• Nem Talált Eredményt

Hoffhalter Rudolf vándornyomdász (1550-1587)

In document Dr. Zágorec-Csuka Judit (Pldal 100-105)

a reformáció 500 éves jubileuma kapcsán

4. Hoffhalter Rudolf vándornyomdász (1550-1587)

A XVI. századi magyarországi nyomdászat történetében jelentős szerepet betöltő nyomdászcsalád alapítójának, a lengyel származású Raphael Hoffhalternek fiát, Rudolfot 1550. december 7-én keresztelték Zürichben. Hoffhalter Rudolf Gyula-fehérváron nem lépett apja örökébe, nem folytatta az ottani nyomdászatot, mivel még nem érte el nagykorúságát. Apja halálakor, 1568-ban még nem volt 18 éves.

Ezért nem az Erdélyi Fejedelemség területén, hanem a Mura és a Dráva vidékén, a királyi Magyarország délnyugati szegletében kezdte meg könyvnyomtató tevé-kenységét a hithű protestáns főúr, Bánffy Miklós alsólendvai birtokán (Lendava, ma Szlovénia). Hoffhalter Rudolf édesapja mesterségét folytatva, nyomdászként kívánt boldogulni, ezért elfogadta Bánffy Miklós meghívását. Hoffhalter Rudolf 1573 közepétől közel egy éven át a magával hozott felszereléssel a protestáns gyü-lekezet vezetőjének és az iskola tanítójának, Kultsár Györgynek az irodalmi alko-tásait nyomtatta ki. Alsólendvai nyomdájának híre gyorsan eljutott Bécsbe, s a II. Miksa császár erélyes tiltakozását váltotta ki. A császár 1574. február 7-én fel-szólította Bánffy Lászlót, hogy az uradalmán működő, Erdélyből kiűzött antitri-nitárius nyomdászt haladéktalanul távolítsa el. Később munkásságát Nedeliščen (Csáktornya közelében), majd Debrecenben folytatta.

A Bánffy dinasztia címere Alsólendván.

»Rodolphus Hoffhalter« nyomdászjegye.

5. (IV.) Bánffy Miklós (1547-1593) –

a kultúra mecénása a 16. században Alsólendván

A tatár pusztítást követően újjáépült lendvai vár a 13. század végére a Bánffy csa-lád birtokába került. A dombra épült vár jó védelmet nyújtott a törökök ellen. A Bánffy család jelentős szerepet játszott a művelődés terén is. Alsólendva a 16. szá-zad második felében jelentős művelődési központ volt. A család férfiági kihalása után (1645) a vár a Nádasdy család birtokába került. A vár utolsó tulajdonosai az Eszterházyak voltak.

A Bánffyak a 15-16. században fontos országos tisztségeket töltöttek be. Közülük a legfőbb méltóságot Bánffy (VI.) János (1530-1534) nádor viselte. Fia, (VI.) István országbíró, zalai főispán már az új hit követője. János unokája, (IV.) Mik-lós (1547-1593) hatékony támogatója volt a protestáns egyháznak. A reformáció terjedésének hatására Alsólendva lakossága, követve urait, Bánffy Istvánt és Miklóst, a 16. század közepén protestánssá lett. A család megbecsült lelkésze Kultsár György a patrónus Bánffy Miklós leányának egyik keresztapja is volt (1573). Az alsólendvai udvar a 16. század folyamán mindvégig jelentős szellemi központ maradt.

VI. Bánffy János nádor.

6. Összegzés

A reformáció (1517) után az új hit Magyarországon is rohamosan terjedt, ami-nek az is oka volt, hogy a protestantizmus felismerte az új hit elterjesztésében az iskolák és a könyvnyomtatás jelentőségét. Zaklatott, külső és belső feszültség-gel terhes időben született meg a Muravidék nyugat-dunántúli lankáin az első nyomtatott magyar könyv. Kultsár György prédikációs kötete megérdemli az új-rafelfedezést, mert régies nyelve ellenére ugyanúgy szól a ma élőkhöz is, mint szólt saját korának emberéhez. A mai Szlovénia területén Kultsár György munkái az első nyomtatványok, hiszen Lendvának két évvel előbb volt nyomdája, mint Ljubljanának (1575, Janez Mandele nyomdája). A 16. században Bánffy Miklós, a vidék protestáns nemes ura a nyomdászt, Hoffhalter Rudolfot más területről hozta Alsólendvára. Bánffy Miklós kilenc éves korában már Grazban, tizenegy éves korában pedig Bécsben tanult. 1570-ben vette feleségül Zrínyi Orsolyát, a szigetvári főúrnak, Zrínyi Györgynek a leányát. Nyomdát létesített az alsólend-vai várban az evangélium terjesztésére, és udvari papjának, Kultsár Györgynek lehetővé tette, hogy hányatott élete alkonyán három könyve napvilágot lásson.

