• Nem Talált Eredményt

A jöv Ę kutatás eddigi fejl Ę désének mintázata

In document JÖVėKUTATÁSI PARADIGMÁK (Pldal 168-172)

4. A jöv Ę kutatási paradigmák dinamikus és összehasonlító metaelemzése

4.3. A jöv Ę kutatás eddigi fejl Ę désének mintázata

A jövĘkutatás paradigmatörténetének rekonstruálása, valamint a jövĘkutatási paradigmák metaelemzése azt mutatja, hogy:

- A jövĘkutatás pozitivista paradigmával vált önálló és normál tudománnyá. A legösztönösebb emberi igényre reagálva a jövĘ tudományos megalapozottságú elĘre tudását ígérte a valószínĦ jövĘk elĘrejelzésével. Vállalását azonban fĘként a hosszú távú és komplex problémák elĘrejelzése kapcsán nem tudta teljesíteni, ezért az 1990-es években paradigmaválságba került. A jövĘkutatás tudomány jellege ebben az idĘszakban is megmutatkozott, mert a kezdeti elbizonytalanodás és védekezés után önreflexióval, valamint az új, a megváltozott körülményekre és igényekre reflektálni képes kutatási perspektívák keresésével sikeresen került ki a válságból. Helyét és feladatát a globalizálódó, instabil és posztmodern világban a társadalmi aktorok jövĘgondolatai formálásának segítésében találta meg.

- Az ezredforduló körül lezajló paradigmaváltásban a jövĘkutatás felfedezte a jelenben létezĘ jövĘt és annak a társadalmi jövĘformálásban betöltött szerepét.

Megváltoztatta világ- és jövĘfelfogását, valamint a jövĘkutatás és a jövĘkutató helyére és szerepére vonatkozó felfogását. A társadalom jövĘjét nem a törvények és a fejlĘdéstendenciák alakítják, hanem a társadalmi aktorok tevékenysége. A társadalmi aktorok tevékenységének iránytĦje az, hogy mit gondolnak a jövĘrĘl. A tudományos jövĘkutatás nem elĘrejelzi a jövĘt, hanem segíti a társadalmi aktorokat és az egyéneket,

hogy fejlesszék a jövĘhöz való pozitív viszonyukat és jövĘelgondolásaikat. A jövĘkutató tudományos eszközeivel tanulmányozhatja a jövĘre vonatkozó elgondolásokat, azok megvalósulásait és meg nem valósulásait, valamint más jövĘformáló erĘk, hatótényezĘk szerepét. A jövĘkutató résztvevĘ megfigyelĘként és új paradigma alapján foglalkozhat a jövĘvel.

- A paradigmaváltásban két új paradigma jött létre. Az evolúciós paradigma a kulturális-társadalmi evolúció mintázatának tanulmányozására, a kritikai paradigma pedig a társadalmi csoportok/aktorok jövĘgondolatainak kritikájára és fejlesztésére összpontosított. Ezt a változást a jövĘkutatás tudománya fejlĘdésének tekinthetjük, mert a paradigmaváltásban a jövĘkutatás pontosította és a változó körülményekhez, igényekhez és lehetĘségeihez igazította vállalható céljait, feladatait, valamint azok elérésének és megoldásának mikéntjét.

- A jövĘkutatásban az ezredforduló körüli években Kuhn-i értelemben vett paradigmaváltás zajlott le, mert mind az evolúciós, mind a kritikai paradigma megváltoztatta világ- és jövĘfelfogását és teljesen átírta a jövĘkutatás paradigmamátrixát a pozitivista paradigma paradigmamátrixához képest. Az eltérés abban van, hogy a pozitivista paradigmát nem egy, hanem két új paradigma váltotta fel.

- A paradigmaváltás során a jövĘkutatás interdiszciplinaritásának tartalma átalakult.

A jövĘkutatás megerĘsítette társadalom- és humán tudományi interdiszciplinaritását, és olyan önálló interdiszciplináris tudománnyá vált, amely már nemcsak interdiszciplináris kutatásokat szervez a jövĘrĘl, hanem maga is képes más interdiszciplináris kutatásokban részt venni.

