• Nem Talált Eredményt

Az MAGYAR KIRÁLYOKNAC EREDETEKRÖL 246. Leg ottan Salamon Kunokhoz méne,

In document XVI. SZA'ZADB E LI (Pldal 54-70)

Hogy azoktol segitséget Ö kérne, Kutesk vala az Kun Hertzegnec neue, Erdely ország annac vala igirue.

247. Ily igiretnec az Hertzeg Örüle, Salamon mert eszt az felet igirte, Hogy leanyat Ö nekie el venne, Czac Ötet Magyar országba be vinne.

248. Czac hamar az Kun Hertzeg fel keszüle, Salamon melle nagy hadat keszite, Magyar országban nagy rablást ö kezde, Mely dolgot hogy Lászlo Király meg erte, 249. Igen hamar indula Ö hadáual,

Az Kunokra méne nagy gyorsasággal, Meg veré azokat nagy hamarsággal, Az Hertzeg el szallada Salamonnal.

250. Vgyan czac hamar ezeknec vtánna, Kunoc indultatnac boszszu alásra, Erdelyböl menénec Magyar országra, Beczeig mindent hanyánac kobzira.

251. Mikor Tot országban Király meg erte, Orszagánac nagy romlassát keserge, Gyorsasággal az mi hadat tehete, Nagy hirtelen Kunoc vtán erede.

252. Poganoc mar semmit nem félnec vala, Gazdagsággal naggyal meg tertec vala, Tömös vár mellet meg szallottac vala, Kiket Lászlo Király hogy el ért vala.

253. Rayoc minden tartozásnelkül üte, Mely dolgon egész Kun had meg rettene, Kiraly az Kunoc hadat így meg vere, Szegény rabokat fogságbol ki mente.

254. Oly veszedelmec mikoron történec, Országokba az Kunoc hogy meg ertec, Mas hadokat esmet hamar készitéc, Boszszu alásra ide ki eresztéc.

U2 Kászlo [!] 1003 Ggyorsflsãggal [!]

1019 0 [1]

1020

1025

1030

1035

1040

Az XI.

1045

Semmit Király ezen nem haborodéc, Mikor az hir nekie meg vitetéc, Söt az Kunoc dolgán Ő meuetkezéc, Rayoc méne az kun had meg veretéc.

Poganoknac miért hogy az Oroszoc, Segitséggel voltanac az gonoszoc, Reaioc menénec azért Magyaroc, Meg hodoltatác Lászlo lön Királyoc.

Esmet Orosz országbol indulánac, Királyockal Cracco ala szallánac, Meg viuéc, kün egy hegyet alkotánac, Kit mind ez napig ot nálloc lathatnac.

Reia méne ok nelkül Czeh országra, Az országban széllel rabolua iara, Ez ket hada minden ok nelkül vala, Orszagába gazdagon meg tert vala.

Oly iambor Feiedelem Lászlo vala, Életében híre neue Szent vala, Huszon egy esztendöt Ö regnált vala, Ki muléc Varadon temetéc vala.

Segitsége mindenüt az Istennec, Vélle volt ennec ê Feiedelenmec, Igazgata mindenüt. hadat ennec, Czac egy hada sohún nem veszet ennec

Kiralyról Kalman az Geysa Királynac nagyobıc fiárol Ez iambor Lászlo vtan ooronazác,

Varadi Püspöket Kalmánt valasztác, De nem mint az Attyát olynac talalác, Mas allapatban ez Kálmánt ök lattac..

Vala magában Kalman igen rauasz, Szöres mint egy Esau, és szeme czipás, Czomos hatu és pelb Santa rutalmas, Allapattya sem vala igen magas.

@

1059 hi [1]

1050

1055

1060

1065

1070

1075

Az XII. Magyari Kiraly István, Kalman Királynac ă fia

1080

AZ MAGYAR KIRÁLYOKNAC EREDETEKRÖL

263. El gondola Kalman Király magában, Mert rakua az Ö szüue alnakságban, Nem lehetne ö fia Királyságban, Ha az iámbor Almos élne világban.

