• Nem Talált Eredményt

Negyedik ágazat

In document katholikus gyermekek KATEKIZMUS (Pldal 45-51)

45

189. Ki Ítélte Jézust a kereszthalálra ?

Ponczius Pilátus, római helytartó ítélte Jézust a kereszthalálra.

190- Kénytelen volt-e Jézus szenvedni és meghalni ? Nem; ő önként szenvedett és halt meg érettünk, végtelen szeretetből irántunk.

»Föláldoztatott, mert ő akará.« Iz. 53., 7. »Krisztus - s z e -s' retett engem,-és önmagát feláldozá érettem;« .'Gál'· g^j&K-Xír* Játu

30., 17—18. és 10., 4—9. "

191. Miért szenvedett és halt meg Jézus ?

Jézus szenvedett és meghalt, hogy bűneinkért az.

Isten igazságának helyettünk eleget tegyen, s ekként minket megváltson, és örökre üdvözítsen.

^ s a z : Jézus önkéntes engedelmessége által a kereszt-halálig, Isteh^szent fölségének azon tiszteletlenségért és megbán-tásért, melylyeKengedetlenségünk által illettük, tökéletesen, sőt bőségesen eleget té(t, és így az érdemlett örök büntetéstől min-ket megváltott. Azért mondja a szentírás: »A mint egy ember-nek (Ádámnak) engedetlensége által sokan bűnösökké lettek : egy-egynek (Jézus Krisztusnak) engedelmessége által is sokan lesznek igazakká.« Rom. 5., 19. »Ki bűnt nem tett, sem álnokság nem ta-láltatott szájában; . . . ki bűneinket maga hordozá testében a fán, hogy a bűnöknek meghalván, az igazságnak éljünk ; kinek sebével meggyógyultató!:.« Pét. I., 2., 22—24. »Bizonyára beteg-ségeinket ő^ viselte, és fájdalmainkat ö hordozta . . . Ő megse-besíttetett hamisságainkért, megrontatott bűneinkért.« Iz. 53. 45.

192. Miért nem tehetett igazán eleget bűneinkért más, mint Jézus Krisztus ?

Azért nem, mert az Isten végtelen fölségének meg-bántása végtelen értékű elégtételt kivánt, milyet egyedül Jézus Krisztus volt képes adni.

. 193. Miért végtelen értékű Jézus Krisztus elégtétele ?•

• . Jézus Krisztus elégtétele azért végtelen értékű,

47 mert isteni személy adá azt; minél nagyobb ugyanis a személy, ki eleget tesz, annál nagyobb az elégtétel értéke és érdeme is.

194. Mely bűnökért szenvedett és halt meg Jézus ? Jézus »az egész világ bűneiért« szenvedett és halt meg (Ján. I., 2., 2.), az eredeti és minden más bűnért.

\ r 195. Mitől váltott meg minket Jézus szenvedése és ha-, lála által ?

Jézus szenvedése és halála által megváltott min-ket a bűntől és az örök kárhozattól, melyet a bűn által megérdemlettünk.

»Szeretett minket és megmosott" bűneinktől vére által.«

Tit. Jel. 1., 5.

196. Mit érdemlett ki nekünk Jézus a maga szenve-dése és halála által?

Jézus a maga szenvedése és halála által: 1. kibé-kített minket Istennel; 2. megnyitá nekünk a mennyor-szágot; 3. bőséges kegyelmeket szerzett, hogy szen-tekké és örökké boldogokká lehessünk.

»Midőn ellenségei válánk, megbékéltettünk Istennel Fiá-nak halála által.« Rom. 5., 10.

197. Csak azoknak érdemelte-e ki Jézus a kegyelmet és őrök üdvösséget, kik valóban üdvözülni fognak?

Nem; Jézus a kegyelmet és örök üdvösséget ki-vétel nélkül minden embernek kiérdemelte, a mint kiki-vétel nélkül minden emberért balt is meg. Kor. II. 5., 14.

198. Miért nem üdvözül mégis minden ember ? Mert nem minden ember teszi meg a maga részé-ről azt, a mi az üdvösség elnyerésére szükséges; vagy is, mert nem minden ember hiszi Jézus tanítását, tart-ja meg parancsolatait és használtart-ja a malaszt-eszközöket.

»Kift. í. Jézus Krisztus) föláldoztatván, az örök üdvösség oka.lőa maidén.sskvengedelmeskedőnek.« Zsid. 5., 9.

19.9. Mi történt Jézus holttestével í

Jézus holttestét két jámbor férfiú levette a kereszt-ről és kőből kivágott uj sírboltba temette.

200. Mit tettek a zsidók ?

A zsidók megemlékezvén arról, miszerint Jézus mondotta, hogy harmadnapra föltámad, nagy követ hengerítettek a sírbolt elé, azt le is pecsételték és őrö-ket állítottak melléje.

E r k ö l c s i t a n u l s á g . Soha se felejtsd el, mennyire szeretett tégedet Jézus, és mennyit szenvedett éretted ; s tökéld el maga-dat, hogy annak élsz, ki éretted oly kegyetlen halált szenvedett.

(Keresztfa, nagyhét, nagypéntek, keresztút, pénteki böjt.)

