• Nem Talált Eredményt

Hazai tudományos közgazdasági folyóiratok kvantitatív elemzése Kulcsszavak elemzése

4. KÖZGAZDASÁGI SZAKLAPOK ÉS KÖNYVEK ELEMZÉSI EREDMÉNYE EREDMÉNYE

4.1. Közgazdaságtudományi szaklapok komplex tartalomelemzése

4.1.3. Hazai tudományos közgazdasági folyóiratok kvantitatív elemzése Kulcsszavak elemzése

A hazai közgazdasági folyóiratoknak a két csoportjában – főáram és alternatív – is vizsgáltam a korábban meghatározott főáramú és alternatív kulcsszavak előfordulását (19. és 20. sz. melléklet). A 25. ábra bal oldala a főáramú kulcsszavak találati eredményét szemlélteti. Az oszlopdiagramra tekintve szembetűnő, hogy a hatékonyság, a jólét és a haszon/haszonelv szavak kivételével a főáramú közgazdasági folyóiratokban fordulnak elő gyakrabban az ábrán szereplő kulcsszavak. A folyóiratok két csoportjában nagy az eltérés azoknak a főáramú kulcsszavaknak az előfordulásában, ahol a főáramú közgazdasági folyóiratokban szerepelnek gyakrabban. Az ábra jobb oldalán az oszlopdiagram arról árulkodik, hogy a helyi/lokális, az együttműködés/kooperáció, jól-lét/jóllét és az egyenlőtlenség szavak a főáramú közgazdasági folyóiratokban szerepelnek gyakrabban. Emellett megjegyezném, hogy a környezettel kapcsolatos kulcsszó is jelentős számmal fordult elő ezekben a folyóiratokban.

111

25. ábra: Vizsgált kulcsszavak előfordulása a hazai közgazdasági folyóiratok két csoportjában

Forrás: saját számítás és szerkesztés

Összehasonlíthatóságuk miatt a fenti találati eredményeket a két folyóiratcsoportra, azok összesített cikkszámára és terjedelemére vetítve (21. sz. melléklet) is vizsgáltam. A főáramú folyóiratokban az alternatív kulcsszavak közül a jóllét/jól-lét, az egyenlőtlenség, az együttműködés/kooperáció és a helyi/lokális, ami többször szerepel

16942

Alternatív folyóiratok Főáramú folyóiratok

8416

Főáramú folyóiratok Alternatív folyóiratok

112

az összesített cikkszámra levetíve, míg az oldalszámokra történő vetítés esetén az erkölcs/etika. Az alternatív folyóiratoknál a főáramú kulcsszavak közül az önérdek, a haszon/haszonelv, a hatékonyság és a jólét cikkszámra vetítve, terjedelemre vetítve pedig az előbbi felsorolásban szereplő szavak mellett a jövedelmező/jövedelmezőség, a homo oeconomicus, a láthatalan kéz, a profit/profitmaximalizálás, valamint a piac többször kerültek említésre.

A folyóiratokban vizsgált kulcsszavak találati eredményét szintén leíró statisztikák segítségével is elemeztem („ökonomizmus szentháromsága” nélkül, lásd később 4.3.

fejezetben). A kapott eredményeket a 22. sz. mellékletben részletesen feltüntettem. A főáramú folyóiratokban a GDP (16942 találat), a verseny/versenyképesség (11164 találat) és a növekedés (13072 találat) kulcsszavak fordultak elő legtöbbször. A GDP kulcsszó esetében 2014-ben 1170, a verseny/versenyképesség 2010-ben 852, míg a növekedés szintén 2004-ben 896 találalattal kiemelekedő volt. Átlagban a GDP több mint 800-szor, a verseny/versenyképesség több mint 500-szor, míg a növekedés közel 600-szor került említésre a főáramú folyóiratokban a vizsgált 21 év alatt. Az alternatívok esetében is a piac (7316 találat), a helyi/lokális (6978 találat) kulcsszavak, valamint a könyezethez (8416 találat) kapcsolódó kifejezések előfordulása volt a legjelentősebb. A piac kulcsszó esetében 2011-ben 670, a helyi/lokális 2006-ban 735, míg a környezet 735 találalattal a 2005-ös évben kiemelekedő volt. Átlagban a piac közel 350-szer, a helyi/lokális több mint 330-szor, míg a környezet több mint 400-szor került említésre a főáramú folyóiratokban a vizsgált időszak alatt.