264. Nem tarthata magában álnakságát, Meg fogata Almost az Attyafiat, Ki tollyata Attya fia ket szemét, Meg herélni hagya annac gyermekét.

265. Tekinte meg az herélö gyermeket, Gyermec helyén heréle meg eb köliköt, lol lehet ki tóltác vala szemeit,

Igy mutata Kalman kegyetlenségét.

266. Vgyan neue is mutata eszt rosznac, Kár hogy gonosz fia lészen az ionac, Mely iámbor volt Geysa, attya Kalmánnac, Minemü gonosz fia ez iambomac.

267. Soha egy hadánal ennec töb nem volt, Az is czac egy özuegy aszszony ellen volt, Orosz Hertzegné Lanká Aszszony ellen volt, Az egy hadában is szégyent vallot volt.

268. Pirongással onnat Ö el szallada, Mert ostorat Isten rea boczata, Huszon Öt esztendöt hogy ö regnala, Feyr várat temetéc hogy meg hala.

269. Rettenetes az Isten nagy haragia, Bünesseket az meg térésre vária,

Meg nem téröket igen sanyargattya, Könyves Kalman példaia mint mutattya.

_270. Ennec vtánna masod Istuán Kírályt, Valasztác az meg irt Kalmannae fiát, Gyermekségében coronazác ifliat, Hogy inkáb otalmazhassác magokat.

f

271. Czac keués beszéddel erröl is szoloc, Dolgairol czac summa szerént iroc, Az Ö hadaiban elö szamlaloe,

Kit töllem röuiden maid meg hallotoc.

ıoas 272. Az ö birodalmánac ideében, Kilentz esztendönec be telésében, Be méne Ö Dalmacia földében, Hun Ötet fogadác nagy tisztességben.

273. Téruén haza ö hadát el boczata, 1090 Kiuel az Lengyel határt el rablata,

Esmet hadáual Czehekre indula, Kiket hamarsággal Ö meg vert vala.

274. Vgyan czac hamar üdö forgassában, Orosz Hertzegec nem alkhatnac magokban, 1095 Eggyiket ki üze masic földéböl,

Istuán Királt hiua ez segítségül.

275. Rémülénec meg ezen az Oroszoc, Mert nagy haddal indulánac Magyaroc, Bezen Hertzeg mellet iffiu Királyoc, ııoo Szép Magyar haddal ment vala reaioc.

276. Az Orosz országba hogy be íutánac, Mikoron egy várat ot ök vinánac, Miért hogy halála lön ot Bezennac, Hamar meg terésec lön Magyaroknac.

ııos 277. De nem nyugothattya meg Istuán magát, Esmet Lengyelekre indita hadát,

Bolgar országra indita más hadát, Kegyetlennül rablata orszagokat.

278. Öted hada lön Görög Czaszár ellen, ıııo De nem lön Király szerenczés ez ellen,

Mert ok nelkül vala hada ez ellen, Meg veretéc Görögektöl szertelen.

279. Oly szörnyen az Magyaroc ot veszénec, Magyar ország vitezi el esénec,

ıııs Cziz vitézzel inkab mind el veszénec, Soc fö népec viadalban veszénec.

l

1103 Bezeknac [!] 1104 terésnec lön [I] 1105 Istán [!]

'

ıı-1-ıa-.[1]

1120

1125

1130

1135

1140

1145

AZ MAGYAR KIRÁLYOKNAC EREDETEKRÖL

280. Paranczolattya igy volt az Istennec, Kegyetlenségeiért Feiedelmeknec, Okaért öc az soc ártatlan vérnec, Lakolánac kegyetlenül veszénec.

281. Ez tizen nyoltz esztendöt hogy regnála, Egerben történec neki halála,

Ezer száz harmintz egy esztendö vala, Varadon Ötet el temettée vala.

