• Nem Talált Eredményt

2209 Eı-sec iz Dienes [szõızgszámıõbbım

In document XVI. SZA'ZADB E LI (Pldal 89-103)

2220

2225

2230

2235

2240

2245

2250

AZ MAGYAR KJRÁLYOKNAC EREDETEKRÖL

Nem soc üdöre hogy gyülést végezéc, Wrackal Király Coronaért lépéc, Visegrádba Király be boczatatée, Aszszony álnaksága ackor meg tetszéc.

Tönec banatot Coronát nem leluén, De Feyr várba mingyarast be menuén, Szent Istuán Coronaiát ot fel viuén, Kiralyt meg Coronazac vigac léuén.

Immár Lengyel Laszlonac nemzésséröl, Királysághoz igassága létéröl,

Röuid Genelogia vagyon erröl,

Maid meg erted eszt az én beszédemröl.

Im miért Layos Király nagyob leanyát, Iagulánac attác vala Aduigát,

Lengyelec viuéc Királlya Iagulát, Laszlonac hiuác az vtan az Királyt.

Söt lön ket fia attol Aduiganac Casmir és Laszlo kic egyec valánac, Casmirt valasztác Lengyelec Királynac, Laszlo lön Hertzegec az Lituaiaknac.

Seriny ilfiu az Laszlo Hertzeg vala, Kit Magyaroc Királlya töttéc vala, Kit nagy sokan immár wralnac vala, Batorsaga az Királynac nagy vala.

Indita ez Lászlo mingyarást hadat, Had eleibe ada az ket wrat, Hunyadi Ianost, és Vylaki Miklost, Kik hamar meg mutotáe hü voltokat.

Mert ez wrac az Királyne aszszonnac, Pártosi kic hitleni az Királynac, Gara Laszlo, Korogyi Fülpös Ianos, Botos András, és az Tamasi Henrich.

Az Ö hadockal mind készen valánac, Czikadori Monostornal valánac, Király szolgaiáual ök meg víuánac, Meg vereténec sokan el hullánac.

EÜ. 2233 Adiuga [1] 2250 Czidakonyi [1]

-

Söt egy fö wr Királyne partosiban, El vesze Botos András viadalban, Az Tamasi Henrieh eséc fokságban, Wrac viuéc Királynac aiandékban.

Ezenközbe személy szerént hadáual, Estergom ala szálla nagy hadáual, Meg iede Ersec nagy hamarsággal, Meg hodla az Királynac gyorsasággal.

Eleb indula Király Ö hadáual, Szallassaba ket várat hamarsággal, Páka várat, és Kigyost gyorsasággal, Meg viue vgy tere meg szép hadáual.

Rettenetes dolgot Királyne aszszony, Czelekedée mert várait az Aszszony, Sollyom várat többeckel Öszue Aszszony, Czeh Izkra Ianosnac ada az Aszszony.

Valánae töb koborlo szolgai is, Kic miat Magyar országban soc égés, Dulás romlás lön szertelen koborlás, Huszon nyoltz esztendöt tarta az romlás.

Ily esz veszést Magyarok köszt hogy halla, Amurátes ki Töröc Czaszár vala,

Nagy haddal Orszagában készült vala.

Kiuel Nandor Feyr vár ala szálla.

Czuda erösképpen várat vitata, Het holnap éyel nappal ostromlata, Io vitez Zouan Ianos ben Ban vala, Ki Czaszár ellen az várat meg tarta.

Ianos Vaidánac Király az Banságot, Ada és Tömesuári ispanságot, Zenderöbe Isae halla ez dolgot, Meg késérte hamar Hunyadi Ianost.:

Ackor Isae az Zenderey Vayda, Kezde ot a tartománt rablania, Kiért rea méne az Ianos Vayda, Meg vere Zendereig népét vaga.

2290

2295

2300

2305

2310

2315

2320

AZ MAGYAR KIRÁLYOKNAC EREDETEKRÖL

573. Hamar üdö muluan az Ianos Vayda, Erdelyben az Meszet Béckel meg viua, De elsö viadal neki nem ala,

Mert az soc Pogansággal Ö nem bira.

