• Nem Talált Eredményt

Játék a világforradalommal ( )Játék a világforradalommal ()

In document A . SZÁZAD TITKAI Európa (Pldal 185-194)

Játék a világforradalommal ( )

. március : Parvus orosz forradalmár és a német Külügyi Hivatal tervezete politikai tö-megsztrájk előkészítéséről Oroszországban

. január : Brockdorff -Rantzau koppenhágai német követ jelentése Bethmann Hollweg kancellárnak az oroszországi német akcióról

. március : a berni német követség és a zürichi német konzulátus tagjai megszervezik, hogy Lenin és az őt kísérő forradalmárok lezárt vagonban átutazhassanak a német fel-ségterületen, és megszerezték számukra a svédországi tranzitengedélyt is

. április : Brockdorff -Rantzau szentpétervári német nagykövet jelentése a Külügyi Hiva-talnak: Oroszországban a lehető legnagyobb káoszt kell teremteni

. április : Lenin és csoportja este óra tájban, húsvét hétfőn megérkezik Pétervárra . április : Bethmann Hollweg értesíti II. Vilmost Lenin hazaszállításáról

. április : a német vezérkar jelentése a Külügyi hivatalnak, hogy „Lenin sikeresen beju-tott Oroszországba, s teljesen kívánságunk szerint dolgozik”

. május: Parvus tevékenysége elismeréséért porosz állampolgárságot kap . március : a breszt-litovszki békeszerződés

Németország az első világhá-borút – főleg első szakaszában forradalmi háborúnak te-kintette, a politikai világrend for radalmának, amely német befolyást teremt Európá ban és megdönti az angol he g e móniát Európán kívül. Az angol im-perializmust antiimperialista erők (az iszlámmal, Indiában és Egyiptomban szervezett felkeléssel), az orosz nagyhatalmat pedig a kelet-európai nemzeti és szociális forradalmak (fi nn, lengyel, ukrán és kaukázusi népek) támogatásával igyekezett gyengíteni, miközben a konzervatív-romantikus császárság otthon még a legsze-rényebb demokratizálástól is visszariadt.

Alekszandr (Lazar Iszrail) Parvus (dr. Helphand) orosz forradalmár és fegy-verkereskedő 1915 tavaszán bukkant fel a konstantinápolyi német konzulátuson,

majd Berlinben fogadta őt Zimmermann külügyi államtitkár is. Az emigráns bol-sevikok és a német kormány között sajátos – mint rövidesen kiderült –, rövid távú érdekazonosság alakult ki: a bolsevik forradalom érdekében azonnali békére volt szükség, míg a háború gyors befejezésében érdekelt német kormány Oroszország bolsevizálásával a győztes békét igyekezett biztosítani a keleti fronton, Oroszor-szágot kikapcsolni a nagyhatalmak sorából, s a különbékével keleten felszabaduló csapataival sikeres támadást indítani nyugaton az antant erői ellen. A bolsevikok pedig abban reménykedtek, hogy a béketárgyalásokon már nem Ludendorff al, hanem a testvéri német proletariátussal ülnek szemben…

Parvus egy oroszországi forradalom akcióprogramját kínálta a német külpoliti-kusoknak. A Külügyi Hivatallal 1915 márciusában közösen kidolgozott tervezet-ben mindenre gondoltak, amely egy tömegmozgalom módszeres kiépítéséhez és a kívánt irányba tereléséhez szükséges. „Tavaszra a szabadság és béke jelszavával politikai tömegsztrájkot kell előkészíteni Oroszországban. A mozgalom központja Szentpétervár; itt ismét az obuhovi, putyilovi és balti művek. A sztrájknak ki kell terjednie a Szentpétervár–Varsó, a Moszkva–Varsó és a délnyugati vasútvonalra is. A vasutassztrájknak főleg az erős munkássággal rendelkező nagy központokra, vasúti javítóműhelyekre, stb. kell kiterjednie. Általánossá válása érdekében, ahol lehetséges, fel kell robbantani a vasúti hidakat, miként az 1904–1905. évi sztrájk-mozgalmak esetében történt.