A fenti eredmények és ezen leíró statisztikák ismeretében a folyóiratokban a vizsgált kulcsszavakat összegezve rangsoroltam (23. sz. melléklet), majd öt kategóriába rendeztem. A meghatározott kategóriákat és azok jellemzőit a 15. táblázatban foglaltam össze.

15. táblázat: Vizsgált kulcsszavak kategorizálási szempontjai a hazai közgazdasági folyóiratokban

Kategóriák Előfordulási, találati intervallum

Legkevésbé jellemző vagy nem jellemző 0 – 99

Kevésbé jellemző 100 – 499

Többnyire jellemző 500 – 999

Jellemző 1 000 – 4 999

Leginkább jellemző 5 000 felett

Forrás: saját szerkesztés

113

A főáramú közgazdasági folyóiratok esetében az első 4 helyet főáramú kulcsszavak foglalják el, úgy, mint a GDP, a növekedés, a verseny/versenyképesség és a piac. Ezt követően felváltva következnek a sorban az alternatív és a főáramú kulcsszavak. Az alternatív közgazdasági folyóiratokban az első 10 helyen az alternatív szavak mellett szerepel a főáramú rangsor első 4 helyen lévő kulcsszava. A középmezőnyben inkább az alternatív kulcsszavak találhatóak, míg a főáramúak a sor végén állnak.

A leíró statisztikák, a rangsorok és a kategóriák segítségével azonosítható, hogy mely kulcsszavak jellemzik leginkább a főáramú, valamint az alternatív közgazdaságtant és melyek kevésbé vagy egyáltalán nem a hazai közgazdasági folyóiratokban. A 16. táblázat a rangsorolt és kategorizált kulcsszavakat tartalmazza a vizsgált folyóiratok két csoportjában. A táblázat segítségével meghatározhatóak, azonosíthatóak a főáramú és az alternatív közgazdaságtant leíró releváns kulcsszavak.

16. táblázat: Vizsgált kulcsszavak kategóriái a hazai közgazdasági folyóiratok két csoportjában

114

Legkevésbé jellemző vagy nem jellemző

29. homo oeconomicus

30. ökolábnyom, ökológiai lábnyom 29. láthatatlan kéz szűkösség

30. homo oeconomicus

Forrás: saját szerkesztés

Leggyakrabban előforduló szavak elemzése

A 26. ábra az első 300 leggyakrabban előforduló szó szófelhőjét mutatja a főáramú (felső ábra) és alternatív (alsó ábra) közgazdasági folyóiratokban a korábban vizsgált 30 kulcsszó nélkül. A szófelhőket a külföldi közgazdasági folyóiratokéval megegyező módon készítettem el, azaz a felhőben szerepelő szavakat előfordulásuknak megfelelően súlyozva tüntettem fel, amit az egyes szavak betű mérete tükröz. A szavakat jelentésük szerint szintén három csoportba, kategóriába soroltam (24. és 25. sz. melléklet).

A felső ábrán, azaz a főáramú közgazdasági folyóiratok esetében látható a gazdasággal kapcsolatos szavak túlsúlya, ugyanakkor több, leginkább a társadalmi kategóriába sorolható szó is feltűnt.

115

26. ábra: Leggyakoribb szavak szófelhője a hazai közgazdasági folyóiratok két csoportjában

Forrás: saját szerkesztés https://wordart.com/ használatával

Az alsó ábrán, vagyis az alternatív közgazdasági folyóiratok szófelhőjében a társadalmi és környezeti kategóriába sorolt szavak túlsúlya a szembetűnő, ugyanakkor a gazdasággal kapcsolatos szavak száma sem elhanyagolható.

