• Nem Talált Eredményt

n Az Isten második parancsolata

In document katholikus gyermekek KATEKIZMUS (Pldal 88-98)

»Istennek nevét hiába ne vegyed«.

74. Mit tilt Isten a második parancsolatban ?•

Tiltja, hogy az ő szent nevét meg ne becstele-nitsük.

75. Mi által becstelenittetik meg az Isten neve ? Az Isten neve megbecstelenittetik: 1. annak tisz-teletlen kimondása, 2. vallás-gunyolás, 3. isten-károm-lás, 4. hamis esküvés és átkozódás, 5. a fogadás meg-szegése által.

89 76. Ki vétkezik az Isten nevének tiszteletlen

kimon-dása által?

Az Isten nevének tiszteletlen kimondása által az vétkezik, ki az Isten nevét tréfából, haragból vagy

egyébként könnyelműen kimondja.

77. Ki vétkezik vallás-gunyolással ?

Yallás-gunyolással az vétkezik, ki a vallással, az egyház szokásaival és szertartásaival könnyelmű tréfát üz, vagy azokat nevetségesekké teszi.

78. Ki vétkezik isten-káromlással ?

Isten-káromlással az vétkezik, ki Istent, az angya-lokat, a szenteket, vagy a szent dolgokat megvető vagy gyalázó szavakkal illeti.

v E vétek oly nagy, hogy az ó-szövetségben halálbüntetéssel fenyíttetett: »A ki káromolni meri az Ur nevét, halállal büntettessék, kövezze őt agyon az egész gyülekezet. Móz. III.

24, 16.)

7,9. Káromkodhatunk-e gondolattal vagy jellel is ? Igen, ha Istenről és szenteiről készakarva rosszat gondolunk, vagy jel által irántok megvetést mutatunk.

80. Mit tesz esküdni ?

Esküdni tesz, a mindent tudó Istent bizonyságul híni arra, hogy igazat mondunk, vagy hogy igéretünket meg akarjuk tartani.

81. Ki vétkezik esküvéssel ?

Esküvéssel az vétkezik: 1. ki hamisan vagy kétsé-ges dologban esküszik; 2. ki szükség nélkül esküszik, vagy mást esküvésre késztet; 3. ki esküszik, hogy rosszat tesz, vagy hogy a jót elhagyja; 4. ki esküjét megszegi, noha azt megtarthatná. or ^ ^ " ^

»így esküdjél: Él az Ur, igaz ő igéiben, az Ítéletben és az igazság kiszolgáltatásában.« Jer. 4.jVl'; ,

82. Mit tesz hamisan vagy kétségben esküdni ?

Hamisan vagy kétségben esküdni tesz: 1. esküvel erősíteni, hogy valami igaz, tudván, hogy nem igaz, vagy nem tudván, hogy igaz; 2. esküvel igérni, mit megtartani nincs szándékunk.

83. Nagy bün-e a hamis esküvés ?

A hamis esküvés, kivált biróság előtt, a legnagyobb bűnök egyike; mert a hamis esküvő: 1. gúnyolja az Isten mindentudását és igazságát; semmivé teszi a végső esz-közt, mely a hűségnek és hitnek az emberek közti fön-tartására szolgál; 3. Istentől mintegy ünnepélyesen el-pártol, és fölhija magára az ő boszuját.

84. Ha valaki megesküdött, hogy rosszat tesz, vagy hogy a jót elmulasztja, tartozik-e esküjét megtartani ?

Ily esküjét senki sem tartozik megtartani; mert valamint bűn volt ily esküt tenni, ugy ismét hűn volna azt megtartani. Példa: Heródes. Márk. 6, 23—28.

vFBemegyen (az átok) annak házába, ki hamisan esküszik nevemre, s megmarad annak házában és megemészti annak fáit

és köveit. Zak. 5., 4. .

