• Nem Talált Eredményt

Az MAGYAR KTRÁLYOKNAC EREDETEKRÖL

In document XVI. SZA'ZADB E LI (Pldal 108-120)

713. Czac hamar Lörintz pappal harmad hadoc, Balog deác vala negyed Hadnagyoc, Törökröl wrokra forditác hadoc, Ügyekeznec hogy szakasztanac maguoc.

714. Oly igen kegyetlenkednec mindenen, De föképpen a szegény nemességen, Semmit nem adnae Ök az feiedelmen, Sokan vadnac keményec mindeneken.

715. Nem türhetéc wrac el Ö dolgokat, Mert latác gyermekségben Kírályokat, Hamar írek Ö Erdely Vaydaiát, Az nagy wr Szapoliai Ianos Vaydát.

716. Söt erös hittel eskünec Vaydánae, Mind Országul hogy vészic Királyoknac, Ha magtalan halála az Layosnac, Történnéc az Ö gyermec Királyoknac.

Ez parasztoe ellen ha fel tamadna, Wrac és nemesség velle állana, Ö hütöket hogy halla Ianos Vayda, Szép hadáual mingyarást meg indula.

718. Ra gondola dolgara Ianos Vayda, Keresztessektöl semmit nem fél vala, Mert soc io vitezlö népet tart vala, Paraszt hadockal mind meg viua Vayda.

719. Vala eggyie viadal Temes várnál, Lön nyeretesb Vayda az parasztoknál, Meg vere öket mirıd Ö Hadnagyockal, Szekely Györgyet meg étete hayduckal.

720. Az masodic viadal lön Varadnál, Ki Keresztesseket keueset szolgál, Mert ot is kár vallás nagy reayoe szál, Meg veretnec nem soknac futás használ.

721. Ra indula nagy Bothú Lörintz papra, Colosuámál ra méne Ö hadára, Azoknak is nem külömb lön iarássa, Mert viuásnál futás inkáb használa.

2885

2890

2895

2900

2905

2910

2915

2920

Ez nagy bothú Lörintz pap meg fogatée, Colosuárat nyásson Ö meg süttetéc, Paraszt hadaknac ily vége történéc, Mert Szapoliai Ianos iol forgodéc, Gyorsan iffiu Layos indita hadát, Szapoliai Ianosra biza hadát, Ki Samo ala szalita táborát, Ot meg veréc Törökec Király hadát.

El veszénec az hadban io vitezec, Szép hadi szerszámoc soc io legényec, Paxi Mihály és az vitçz Czehunger, Az Töröc had nagy nyerességet ot nyer.

Meg marada viadalban az Vayda, Mert volt az kegyes Isten ackarattya, Az vtán ezer öt száz huszon egyben, Nagy haddal Solimán Czaszár készíiluén Nagy haddal az Töröc Czaszár indula, Harmad fel száz ezer néppel tamada, Nándor Feyr várat aual meg szalla, Kit szallássa vtán meg is vöt vala.

Nagy haddal ezer öt száz huszon hatba, Töröc Czaszár esmet szálla taborba, Magyar wrac lönec hoszszu tanáczba, Kiért végre lönec nyomoruságba.

Nagy wrackal Király tanáczot tarta, Töröc Czaszár ellen hadat tamaszta, Szapoliai Ianosnac paranczola, Erdelyi haddal hogy Ö is tamadna.

Oly igen nagy hadat Vayda tamaszta, Erdçlynec senki oly hadat nem látta, Király mellé szép hadáual indula, Az wrackal Király hogy eszt meg halla, Sokan Királynac tanáczot adánac, Az nagy wrac hogy elegen volnánac, Czaszár hadáual szembe meg vinánac, Neuet ne adnánac aual Vaydánae.

2925

2930

2935

2940

2945

2950

Az MAGYAR KIRÁLYOKNAC EREDETEKRÖL

731. Tanaczokat az Király meg fogada, Szapoliai Ianost Ö meg nem vara, De keués Néppel Czaszárral meg viua, Meg veretéc Czaszár mia Ö hada.

732. Rettenetes lön ez egész országnac, Mert futássa nem használ az Királynac,

Sár vizébe lön halála Layosnac, Gonosz tanácz miát mind el hullánac.