Az XIII. Magyari Kiraly az masodic Bela, kit Kalman Király meg vakitot vala.

282. Röuideden vac Bela Királyságát, Hallyátoc meg Királlya valasztassát, Életében nékie iámborsagát,

Kiralyságra valo coronazassát.

283. Dicziretes vala Ö életében, És tökélletes az Ö erkölczében, Isten meg segite fel uiue tisztben, Ackara ültetni Király szekében.

284. Oly iamborul birya Bela országát, Meg nem fogia senkinec igassagát, Igaz töruenyében tarttya orszagát, Kiuel meg erössite birodalmat.

285. Mindeneknec igaz töruént szolgaltat, Bünösseket is töruényel lakoltat, Sokakat kegyelmesseggel latogat, Gyülés leuelet egykor Király irat.

286. Irata mint széllel Ö országiba, Minden fö népec gyüllyenec Aradra, Végeznénec az országnac iauára, Lenne ez az ország maradassára.

287. Nagy soc fö népec Aradi gyülésre, Be gyülénec az Király leuelére, Országoc iauánac végezéssére, Ki lön az Királynac nagy örömére.

1150

1155

1160

1165

1170

1175

1180

288. Végre az Király is méne gyülésbe, Ország népe köszt üle ö szekébe, Négy fiai hozatánac melleie,

Királyne aszszony is ben ül szekében.

289. Mikor orszag népe veszteg lennénec, Király ielen voltára ök néznénec, Lattyác Király fiait kin örülnec, Aszszony ily módgyát lele beszédénec.

290. Isten ackarattyábol vgy mond nekünc, Vagyon nekünc wrac mind ket ket szemünc, Euel látot mi kegyelmes Istenünc,

Azért érczétec meg, az mi kerdésünc.

291. Ez miért hogy Istennec ackarattya, Ket szeméuel hogy miııyáiunkat látta, Ez négyet Királynac kettöért atta, Négy fiait az wraknac mutattya.

292. Söt mongyátoc kérlec meg ennec okát, Hogy Királyunc egyic szeméuel sem lát, Ielenczétec meg vaksagánac okát, Büntesséc meg ki miat wrunc nem lat.

293. Vgyan itten mostan tü Királytokért, És Ö hozza valo nagy hüségtekért, Büntessenec azoc meg ily vétkekért, Wrunc szeme világa veszéseért.

294. Mikor eszt orszag népei meg hallác, Wrakra artzúl mingyárt tamadánac, Hatuan nyoltzat Ö bennec le vagánac, Szán ki vetés lön dolgoc fiainac.

295. Czac hirtelen lön wraknac igy dolgoc, Az kic valánac ez dologban okoc, Püspökséghez osztatéc Ö ioszágoc, És semmie lön az Ö wraságoe.

296. Hogy az wrac gyiilésben igy iaránac, Egy néhány fö népec haborodanac, Titkony érette küldénec Boricznac, Az Kalmán Királynac fattyu fiánac.

1185

1190

1195

1200

1205

1210

1215

1220

Az MAGYAR KIRALYOKNAC EREDETEKRÖL

Ra gondollyon mert Ötet az Királyság, Vér szerént illetne ez Magyar ország, Ha el iö el hadgya Belát ez ország, Örea szál mingyarást az Királyság.

Itt is Magyaroc az mi dolgainkat, Régtül fogııa valo gonosságinkat, Iol lattyuc ne czudállyuc romlasinkat, Ily dolgokbol tarezuc pusztulasunkat.

Sokac vadnac hiszem mostan is bennünc Kiknec nem tellyességgel iol ál szüuünc, Noha Magyar gallért nekíc viseliinc, Vagyunc kic ez szupponra ügyekezünc.

Tökélletessec ha az mi dolgainc, Löttec volna meg volnánac országinc, Nem hullottac volna el wraságinc, Kezünkben volnánac nagy birodalminc.