Orosz szocialista vezetők konferenciája.

E művelet csak az orosz szociáldemokrácia vezetésével valósulhat meg. Utóbbi radikális szárnya már akcióba lépett. Szükség van a mérsékelt kisebbségi frakció csatlakozására is. Az egyesülést eddig főleg a radikálisok akadályozták meg. Utób-biak vezetője, Lenin, két héttel ezelőtt maga vetette fel a kisebbséggel való egyesülés kérdését. Egy középutas megállapodásra van szükség annak érdekében, hogy a há-ború révén meggyengült belső adminisztratív apparátus miatt az abszolutizmus elleni energikus akciókra kerülhessen sor. Megjegyzendő, hogy a mérsékelt szárny áll legerőteljesebben a német szociáldemokrácia befolyása alatt…” – írták.

A tervezet egy receptkönyvhöz hasonlított: a politikai rendszer erőszakos megdöntésének teljes eszköztárát tartalmazta: a szabotázscselekményektől kezd-ve az ukrajnai és fi nnországi nemzeti és szeparatista mozgalmak támogatásáig.

A forradalmi mozgalom élére állítható személyként Lenint javasolta, aki ekkor még Zürichben élt. A Külügyi Hivatal csak Lenin pontokba szedett programjá-nak (a köztársaság kikiáltása, az annexiók és hadisarc nélküli békekötés, kivo-nulás Törökországból, a Dardanellákra és Konstantinápolyra támasztott igény feladása, béketárgyalások Franciaországra való tekintet nélkül, autonómia

Az első világháború útján ( )

mennyi nép számára, a nagybirtokok kisajátítása, stb.) ismeretében adta áldását az akcióra, s induló tőkeként kétmillió aranymárkát adott.

„Dr. Helphand, miután három hétig Stockholmban orosz forradalmárokkal tanácskozott, visszatért Koppenhágába, s bizalmasan az alábbiakat közölte ve-lem:

A rendelkezésére bocsátott egymillió rubelt azonnal továbbküldte, s az összeg már meg is érkezett Szentpétervárra, ahol rendeltetési céljának megfelelően hasz-nálják fel. Helphand ragaszkodott ahhoz, hogy az akció január 22-én kezdődjék meg. Bizalmi emberei azonban határozottan eltanácsolták ettől, s az azonnali cselekvést korainak tartották” – jelentette 1916. január 23-án Brockdorff -Rantzau koppenhágai német követ Bethmann Hollweg kancellárnak az oroszországi né-met akcióról.

1917 tavaszán a német vezetés az Oroszországgal kötendő különbéke révén igyekezett keleti hódításait elismertetni, s nyugaton csak minimális engedmény-re hajlott. Szövetségese, az Osztrák-Magyar Monarchia vezetése minden jel sze-rint nem ismerte a német vezetés valódi szándékát Lenin küldetését illetően.

„…Oroszországban a lehető legnagyobb káoszt kell teremteni, s főleg szélsőséges elemeket kell érdekünknek megfelelően támogatni… Titokban a mérsékelt és szélsőséges pártok ellentéteit kell elmélyíteni, mivel érdekünk, hogy utóbbiak győzedelmeskedjenek; akkor az átalakulás elkerülhetetlen lesz és olyan formát ölt, amely megrázza az Orosz Birodalmat… A kilátások szerint hozzávetőlegesen három hónapon belül a széthullás olyan mérvű lesz, hogy katonai beavatkozásunk nyomán az orosz hatalom összeomlik – javasolta 1917. április 2án Brockdorff -Rantzau szentpétervári német nagykövet a Külügyi Hivatalnak.

Brockdorff -Rantzau Berlinbe küldte Parvust, hogy megszerezze Bethmann Hollweg kancellár jóváhagyását Lenin Svájcból Oroszországba való hazatérésé-hez. A bolsevik vezetőt ugyanis „sokkal rabbiátusabbnak” tartották, mint Lvov herceg kormányának két szocialista tagját, Cseidzét és Kerenszkijt, akit háttérbe igyekeztek szorítani. Brockdorff -Rantzau és Parvus mellett Romberg berni né-met követ is jelentette, hogy a februári forradalom kitörése után „kiemelkedő”

orosz forradalmárok kérvényezték nála a Németországon keresztüli hazatérést.

