megfelelő soraival. Az SJR ’Education’ kategóriájában jelenleg összesen 1025 folyóirat szerepel, amely egyébként hasonló arányokat tükröz, mint a két adatbázisban található összes folyóirat számaránya.

2. táblázat. A SCImago Journal Rank Education kategória folyóiratai 2017 [Forrás: https://www.scimagojr.com]

# Folyóirat Háttérszervezet Kiadó

Összes