• Nem Talált Eredményt

Messze kiható, új nemzedéket nevelő munkájuk előtt e nehéz napokban —

emeljünk kalapot.

— Szabadságon. Zichy János gróf vallás-és közoktatásügyi miniszter a múlt július hó 27-től kezdődően megkezdette hat hétre szóló szabadságát; ugyanekkor ment hatheti szabad-ságra Náray Szabó Sándor államtitkár is.

5. SZÁM. NÉPTANÍTÓK LAPJA.

Molnár Viktor államtitkár a külföldön töltött szabadságáról megérkezvén, folyó augusztus hó 8-án, hétfőn vette át hivatalát. Ugyanezen héten kezdte meg hatheti szabadságát Neiszer Antal miniszteri titkár a Vl/a. ügyosztályból ; ügy-körét a szabadságáról e hó 22-e'n vissza-érkező Iiadnay Rezső osztály-tanácsos látja el. Itt említjük meg azt is, hogy folyó hó 9-én Petrúczy István, lapunk felelős szerkesz-tője ötheti szabadságáról a fővárosba vissza-érkezett.

— Két kinevezéshez. A vallás- és közok-tatásügyi miniszter Mandl Lajos dr. miniszteri segédtitkárt miniszteri titkárrá, Cselőtei Lajos dr.

miniszteri fogalmazót pedig miniszteri segédtit-kárrá nevezte ki. Olvasóinkat azért érdekeli ez a két kinevezés, mivel az ú j titkár annak a VI/c.

ügyosztálynak egyik legszimpatikusabb és leg-szorgalmasabb tagja, mely az állami óvónők és a községi, valamint felekezeti el. iskolai tanítók ügyeivel foglalkozik ; az ú j segédtitkár pedig egyik legtanultabb és legtehetségesebb tagja a Vl/a. ügyosztálynak, mely osztály tudvalevően az állami elemi iskolai tanítók dolgait látja el.

Ügy Mandl dr., ki leginkább az áll. óvodai építkezéseket, mint Cselőtei dr., ki az államo-sítások fontos ügyeit látja el, egyaránt meg-érdemlik tanítóink és óvónőink közbecsülését.

Minden akta, mely kezükön megy át, olvasóink érdekeit viszi előre.

A tanfelügyelöségek köi'éböl. A vallás-és közoktatásügyi miniszter Lengyel Róbertet, Csík vármegye kir. tanfelügyelősége vezetésé-vel megbízott segédtanfelügyelőt a VIII. fize-tési osztály 3. fokozatába, az 1904. évi I. t.-c.

értelmében megillető személyi pótlékkal tan-felügyelőnek nevezte ki ; Fischer Gyulát, a veszprémvármegyei kir. tanfelügyelőséghez be-rendelt állami elemi iskolai tanítót pedig a baranyavármegyei kir. tanfelügyelőséghez eddigi minőségében áthelyezte, illetve szolgálattételre rendelte.

— Gazdasági tanító- és tanítónőképző-intézet felállítása. A földmívelésügyi m. kir.

miniszter az önálló gazdasági népiskoláknál alkalmazandó tanerők kiképzésére a komáromi m. kir. földmíves-iskolával kapcsolatban a folyó év őszén m. kir. gazdasági tanítóképző- s a kecskeméti m. kir. földmíves-iskolával kapcso-latban m. kir. gazdasági tanítónőképző-intézetet állít fel. Mindegyik intézet tanfolyama 2 évre terjed s az első évfolyamokra való fölvételek iránt a pályázatok lapunk mai számának hiva-talos részében már meg is jelentek. Örömmel üdvözöljük a földmívelésügyi miniszternek ezen