733. Veszénec viadalban soc fÖ népec, Baczi Ersec, az Barát, Tomori Pál, Szepessi György, és az Palotzi Antal, Drágfi Iános, és az io Szçtsi Tamás.

734. Meg nem szamlalhatnác soc io vitçzzel, Mennye fö renden valo nép eséc el, Prini Ferentz vesze Laszlo Erseckel, Soc vitezec hullánac el ezeckel.

Köuetkezic ãı Szapoliai Ianosrol, kit ă Magyaroc meg Coronásztác.

735. Az io Szapoliai Ianos Királyról, Lészen szollássunc már Királysagáról, Ö birodalmában történt dolgáról, Magyar wraknac Ö Czauargasokról.

736. Deakoc mikor ennyit szamlalnánac, Ezer Öt száz Huszon hatban irnánae, Vtánna Layos Király halálánac, Szapoliai Ianost valasztác Királynac.

737. Tuduán régi hütöket emlekeznec, Egy ackaratbol Feyr várra gyülnec, Mind egyenlö képpen erröl végeznec, Coronát Ianosnac feiébe tésznec.

738. Vigadánac wrac Ianos Királynac, Tudgyác vala minden voltát Királynac, Ellenkezic egy nehány WT Királynac, Igyekeznec más Királyt be hozzanac.

2955

2960

2965

2970

2975

2980

2985

Illyen volt régtül fogua tü dolgotoc, Magyar wrac hogy czac árulkodgyatoc Iámbor wraktol boczánatot vároc, Az kic illyetenec azokrol szóloc.

Nehány wrackal Ferdinandus Király, Be hozata magát ez Német Király, Ezer Öt száz huszon het hogy közel ál, Coronásztatéc meg Ferdinand Király.

Ottan hamar Budaba Ö be méne, Io Buda várában szekébe üle, Ianos Király Tokainál hadat gyiite, Arultatás miat hada el vesze.

Mely szép neuünc Magyaroc nekünc vagyon, Arultatás miat szép hirünc vagyon,

Teriünc meg hogy Isten más neuel lásson, Iob hirt neuet ez mostaninál adgyon.

Ily dolgokért wrac gonosságaért, Vesztöc országunkat pártolkodásért, Isten most is ostoroz minket azért, Mi ket fele valo szakadásunkért.

Nem soc üdöre esmet haddal gyüle, Erdely Lengyel eröuel készüle, Zinára szálla az Hernád mentébe, Meg czalatéc ot is Király ügyébe.

Ianos Királyt az wrac el árultác, Bennec sokan szupponra kéuánkoztac, Hituán eleségre ot is találtac,

Az mellet nincz tisztessége Magyarnac.

Ianos Király Lengyel országba méne, Töröc Czaszár köueteket be külde, Biztattya Ianos Királyt hogy ne félrıe, Mert egyszer még szekébe be ültetne.

Szép eröuel Ianos Király készüle, Lengyel országbol szép néppel ki iöue, TÖrÖc Czaszár is nagy haddal készüle, Harmad fel száz ezer embert készite.

2975 Ziuára szálla az harmad mentébe, [I]

JII3 gyokran

2990

2995

3000

3005

3010

3015

3020

[ll

AZ MAGYAR KIRALYOKNAC EREDETEKRÖL

748. Gyorsan Ferdinandus lön rettenésbe, Buda várát pusztán hagya féltébe, Töröc Czaszár rayta könyörültébe, Ianos Királyt be ültete szekébe.

749. Lássátokza Magyaroc dolgotokat, Az pogánnál aláb valoságtokat, El hagyátoc Coronás Királytokat, Más felé fogatoc tü louatokat.

750. Ó Magyaroc ha eszt meg gondolnátoc, Minémü hír, neü romlás tü raytatoc, Igaz wratoc fiát wralnátoc,

Haszontalan wrat hátra hadnátoc.

751. Rettenetes dolog vólt ez kösztetec, Mikor Német Király volt ti kösztetec, Ha erröl tü gyakran emlekeznétec, Miattoc latnátoc veszedelmetec.

