• Nem Talált Eredményt

Honlap-turizmus

In document Desztináció marketing (Pldal 131-134)

4. Információtechnológia és hatékonyság

4.1. Információtechnológiai alkalmazások

4.1.2. Honlap-turizmus

Tartalomoptimalizálás, amelynek lényege, hogy úgy kell a turisztikai weboldalakon szövegesés gépi tartalmakat létrehozni, hogy már ezzel is vonzóak legyenek a potenciális vendégek számára, ugyanakkor az internetes keresőrobotok számára is megfelelően olvashatók és értelmezhetők legyenek. Ha e kritériumnak megfelel egy szolgáltató/desztináció honlapja, akkor a következő problémát a találati link mögötti, sokszor nem megfelelően megválasztott érkezési aloldal és annak tartalma jelenti. Erre már jóval kevesebb figyelmet fordítanak a szolgáltatók, pedig az értékesítési gondok többsége innen, a linkek mögötti, nem megfelelően összeállított landing page-ekből fakad.

Sokan sok munkát és pénzt áldoznak arra, hogy asz első helyen jelenjenek meg az általuk kiválasztott kulcsszavakra, kifejezésekre a böngészők találati listájában. A keresők listáiban a találatok és az azokból átkattintással elérhető weboldalak, érkezési aloldalak tartalmát, felépítését, funkcióit azonban még nagyon kevesen tervezik meg tudatosan, az értékesítést is elősegítő módon.

Keresőoptimalizáló szakvélemények szerint akkor jól felépített egy weboldali ajánlat, és annak elérési útvonala, ha a potenciális vendég maximum 3 kattintással eléri a foglalási gombot. Megtalálás, rákattintás, befoglalás.

22. példa: Egy hévízi gyógykúracsomag keresése

A google keresőben a Hévíz gyógykúra kifejezésre első találatként egy ismert és jó nevű hévízi szálloda két találati linkje jelenik meg. A linkekben mindkét szó, a Hévíz és a gyógykúra is sűrűn előfordul, így a látogató nagy valószínűséggel rá fog kattintani ezekre a találatokra.

Találat1: Hévízi gyógyvíz, Hévízi kúra, termálfürdő, gyógykezelések Hévízen

Találat2: Gyógykezelések, gyógykúra, pakolások, masszázsok, balneoterápia

Hová érkezik azonban a látogató a linkekre kattintva? A szálloda weboldalának hévízi gyógyvízről és a szálloda gyógykezeléseiről szóló ismertető aloldalaira. Mindkét érkezési oldalon többször is előfordul a hévízi gyógykúra kifejezés, de sehol sem szerepel a szálloda létező 7 éjszakás gyógykúraajánlata. Márpedig az értékesítési folyamatok kudarcainak többsége az ilyen aprónak tűnő hibákra vezethető vissza. Ezeknek az érkezési aloldalaknak a megtervezése, tartalommal megtöltése és technikai kivitelezése az egyik legfontosabb programozási és honlapszerkesztési feladat. A konkrét hévízi gyógykúracsomag csak kitartó kereséssel található meg a szálloda weboldalának árlista menüpontjában, és ott is az egészségpénztári tagoknak szóló árinformációkban szerepel. Az ajánlatból vagy az ajánlathoz csatoltan azonban hiányoznak azok a fontos tartalmak, hogy kiknek alkarjuk eladni ezt a kúracsomagot, milyen betegségek kezelésére alkalmas és hatásos.

Ezek az információk ugyan máshol szerepelnek a szálloda weboldalán, de nem az ajánlattal együtt jelennek meg, így nem segítik elő annak eldöntését, hogy a potenciális vendégek szüksége van-e az adott kúrára. További nehézség, hogy a gyógykúracsomagra az árlista menüpontnál nincs megadva olyan link, ami közvetlenül lehetővé tenné a foglalást. Ehhez először a szobafoglalás menüpontba kell bemenni, ahol csak a csomag nevét lehet beírni egy szobafoglalási űrlapra. Vajon a sok kattintgatás után a hiányos információk ellenére lesz a látogatóból vendég?