A 27. ábra az első 20 leggyakrabban előforduló szó struktúraillusztrációját szemlélteti a főáramú (felső ábra) és az alternatív (alsó ábra) közgazdasági folyóiratokban szintén a korábban vizsgált 30 kulcsszót figyelmen kívül hagyva. A felső ábra a főáramú közgazdasági folyóiratok struktúraillusztrációját mutatja, ahol az első helyen álló, tehát a leggyakrabban előforduló szó a vállalat, míg a 20. helyen a monetáris szó szerepel. Az ábra szinte csak a gazdasági kategóriába sorolható szavakat tartalmaz.

Főáram Alternatív

116

27. ábra: 20 leggyakoribb szó struktúraillusztrációja a hazai közgazdasági folyóiratok két csoportjában

Forrás: saját szerkesztés NVivo 11 Plus szoftver segítségével

Az alsó ábra az alternatív közgazdasági folyóiratok struktúraillusztrációját szemlélteti.

Itt az első, vagyis a leggyakrabban előforduló szó az ember, míg a 20. helyen a fejlesztés szó áll. Az ábra a fentihez képest vegyesebb képet mutat, hiszen a gazdasággal kapcsolatos szavak mellett előfordulnak társadalmi jelentést hordozóak is.

A 17. táblázatban összesítettem, hogy a leggyakrabban előforduló szavak szűrése eredményeképpen kapott 300-as találati listában a már korábban meghatározott és vizsgált főáramú, valamint alternatív kulcsszavak milyen gyakorisággal szerepelnek.

Alternatív

Főáram

117

17. táblázat: Vizsgált kulcsszavak előfordulási gyakorisága a hazai közgazdasági folyóiratok két csoportjában az összes szó ismeretében

Főáramú

Forrás: saját számítás és szerkesztés

A főáramú közgazdasági folyóiratokban kivétel nélkül a meghatározott főáramú kulcsszavak adták a nagyobb %-ot – 0,47 és 0,79 % közötti értékekkel – az összes előforduló szó ismeretében, míg az alternatívok 0,19 és 0,53 % közötti értékekkel szerepelnek az egyes főáramú folyóiratokban. Az alternatív folyóiratokban a meghatározott alternatív kulcsszavak szolgálták a nagyobb %-át – 0,3 és 2,66 % közötti értékekkel – az összes előforduló szó ismeretében, ugyanakkor a főáramúak 0,17 és 1 % közötti értékekkel szerepelnek az egyes alternatív folyóiratokban. Összességében tehát az egyes főáramú folyóiratokban szereplő összes szó 0,80-1,14 %-át adják az egyes vizsgált kulcsszavak, míg az alternatívokban 0,47-2,91 %-át.

A 28. ábra tartalmazza azokat a kulcsszavakat, amelyek szerepelnek az első 300 szó szűrési listájában is. Látható, hogy a vizsgált folyóiratok mindkét csoportjában ugyanazok a főáramú és alternatív kulcsszavak találhatóak meg. A főáramú közgazdasági folyóiratok esetében a jövedelmező/jövedelmezőség és az egyensúly, addig az alternatív közgazdasági folyóiratok esetében a haszon/haszonelv és az önérdek/öncél, mint főáramú kulcsszavak tekintetében van különbség. Az alternatív közgazdasági folyóiratok

118

esetében a lista négy alternatív kulcsszóval bővebb. A listákban szereplő kulcsszavakról elmondható, hogy valóban jellemzik a közgazdaságtan két irányvonalát.

28. ábra: Hazai közgazdasági folyóiratok két csoportjában leggyakrabban előforduló szavak között szereplő kulcsszavak

Forrás: saját számítás és szerkesztés

4.1.4. Hazai tudományos közgazdasági folyóiratok kvalitatív elemzése