• Nem Talált Eredményt

A föparancsolatról

In document katholikus gyermekek KATEKIZMUS (Pldal 75-81)

tí. Mikor szeretjük az Istent mindenek fölött ?•

' Az Istent mindenek fölött szeretjük, ha őt min-dennél a világon jobban szeretjük, ugy hogy készebbek vagyunk mindenünket, még életünket is elveszíteni, mint őt vétekkel megbántani.

7. Mikor szeretjük az Istenért a teremtményeket ? Istenért szeretjük a teremtményeket, ba azokat szeretjük: 1. azért, mert az Isten akarja, és ugy, a mint akarja; 2. mert a mi jó van a teremtményekben, Isten-től van; 3. mert Isten is szereti teremtményeit.

- - 8. Mi által mutatjuk meg, hogy szeretjük Istent ? Hogy szeretjük Istent, azt az által mutatjuk meg, ha azt cselekeszszük, a mi neki kedves, azaz, ha parancsolatait megtartjuk.

, 9. Miért kell Istent szeretnünk ?

Istent szeretnünk kell: 1. mert ő a legfőbb, leg-tökéletesebb és szeretetre legméltóbb jóság; 2. mert előbb szeretett minket, és mindennemű lelki és testi jó-téteményekben részesít; 3. mert parancsolja, hogy sze-ressük, és ennek jutalmául örök boldogságot igér.

10. Hányféle az Isten szeretete ?

Az Isten szeretete kétféle: t ö k é l e t e s és tö-k é l e t l e n .

11. Mikor tökéletes bennünk az Isten szeretete ?-Az Isten szeretete t ö k é l e t e s bennünk, ha öt főképen önmagáért szeretjük, vagyis azért szeretjük, mert ő a legfőbb és végtelen jóság és tökéletesség.

12. Mikor tökéletlen bennünk az Isten szeretete?

Az Isten szeretete t ö k é l e t l e n bennünk, ha őt főképen azért szeretjük, mert velünk jót tesz.

77'

13. Mi által gyarapszik és tökéletésül bennünk az

Is-Isteu szeretete gyarapszik és tökéletesül ben-nünk : 1. a szentségek gyakori méltó fölvétele által;

2. az Isten tökéletességeinek és jótéteményeinek, kivált-képen Krisztus keserves kínszenvedésének és halálának meggondolása által; 3. önmegtagadás és nyomoraink-ban való béketűrés által; 4. a jó cselekedetek

gyakor-lása által. ,

14. Mi gyengíti és f o j t j a el bennünk az Isten szeretetét?

A bocsánandó bün gyengíti, a halálos bün pedig elfojtja bennünk az Isten szeretetét.

Erkölcsi t a n u l s á g . Szorgosan gyakorold magadat az Is-ten szeretetében az által, hogy sokszor gondolj rá. és imádkozzál hozzá ; mindent kedveért cselekedjél és tűrj, és semmitől se rettegj oly annyira, mint az ő megbántásátóí.

l ő . Miképen szól a felebaráti szeretet parancsolata?

Szeresd felebarátodat, mint tenmagadat.

y / j d . Ki felebarátunk ?

Felebarátunk minden ember, akár jóakarónk le-gyen, akár ellenségünk.

^ 17. Miért kell minden embert szeretnünk ?

Minden embert szeretnünk kell: 1. mert minden ember az Isten képmása és gyermeke; 2. mert mind-nyájan Krisztusban egymás közt testvérek vagyunk, az ő vérével megváltva és az örök üdvösségre hivatva;

3. mert Krisztus azt parancsolja, és példájával arra tanított.^ ·

v »Vájjon nem egy atyánk vagyon-e mindnyájunknak ? Vájjon nem egy Isten teremtett-e minket? Miért veti meg egy atyafi a másikat ?« MaÍ7~2?TO. — ..

ten szeretete ?

y 2. A felebaráti szeretetről.

18. Milyennek kell lennie felebaráti szeretetünknek?

Felebaráti szeretetünknek: 1. őszintének, 2. mun-kásnak, 3. önzéstelennek, és 4. általánosnak kell lennie.

" 19. Mikor őszinte felebaráti szeretetünk ?

Felebaráti szeretetünk ő s z i n t e , ba felebarátun-kat nem színleg, hanem igazán ugy szeretjük, mint min-magunkat. Ján. 3, 187

20. Mikor szeretjük felebarátunkat ugy, mint min-' magunkat ?

Felebarátunkat akkor szeretjük ugy, mint minma-gunkat, ha megtartjuk Krisztus e parancsolatát: »Va-lamit akartok, hogy cselekedjenek nektek az emberek, ti is azt cselekedjétek nekik.«

21. Mikor munkás felebaráti szeretetünk?

Felebaráti szeretetünk m u n k á s , ba felebará-tunkkal annyi jót teszünk, a mennyi tőlünk kitelik.

Ján. I

3,18.0-22. Mikor önzéstelen felebaráti szeretetünk?

Felebaráti szeretetünk ö n z é s t e l e n , ha feleba-rátunkkal Istenért cselekszünk jót, nem pedig, hogy az emberek dicsérjenek, vagy jutalmazzanak. Luk. 14. 19.

• 23. Mikor általános felebaráti szeretetünk?