nagyfontosságú elhatározását, mert ezen inté-zetek felállításával a gazdasági szaktanítók, illetve szaktanítónők kiképzése végleges ren-dezést nyer. Az eddig alkalmazott gazdasági szaktanítók ugyancsak kétéves tanfolyamot vé-geztek, de evégből egy-egy m. kir. földmíves-iskolához rendszerint csak egy okleveles tanító volt beosztva, gazdasági szaktanítónőkké pedig eddigelé négyhetes gazdasági tanfolyamot vég-zett okleveles tanítónőket neveztek ki. A gazda-sági tanító-, illetve tanítónőképző-intézet félállí-tásával a gazdasági népoktatási törvényjavas-latnak — mely a politikai viszonyok miatt törvényerőre eddigelé nem emelkedhetett — egy igen fontos része a megvalósulás stádiu-mába lép.

— Az árvíz áldozata. Szolnok-Doboka vármegye északkeleti részében július hó 24-én óriási felhőszakadásszerű záporok pusztítottak, s ennek nyomán nagy árvizek keletkeztek.

Ilyen felhőszakadás volt Felőr községben is.

Az ár veszéllyel fenyegette az iskolát is. Mellék-épületeit pedig teljesen elsodorta. A szomszéd házból hazamenő Farkas Ilona áll. óvónőt s a nála Szatmár megyéből szünidőző nővérét, Farkas Irént, amikor a patak hídján át akar-tak menni, az ár elsodorta. Az óvónő a jtisz-kos hullámokban lelte halálát. A szerencsétle-nül járt fiatal óvónőt július 26-án temették el.

A temetésen ott volt az egész község. Meg-jelent Gönci Ferenc kir. tanfelügyelő is, továbbá Torma Miklós nvug. alispán, Betegh István nagybirtokos és a szomszédos községek tanítói teljes számban.

— Tanfelügyelő jubileuma. Az elmúlt június hónapban ünnepelte Baranya vármegye tanítósága Ktüiszcky Ernő, királyi tanácsos huszonötéves tanfelügyelőségének emlékezetét.

Ez alkalomból a jubiláló tanfelügyelőt számosan üdvözölték. írásban üdvözölték többek közt : Wajdits Gyula prépost-kanonok, a pécsi püspöki tanítóképző-intézet tanári kara, Benyovszky Móric gróf, Oshegyi József alispán, Bajza István dr. pénzügyigazgató, Schultz Károly esperes-plébános, Lébovits József kerületi főrabbi, a Pécsegyházmegyei Róm. Kath. Tanítóegye-sület, Schell Antal esperes-plébános, a Győr-vidéki Tanítóegyesület, a Mosonvármegyei Álta-lános Tanítóegyesület és sokan mások. A Pé-csett megjelenő Népoktatás című tanügyi lap a jubileum alkalmából ünnepi számot adott ki.

— Az óvónő becsülete. Két évvel ezelőtt följelentette a pestmegyei tanfelügyelőségnél Reinhardt Irina visegrádi óvónőt ifj. Ábrányi Kornél dr., államvasúti titkár. A följelentés

20

NÉPTANÍTÓK LAPJA. 4. SZÂJI.

azt állította, hogy az óvónő az iskolában nem tanít, hanem udvarlókkal mulat. A közigazgatási bizottság fegyelmi vizsgálatot indított az óvónő ellen, s akkor kiderült a leány teljes ártatlan-sága. Reinhardt Irma most már rágalmazásért és hamis vádért följelentette a titkárt a pest-vidéki törvényszéknél, amely azonban áttette az ügyet a szentendrei járásbírósághoz, mert az ügyben csak rágalmazást látott. A szent-endrei járásbíróság tegnap tartott tárgyalásán iíj. Ábrányi Kornél dr. elmondotta, hogy vádját az óvónő elbocsátott cselédjétől hallotta és fogalma sem volt arról, hogy légből kapott hazugság. Emiatt, de különösen azért is, mert a fegyelmi eljárás kiderítette az óvónő teljes ártatlanságát, kötelességének tartja, hogy ünne-piesen bocsánatot kérjen. Reinhardt Irma védője kielégítőnek találta a vádlott nyilatkozatát s a vádat elejtette. Miután ifj. Ábrányi Kornél dr.

az ezerhétszáz korona ügyvédi és egyéb költség kifizetését magára vállalta, a bíróság a további eljárást megszüntette.