Zimmermann államtitkár főleg a baloldali radikálisok hazatérését szorgalmazta, amelyhez a legfelső hadvezetés is azonnal hozzájárult. Az akcióról Bethmann Hollweg csak április 11-én értesítette II. Vilmost, amikor már az orosz emigrán-sok elhagyták Németországot. Lenin küldetése csak egy részét alkotta a német forradalmasítási politikának, amely a német különbéke-törekvések részeként a német hadicélok elérését szolgálta.

Lenin formális szerződést kötött a német hatóságokkal, hogy „a háborúhoz és a békéhez fűződő viszony” nem kritériuma az emigránsok átutazási engedélyének.

Mindazonáltal az összesen 26 millió márkás pénzügyi támogatással Németor-szág fi nanszírozta a bolsevik pártpropagandát, a Pravda megjelentetését, az élénk agitációt és a párt kezdetben kis létszámú tagságának növelését, előkészítetve az 1917. októberi forradalmat.

Lenin forradalomelméleti nézetei eltértek Karl Marx tanaitól, aki előbb a pol-gári forradalom teljes kibontakozását, a demokratikus viszonyok megteremtését, szabad választásokat, parlamenti képviseletet, a kapitalizmus hosszú fejlődését, s az iparosítás lezárt folyamata után a széles proletár rétegekre támaszkodva tar-totta lehetségesnek a szocialista forradalmat. (A proletár fogalma csak a Man-chester-kapitalizmus időszakára értendő.)

Lenin le akarta rövidíteni ezt a hosszú, feltételezhetően generációkat átfogó fo-lyamatot, s a polgári forradalmat azonnal szocialistába akarta átvezetni. Tud-ta, hogy ezzel Marxba ütközik. De felépített egy ideológiai kényszerhidat, amely megközelítően így hangzott: bizonyos, hogy Oroszországban még túlságosan korai a szocialista forradalom, de szerinte Németországban, Angliában, Francia-országban is omladoznak a marxi feltételezések: ezek az országok már rég maguk mögött hagyták polgári forradalmaikat és magasan fejlett tőkés-ipari rendszerrel rendelkeznek. De ki tudja, elkövetkezik-e egyáltalán Németországban és Angliá-ban a már régóta esedékes szocialista forradalom, ha az ottani proletariátus nem kap egy erős lökést kívülről, a győztes oroszországi szocialista forradalom részé-ről. Ott ez ugyanis lehetséges, éppen az ő forradalmi tevékenysége révén.

A forradalmi Németország és a forradalmi Oroszország együttműködéséről úgy kalkulált, hogy az elmaradt Oroszország saját erejéből nem lenne abban a helyzet-ben, hogy a szocializmust felépítse, de ha az orosz forradalom gondoskodik arról, hogy Németországban is forradalomra kerüljön sor, akkor ez a forradalmi, ma-gasan fejlett Németország minden erejével segít a szövetséges forradalmi Oroszor-szágnak, hogy leküzdje elmaradottságát és szintén szocialistává fejlődjön. Ekkor aztán a világforradalom feltartóztathatatlan lesz, a proletár tömegek felkelnek, elkergetik a kapitalistákat és a szocializmus az egész világon győzedelmeskedik.

Ez örökre biztosítja a világbékét, nem lesznek többé fegyverkezési konszernek, háborús nyerészkedők, hatalomvágyó gyarmatosítók, hanem helyükre a szocia-lista világrendszer lép: Világ proletárjai, egyesüljetek!