574. Vesze el viadalban ot az Püspec, Feyruárban szaladoznac vitezec, Vármegyekböl be gyiiléneenemesee, Gyülénec Feyr várba szép seregec.

575. Meg mutata esmet magát az Vayda, Hamar esmet az Bek vtán indula, Meszet Beket ingyen meg vere Vayda, Törökekben czac keués el szállada.

576. Igen hamar mind az ket Oláh Vaydác, Ez hirt mikoron nekiec meg mondác, Mas fele ö louoc szaiát forditác, Mert adoiokat az Királynac adáe.

577. Lön nagy boszszuságban ezen az Czaszár, Hogy Vayda miat népe gonoszul iár, Nyoltzuan ezer embert valaszta Czaszár, Vezer Bassát hagya elöttec Czaszár.

578. Ismet azockal is az Vas kapunál Meg viua, száz nyereség Ö neki ál, Soc kazdagság ki vala Poganoknál, Vayda inkáb örül io neunec annal.

579. Tön ezeket haluán Király nagy hadát, Ratz országban meg szolita taborát, Hunyadi Ianost fele ereiuel,

E1 ereszte valasztot viteziuel.

580. Ez szép haddal Ianos Vayda Örüle, Bolgar országba szép haddal be méne, Varos várakat ronta és égete,

Mirıdeneket hanyác vala fegyuerre.

581. Rettenetes dulás rablás égetés, Vayda minden dolga kegyetlenkedés, Ninczen emberec dolgában kimilés, Calliopolig tarta ez égetés.

2312 inkák örül io neünec [1] 2315 féle [1]

2325

2330

2335

2340

2345

2350

2355

2360

Czac hamar lön öt hadnae boczatása, Egymas vtan Vaydára indítása, Kikben vayda io szerenczéckel iára, Egymas vtán mert mind meg verte vala.

Oly hamar Töröc Czaszár hatod hadát, Népénec színét vduara szép hadát, Indita kickel Nataliai Bassát, Külde Hunyadi Ianosra Sogorát.

Mikor Ianos Vaydánae hírre töuée, Szüuében Ianos igen meg félemléc, Farat népéuel fél hogy meg veretnéc, Nem futa el aual is meg ütközéc.

Magát biztata hadát batoríta, Farat népét Bassa ellen indita, Rettenetes viadalt velle tarta, Bassát farat néppel meg verte vala.

Ömagát is meg fogác ot az Bassát, Aiandékon Királynac viuéc Bassát, Töröc Czaszár hogy lata nagy romlassat, Ömaga frigyre inte Laszlo Kírályt.

Nagy dologgal Király frigyet így adá, Hogy Ratz országot Zenderöt meg adgya, Az Ratz Deszpotnac kezébe boczáttya, Ö is az Bassát Czaszámac meg adgya.

De erösségére kinec az frigynec, Czaszár kepében Bekec meg eskünec, Ianos Vayda Királyért meg esküée, Tíz esztendeig hogy frigy meg tartatnéc.

Abbol nagy haszna lön az Ratz Deszpotnac, Mert bírodalmába lön Orszagánac,

Szabadsága Natolíaí Bassánac, Ebböl végre romlása országunknae.

Történée hogy Iulíanus Cardinál, Kiért hiszem hogy ö most pokolban ál, Ide boezatatéc az Papa által,

Ez meg szegete hütét az Királlyal.

2365

2370

2375

2380

2385

2390

2395

1363 Varuandaz [1]

AZ MAGYAR KIRALYOKNAC EREDETEKRÖL

Czac hamar Királyt Cardínál indita, Töröc Czaszár ellen haddal tamaszta, Varnan az Czaszárra] meg ütközénec, Cardínál mind Királlyal ot veszénec.

Oly soc népet az Iulían Cardinál, El vészte kiért neue átokban ál, Mas világon most Lucípemec szolgál, Ianos Vayda el szállada futással.

Ra tamada Drakul Vayda S meg foga, Ianos Vaydát ideig fogua tarta, Es az vtán Vaydat aíandékoza.

Békeséggel Ötet hazá boczata.