— A Magyar Ref. Tanítók Orsz. Egye-sülete folyó hó 24-én délelőtt 9 órakor Buda-pesten, a Lónyay-utcai ref. főgimnázium gyűlés-termében tartja közgyűlését. Tárgysorozat: 1.

Megnyitás. 2. Jelentések a m. évi határozatok végrehajtásáról, pénztárvizsgálatról. 3. Alap-szabálymódosítás. Előadó : Kovács Alajos. 4.

Népisk. szervezet s szolgálati pragmatika. Elő-adó: Sinlca Lajos. 5. Ref. népisk. tankönyvek előállítása. Előadó : Dobó Sándor. 6. Szeretet szózata a tanítótestvérekhez. Értekezés, tartja:

Szalóhj Dániel. 7. Indítvány a félárú vasúti-jegy-kedvezménynek a nyugdíjas tanítókra ki-terjesztése tárgyában. 8. Szabályszerűen bejelen-tett indítványok. 9. Tisztújítás. — A közgyűlést megelőzőleg ugyanazon helyen, 8 órakor a választmány tart ülést.

— Megjutalmazott tanítók. Vas vármegye magyarnyelvű bizottsága 2000 koronát fordí-tott azon agilis tanítók megjutalmazására, kik a magyal- nyelv terjesztésében a legszebb sike-reket mutatták fel. Százötven korona jutalom-ban részesülnek: Sostarics Elek horváthásosi, Eigl Maxem vághegyi, Benda Stefánia tobaji és Magdics Károly felsőcsatári tanítók. Kilenc-ven korona jutalmat kapnak : Kin János alsó-medvesi, Tomsics Antal csémi, Fábiánlcovits József németlövői, Halvachs Adolf tobaji, Bren-ner Imre újtelepi, Schicherle Ferenc pásztor-házai, Háfner István németcsencsi, Szélestei Sándor pusztaszentmihályi, Háfner Mina német-csencsi és Schwarcz Károly szenteleki taní-tók. Hatvan korona jutalomban részesülnek:

Hunyadi Nándor kisnardai, Kaiser Ida szent-eleki, Szám Ferenc barátfalvai, Francsics Rezső szenteleki, Kővágó Jolán marátfalvai, Knor

Gyula szenteleki és Gálos Antal alsómedvesi tanítók. Húszkoronás aranyat kapnak : Ker-tész Emilia csémi, Sirsch Mária németlövői, özv. De-Bivó Gyuláné szenteleki tanítónők és a németújvári óvónő.

— Nagykikinda küldöttsége Zichy János-nál. A vallás- és közoktatásügyi miniszter a f. év tavaszán rendelte el, hogy Nagykikindán a községi jellegű polgári fiúiskolát a város most már mulhatlanul szervezze. Ezen rende-letnek eleget téve, a képviselőtestület a szerve-zés előmunkálatait befejezte. Egyben azonban küldöttséget menesztett a kultuszminiszterhez, mely küldöttség 150.000 koronát és 36 hold földet ajánlott fel a kormánynak azon esetre, ha a most szervezett négyosztályú polgári iskola helyett a miniszter a vármegye kir. tan-felügyelője által kidolgozott tervezet szerint hét osztályú gazdasági irányú felső polgári isko-lát létesít, állami jelleggel. Ezen küldöttséget július hó 27-én vezette a miniszter elé Bogdán