752. Hy hituán lön Peter elsö kezdésbe, Ki szent Istuán vtán üle a szekbe, Másic Otho iöue tü közitekbe, Szégyenére ki meg tere földébe.

753. Az harmadic számlalásba Sigmond lön, Ki felesége vtán Királytoc lön,

Hasznotoc ti nektec igen nagy kárt tön, Mert országotoc meg keuesedue lön.

754. Még az vtán negyed Német Albért lön, Lásd meg ez országnac ez is czac kárt tön Semmi nemzete ennec Magyar nem lön, Felesége vtán noha Király lön.

755. Söt vtánna fia ifliu Lászlo lön, Attyárol Annyárol tiszta Német lön, Ideébe minemü roınlástoc lön, Lássátoc czac ez minémü hasznot tön.

756. Itt pusztán hagyassát tü az Budánac, Ket Német Királytoc hatta pogánnac, Ezer negy száz Ötuen Ötben hogy íı`nac, Német Lászlo hagya nagy Machometnec.

3025

3030

3035

3040

3045

3050

3055

3060

Ezer Öt százban és huszon kilentzben, Ferdinand fel lépéc Budárol Beczben, De ot sem mére maradni féltében, Budát el hagya országgal egyemben.

Szembe nem mére vini az Czaszáral, Mint egyeb Királyoc vittac pogánnal, De gondola inkáb használ futással, Országunkat hagya Ö pusztasággal.

Söt az vtán hogy Czaszár eszt müuele, Ianos Királyt hogy szekébe ültete, Nagy hadáual Ö Becz ala fel méne, De hideg téltül wra nem lehete.

Ezec vtán esmet ennye üdöben, Ezer Öt száz és harmintz esztendöben, Ferdinandus bizuán Német eröben, Budát meg szálla viua nagy erössen.

Gyorsac várbeliec igen vigyáznac, Czac az egy menybeli Istenben biznac, Viuássockal Németec nem használnac, Szégyenekre Onnat el pironganac.

Ianos Király nem soka wralkodéc, Ezer Öt száz negyuen mikor erkezéc, Fia Isabella Aszszonnac születéc, Attya neuén Ianosnac kereszteléc.

Lön Ianos Király ezen nagy Örömben, Mikor halla Szászsebesbe Erdelyben, Vgyan ottan eséc nagy betegségben, És ki muléc Király azon fekésben.

Ily betegségében Ö fiát hagya, Petruit Peternec ótalmul hagya, Frater Györgyet melleie társul valla, Kit szegénységböl Király fel vöt vala.

Ö hiuei az Királyt el ki viuéc, Testét Szekes Feyr várban temetéc, Ö halalát nagy erössen kesergéc, Szánnyác mert Ö ides Attyoc el eséc.

AZ MAGYAR KIRÁLYOKNAC EREDETEKRÖL

Nem vala ez erkölczében meg vetö, Életében mert vala Isten félö, Iámbor igaz mondo io had viselö, El arulác kikhöz vala io téuö.

aoõs 767. Igazac az wrac ha lésznec vala,

Az masodic Ianos Királyról, a Szapoliai Ianos fiárol

3070

3075

3080

3085

3090

í1

Ha Királynac hiuen szolgálnac vala, Orszagokban meg marathatnac vala, Magyaroc vyonnan épülnec vala.

Szóllyunc immár mi kegyelmes wrunkról Ez mostani ifliu Ianos Királyról,

Halát adgyuc Istennec io voltáról, Igaz agazássát hozzuc Toxunról.

Tamada hada nagy Ferdinandusnac, Hogy halálát halla Ianos Királynac, Buda vára ala haddal szallánac, Ifliu Ianos Annyáual ben szorulnac.

Ez dolgon Soliman Czaszár haraguéc, Egy fö Bassa haddal el boczatatée, Ö maga is az Czaszár el érkezéc, Ki miat Német had meg rettentetéc.

Nagy soc Német az üdöben el vesze, Mert nem lön Töröc miat kimilete, Erösb lön az Töröc Czaszárnac népe, Nagyob is vala Németnel ereie.

Királyne Aszszonnac Czaszár izene, Hogy Ö hozza Király fiát ki küldgye, Isabella Aszszony sokat keserge, Véli pogannál maradna gyermeke.