. Ö t ö d i k á g a z a t . - ' '

»Szállá alá poklokra, harmadnapon halottaiból feltámada.«

201. Mit jelentenek e szavak: »szállá alá poklokra')«

E szavak azt jelentik, hogy Jézus Krisztus lelke halála után leszállott a pokol-tornáczba, vagyis, azon helyre, hol a jámborul elhunytak lelkei tartattak, és megváltásuk idejét várták.

' »Ki (Krisztus) test szerint ugyan megöletett; de élő lelke által ismét megeleveníttetett. Mely élő lelke szerint elmenvén, a fogságban lé^ő lelkeket is tanitá«, azaz hirdette nekik a szaba-dulást, a megváltást. Péter I., 3., 18.

202. Miért tartattak a jámborul elhunyták lelkei a po-kol-tornáczban ?

Mert a mennyország a bűn által zárva volt, s csak Jézus Krisztus halála által nyittatott meg.

203. Miért szállott alá Krisztus a pokol-tornáczba ? Krisztus azért szállott alá a pokol-tornáczba,

49 hogy a jámborul elhunytak lelkeit megvigasztalja és on-nét kiszabadítsa.

204. A sírban maradt-e Krisztus holt teste ?

Krisztus holt teste nem maradt a sirban; hanem harmadnapra Krisztus ismét egyesíté lelkét testével és önerejéből dicsőségesen feltámadt. (Húsvét.)

205. Honnét tudjuk, hogy Krisztus föltámadt ? . Hogy Krisztus föltámadt, tudjuk apostolainak és tanítványainak tanúságából, kik őt föltámadása után többször látták, kezeikkel illették, vele éttek, beszéltek és társalogtak, és kik föltámadását mindenütt bátran hirdették, még azon főtanács előtt is, mely őt halálra itélte; ámbár ez által halálos gyűlölséget és üldözést, vontak magukra.

^ ^ az apostolok és tanítványok tanúsága oly bizonyos, és annyira czáfólhatlan nem volna, tekintve Jézus ellenségeinek nagy hatalmát és fondorkodását, soha sem győzhették volna meg a vi-lágot arról, hogy az, ki mint gonosztevő mindnyájok szemelát-tára kivégeztetett és eltemettetett, harmadnapra újra dicsősége-sen föltámadott. Ok azonban erről annyira méggyőzték a világot, hogy e meggyőzödésért számtalanok a legkegyetlenebb vértanúi halált szenvedték.

206. Föltámadása után meddig maradt még Krisztus a földön ?

Föltámadása után Krisztus még negyven napig maradt a földön.

207. Mit tett Krisztus ezen idő alatt ?

Krisztus ezen idő alatt apostolainak, kivált szent Péternek különféle hatalmat és tanítást adott az anya-szentegyház javára.

208. Mit vigyen bennünk véghez a Krisztus föltáma-dásáról való tanítás ?

A Krisztus föltámadásáról való tanítás: 1. erő-sítsen meg minket azon hitben, hogy ő v a ^ ^ ^ s j s t e n ,

KÖZÉP KATKKizMOsV^ÜÉ^fyl--* ' <-1 A ^ Ú F * G? „ _

biis-waaf

Ö Z S 3 S B .

és azon reményben, hogy mi is föl fogunk támadni;

2. buzdítson minket arra, hogy a bün halálából uj és szent életre föltámadjunk.

Erkölcsi t a n u l s á g . Fontold meg Pálnak ezen mondá-sát : »A mint Krisztus föltámadt h a l o t t a i b ó l . . . ugy mi is az é l i n e k újságában járjunk.« Rom. 6., 4.

- '"y r F ^

1

Hatodik ágazat.

»Eölmene mennyekbe, ül a mindenható Atya Istennek jobbja felől.«

209. Mit tanítanak e szavak: »fölmene mennyekbe?«

E szavak azt tanítják, hogy Jézus Krisztus önere-jéből testestül lelkestül fölemelkedett az égbe. (Áldozó csütörtök.)

210. Jézus Krisztus csak maga ment-e föl mennyekbe?

Jézus Krisztus nem mentjföl mennyekbe csak maga, hanem oda vitte magával azon jámborok lelkeit is, kiket a pokol-tornáczból kiszabadított. Efez. 4. 8.

211. Hol emelkedett föl Krisztus urunk mennyekbe?

Krisztus urunk mennyekbe emelkedett az olajfák hegyén és pedig tanítványainak szemeláttára.

212. Mi végre ment Krisztus Urunk mennyekbe ? Krisztus urunk a végre ment mennyekbe : 1. hogy a maga dicsőségét elfoglalja; 2. hogy Atyjánál szószó-lónk és közbenjárónk legyen; 3. hogy apostolainak a Szentlelket elküldje; 4. hogy ott nekünk is helyet ké-szítsen.

213. Mit jelentenék e szavak: »w l a mindenható Atya Istennek jobbja felölei ?

E szavak azt jelentik, hogy Jézus Krisztus meny-nyekben azon hatalommal és dicsőséggel bir, melylyel az Atya Isten.

51

Erkölcsi t a n u l s á g . Gyakran emeld föl szemeidet «3 ezivedefe-azvégre,-és semmi fáradságot se kímélj a mennyei juta-lóm elnyerésére.

In document katholikus gyermekek KATEKIZMUS (Pldal 45-51)