85. Ki vétkezik átkozódással ?

Átkozódással az vétkezik, ki magának vagy más-nak rosszat kíván, mi mellett gyakran az Isten neve is megbecstelenittetik.

Az átkozódás igen utálatos dolog, s durva és haragos ke-délyre mutat. A kereszténynek — mint Isten gyermekének csák áldást kellene szájából hallatnia, Péter I. 3. 9. — Az átkozódás egyszersmind esküvés, ha az ^átkozódó Istent fölhija, hogy bün-tesse meg őt, ha igazat nem mond. .

86. Mi a fogadás ?

A fogadás Istennek szabad akaratból tett ígéret, hogy valamely istenes dolgot véghez viszünk, melyre különben kötelesek nem vagyunk.

91 87. Tartozunk-e megtartani a fogadást ?

Tartozunk megtartani a fogadást, ha csak abban minket lehetetlenség nem akadályoz.

V g a mit fogadtál Istennek, ne késsél azt megadni. Sokkal helyesebb fogadást nem tenni, mint fogadás után az Ígéretet meg nem tartani.« Pred. 5., 3—4. Annakokáért nyugodt meggondolás-sal tegyünk fogadást, s nem is egykönnyen értelmes gyóntató-atya vagy lelkipásztor tanácsa nélkül, f

88. Eleget teszünk-e már keresztény kötelességünknek, ha az Isten nevét csak meg nem becstelenitjük?

Nem teszünk eleget; Isten nevét még tisztelnünk is kell, vagyis, hálásan magasztalnunk, ájtatosan se-gítségül hínunk, állhatatosan vallanunk és dicsőségeért

buzognunk. e~: 1

^ . . . E r k ö l c s i t a n u l s á g . Gondosan óvakodjál a^díáromkodás, átkozódás és esküvés gyalázatos szokásától. Ellenben sokszor, ki-vált a tisztaság elleni kisértet idején hivd segítségül áhítattal Jézus és Mária szent nevét.

,, /Az Isten harmadik parancsolata.

t^'1"" »Megemlékezzél róla, hogy ünnepeket szentelj.«

Mit parancsol Isten a harmadik parancsolatban ? Parancsolja, hogy az Ur napját, azaz a vasárna-pot megszenteljük, vagyis a szolgai munkáktól tartóz-kodjunk és istenes dolgokkal foglalatostartóz-kodjunk.

90. Mily istenes dolgokkal kell vasárnap foglalatos-kodnunk ?

1. Jelen kell lennünk a szent misén, és a meny-nyire lehet, az isteni szolgálat többi részén is, kivált a predikáczión és keresztény tanításon; 2. a szentségek-hez kell járulnunk, istenes könyveket olvasgatnunk,

szent dolgokról elmélkednünk, és 3. a keresztény sze-retet cselekedeteit gyakorolnunk.

, 91. Melyek a szolgai és azért tiltott munkák ?

P A szolgai és azért tiltott munkák azon testi mun-kák, melyeket rendszerint a cselédek, napszámosok és kézművesek végeznek.

Oly munkák, melyek egyedül a lelket foglalatoskodtatják, nem tartoznak a szolgaiak közé ; de azon zajt ütő, vagy tisztán világi foglalkozások is tiltva vannak, melyek a vallásos ünnep-lés csendességét háborítják, úgymint a törvényhozás, az adás és vevés stb. N

92. Soha sem szabad-e tehát vasárnap szolgai munkát r végezni ?

Szabad vasárnap is szolgai munkát végezni: 1. ha az egyházi elüljárók fontos okokból azt megengedik, és 2. valahányszor az Isten dicsősége, felebarátunk java, vagy sürgős szükség kívánja. Máté 11. 1—12.