Zsivkó, volt nagykikindai polgármester, ország-gyűlési képviselő s meggyőző érvekkel ajánlotta a közoktatásügyi miniszter figyelmébe az ú j tervezetet, melynek megvalósításához Nagy-kikinda város 200.000 koronát meghaladó anyagi áldozattal hajlandó hozzájárulni. Zichy János gróf kultuszminiszter kijelentette a kül-döttségnek, hogy ilyen iskola felállítása egy-előre precedens nélkül áll. Most dolgozik azonban az iskolák reformján s e reform megvalósulá-sáig keres módot arra, hogy Nagykikinda város legalább kísérletképen megnyithassa polgári gazdasági iskoláját. A küldöttség ezután Serényi Béla gróf földmívelésügyi miniszter elé járult, aki válaszában kijelentette, hogy a küldöttség-előadta terv neki igen szimpatikus. Tanulmány tárgyává teszi a dolgot s érintkezésbe lép ebben a kérdésben a • kultuszminiszterrel. Alkalmunk volt bepillantani a tervezetbe, melynek szak-szerű összeállításában Grézló János kir. tanfel-ügyelőn kívül Szenes Adolf, Urhegyi János felső kereskedelmi iskolai tanárok, Szülik Antal áll. polg. iskolai igazgató, Graselly és Lukácsy földmíves-iskolai igazgatók vettek részt. Öröm-mel látnók a polgári iskolai intézmény ilyetén kiépítését.

— Az öreg tanítók nyugdíjazásáról.

A közoktatásügyi miniszter ezidei 61.956. sz. a.

a képesítéssel nem bíró vagy üem szabály-szerűen képesített tanítóknak a tanítói pályá-ról való eltávolítása ügyében rendeletet adott ki.

E rendelet miatt Szabó István (nagyatádi) ország-gyűlési képviselő a parlamentben meginter-pellálta a minisztert. A rendelet — szerinte — sok öreg tanítót, akik a magyar népnevelésnek sok szolgálatot tettek, szegénységbe, nyomorba taszít. Az interpellációra Zichy János gróf,

vallás- és közoktatásügyi miniszter a követke-zőkben válaszolt : T. Ház ! Az a rendelet tény-leg az 1907. évi XYH. t.-cikk végrehajtását szorgalmazza, annak szelleméből folyik és a törvény intenciójának teljes mértékben meg-felel. Az interpelláló megnyugtatására ki kell jelentenem, hogy idézett rendeletem nem ter-jed ki azokra a tanítókra, akik bár képesítés nélkül, de az 1868 : XXXVIII. t.-c. kihirde-tésekor már hivatalban voltak, tanítási jártas-ságukat igazolták, ennélfogva tehát képesített tanítóknak tekintendők. Én abban a vélemény-ben vagyok, kívánatos, hogy ezek az öreg tanítók, akik a tanítás szempontjából már nem felelnek meg a modern igények kívánalmainak, nyugdíjaztassanak. Azon leszek azonban, hogy az illetők az 1907 : XXVII. t.-c. szerint őket megillető javadalom alapján nyugdíjaztassanak.

(Helyeslés.) Egyáltalán pedig foglalkozni akarok azzal a tervvel, hogy a képesítő nélküli tanítók a törvényes képesítés megszerzésére záros határ-időt nyerjenek és velük szemben minden tekin-tetben a legmesszebbmenő elnézés gyakorol-tassák. (Helyeslés.) Kérem válaszomat tudomásul venni. (Altalános helyeslés.) Szabó István és a Ház tudomásul vették a választ.

— Áthelyezések a főváros iskoláinál.

A főváros tanácsa a közoktatási ügyosztály előterjesztésére a III. ker. timárutcai elemi iskola vezetésével Georgi Sándor igazgató-tanítót bízta meg, az ő helyére pedig a III.

ker. szentendrei-úti elemi iskola vezetésére Reisinger Gyula iparostanonciskolai igazgatót küldte ki. Elhatározta a tanács, hogy a VII.

ker. Murányi-utcai elemi iskolát, tekintettel osztályainak az egységes vezetést és ellenőrzést megnehezítő túlnagy számára, kettéválasztja s a leányosztályok vezetését Győrffy János igaz-gató-tanítóra, a fiúosztályok vezetését pedig Biczó Dániel iparostanonciskolai igazgatóra bízza. A VII. ker. nefelejtsutcai és Elemér-utcai iskolák épületeinek bérlete a jövő iskolaév elejével meg-szűnik és ez iskolák tanulói számára a VII. ker.