Alsólendván Bánffy Miklós a patrónus, Hoffhalter Rudolf a vándornyomdász és Kultsár György a száműzött prédikátor az 1573 és 1574-es években találnak egy-másra az evangélium szolgálatában és a protestantizmust terjesztve. Hoffhalter Rudolf csupán másfél évet élt Alsólendván. Ezalatt segítette a napvilágra Kultsár György prédikációit, Az halálra való készöletről rövid tanóság címmel (Lyndae, 1573). A könyv prédikációkat tartalmaz, amelyeknek témája a Szentírásból vett evangéliumok magyarázatai, vagyis elmélkedések az evangéliumokról. A szerző könyvét Bánffy Miklós főúrnak ajánlotta. A tudomány és részben a diplomácia nyelve továbbra is a latin maradt a 16. században, de az irodalomban a reformáció végleg uralomra juttatta a magyar nyelvet. A szlovéniai magyar irodalom gyökerei ide vezethetők vissza.

Szakirodalom

HORVÁTH János: A reformáció jegyében. Budapest, 1953.

NEMESKÜRTY István: A 16. század utolsó három évtizedének postillairodalmából. Budapest, 1957.

BÁNFFY László levele a királynak Hoffhalter Rudolf elűzetéséről. In: Zala megye történelmi olva-sókönyve. Zalaegerszeg, Zala Megyei levéltár, 1996, 85-86. o.

EZER év. Zala megye históriája. Zalaegerszeg, Pannon Lapok Társasága, 2009, szerkesztette Molnár András, Virrasztó Zsolt.

PROTESTÁNS nyomdász Alsólendván.1574. In: Források a Muravidék történetéhez. Viri za zgo-dovino Prekmurja. Szöveggyűjtemény, 1. kötet, 871-1849. Szombathely-Zalaegerszeg, Vas Megyei Levéltár, Zala Megyei Levéltár, 2008, 111-112. o.

TANTALICS Béla: Lendva kulturális emlékei a 16. század második feléből. Lenti, 1988.

ZÁGOREC-CSUKA Judit: a Bánffy család szellemi hagyatéka. In: A muravidéki könyvek világa.

Pilisvörösvár-Lendva, Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület-Muravidéki Magyar Tudományos Társaság, 2010, 48-49. o.

ZÁGOREC-CSUKA Judit: A szlovéniai magyar könyvkiadás. In: A szlovéniai magyar könyvkia-dás-, sajtó- és könyvtártörténet 1945-től 2004-ig. Lendva, Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet, 2007, 12-13. o.

Interneten található irodalmak:

Reformáció a Muravidéken. In: www.e-kompetencia.si/egradiva/zgodovina, [online],URL:http://

www.e-kompetencia.si/egradiva/Zgodovina_novo2/12.gradivo_ZGODOVINA%20MADZARS-KE_20.maj%202014/index7.html, [letöltve: 2017.09.04.]

Kultsár György lutheránus lelkész életéről forgatnak filmet Lendván. In: https://www.filmtekercs.

hu, [online], URL: https://www.filmtekercs.hu/hirek/kultsar-gyorgy-lutheranus-lelkesz-elete-rol-forgatnak-filmet-lendvan, [letöltve: 2017.09.04.]

Hoffhalter Rudolf. In: www.e-kompetencia.si/egradiva/zgodovina, [online], URL:http://

www.e-kompetencia.si/egradiva/Zgodovina_novo2/12.gradivo_ZGODOVINA%20MADZARS-KE_20.maj%202014/index101.html, [letöltve: 2017.09.3.]

* dr. Zágorec-Csuka Judit 2018. július 5-én tartott előadást Az első magyar könyv Alsólendván, Kultsár György postillái címmel Keszthelyen a Pannon Egyetem Georgikon Karán a Magyar Könyvtárosok Vándorgyűlésén, amelynek a címe Értékein a jövőt formálják volt.

*A tanulmány megjelent a Muratáj, irodalmi, művelődési, társadalomtudományi és kritikai folyó-irat, ISSN 0353-5584, 20181-2. száma, 168-77 o. és elhangzott 2017. november 21-én Lendván a Városháza dísztermében megrendezett nemzetközi konferencián, amelyet Lendva Községi Ma-gyar Nemzeti Önkormányzati Közössége közösen szervezett meg Lendva Községgel együtt Kultsár György protestáns prédikátor, tanító és egyházi író tiszteletére a reformáció 500 éve alkalmával.

III.

In document Dr. Zágorec-Csuka Judit (Pldal 100-105)