El fogasa lön az Töröc Balindnac, Király fia meg küldetec Annyánac, De el foglaltatéc vára Budánac, Mert Német lön oka mind ez dolognac

3064 văla [l] 3084 Németnec [I] 3090 küldetec [I]

3095

3100

3105

3110

3115

3120

3125

3111 és [!]

Gyorsan Aszszonyunc el iöue Lippára, Onnat Erdelybe Gyula Feyr várra, Hiuéuel az io Petruit Peterrel,

És kéncz tarto Baráttal Frater Györgyel.

Ily oka lön az mi veszedelminknec, Ferdinandus Németec gyötrelminknec, Kereszttyént Budán nem szenuedheténec,

Büz oda menni Pogánt el szenuednec.

Ezen meg is Ferdinandus Örüle,

Magyar országnac hogy meg is egy része, Vég warackal ackada Ö kezébe,

Kiket lassan eyte mind Töröc kézbe.

Lön harmad esztendöben az Sulimán, Készülésbe hogy Magyaroc orszagán, Birodalmát végyen Ö soc vég varán, Németec hasznotlan voltokat latuán.

Mikor ezer Öt száz negyuen háromban, Irnac vala ackor az Feyr várban, Be férkezéc Czaszár es Esztergomban, Lön az Német it is hasznotlanságban.

Ez volt dolgoc mindenkor Németeknec, Erössen igirtec és esküttenec,

Mint az Disznóc Öc Öszue gördültenec, De segítségre iöni nem mértenec.

Soc várakat mikor az Pogán meg vöt, Az Német had erössen gyülekezet, Nagy soc fegyueressel igen tündöklet,

Semmit nem használt mert hamar meg döglot Vay Magyaroc mely bolondoc tü vattoc, Magyar feiedelmet kit nem wraltoc, Nyiluán valo veszésteket lattyátoe, De hiszem hogy Némete valt gyomrotoc.

Ra kérlec dolgotokra gondollyátoc, Nézzétec meg mint vitoc hadakosztoc, Tisztességben azért keuesben vattoc, Mert egy Rabot Német nem ád raytatoc.

AZ MAGYAR KIRÁLYOKNAC EREDETEKRÖL

i Régi Magyar Költők Tára IX.

Az meg váltásnac ennye ideiben, Ezer öt százban és az Ötuen egyben, Frater György Barát méne ki Nyírségben, Grof Nicoláual lönec végezésben.

Más felé nyoma Barát Ö kengyelét, Mert Batorban hátra hagya hüségét, Aiánla Ferdinándnac Ö hüségét, Wra Aszszonya ellen tön végezést.

Ezer Öt száz Ötuen ket esztendöben, Ferdinand nagy hadat külde Erdelyben, Barát lön czel czapásban beszélésben, Orszagábol wrát ki beszélésben.

Slesiában Hertzegséget Opoliát, És Ferdinandusnac eggyie leanyát, Nekie adgyác Barát ily módokat, Czac kezébe vehesse országokat.

Budosasra Aszszonyáual Ö wrát, Boczata és Ferdinandnac orszagát, Foglala de nem sokára az Barát, Meg Öletéc Isten ála boszszuiát.

Mikor ennye esztendöben már volnánc, Ezer Öt száz és Ötuen hatban irnánc, Petrııittal egy tanáczon mi iaránc, Országunc iauára esmet gondolánc.

Be iöuésse vyobban Aszszonyunknac, Velle egyetembe az mi Wrunknac, Halát adgyuc erröl menybeli wrnac, Dicziretet mongyuc öröcke annac.

Immár itt ez mi kegyelmes wrunknac, Genelogiaíát mi Királyunknac, Nemét hozom agarol az Toxunuac, Ki vala Attya Geysánac Mihálnae.

Geysa fia szent Istuán Király vala, Mihálnac fia kopasz Lászlo vala, Ez Lászlonac harom fia marada, Endre, Bela, Leuente neuec vala.

aıõs

3170

3175

3180

3185

3190

3195

Ez elsö Belanak is három fia,

Geysa, Lászlo, és Lampert Hertzeg vala, Lampert fia az Almus Hertzeg vala, Almus fia vac Bela Király vala.