De mikoron onnat Ö meg iöt vala, Országos gyülést hírdettenec vala, Orszagul gyültee vala az Rakosra, Valasztác Ianost Gubernatorságra.

Ezer négy száz negyuen öt esztendöben, Imac vala Wrunknac ideiben,

Gubernator hogy lön nagy készülésben, Nagy haddal méne Hauaselföldében.

Paranczola Ianos Ö Hadnagyinac, Kímilésee ne legyen Olahoknac, Foksaga történéc Drakul Vaydánae, Fíaual feie vétetéc Drakulnac.

Vitezee nagy nyereségnee örülnec, Gazdagsággal országokba terénec, Fridric Czaszárhoz Ö köuetet külde, Az Coronát gyermec Lászlo kérete.

Rea nem engede erre az Czaszár, Röuid nap bírodalmára szalla kár, Gubernator indula meg nagy haddal, Orszagit széllel íária Ö rablással.

Ismet Gubernátor vyita hadát,

Hogy boszszut állyon arra vete magát, Rigo mezeíre szolita hadát,

Amurát meg vere az Iankul hadát.

2400

2405

2410

2415

2420

2425

2430

2410 Czeheknec [!]

Soc fÖ Wrac viadalban veszénec, Bebec Imre, Bebec Lászlo veszénec, Marchal Imre, Szöczi Tamás veszénec, Frank Ban, és Szekely Ianos el esénec.

Söt Losontzi Benedec is ot vesze, Also Línduai Banfi Istuán vesze, Onnat Gubernátor megis el iöue, Ackada Ö Ratz György Deszpot kezébe Innet ki változéc nagyobic fián,

De haddal készüle mingyárt az vtán, Ratz országot égete mind addiglan, Míg az Ö fia nem lön szabadságban.

Meg indita az vtán esmet hadát, Hogy meg állya a Czeheken boszszuyát, Ság ala szalita az Ö táborát,

Meg viue elöb indita Ö hadát.

Ottan közel Galgotzot el rontata, Rosnyo Banyai Castélt el hanyată, Onnat Derenczen ala haddal szalá, Vizel az Czeheket abbol ki mosă.

Az vtán méne mingyarást Solyomra, Húl az Izkra Ianos lakássa vala, Az alat erös Castélt czínáltata, Kiuel békességre az Izkrát hayta.

Czac hamar esmet az Törökec ellen, Mert fel készüle Ö az Fritz Bek ellen, Crüsontz varánae épütöie ellen, Meg vere Fritz Beket Mura mentében.

Panaszolkodnac Magyari nagy wrac, Soc ideie hogy Király nelkül vadnac, Nagy eröuel feienként tamadánac, Vyhely ala nagy hadockal szallánac.

Ez várba Fridric Czaszár szorult vala, Honnat addig el nem boczattác vala, Míg Kírályokat Beezbe hosztác vala, Coronáual eggyüt meg attác vala.

2435

2440

Az XXXV. Magyari Király Laszlo, az Albért Királynac á fia 611. Ez Német Lászlonac is hallyuc dolgát,

2445

2450

2455

2460

251 Síétségére [1]

AZ MAGYAR KIRALYOKNAC EREDETEKRÖL

609. Ra gondola Gubernator dolgára, Királynac az Gubernalást meg adá, Kit nyoltz esztendeig soc vér hullással, Neki tartot vala faratsagáual.

610. Fogada io neuel Király eszt tölle, Mas tisztet adá neki ez hellyébe, Besztertzei Ispanságot Örögbe, Hunyadi Ianosnac ada keduébe.

Meg mondom röuiden wralkodassát, Birodalmát és az Ö Királysagát, Ideiben az ország állapattyát.

612. Ennye esztendöben az Christus vtán, Ezer négy száz Ötuen harom foroguán, Lászlo Király iöue be ez országban, Szekébe üle Budánac varában.

613. Czaszár esztendöuel annac vtánna, Hogy ez ifliu Lászlo kezében vala, Nagy hadáual Feyr vár ala szálla, Négy száz ezeren nagy Maehomet vala.