Hernád- és Dembinszky-utcák sarkán új iskola-épület készül. A nefelejtsutcai elemi leány-iskola megszűnésével annak vezetőjét, Székely Károlyt, a tanács a VII. ker. versenytéri elemi iskola vezetésével, az Elemér-utcai elemi iskola megszűnésével pedig Brédl Sándor igaz-gató-tanítót a VII. ker. arénaúti elemi fiúiskola vezetésével bízta meg. Az arénaúti elemi leányiskola vezetésére a tanács Pintér Zsig-mond tanítót, Hargitai Flóris igazgató-tanítót pedig a Vll. ker. Hernád- és Dembinszky-utcai elemi leány- és Gyuris Géza igazgatót az ugyan-ott lévő elemi fiúiskola vezetésére küldte ki.

A tanács egyúttal, tekintettel arra, hogy a IV. ker. gróf Károlyi-utcai elemi iskola

veze-tője szabadságolását kérte s így ez iskola vezetése iránt a jövő tanévben amúgy is intéz-kedni kell, felhatalmazta a közoktatásügyi osztályt, hogy addig is az iskola vezetésével Ehrlich Béla tanítót bízhassa meg.

— A népoktatás a közigazgatási bizott-ságokban. Torontál m július havi közigaz-gatási bizottsága ülésén jelentette be Grézló János kir. tanfelügyelő az 1907. évi XXVII.

t.-cikk végrehajtása tárgyában foganatosított intézkedéseinek eredményét. Az ülés örvendetes tudomásul vette a magyar nyelv tanítása érdekében kifejtett ellenőrző intézkedéseinek foganatosítását, valamint a kir. tanfelügyelő tervszerű államosítási programmját. Elismeréssel honorálta a bizottság a vármegye területén élő magyar analfabéták tanítása érdekében kifejtett munkálkodásról szóló statisztikai kimutatással kapcsolatos jelentést is, mely szerint 37 köz-ségben volt ily tanfolyam, közel 1200 hallgatóval, kik közül 630-an állották ki sikerrel a vizs-gálatot. Itt említjük még meg, hogy Torontál vármegyében másfél év alatt 32 magyarul nem tudó tanító kérte nyugdíjaztatását, melyet a kultuszminisztérium nagy részben már el is rendelt. — Szabolcs vármegye közigazgatási bizottsága a Kállay András féle tanítói ösztöndíj-alap ezévi kamatait Tóth György nyíregyházi gör.

kath. tanítónak és Szalay Gyula büdszentmihályi ref. igazgató-tanítónak ítélte, mint akik a nép-oktatás terén kiváló eredményt mutattak fel.

— A Gömörkishontmegyei ált. tanító-egyesület e hó elején tartotta Tornaiján évi rendes közgyűlését, Szombathy László elnöklésé-vel. A gyűlésen a megyei tanítóság nagy szám-ban jelent meg, mert a tanítóságot egy igen közelről érdeklő ügy, a tanítói internátus volt napirenden. Szombathy László elnök hosszabb beszéddel nyitotta meg a gyűlést. Azt mon-dotta, hogy a nyugodt politikai viszonyok között most már a parlament elé kerül a tanítók nyug-díjügyének revíziója, melyre a tanítóság már tizenhét éve vár. Ezután Bihari Sándor a gömör-megyei tanítók alapítandó internátusáról tartott érdekes előadást. Végül a folyó ügyeket tár-gyalták. Délben bankett volt, melyen számos felköszöntő hangzott el. Este az internátus javára színielőadás volt. Színre került Molnár

Ferenc bohózata, A doktor úr.