A Karl Marx nézeteitől teljesen áthatott Lenin egyszerűen fi gyelmen kívül hagy-ta Marx egyik alapvető tézisét, s olyan világot akart felépíteni, amely megfelelt személyes forradalmi ambícióinak. Ezt azzal magyarázta, hogy Marx már régen állította fel tézisét, s a világ azóta megváltozott. Marxot ezért az új helyzethez kell

Az első világháború útján ( )

igazítani. Jóllehet Lenin, s főleg majd utódai a különböző ellenzéket gátlástalanul azzal az indokkal likvidálták, hogy nézeteik összeegyeztethetetlenek Karl Marx örök érvényű tanaival…

Irodalom

Fischer, Fritz: Griff nach der Weltmacht. Die Kriegszielpolitik des kaiserlichen Deutschland . Droste Verlag, Düsseldorf, .

Gyurkó László: Lenin, Október. Szépirodalmi Könyvkiadó, Budapest, .

Heresch, Elisabeth: II. Miklós. Gyávaság, hazugság, árulás. Az utolsó orosz cár élete és halála.

Magyar Könyvklub, Budapest, .

Németh István: A német császárság . L’Harmattan, Budapest, .

„A vörös báró”– Manfred von Richthofen halála ( )

„A vörös báró”– Manfred von Richthofen halála ( )

. május : Manfred Albrecht von Richthofen születése Kleinburgban : szolgálat a III. Sándor orosz cárról elnevezett ulánus regimentben : lovaskatona a nyugati és keleti fronton

: repülős tanfolyam résztvevője

. november : lelövi a legendás brit pilóta, Lanoe Hawker gépét, amiért megkapja a Pour le Mérite érdemrendet

eleje: a . repülős vadászegység parancsnoka július : súlyos fejsérülést szenved

. április : légiharc közben Vaux-sur-Somme mellett a földről egy ausztrál lövész lelőtte

Az első világháború leg-eredményesebb német va- dász pilótája 1892-ben a sziléziai Breslau közelé-ben fekvő Kleinburgban született porosz nemesi családban, négy gyerme-kük közül a másodikként.

A család a híres porosz tábornok, Leopold von AnhaltDessau leszárma -zottja volt. Kilenc éves ko rá ban a család Schweidnitzbe költözött. A fi út a vadászat és a lovaglás vonzotta.

Apjához hasonlóan katonai pályára lépett, s 1911-től az ulánusoknál teljesített gálatot. Az első világháború kitörését követően a nyugati és a keleti fronton szol-gált. Vonzotta a repülős egységek katonáit övező csillogás, ráadásul a lovas harc-modor az állóháború idején és az új műszaki találmányok miatt idejét múlta, ezért 1915 májusában áthelyezését kérte. Előbb a belgiumi Ostendeben állomásozó első német bombázó-egység légimegfi gyelője lett, majd repülőgépvezetővé képeztette ki magát. Az életéből fennmaradó másfél év óriási sikertörténet. 1916 szeptemberé-ben végül az Oswald Boelcke parancsnoksága alatt álló 2. vadász repülő századhoz (Jasta) került. Az első ellenséges gépet szeptember 17-én Cambrai felett lőtte le.

Az első világháború útján ( )

Von Richthofen ügyes taktikázó volt, aki pontosan betartotta Boelcke alapel-veit s a légiharcban többnyire annak valamennyi előnyét saját javára kamatoz-tatta. Az első világháborút a halálos légiharc, az ún. „dogfi ght”, azaz a közelharc jellemezte. A 2. század 1916. november 23-án Le Sars felett találkozott a híres brit pilóta, Lanoe Hawker századával. A fordulós ütközetben Richthofen egy Albatros D. II-kétfedelű géppel, Hawker pedig Airco D. H. 2. típusú géppel repült. A nyu-gati szél az angol pilótát német területre sodorta, aki ezért félbeszakította a har-cot és igyekezett szövetséges területre visszajutni. Richthofen Albatrosa azonban gyorsabb volt, s lelőtte cikk-cakkban repülő ellenfelét, aki életét veszítette. 18.

légigyőzelme után megkapta a Pour le Mérite érdemrendet, a bátorságért járó legmagasabb porosz kitüntetést.