614. Temérdeki nagy ereiét Czaszámac, Hogy meg viuéc ifliu Lászlo Királynac, Ki szökéc Ö varábol az Budánac, Pusztán hagya Buda várát Czaszámac.

615. Io Hunyadi Ianos eszt hogy meg erte, Keresztyénec romlássát keserüle, S Dolgát hamarsággal erre végeze, Hamarsággal io szolgáit készite.

616. Segitségére azért Feyr várnac, Siet noha nem igen sokan vadnac, Kic Ianos Vaydaual el indulánac, Capistranus Keresztesí iutánac.

2465

2470

2475

2480

2485

2490

2495

2500

2481 esztdoben [1]

Sietséggel az mi népet tehete, Gyorsasággal útra vellec erede, Vizi ereyét Czaszárnac meg vere, Az vtán Ö Feyr várba be méne.

Io Hunyadi Ianos hogy be érkezéc, Vy állapatban az Feyr vár tetzéc, Tizen Ötöd nap vár meg ostromlatée, Erös viadal ket fel köszt történéc.

Meg hagtác egy nehany versbe az várat, Magyaroc meg ki vagtác Poganokat, Végre osztán meg löuéc Czaszárokat, El nyeréc Poganoktól az Algyukat.

Onnat Törökec éyel indulánac, Hadí szerszamokat mind ot hagyánac, Kiıı az Magyaroc igen vígadánac, És Istennec nagy halákat adánac.

Ezer négy száz Ötuen hat esztendöben, Hunyadi Ianos meg hala Zömlinben, Nagy sírással Ötet viuéc Erdelyben, Feyr várat teste lön temetésben.

Tökélletes iámbor erkölczü vala, Feiedelem természet benne vala, Bator szüuü Isten félö ez vala, Ket fia Ö neki maradot vala.

Dolgaibol mint eszt meg esmerhettyüe, Ö felölle mi es mondani mériüc, Haníbalunc Scipíonc volt ez nekünc, Soha egy nem volt ennel iob minekünc.

Ö halála vtán nem sokad nappal, Capistranus Ianos Barát is meg hal, Teste Szerem Vylakon volt szarasztuán, Az Barátoe Kalmarsagára tartuán.

Vtánna Ianos Vayda halalánac, Esztendöuel Beczböl el indulánac, Lászlo Királyal mind az kik valánac, Ellenség nem vala batroc valánac.

S3`11:ı.isZén[!]

AZ MAGYAR KIRÁLYOKNAK EREDETEKRÖL

526

Mikoron iuttanac volna Budába, Menni akamac Onnat Feyr várba, Az mely Czaszárt látni nem mértec vala Hellye látni nagy bizuast mennec vala Paranczol míndeneknec Király vtán, Az Vlricus az Ciliaí Ispán,

Irigykedíc szüue szerént ez Ispán, Vaydafi Lászlonac io tisztét latuán.

Rólla Királynac tanáczot adánac, Gyülést hírdettessen Ö országánae, Futakon hellyet hagya Király annac, Nagy soc wrac az gyülésre iutánac.

Oly igen Hunyadi Lászlo fél vala, Ispán irigységét iol erti vala, Soc fegyueresiuel azért indula, Szép sereggel gyülésre be ment vala.

Soc ideig az gyülés ot nem tarta, Gyülést végezuén az Király indula, Nandor Feyr várba Király be szálla, Vlricust ot meg öle Vayda fia.

Az dolgon Király igen meg iede, Hamar onnat Ö Tömös várba méne, Holot Wrac Kegyelmet nyemec tölle, Vayda fiainac meg kegyelmeze.

Lön ily erössége kösztec az frignec, Mert meg esküuéc az Kiraly ezeknec, Hogy Attyafiai ezec lennénec,

Hogy nem boszszu alásra ügyekeznee.

Vígan indulánac Ök fel Budára, Hunyadi Lászlo el késérte vala, Mert az Király hüténec hiszen vala, Az hüt mellet batorsága nagy vala.

Tetteti Király hogy Lászlot szeretne, Ügyekezic azért mint el veszthetne, Mint Attyafiaért meg Ölethetne, Magában Kiraly erröl eszt végeze.