— A FMKE központi igazgató-választ-mánya július 22-én tartotta ülését Dessetvffy Emil gróf elnöklete alatt. A gyűlés Clair Vil-mos főtitkár előadása után örvendetes tudomá-sul vette az elnökség jelentését, hogy néhai Repcsik János nyug. tanfelügyelő 161.800 ko-rona egész vagyonát az egyesületnek hagyomá-nyozta, azzal a kikötéssel, hogy a hagyomány kamatai a nyitra—bars—honti nyelvhatár

köz-8

ségeiben magyar nyelvi tanfolyamok fönntartá-sára fordíttassanak; elhatározta, l o g y , az egye-sület ezévi egyetemes közgyűlését Érsekújvár városában augusztus 24-én tartja meg ; a málna-pataki óvó 1911. évi dologi kiadásainak fede-zésére 198 koronát engedélyezett; elhatározta, hogy az ősz folyamán a nyelvhatáron ifjúsági könyvtárakat szervez Mocsonok, Kolon, Molnos, Mártonfalu, Család, Kisvicsáp, Komjátli, Lapás-gyarmat, Egyháznagyszeg, Mezőkeszi, Holies, Alsójattó és Szkacsány nyitramegyei, Zsitva-apáti, Alsószelezsény, Név er, Maholány, Bélád, Szelepcsény, Nemcsény, Garamkovácsi és Garam-szentbenedek barsmegyei, úgyszintén Börzsöny, Csali, Dacsókeszi, Deménd, Egeg, Szob, Hont-varsány és Mária-Nosztra hontmegyei közsé-gekben ; belép tagul a Magyar Társadalom-tudományi Társaságba; végül öt éven át évi

100 korona segítséget szavazott meg a nagy-béliczi kath. ifjúsági egyesületnek, amennyiben a FMKE által előírt szabályzat alapján meg-alakul.

— Miniszteri köszönet. A bátorkeszii községi kisdedóvoda részére özvegy bátorkeszi Rubele Istvánné úrnő 1000 koronás alapítványt létesített, melynek kamataiból ennek az óvo-dának leszerelése gazdagodik. A jótékony alapítónak Zichy János gróf vallás- és köz-oktatásügyi m. kir. miniszter, Esztergom vár-megye kir. tanfelügyelőjének előterjesztésére, köszönetét fejezte ki.

— Vj haladási napló. Az elemi népiskolák részére miniszteri rendelettel kötelezően előírt, praktikus, ú j beosztású Tanmeneti haladási napló, a következő rovatokkal: 1. óra; 2. nap-szak ; 8. osztály ; 4. tanított tantárgy és tan-anyag; 5. csendes foglalkozás (osztályonként);

6. módszeres megjegyzések ; 7. észrevételek (a napló láttamozása) II. kiadásban megjelent s kizárólag a szerzőnél kapható. E naplót szerkesztette Belitzky Gusztáv losonczi állami tanítóképző-intézeti tanár, Losonczon. Az egész évre egy osztálynak, avagy osztatlan iskolának 60 ív szükséges. Ára a 00 ívnek 3 K 80 f.

Jutalonikönyvek. A Kaláni bánya- és vas-kohó-részvénytársaság igazgatósága a puszta-kaláni állami elemi népiskolának folyó évi jún.

hó 20-án tartott évzáró-vizsgálatai alkalmával a jó magaviseletű és előmenetelü tanulók között 80 korona értékű könyvet osztott szét jutalom-képen.

— A csere-lappéldányokat, melyeket ka-punk, kérjük a lap fején jelzett új szerkesztő-ségi címre megküldeni.

Halálozás. Szatlmager János, nyugalma-zott kántortanító életének 75-ik évében, 55 évi tanítóskodás után Kenyerin elhunyt. Áldás em-lékére !

Könyvek ismertetése.