1917. januárjában Richthofen átvette a 11. repülős vadász-század parancsnok-ságát, amelyet elitegységgé formált. Egyedül több mint 20 angol repülőt lőtt le, s emberei is magas lelövési statisztikával dicsekedhettek. Századának nagy része volt abban, hogy a britek 1917 áprilisát „véres áprilisnak” nevezték, mert az an-gol pilóták átlagos élettartama ekkor 295 óráról 92 órára csökkent. A századot

„repülő cirkusznak” is hívták, mert gépeit különböző színűre festették. Jól felis-merhető, vörös színűre festett Focker DR-I háromfedelű gépének lerövidítették szélességét, ami nagyobb fordulékonyságot eredményezett. Sikerei miatt a hábo-rú után a franciák „vörös ördögnek”, a britek „vörös bárónak” nevezték el.

Max Immelmann és Oswald Boelcke 1916. évi halála után a korszak leghíre-sebb és legeredményeleghíre-sebb pilótája lett: higgadtan, pontosan taktikázó vadász, aki 80 szövetséges repülőgépet lőtt le. Kerülte a felesleges bravúroskodást, amelynek szerinte nincs helye a légiharcban. 33 ellenfele életével fi zetett a vele való találko-zásért, 16 sorsa ismeretlen. Az angolok állítólag vérdíjat tűztek ki a fejére: lelövé-séért Viktória Kereszt és és az angol repülőgépgyár 5000 fontos jutalma járt. Pe-dig von Richthofen igyekezett elkerülni a felesleges vérontást: ellenfeleit inkább földre kényszerítette és megadásra szólította fel, mint egy régi vágású lovag az újfajta, motorizált háborúban.

1917 júniusában a németek von Richthofen parancsnokságával négy vadász-századból (4, 6, 10, 11) létrehozták az 1. vadászezredet. 1917 júniusában, pályája csúcsán azonban súlyosan megsebesült. Szinte vakon tette le gépét, és fejsérü-lését soha sem heverte ki igazán. Hiába intették orvosai, mindössze negyven napos lábadozás után, túl korán kezdte meg a felszállásokat. Sebesülése harci stílusában is változást hozott, s tompult taktikai érzéke. Megcsömörlött a hábo-rútól, s harci kedve megcsappant. Későbbi orvosi feltételezések szerint az sem zárható ki, hogy az elülső agylebeny sérülése bizonyos mérvű személyiségválto-zást okozott nála.

A „vörös báró” 1918. április 21-én szállt fel utoljára kilenc más géppel együtt Cappy repülőteréről. Ezen a napon a csoport a franciaországi Amiens közelében harcba keveredett a RAF 209. egységével, amelyet a kanadai Arthur Roy Brown vezetett. Amikor Wilfrid May, a fi atal hadnagy kivált az ütközetből, Richthofen üldözőbe vette. Brown látta May szorult helyzetét, Richthofen hátába került s nagy távolságból néhány sorozatot lőtt ki rá, de valószínűleg ezek nem találtak célba. Miközben Richthofen az angol vonalak mögé követte Mayt, három auszt-rál géppuskás nyitott tüzet rá. Az egyik golyó halálosan megsebesítette, s kis ma-gasságból, az ausztrál állások közelében lezuhant.

Ellenséges mivolta ellenére tekintélye az ellenségnél is olyan nagy volt, hogy az ausztrálok április 22-én teljes katonai tiszteletadással temették el az Amiens mellett fekvő Bertangles falu temetőjében. A kor szokásainak megfelelően a brit csapatok megküldték sírja fényképét a németeknek. Richthofen ezredét a szövet-ségesek értesítették haláláról: egy vadászrepülőgép átrepült bázisuk felett, s az alábbi üzenetet dobta le: „A német repülőegységnek. Báró Manfred von Richthofen százados 1918. április 21-én egy légiharcban életét veszítette. Teljes katonai tisztel-etadással lett eltemetve.”