2540

2545

2550

2555

2560

2565

2570

Egyszer Š mind hogy mind á ket Vayda fiát Király vduarba hihassa azokat,

Egyikért hogy ne féllye az masikat, El veszthesse ecképpen wr fiakat.

Paranczola Ö Vaydafi Laszlonac, Hogy izeımyen Öezénec az Mattyásnac, Fel iöyen vduarába az Királynac, Mert Feyr várba kel menni Lászlonac.

Rólla hamar Öezénec ízent vala, Mert Király hütében Ö bizic vala, Hunyadi Mattyás hogy el iutot vala, Király öket meg fogatatta vala.

Ily dolgot az Király Ö hiti ellen, Czelekedée ez Vayda fiac ellen, Az Ö hütes Attyafiai ellen, Boszszu alást indita ezec ellen.

Negyed napra az Hunyadi Lászlonac, Feyét vétete az nemes wrfinac, Ki iol szolgál vala Ö hazaiánac, Kin egész ország népe bankodánae.

Czac hamar töb wrakat meg fogata, Varadi Ianos püspöket fogata, lo Rozgoni Sebestyént meg fogata, Kanisa Lászlot is meg fogatatta.

Io Bodo Gaspárt, és az Modrár Györgyet, Ket Horuát Pált, és Frodnohár németet, Kiknec vala Vaydafiakhoz szüuec, Meg fogatánac az Királytol ezec.

Paranczolattya be teléc Királynac, Mikor híre lön Szilágyi Mihálnac, Haddal tamada ellene Királynac, Halaláért boszszut állyon Lászlonac.

Ily hamar nagy haddal Mihály gyiílt vala, Erdely országot el foglalta vala,

Egéz az all föld mellé állot vala, Boszszu alásra indultattac vala.

2575

2580

2585

2590

2595

2600

Šlázfil

Az MAGYAR KIRÁLYOKNAC EREDETEKRÖL

644. Soc foglyoc kic az Budai Tömletzben, Mattyástol kiket külön nagy erössen, Király fogua tartat töllec féltében, El szalladánac sokan ezen közben.

645. Pál marada kinec Ö neue Modrar, Szabadulassára szerencze nem iár, Az szerencze Ö hozzáia mert volt tár, Ot marada czac az Istentöl Ö vár.

646. Rémüle meg Király hogy eszt meg hallá, Fokhazait hamar Ö meg láttata,

Mattyást, Modrár Pált fokságban talála, Vtát Király Bécz felé igazita.

647. Ez ket foglyot Király velle el viue, Beczben erös fokságban helyhesztete, Czeh országba be menéssét végeze, Czeh Pragában Király népét be viue.

648. Czac hamar Pragában meg betegedéc, Mert az hamis hütért nem segitetéc, Esztendeie fekéssénec el teléc, Meg hala Pragában el temettetée.

Az XXXVI. Magyari Király, az Hunyadi Mattyás az Hunyadi Ianosnac á fia.

649. Az io Mattyás Királyrol immár hallyunc, Gyözedelmes szép hadairol szollyunc, Czac röuideden mind ezekröl szollyune, Mert czac summa szerént imi fogattunc.

650. Tamaszta Szilágyi Mihály nagy hadat, Vyobban hogy halla Király halalát, Magyar országba ki indita hadát, Mellé vötte vala Ö ez Wrakat.

651. Vígan Szekely Tamás mellé tamadá, Rozgoni Sebestyén is mellé alá,

Szent Miklosi Pongratz, Kanisa Lászlo, Erdely, all föld Mattyásnac io akaro.

` RšgilJagyarIQÖü6k'TănıIXL

2605

2610

2615

2620

2625

2630

2635

2640

Ra gondoluán Wrac gyülést hirdetnee, Pesten hellyet az gyülésnec végeznec, Szilágyi Mihály wrackal érkeznec, Az töb wrac ez hadtol meg rettennec.

De Szilágyi Mihály öket biztatá, Leuele által öket batorítá, Kiuel gyülésre wrakat indita, De föképpen harom wrat hiuata.