- A jövĘkutatás a paradigmaváltás révén poszt-normál tudománnyá vált, mert megerĘsödött gyakorlatorientáltsága, reflexív és önreflexív képessége, valamint a felhasználói szempontokat és értékeléseket figyelembe vevĘ képessége. A jövĘkutatás poszt-normál tudományossága az elméleti és a gyakorlati jövĘtudások folyamatos és egymást fejlesztĘ összekapcsolása tekintetében még nem tudott kiteljesedni.

- A paradigmaváltás után a jövĘkutatás fejlĘdését a két új és alternatív paradigma közötti verseny határozza meg. A verseny gyorsította mindkét paradigma kiteljesedését és

gyakorlati alkalmazásuk gyors terjedését. A paradigmavesenyben egyik paradigma sem tudott még gyĘzni, ugyanakkor a verseny nem kívánatos hatásai is érezhetĘkké váltak. A káros hatások az egyes paradigmák mentén kutató jövĘkutatók közötti kommunikáció beszĦkülésében, az egymás legyĘzésére irányuló mentalitásban, valamint az egyes foresight tevékenységek jövĘkutatásból történĘ kiválási törekvéseiben érhetĘk tetten. Ez a befelé és egymás ellen fordulás azért káros, mert elvonja a figyelmet és a jövĘkutatók intellektuális kapacitását a társadalmi kihívásokra reagálástól. A paradigmaverseny káros formáitól és hatásaitól a jövĘkutatás úgy szabadulhat meg, ha az egyes versengĘ paradigmák nemcsak önmagukra, hanem a másik paradigmára is reflektálnak a gyakorlat változó igényeit figyelembe véve.

- A jövĘkutatásnak három paradigmából álló paradigmakészlete alakult ki. Ezzel a paradigmakészlettel a jövĘkutatás háromféle gyakorlati elĘrejelzési és foresight feladatot tud megoldani. Az új paradigmák vakfoltjai azt jelzik, hogy a jövĘkutatás a három paradigma segítségével sem tud minden jövĘproblémát kezelni.

- A jövĘkutatás mĦvelésében tudománnyá válása óta jelen van a variációs-szelekciós elvĦ fejlĘdés. A jövĘkutatási paradigmakészlet léte felerĘsítheti ezt a fajta fejlĘdést, mert az egyes paradigmák felhasználhatók újabb és újabb paradigmavariánsok képzésére. A paradigmavariánsok képzése csak akkor eredményez újabb jövĘkutatási paradigmát, ha a paradigma összetevĘk értelmezési tartománya bĘvül a már létezĘ paradigmákéhoz képest, és annak révén a paradigmamátrix egésze tartalmában is megújul.

- A pozitivista paradigma vakfoltja Kuhn-i értelemben vett paradigmaváltással szĦnt meg. Az új paradigmák vakfoltjainak felszámolása is paradigmaváltást igényel. Az újabb paradigmaváltás paradigmavariánsok képzésével csak akkor oldható meg, ha a

„jövĘ a jelenben” jövĘfelfogás értelmezési tartományát tovább bĘvítjük, és a paradigmavariánsok képzését alárendeljük a kibĘvített jövĘfelfogás újabb idĘdimenziói kutathatóvá tételének. A jövĘ értelmezési tartományának további bĘvítése körvonalazható a paradigmák összehasonlító metaelemzésével, de az csak akkor válhat fejlesztési feladattá a jövĘkutatásban, ha a kulturális-társadalmi szükségletekre reagálás azt szükségessé is teszi.

- A paradigmaváltás új típusú jövĘkutatási gyakorlat kialakulásával is együtt járt.

Ez az új gyakorlat a jövĘkutatással segített gyakorlati jövĘtudás termelése. A jövĘkutatás paradigmafejlesztésének foglalkoznia kell az új típusú jövĘkutatási gyakorlat paradigmájának kialakításával is.

In document JÖVėKUTATÁSI PARADIGMÁK (Pldal 168-172)