Vac Belánac harom fia marada, Geysa, Istuán, és Lászlo neuec vala, Geysa fia Istuán és Bela vala, Bela fia az masod András vala.

Ez András fia lön negyedic Bela, Bela fia ötödic Istuán vala, Ez Istuán Király leanya Maria, Siciliai santa Caroly társa.

Sánta Carolnac lön attol egy fia, Carolus Marcellus Ö neue vala, Marcellus fia Carobertus vala, Kit Magyaroc Carolnac hinac vala.

Ez lön az Magyari nagy Caroly Király, Vtánna fia Layos lön az Király,

Ki Magyar országnac nagy sokat szolgál Kinec neue most is dicziretben ál.

Ez Layosnae marada ket leanya, Maria ki lön Sigmond Czaszár társa, Aduyga Lituai Iagula társa

Ki lön Aduiga vtán Kírályságba.

Mert Layos halála vtán Aduigát, Lengyelec meg Coronazác leanyát, Lituai Hertzegnec adáe Aduigát, Lászlonac hiuác az vtán Iagulát, De elöszer meg Kereszteltéc vala, Aszszonyokat neki úgy attác vala, Királyocka az vtán vöttéc vala, Lászlonac hiuác Coronasztác vala.

3187 Adyuga [!] 3188 Adiuga [!] 3189 Adiugát [1] 3191 Adiugát [!]

3200

3205

3210

3215

3220

3225

3230

AZ MAGYAR KIRALYOKNAC EREDETEKRÖL

800. Lön Aduígánac Lászlotól ket fia, Casmir és Lászlo az Ö neuec vala, Lászlo Magyari Királlya löt vala, Ki Varnán viadalban meg hólt vala.

801. Casmir löt vala Lengyelec Királya, Kinec fia Lászlo és Sigmond vala, Masod Lengyel Laszlo Magyari Király, Ennec fia lön ifliu Layos Király.

802. Lengyel Királlya löt vala az Sigmond, Kinec fia mostani Lengyel Sigmond, Ez Sigmondal egy vala Isabella,

Kegyelmes Aszszonyunc wrunknac Annya 803. Hozám az Nemet Adámrol Noera,

Noerol hozám Attilla Királyra, Attillárol hozám en az Toxunra,

Mint ez elöt töllem meg lön ez irua.

804. Könyörögyünc az kegyelmes Istennec, Minden iot adgyon mi feiedelmünknec, Magyaroc io szüböl szolgállyunc ennec, Mert kegyelme közöttünc ez Istennec.

805. Lattyátoc az mit Istentöl mi varnánc, Hogy ha igazac iámboroc mi volnánc, Láttyuc hogy ez által meg maradhatnánc, Elebbeli io üdöket lathatnánc.

806. Lattyuc hiueiuel mely nagy io téuö, Igaz kegyelmes és Ö Isten félö, Mindenekııec Ö igaz töruén téuö, Adgyad Isten légyen hoszszu életü.

807. Örögbicz meg wr Isten birodalmát, Nagy Wr Isten szélesicz meg orszagát, Esmerhessüc szent felséged io voltát, Kegyelmes Királyunkon nagy irgalmát.

808. Magyaroc szolgállyunc ennec hiüséggel, Mert Isten látot ez kegyelmességgel, Ne legyünc tiuelgöc az mi hütünkben, Halálunkig maradgyunc az hüségben.

3197 Adiugánac [I] 3200 Varuán [!] 3209 Német

3235

3240

Éltesse Isten Király Ö felségét, Adgyon minden dolgaiban szerenczét, Nyutsa hozza az wr Isten iob kezét.

Magyaroc erröl mondgyuc Ament Ament Summa szerént az Magyar Királyoknac, Genelogiaioc dolgoc azoknac,

Dereg dolgoc soc volna Királyoknac, Summa szerént eszt irtam oluasóknac.

Ezer Öt százban és az hatuan hetbe, Bor kostolo Márton püspec hetébe, Vers szerzönec ninczen hellye vétekbe, Kalota szegben vegezéc Erdelybe.

3.

In document XVI. SZA'ZADB E LI (Pldal 108-120)