Végezem el már Bela Király dolgát, Az Boricznac ellene tamadassát, Lengyel Orosz nemzetböl gyütöt hadát,

Saio mellé ki meg szalita hadát.

Meg gondola Király hogy az wrakban, Volnánac kiknec fattyu az gyomrokban, Konkoly hullot volna az Ö szaiokban, Mert nem igazac volnánac szauokban.

Fogdosni meg akarac arulokat,

Hogy egyenként meg nyakazzác azokat, Az mely wrac szülni akamac fattyat, Lampert Ispánt meg Öléc az fö wrac.

Itt mingyarást fiát Miklost nyakazác, De Ákosi Moynoltot el szalasztác, Töb wrackal az kic hiuec valánac, Király az Boriczal szembe szallánac.

Lön az viadal kösztöc keménységgel, Isten Belánac ott lön segítséggel, Nyeresége lön nagy hirtelenséggel, Veretéc meg Boricz nagy keménységgel.

1186 szíıpponra [!] 1214 De a Kussi moyuoltot [1]

9

306. Ily hamar lön meg verésse Boricznac, Az arulo wrac az kic valánac,

Todor, Felcus, Titus, Samson valánac, Viadalban ezec mind el hullánac.

ızzs 307. Vigadánac Belaual az hiü wrac, Az Istennec nagy halákat adanac, Ez fö vitezec kic hiuec valánac, Myksa, Gab és az io Bathür valánac.

308. Meg aiándékoza ezeket Király, 12:0 Meg köszöne hyüségeket az Király,

Nagy soc iockal lata öket az Király, Minden ioual lészen még élete ál.

309. Ez Kiraly regnala tiz esztendeig, Ennel töb hada nem volt neki addig, ızss Iámbor lön ö mind élete végeig,

Meg hala, teste Feyr várat nyugszic.

Az XIIII. Magyari Király Geysa, az vac Bela Királynac elsö születte 310. Immár Belánac az nagyobic fiát,

Meg Coronazác Magyaroc az Geysat, Szekében ültetéc az ifliu Kírályt, 1240 Bela hellyén hiuen wralác Geysát.

311. Vala születésnec ennye ideie, Ezer száz és negyuen ket esztendeie, Masodic Geysa hogy üle szekébe, Már hallyuc meg mint volt Ö életébe.

ı24s 312. Serény és gyors Geysa hadában vala, Szüue bator Ö maga iambor vala, Tiszta életö igasság szeretö, Gonosz embereket igen meg feddö.

313. Conradus Czaszarral lön elsö hada, ızso Mert Pozsont Németec meg loptác vala,

Ifliu Geysa azért hadat tamaszta, Személy szerént hadaual el indula,

1238 Geysat? [I]

AZ MAGYAR KIRALYOKNAC EREDETEKRÖL

Vala nagy hada ellene Czaszárnac, Elötte Austriai Hertzeg annac, Payor Hertzeg hada mellette annac, Szaxoniaiak is vellec ot vadnac.

Igen biznac Németec nagy hadokban, Vadnac Magyarokhoz nem io szándékban, Geysa bizic az Isten io voltában,

Biztattya hadat nagy batorsagában.

Lönec rettenetessen ütközetec, Meg futamánae elöl az Szekellyec, Vellec Öszue az Ratzoc is szegényec, Nem tarthattyác öket meg feiedelmec.

Az Magyaroc mint kö fal vgy allánac, Istenhöz segítségért kialtánac,

Király és Ban Ö elöttec forgodnac, Mindeneket ők erössen biztatnac.

Vinac erössen azért mind az ket fél, Az nagy romlást Német nem alhata el, Magyar elöt az nagy had futaméc el, Az Magyaroc vagyác szertelenséggel.

Söt meg is ot Becz nagy segitségec lön, Mert soc Beezbe magánac mentséget vön, Pozsontul fogua addig vagasoc lön, lfiiu Geysa magánac hirt neuet vön.