Hamvait három év múlva a francia sírszolgálat átvitte a Fricourtban lévő német katonai temetőbe. 1925. november 20-án Bolko nevű bátyja elszállította holttestét Franciaországból, s berliniek és katonák ezreinek, valamint Paul von Hindenburg birodalmi elnök és számos kormánytag jelenlétében a berlini invalidusok teme-tőjében temették el. 1975-ben hamvait a wiesbadeni temetőben (Südfriedhof), a családi sírboltban bátyjával és Elisabeth nevű nővérével együtt helyezték örök nyugalomra.

A 25 éves pilótával egyetlen 303 kaliberű golyó végzett, amelyet sértetlenül megtaláltak öltözékében. A golyó a jobb hónalja alatt hatolt be, végighaladt mell-kasában – megsebesítve a tüdőt, májat és szívet – és a bal mellén távozott testéből.

Kezdetben a lövést Roy Brown kapitánynak tulajdonították. Az esemény későbbi modelezése azonban megdöntötte ezt a feltételezést. Richthofent egy felfelé tartó lövés érte jobb oldalról, azonban Brown abban a harci pozícióban csak hátulról, felülről és balról lőhetett. „Ha a lövedék közelről éri von Richthofent, akkor egy robbanásszerű, jóval roncsoltabb sérülést kellett volna okoznia” – magyarázta az egyik ballisztikai szakértő. „Az őt megvizsgáló orvosok azonban képesek voltak végig követni testében a lövedék útját.” Amikor az emberi testet lövedék éri, robba-násszerű hidrosztatikus lökés jön létre, amely ballisztikai tesztekkel kimutatható.

Egy minimális roncsolódású sérülés alacsony becsapódási sebességgel, távolról érkező lövésre utal. „A tény, hogy a golyót épségben találták ruházatában, újabb bizonyíték arra, hogy a bárót távoli lövés érte. Szerintem 500 méterről, vagy még

Az első világháború útján ( )

nagyobb távolságból érkezhetett. A lőszer természetéből és a test szöveteken be-lüli viselkedéséből megállapítható a lövés hozzávetőleges távolsága. A ballisztikai vizsgálatok szerint az akkor használt fegyverek közül feltehetően egy Vickers típu-sú géppuskából adták le a lövést” – vélekedett Peter Franks ballisztikai szakértő.

„Lehetett valaki, aki tudta, hogy mi folyik 500 méterrel távolabb és von Richthofen jobb oldala felől lőhetett?” – kérdezett tovább. A 20. század végi feltételezések sze-rint a kérdéses légiharc idején Cedric Popkin ausztrál tüzérőrmester lehetett, aki a földről tüzelhetett a báróra, nagyjából 500 méteres távolságból.

2001–2002-ben azonban újabb szakértői csoport (repülési szimulátorok két soft ware-fejlesztője, ballisztikai szakember, törvényszéki orvosszakértő, lézer-technikus, mesterlövész és történész) vizsgálta és modellezte végig az eseményt, s arra a következtetésre jutottak, hogy abból a szögből csak William John „Snowy”

Evans (1891–1925) ausztrál katona adhatta le a végzetes lövést.

Amerikai ideggyógyászok legújabb vizsgálatai pedig azt is feltételezik, hogy 1917. július 6-i fejsérülése is okozhatott egyfajta „berögzült viselkedést”. Ezért a

„vadász” nem engedte el „zsákmányát”, jóllehet az már mélyen saját vonalai mö-gött repült.

Irodalom

Castan, Joachim: Der Rote Baron: Die ganze Geschichte des Manfred von Richthofen. Klett-Cotta, Stuttgart, .

„Der rote Kampffl ieger” Manfred von Richthofen. Die persönlichen Aufzeichnungen des Roten Barons. Germa Press, Hamburg.

Der Rote Baron von Manfred von Richthofen. Filmographie – Biographie – Autobiographie. Books on Demand, Norderstedt, .

Der rote Baron von Manfred Freiherr von Richthofen. Voltmedia, Paderborn, . Franks, Normann – Bennett, Alan: Der Rote Baron: Sein letzter Flug. Heel, .

In document A . SZÁZAD TITKAI Európa (Pldal 185-194)

Outline

KAPCSOLÓDÓ DOKUMENTUMOK