Eggyic Gara Lászlo Nadrispán vala, Vylaki Miklos masic fö wr vala, Ki az elöt Erdely Vayda vala, Harmadic Línduai Bamfi Pál vala.

Vala Buda vára ezec kezénél,

Kic valánac Mattyáshoz nem io sziiuel, Mert Vaydafi Lászlo ezec eszéuel, Meg Öletet vala Ö beszédeckel.

Semmiképpen az Mattyás wraságát, Nem vehetíe vala fel Királysagát, Mert félíc vala ífliu kemény voltát, Vaydafi Lászloért bosszu allassát.

Ottan hamar az io Szilágyi Mihál,

Meg esküuéc hogy Mattyás boszszut nem ál Wrac sokan tanáczkoznac egymással, Végezéc aszt hogy Mattyás legyen Király.

Mind az ország Mattyás Királysagánac, Örülénec rayta igen vigadnac,

Tudgyác iámbor szolgallattyát Attyánac, Azért ez Mattyáshoz is igen bizııac.

Neueléc fel az Gubematorsagra, Io Szilágyi Mihályt ez wraságra, Czac hamar gondola Attyafiára, El valasztot ifliu Mattyás Királyra.

Immár Buda vára Gubematomac, Kezében lön io Szilágyi Mihálynac, De Mattyás kezében az György Királynac, Podebrád Györgynee Czehec Királlyánac.

2645

2650

2655

2660

2665

2670

2675

Az MAGYAR KIRÁLYOKNAC EREDETEKRÖL

Vígan halla ez valaztást Czeh Király, Nem monda meg Mattyásnac addig Kıral Miglen Leanyát neki adá Király,

Meg monda az vtán hogy Ö is Király Magyaroc ki kelletre nagy hadockal, indulánac Öc el az fö wrackal,

György Király is mind az ilfiu Mattyással Morua mellé szálla az Czeh Wrackal Czeh Györgi Király Mattyást ot az wraknac Meg adá kín Wrac mind vígadánac,

Soc aranyat Czeh Királynac adánac, Mattyás Királlyal Budába szallánac.

Régi iámbor erkölcze ki Attyánac, Vgyan ezen vala ifliu Mattyásnac, Wrac latuán, ez Kiralynac vigadnac, Hada tamada czac hamar Királynac.

Ez hada lön elsö Törökec ellen, Szeremséget kic rablác azoc ellen, Kic semmie lönec az Király ellen, Mert meg vereténec tölle erössen.

Azonba Romai Frideric Czaszár,

Nagy hadat tamaszt hogy Ö legyen Kırály De az hadáual Fridric czac szégyent val, Mert meg vere Ö nagy hadát az Király Tamaszta hadat esmet Czehec ellen, Kik Liptoságban és az Szépességben, Albért Királynéhöz valo hüségben, Szallottac vala be erösségekben.

Oly nagy égetésseket rablássokat, Rettenetes vndoc koborlássokat, Tésznec vala de Király mind azokat, Ket hadáual meg vere Ö azokat.

Rayoc esmet haddal méne Ratzokra, Mely hadáual lön nekíc romlassokra, Teríte öket elöbbí hüségre,

Kic forditottac vala Öc Törökre.

2680

2685

2690

2695

2700

2705

2710

Esmet indula Ö Törökec ellen, Iaitzát meg viue Töröc Czaszar ellen, Bosznyát el foglala Maehomet ellen, Bosznyákokat meg hayta Czaszár ellen.

Tönec indulatot ezen Magyaroc, Hogy Coronazatlan volna Királlyoc, Régi szokás szerént mint vala módgyoc, Azképpen meg Coronazác Királlyoc.

Czac hamar ezer négy száz hatuan négiben, Coronazás hogy lön el végezésben,

Királynac meg hozác bizony hírekben, Iaytza alat Maehomet nagy eröben.

Oly hamar Király nagy hadat indita, Kiuel Maehomet Czaszárt meg busita, Hada rettentésséuel futamtata,

Minden hadi szerszámit hátra hagya.

Nem nyughatic mert Suehla az üdöben, Czeh országban hadat gyüte földében,

In document XVI. SZA'ZADB E LI (Pldal 89-103)