Hogy ez dolognac illyen iol vége lön, Lengyel Monoslonnac segítsége lön, Ipa vala, hada mellé küldue lön, Nyereséggel iara annac hasznot tön.

Oly szép dolgoc czac gyorsan it változnac, Az üdöckel kic el telnec el mulnac, Husz esztendeie már az Királyságnac, Vala hogy halála lön az Geysanac.

Nagy hire tamada Ö halalánac, Ohaitása banattya Orszagánac, Temetése Feyr varat Geysánac,

Kit mind wrac s mind kösség siratánac.

1290

1295

1300

1305

1310

1315

1320

1306 Kiralyságbán [!]

Az XV. Magyari Kiraly, az III. Istuan az II. Geysa Királynac nagyobbic fia.

Oly hamar az Attya helyén valasztác, -Harmadic Istuán Kírályt koronazác, Feiedelmül az Magyaroc valasztac, Iámbor Attya hellyén Istuánt wralác.

Röuid lön ennec is az Ö élete, Királyságban czac keueset élhete,

Semmi hadat azért Ö nem visele, Mert lassu iámbor vala életébe.

Ez czac tízen egy esztendöt élhete, Kilentz holnapig szekében ülhete, Halál miat röuidüle élete,

Feyr várat temetetéc az teste.

XVI. Tanácz ére Laszlot az Attyafiát, Az vac Bela Kiralynac az Ö fiát, Királlya tétette vala Ö magát, Fel esztendeig birhata orszagát.

Gyönyörüsége keues lön világban, Nem soc haszna lön neki Kiralyságban, Miért hogy Attyanc Öt volt az almában, Meg hala, temetéc el Feyr varban.

XVII. Leg ottan az negyedic Istuán Kırály Az vtán vac Bela fıa lön Király,

De Öt holnapig ez országon regnál, Meg veretéc hellyébe más lön Király.

Ottan hamar ennec is halála lön, Ezer száz hetuen haromban vége lön,

Mongyác hogy halála bánattyában lön, Temetése neki Feyr várat lön.

XVIII. Ra gondola harmad Bela dolgara, Coronáztata magat Királyságra,

Az ország is valaszta otalmára, Hogy ez lenne ország maradassára.

1325

1330

1335

1340

Az XXI. Magyari Kiraly az II. András, az Emre Királynac ocze

1345

1350

1.35 Gyüleség [!]

AZ MAGYAR KIRÁLYOKNAC EREDETEKRÖL

Isten ackarattyából ez regnala, Huszon harom esztendöt Királyságba, Egyeb hadat semmit nem viselt vala, Czac Toluait, Orrokat ez kerget vala.

Az Ö életében ez iámbor vala, Mase gonoszul neki nem kel vala, Orszagában nem haborgattyác vala, Meg holt Feyr várat temettée vala.

XIX. Immar Attya vtán Imre lön Király, Nyoltz esztendöt és het holnapig regnál, Semmi hadáual országnac nem használ, Egerben temetéc hogy Ö meg hala.

XX. Nagy hirtelen fiát Laszlot valasztác, Magyari nagy wrac meg coronazác, Czac hat holnapig aszt is wralhatác, Mert nyuguasát Feyr várra választác.

Oly hamar egymás vtán ez változás, Ez országban lön az Király valasztás, Történec hamar harom coronazas, De még is ez országban nem lön romlás.

Mikor ezec ily hamar ki mulanac, András lön Királyoc az magyaroknac, Nagy Örömmel kit meg coronazánac, Kit masod András Királynac hiuánac.

Nem soc ideyre Királysagánac, Gyülésec lön kereszttyén Királyoknac, Pogán Szoltán ellen tanáczkozánac, András Kírályt valasztác Hadnagyoknac Ez okból Király szép hadat készite, Ebbe semmi mentséget nem kerese, Kölczéggel fegyuerrel népét épite, Király elötte szép hadát ereszte.