93. Csupán azok vétkeznek, kik a tiltott munkát maguk végzik ?

. Azok is vétkeznek, kik alattvalóiktól, szolgáiktól, a napszámosoktól vagy kézművesektől ily munkákat szükségen kívül kivannak, vagy velők megtétetnek;

mert Isten mondja: »Pihenjen szolgálód és szolgád, (az nap) mint te.« Móz. V. 5., 14. , /

94. Csak a szolgai munka és az isteni szolgálat elmu-lasztása áltál szentségtelénittetik-e meg a

vasárnap ?

Kicsapongások, mértéktelen evés-ivás, pajkos j á y tékok és vétkes mulatságok által is

megszentségtelenít-tetik a vasárnap. * 95. Mi rettentsen minket kiváltképen vissza a

vasár-nap megszentségtélenitésétöl ?

A vasárnap megszentségtelenitésétől kiváltképen rettentsenek minket vissza-. 1. azon ideig- és

örökké-93 való büntetések, melyekkel Isten a vasárnap megszent-ségtelenitőit fenyegeti*); 2. annak meggondolása, hogy menthetlen könnyelműség halhatatlan lelkünkre egy napi gondot sem fordítani, habár testünkről már hat

na-v pon át gondoskodtunk; 3. még annak meggondolása is, hogy a vasárnap megülése keresztény hitünk nyilvános megvallása, következőleg annak megszentségtelenitése hitünknek szégyenére, keresztény embertársainknak botrányára szolgál. y .7 „ J,

-. *) »Szombataimat is fölötte igen megbecstelenítők ; elhatá-/ í o z á m téliát haragomat rájok a pusztában kiönteni és őket elvesz-teni.« Ezek 20. 13. »Ki azt (a szombatot) megfertőzteti, halállal büntettessék,« igyszól az Ur. Móz. II. 3 1 , 18.

E r k ö l c s i t a n u l s á g . Mindenkor lelkiismeretesen üld meg az Ur napját, és se könnyelműség és mulatság-keresés, se gonosz és hitetlen emberek példája által ne hadd magad eltántoríttatni annak megszentségtelenitésére. »Mentsen Isten, hogy az Isten tör-vényeit és szertartásait elhagyjuk.« Makk. I. 2 , 21.

"" Az Isten negyedik parancsolata.

' »Atyádat és anyádat tiszteljed, hogy hosszuéletü légy a földön, melyet urad Istened ad teneked.«

96. Mit parancsol Isten a negyedik parancsolatban ? Parancsolja, hogy a gyermekek szülőiket, az alatt-valók elüljáróikat tiszteljék, szeressék és nekik engedel-meskedjenek.

v/ 97. Miért tartoznak a gyermekek szülőiket tisztélni,

^ szeretni és nekik engedelmeskedni ?

Mert a szülők Isten után a gyermekek legnagyobb jótevői, és rájok nézve az Isten helyettesei.

98. Mi vár azon gyermekekre, kik az Isten negyedik V" parancsolatát megtartják ?

Azon gyermekekre, kik az Isten negyedik

paran-csolatát megtartják, ez életben az Isten oltalma és ál-dása vár, a másikban pedig az örök boldogság.

•-»»Tiszteld atyádat és anyádat (ez az első, Ígérettel tett pa-rancsolat,) hogy jól legyen dolgod, és hosszuéletű légy a földön.« Ef. 6., 2—3. — P é l d á k : Szem, Izsák és az ifjú Tóbiás, j

99. Mikor vétkeznek a gyermekek a szülőiknek tartozó

tisztelet ellen ? ' A szülőknek' tartozó tisztelet ellen vétkeznek a

gyermekek: 1. ha szülőiket szivökben megvetik vagy kevéssé becsülik; 2. ha felölök rosszat beszélnek; 3. ha magukat miattok szégyenlik; 4. ha irántok durvák és daczosak.

A szemet, mely megcsúfolja atyját, vagy lenézi anyja szülé-sét, vájják ki a patakok hollói, és egyék meg a sasok fiai.« Pdb.

30., 17.