A példában említett szálloda árlistájában ugyanakkor példamutató mennyiségű és igényes tartalommal megtöltött ajánlat létezik. Köztük akad léböjtkúracsomag is. Erre a keresési kifejezésre azonban a szálloda saját weboldala nem szerepel a google léböjtkúra-találati listájának első oldalain. Ez azt jelenti, hogy a honlap ide vonatkozó tartalmát vagy nem látja, vagy nem tartja fontosnak a google robotja, és nem sorolja be a találati lista elejére. Ez pedig sok vendéget hozhatna (GYÖRGYNÉ, 2010)

4.1.2.2. Tartalomfejlesztés

A weboldalakon és az internetes találati listákban megjelenő tartalom

A tartalom funkciója releváns válaszokat adni az interneten keresett információkra, a látogatók által a böngészőbe beírt keresők fejezésekre és kulcsszavakra adott releváns találatok segítségével. A tartalomfejlesztés a hazai turizmusban kiemelten fontos, mert sokan és sokféle turisztikai információt keresnek. Jelenleg nagyon kevés a megfelelő tartalmú szöveges információ a turisztikai szolgáltatók weboldalain, és sokszor a létező tartalom sem felhasználó- és keresőbarát. Ez megnehezíti a belföldi turisztikai ajánlatok on-line értékesítését. Ezért fontos feladat a keresett információkra választ adó releváns tartalm ak létrehozása a turisztikai weboldalakon, és rajtuk keresztül a keresőkben is. Releváns az a weboldal és az a találat az internetes keresőkben, amely a látogatók által keresett információkat tartalmazza a keresőrobotok számára is olvasható és értelmezhető formában.

23. példa: Egy látogató lovas túrára menne a Kőszegi-hegységbe, és szeretné megtudni, hogy hol, mikor, kinek a szervezésében és milyen feltételekkel vehetne részt ilyen programon. A látogató ezt az információt a legegyszerűbb módon keresi, beírja a böngészőbe ezt a két kifejezést: lovas túra Kőszegi-hegység.

Erre a keresőkifejezésre logikusan elő kellene jönnie minden olyan lovas szolgáltató ajánlatának, aki a Kőszegi-hegységben lovas túrát szervez. Ezzel szemben a találati listában az első megjelenés nem más, mint a Wikipédia-bejegyzés, ami a Kőszegi-hegységről szól. Ez az első találat azonnal és egyértelműen jelzi, hogy erre a látogatói kérdésre jelen pillanatban nincs megfelelő tartalom a google keresőben.

1. Találat:

Kőszegi-hegység – Wikipédia

A Kőszegi-hegység az Alpokalja egyik fő vonulata. A hegység gyűrődéssel keletkezett, az Alpok…

A második találat címe alatti rövid leírás megemlít a Kőszegi -hegységben egy szállást, ahol lovas túrát szerveznek gyakorlott lovasoknak.

2. Találat:

Aktív pihenés, szabadidő, aktivpihenes.tlap.hu Keresés

A Kőszegi-hegység lábánál lévő…-szállás várja azokat a … Ez a lovas túra gyakorlott

lovasok részére ajánlott, a kevésbé gyakorlott lovas…

aktivpihenes.tlap.hu/?oldal=kereses…0…

A látogató erre a találatra rákattintva azonban nem a leírásban szereplő szálláshely ajánlatára fog érkezni, hanem egy linkgyűjtemény weboldalának harmadik találati oldalára. Ezen a weblapon pedig nincs a Kőszegi-hegységbe hívó lovastúra-ajánlat.

Mindezek alapján adódik egy logikus kérdés. Ha egy adott szálláshely a Kőszegi-hegységben van, és lovas túrát is kínál, akkor miért nem jön elő erre a keresésre az internetes találati listákban? A válasz a szálláshely weboldalán megtalálható, ahol a nyitóoldalon – és a linkeken keresztül további aloldalakon is – mindig ugyanaz az egy mondat olvasható: „Egy- vagy többnapos lovas túrák a térségben‖. Ebben pedig sajnos a térség szó szerepel, és nem a Kőszegi-hegység, illetve a közlés mögött sincs további, a földrajzi elhelyezkedésre vonatkozó információ. Mivel a gooogle kereső nem tudja, hogy a fenti mondatban a „térség‖ szó a Kőszegi-hegységet jelenti, nem is sorolja be a Kőszegi-hegység lovastúra-találati listába.

További probléma, hogy az említett aloldalakon nem található meg a program bemutatása sem, azaz maga a lovas túra, mint turisztikai termék. Ha lenne egy kész turisztikai ajánlat, abban nagy valószínűséggel már szerepelne földrajzi meghatározásként a Kőszegi -hegység is.

Ez persze már tovább mutat a tartalomfejlesztés-alapú termékfejlesztés irányába, amely szintén a turizmus előtt álló nagy kihívás és feladat közeljövőben. Az internetes keresőrobotok ma még minden szöveget alakilag értelmeznek. Ha a honlapon az áll, hogy

„lovas túrák a térségben‘, akkor a keresőrobot ezekhez a szavakhoz fogja besorolni a

keresőkben ezt a tartalmat. Ezt meg is teszi, és erre a keresésre első találatként a szálláshely ajánlatát kapjuk. A kereső jól végezte a dolgát. (TURIZMUS PANORÁMA BULLETIN)

In document Desztináció marketing (Pldal 131-134)