1355

1360

1365

1370

1375

1380

1385

339. Ömaga is hogy indulni akara, Fö szolgaiát vitez Banc Bant szolíta, Barut nenızetségböl az Banc ban vala, Király ez Banc Bánnac paranczolt vala.

340. Vgy mond, Banc Ban, látod houa kel mennem, Poganokra kel nekem Hadnagy lennem, Azért mostan gyermekim, feleségem, Orszagom reiád bízom és nagy kénczem.

341. Viseld vgymond te mind ezeknec gongyát, Reíád hattam ország gubernalassát, Kerlec ío móddal víseld ezec gongyát, Ne talállyom semmi fogyatkozassát.

342. Monda Banc Ban mint felséged akaria, Légyen vgy én ha tudoc szolgalnia, Ha el tudoc az tísztben én íárnia, Felségednec hazaınnac szolgalnia, 343. Azonközbe az Király el ment vala,

Kit Banc Ban is sokaig késért vala, Végre meg tert dolgában el iár vala, Feleségét vduarba hozta vala.

344. Még ebben Soc üdö el nem tölt vala, Német országból egy ifliu iöt vala, Gérdrud Királyné aszszonyal egy vala, Az Nénye vigasztalni ez iöt vala.

345. Ez Banc banne szerelmére geriede, Kit Királyné aszszony viue eszébe, Banc bannét ahoz viue Ö eröuel, Az íffiu az vtán hamar méne el.

346. Nem türhete az Banc banne, meg monda, Siruan az Ö wranac meg panaszla, Kiuel wrát az Banc Bánt fel indita, Az Királyné aszszont Banc Bán le vaga.

347. Az aszszonnac Ö meg Ölése vtán, Bánc Bán indula hamar Király vtán, Királyt el ére Banc Ban Ö vtában, Meg monda neki dolgat batorságban.

1390

ı39s

1400

1405

1410

1415

1420

AZ MAGYAR KIRÁLYOKNAC EREDETEKRÖL

348. Minden beszédét Király meg halgata, Békességgel Banc Bant viszsza boczáta, Vgyan az elöbbí tísztében hagya, Töruényét meg íöuésére halaszta, 349. Eszt böuebben ki erteni akaria,

Bonfıníusban böuen meg talallya, Cronikánkban Magyarul is lathattya, Ha kinec vagyon arra kéuansága.

350. Nem sokaig iara Király ez hadban, Mikor be iöne Ö Magyar országban, Banc Bannac töruént tön az Ö dolgában, Ki miat lön Banc ban szabadulásban.

351. András Király ennye üdöt regnala, Harmintz öt esztendeig Ö birhata, Orszagát, az vtán Ö meg holt vala, Egressí Monostorban temettée vala.

Az XXII. Magyari király, az IIII. Bela, az András Királynac a nagyobic fia.

352. Vegyüc elö az Bela Király dolgát, Orszaglassát és az Ö birodalmát, Életében való nagy iamborsagát, Iriuc meg hadainac allapattyát.

353. András Királynac Ö halala vtán Fiát Belat Coronazac meg osztán, Magyaroc Örülénec Királysagán, Bela Királynac meg Coronazassán.

354. Lön nagy vigassagban ezen az Öcze, Kalman ki egy ember gyermeke vélle, Orosz Hertzeg Daniel vala vélle, Magyar wrac lönec öruéndezésbe.

355. Ennye ideiben az wr Christusnac,

Ezer ket szaz negyı.ıen egyben hogy irnac, Hatod esztendeiben az Belánac,

Ott száz ezer Tatároc indulánac.

1425

1430

1435

1440

1445

1450

1455

Vala Tatároknac ennye Királyoc, Bathus neue kí fellyeb valo wroc, Bochetor, Cadan, Coacton, és Feycan, Peta, Hermeus, Cheb vala, és Okadár.