Felebaráti szeretetünk á l t a l á n o s , ha egy em-bert sem rekesztünk ki szeretetünkből, akár barátunk legyen, akár ellenségünk. Máté 5, 46 —47.

P é l d a : Az irgalmas szamaritánus. Luk. 10.

\ 24 Miért kell szeretnünk még ellenségünket is ? Még ellenségünket is szeretnünk kell: 1. mert ő is az Isten képére van teremtve, és velünk együtt a mennyei Atyának gyermeke; 2. mert Krisztus azt szin-tén parancsolja, és példájával arra is tanított.

. P é l d a : Jézus a keresztfán. 8z. István.

79 2ő. Eleget teszünk-e keresztény kötelességünknek, ha

ellenségünkön csak hoszut néni állunk ?

Azzal nem teszünk eleget keresztény kötelessé-günknek; mert Krisztus világosan parancsolja, hogy ellenségeinket szeressük és jót kívánjunk nekik, s ké-szek_jlegyünk szükségeikben rajtok erőnkhöz képest

• '

s>Szeressétek ellenségeiteket: jót tegyetek azokkal, kik titekeV-gyttlSlnek: imádkozzatok azokért, kik üldöznek és rá-galmaznak titeket, hogy legyetek fiai Atyátoknak, ki mennyek-ben van, ki napját fölkelti a jámborokra és gonoszokra, s esőt ad az igazajtra és hamisakra.« Máté 5Í, 14—45.

- . . , - _ '.). • 26. Kiváltképen kiket ajánl a szentírás a mi

szere-y tetünkbe ?

* A mi szeretetünkbe kiváltképen ajánlja a szentírás a szegényeket, özvegyeket, árvákat és általában mind-azokat, kik testi vagy lelki szükséget szenvednek.

Mivel segítsünk rajtok ?

Az irgalmasság testi és lelki cselekedeteivel

se-gítsünk rajtok. .

»Boldogok az irgalmasok: mert ők irgalmasságot nyer-nek.« Máté 5., 7.

28. Melyék az irgalmasság testi cselekedetei?

Az irgalmasság testi cselekedetei ezek: 1. az éhe-zőknek ételt adni; 2. a szomjuhozóknak italt adni; 3.

a mezíteleneket ruházni; 4. utasoknak szállást adni;

5. a foglyokat kiváltani; 6. a betegeket látogatni; 7. a halottakat eltemetni.

29. Melyek az irgalmasság lelki cselekedetei ? Az irgalmasság lelki cselekedetei ezek: 1. a bű-nösöket megfeddeni; 2. a tudatlanokat tanítani; 3. a kételkedőknek jó tanácsot adni; 4. a szomorúakat

vi-gasztalni; 5. a bántalmakat békével szenvedni; 6. az ellenünk vétetteknek megbocsátani; 7. az élőkért és holtakért imádkozni.

E r k ö l c s i t a n u l s á g . Mindenki iránt légy békeszerető és szíves, kivált testvéreid és rokonaid iránt. Békével tűrd felebará-tod hibáit és gyengeségeit. Soha rosszat roszszal ne fizess, hanem imádkozzál azért, ki netalán megbántóttTj)

3. A keresztény önszeretetröl.

•70. Szabad-e kereszténynek önmagát is szeretni ? Igen, szabad, sőt tartozik is önmagát szeretni;

mert Krisztus mondja: »Szeresd felebarátodat, mint t e n m a g a d a t ; « de az önszeretetnek h e l y e s n e k kell lennie.'

31. Mikor helyes az önszeretet ?

Az önszeretet helyes: 1. ha jobban gondoskodunk lelkűnkről, mint testünkről; 2. ha saját javunkat má-sok kárával nem keressük; 3. ha akaratunkat az Isten akarata alá vetjük.

V-72. Miképen gondoskodunk lelkűnkről ?

Lelkűnkről aképen gondoskodunk: 1. ha kerüljük szorgosan a bűnt·, és az arra vezető alkalmakat; 2. ha mindazáltal vétkeztünk volna, ne késsünk méltó peni-tencziát tartani; 3. buzgón gyakoroljuk az erényt s a jó cselekedeteket.

33. Szabad-e a földi javakat is keresztény módon szeretnünk ?

A földi javakat, úgymint: az életet, egészséget, vagyont, jó hirt nemcsak szabad, hanem kell keresz-tény módon szeretnünk.

81 Mi ellenkezik a keresztény önszeretettel ?

A keresztény önszeretettel ellenkezik a r e n d e t -l e n önszeretet, vagyis az ö n z é s .

35. Mikor rendetlen az önszeretet ?

V Az önszeretet r e n d e t l e n : 1. ha az ember ön-dicsőségét és akaratát az Isten dicsőségének és aka-ratának eléje teszi; 2. ha az ember többet gondol a testtel és ideigvalókkal, mintsem a lélekkel és az örökkévalókkal; 3. ha saját javát embertársainak

kárá-val keresi. .

C Erkölcsi t a n u l s á g . Jó koráfr küzdd í e a vészes önzést, mely minden gondolatnál, szónál és tettnél nem az Isten dicsősé-gét, hanem csak önmagát, és képzelt előnyeit tartja szemmel.

In document katholikus gyermekek KATEKIZMUS (Pldal 75-81)