100. Mikor vétkeznek a gyermekek a köteles szeretet

ellen ? , A köteles szeretet ellen vétkeznek a gyermekek:

1. ha szülőikért nem imádkoznak; 2. ha nekik rosszat kívánnak vagy tesznek; 3. rossz viseletök által nekik aggodalmat és szégyent csinálnak, vagy őket másként szomoritják vagy haragítják; 4. ha szükségeikben vagy öregségökben nem segítik; 5. ha gyarlóságaikat béké-vel nem tűrik.

»Ki atyját vagy atyát megüti, halállal büntettessék.« »Ki atyját anyját megátkozza, halállal büntettessék.« Méz. II. 21., 15 17. »Fiam ! gondod legyen atyádra öregségéhen és meg ne szomo-ritsd őt életében.« Sirf. 5., 10. — Jézus példája, ki még a kereszt-fán haldokolva is gondoskodók anyjáról.

101. Mikor vétkeznek a gyermekek a köteles engedel-messég ellen ?

A köteles engedelmesség ellen vétkeznek a gyer-mekek: 1. ha szülőik szavát rosszul, kelletlenül és zú-golódva, vagy pedig épen nem teljesitik; 2. ha inté-seikre örömest nem hallgatnak; 3. ha büntetéseiknek ellenállnak.

95

y f c f valakinek nyakas engedetlen fia lesz, ki szót nem fogad atyjának, vagy anyjának, megfeddetvén sem akar engedel-meskedni . . . kövezze őt agyon a város népe,. . . hogy meghall-ván az egész Izrael, megfélemeljék.« Móz. Y. 21., 18. 21.

102. Mi vár azon gyermekekre, kik szülőik iránti kö-. telességeiket nem teljesitik ?

K Azon gyermekekre, kik szülőik iránti kötelességei-ket nem teljesitik, ez életben az Isten átka, szégyen és gyalázat vár, a másikban pedig az örök kárhozat.

/ Á t k o z o t t legyen, ki atyját, anyját nem tiszteli és mondja az egész nép : Amen.« V. Móz. 27. 16. »Megemlékezzél atyádról és anyádról, ne hogy Isten megfeledkezzék rólad, és te kivánd, bár ne születtél volna, és megátkozd születésed napját.» 13., 18—19.

— P é l d á k ; Chám, Ahsalon és a Héli főpap fiai.

103. Kik azon elüljárók, kiknek a szülőkön kívül tisztelettel, szeretettel és engedelmességgel

tarto-zunk ?

Az ily elüljárók a gyámok, nevelők, tanítók, mes-*

terek, uraságok s minden egyházi és világi elüljáró.

104. Miképen viseljük magunkat a gyámok, nevelök, tanítók és mesterek iránt ?

Ugy tekintsük őket, mint a szülők segédeit és helyetteseit: azért tegyük meg nekik aránylag mindazt, a mivel a gyermekek szülőiknek tartoznak.

105. Mi által vétkeznek uraik és gazdáik ellen a cselédek ?

Uraik és gazdáik ellen vétkeznek a cselédek 1. engedetlenség és durczás önviselet által; 2. restség, pazarlás és hűtlenség által; 3. rágalmazás, kihiresz-telés által; 4. leginkább az által, ha a ház gyermekeit rosszra tanítják, csábítják, segítik, vagy azt elhall-gatják.

106. Ki vétkezik az egyházi elüljárók ellen ?

Az egyházi elüljárók ellen az vétkezik: 1. ki a

nekik tartozó tiszteletet szóval vagy cselekedettel meg-sérti, vagy tekintélyöket rágalmazó beszédekkel gyen-gíti ; 2. ki nekik ellenszegül, miből szakadás és bot-rány támadhat; 3. ki élelmökre és az isteni szolgálatra a köteles adományt megadni vonakodik.