Ide ez országba mikor íutánac, Rettenetes nagy rablást Ök tartánac, Az Beláual Magyaroc tamadánac, Ily szántalan pogánnal meg víuánac.

Víadal lön az Seonnac mentében, Magyaroc lönec nagy veszedelemben, Tatároktól vereténec nagy szörnyen, Soc fö népec veszénec ily éktelen.

Ezen az Tatároc nagy szüuet vönec, Hogy Magyarokon gyözedelmet vönec, Nagy sokat rablánac és égeténec, Szántalan soc ezer embert ölenec.

Czac igen keués magáual szallada, Bela Kiraly az Tenger melle futa, Addig neki mind oda lön lakasa, Míg Orszagában lön Tatároc hada.

Lön lakásoc ez földen Tatároknac, Harom esztendeig soc Pogansagnac, Kic szömyen égeténec es rablanac, Ackarattyoc szerént ki indulanac.

Ez hírt mikor Bela Király meg hallá, Az mi keués hada Ö vélle vala, Orszagába azockal indult vala, Austríai Hertzeg meg verte vala.

Még az vtan Kiraly indita hadát, Czeh Othocarus Király ellen hadát,

Nem iol iára mert meg veréc Ö hadát, Futua szalasztác Ö magát is Belát.

Ez Bela vala igen szerenczétlen, Mindenkor vesztette népét ügyében, Regnala Ö harmintz ket esztendöben, Igaz elég szerenczétlenségében.

1424 Hermens [I] 1456 szerenczélenségében [1]

AZ MAGYAR KIRÁLYOKNAC EREDETEKRÖL

365. Nem volt Semmi egyeb vétec Ö benne, Ezer ket száz hetuen Öt esztendöbe, Halála lön az Budai szigetbe, 1460 Esztergomba temetettéc testébe.

Az XXIII. Magyari Király az IIII. Istuán, az negyedic Bela Királynac a fia.

366. Töuec Magyaroc eszt egy ackaratbol, Bela fiát Istuánt mind egy tanaczbol, Meg Coronazác magoknac Királyúl, Attya helyén viuéc magoknac wrrúl.

ı4õs 367. Istuán Király halla az Czeh Kiralynac, Nagy hadát lenni az Othocarusnac, Tamaszta ereit Ö es hadánac, Eleibe méne Othocarusnac.

368. Semmi késedelmet abban nem tarta, 1410 Othocarus Királlyal szembe viua,

Gyözedelem Istuán Királynac alla, Meg veretéc Czeh Király szégyent valla, 369. Sietséggel hadát esmet készite,

Bolgar országba szép hadát be viue, ms Bolgar Kírályt mind országáual Öszue,

Meg hodoltata Orszagába tere.

370. Istuán Király két esztendöt regnala, Életében ki igen iámbor vala, Az Budai szigetbe ez meg hala, 1480 Testét vgyan ot el temettée vala.

Az XXIIII. Magyari Kiraly az IIII. Lászlo, az IIII. Istuán Királynac a fia.

371. Meg Coronaztatéc ennec vtánna, Negyed Laszlo ez Istuán Király fia, Ki hadat tamaszta az Czeh Királyra, Kiuel meg viua és meg verte vala.

`-ca rmz [1] 1467 ez [E1 1479 Ez [E1 Aıcimbenz ıııı. Istuan 1:1, [Hzıyzzznz v. Istuán]

lag Magyar Költők Tára IX.

1485

1490

1495

1500

1505

1510

1515

1520

372. Ö maga is az Czeh Király ot vesze, Kinec Othocarus vala Ö neue, Az vtán Oldamir Kunoc Hertzege, Magyaroc hodlatassára síete.

373. Paranczola Lászlo Ö hadnagyinac, Inditoya hogy lenne az hadaknac, Eleibe méne az Oldamirnac,

Meg veretéc ot had Je az Kunoknac.

Meg veretéc ot had Je az Kunoknac.

In document XVI. SZA'ZADB E LI (Pldal 54-70)