107. Ki vétkezik a világi elüljáróság ellen ?

A világi elüljáróság ellen vétkezik: 1. ki azt gyűlöli és megveti; 2. ki vakmerően gáncsolja és szidal-mazza ; 3. ki a köteles adót megtagadja; 4. ki annak ellenszegül és pártot üt; 5. ki fejedelmét és hazáját bár-mikép is elárulja, vagy ellene összeesküszik.

108. Tartozunk-e szülőinknek és elülj ár óinknak min-denben engedelmeskedni ?

Szülőinknek és elüljáróinknak mindenben tarto-zunk engedelmeskedni, mi az Isten parancsolatával nem ellenkezik; ha olyasmit parancsolnának, mit Isten tilt, akkor inkább kell engedelmeskednünk Istennek, mint az embereknek.

»Az Istennek inkább kell engedelmeskedni, mint az embe-reknek.« Ap. Cs. 5., 29. — P é l d á k : József Putifár házában, Zsuzsánna, a három ifjú Bahylonban, a makkabeus testvérek, az

apostolok a zsidó főtörvényszék előtt. · Erkölcsi t a n u l s á g . Tiszteld szülőidet, tanítóidat,

lelki-pásztoraidat és mindazokat, kik hivataluknál, rangjoknál, vagy koruknál fogva elüljáróid: légy nekik engedelmes Jézus példája szerint, ki noha örökké áldott Isten, mégis Máriának és József-nek engedelmes volt. .·•., .

¡„m t f

Áz Isten^negyedik parancsolatának foly-tatása.

yl0.9. Csak a gyermekeknek és alattvalóknak szól-e az ' Isten negyedik parancsolata ?

Az Isten negyedik parancsolata nem csak a gyer-mekeknek és alattvalóknak szól, hanem a szülők és elül-járók kötelességeit is magában foglalja.

97

%110. Melyik a szülök első és legszentebb kötelessége gyermekeik iránt ?

A szülők első és legszentebb kötelessége gyerme-keik iránt, hogy azokat Istennek és az örök életre neveljék.

-Jlll. Mit tartoznak a szülök tenni, hogy gyermekeiket Istennek és az örök életre neveljék?

A szülők tartoznak: 1. gyermekeiket a katholi-kus hitben tanítani, vagy taníttatni; 2. őket jókorán jámborságra és minden jóra fogni; 3. nekik jó példát adni; 4. őket a csábításoktól megóvni; 5. hibáikért keresztény szeretettel megfenyíteni.

>Meg ne vond a gyermektől a fenyítést; mert ha meg is vered vesszővel, azért meg nem h a l . . . de lelkét a halál országától megmented.» féld. 23, 13—14A,

v 112. Mivel tartoznak cselédjeiknek az urak és gazdák ? Az urak és gazdák tartoznak: 1. cselédjeikkel szeretetteljesen bánni; 2. nekik az érdemlett bért és illő eltartást megadni; 3. őket keresztény kötelessé-geikre és minden jóra fogni; és 4. a gonosztól és min-den arja vezető alkalomtól távol tartani.

(jeJJrak! igazságot és kegyességet bizonyítsatok szolgáitok iránt, tudván, hogy nektek is van uratok mennyekben.« Kol. 4. j j )

ПЗУ Mivel

tartoznak alattvalóiknak az elüljárók ? Az elüljárók alattvalóik javára vannak Istentől rendelve, azért tartoznak: 1. ezeknek jólétét erejök szerint előmozdítani; 2. hivatalukat bölcseséggel és igazsággal végezni; 3. a rosszat büntetni és 4. keresz-tény életmódjuk által mindenkinek jó példát adni.

A E r k ö l c s i t a n u l s á g . Hálával fogadd szülőidtől és elüljá-róidtöl'ha téged érdemed szerint dorgálnak vagy büntetnek ; _és légy a cselédek iránt is háládatos, és soha se bánjál velők d u r v á n \ és embertelenül^

K ö z í p KATEKIZMUS. 7

In document katholikus gyermekek KATEKIZMUS (Pldal 88-98)