• Nem Talált Eredményt

Globalizáció és hálózatosodás a vidéki társadalomban, gazdaságban és

4. A vidéki társadalom. Változás és állandóság

4.9. Globalizáció és hálózatosodás a vidéki társadalomban, gazdaságban és

Az elemzők, mint például Bauman (2001, Giddens (2000 vagy Castells (2005) szerint a globalizáció egyik elsődleges ismérve, hogy a társadalmi (politikai, gazdasági) struktúrák domináns funkciói és folyamatai hálózatokba szerveződnek, amelynek következményeként a mindennapi élet kiszakad a hagyományok vonzásából és ellenőrzéséből. Jonathan Murdoch (2006) szerint a korábban hosszabb ideig kevéssé dinamikusan változó gazdasági és társadalmi struktúrákat a heterogén összetételű hálózatok váltják fel vidéken is. A hálózati és térbeli komplexitás egyidejűleg terjed és a Castells-féle (2005) hálózati társadalom a városokhoz hasonló érvénnyel van jelen a rurális helyi társadalmakban is. Az új gazdasági formációkról szóló tanulmányok következtetése, hogy a vállalatok és partnereik kölcsönös, hálózati függősége a feltétele a vidéki innovációnak. Az új, helyi politikai/hatalmi network-öket a hatalmi központokból vezérelt hatalomgyakorlást váltó „új kormányzás” legfontosabb elemének tekintik. A hierarchikus döntéshozással szemben a partnerség, a szövetség, és az együttműködés egyéb formái és technikái hatékonyabbak a többszintű kormányzás rendszerében (Rhodes 1997, Goodwin (2006).

Murdoch érvei szerint a vidék komplexitása gyorsan növekszik, a helyi társadalmak és gazdaság fejlődését egyre inkább a vidéken megjelenő, eltérő összetételű hálózatok határozzák meg. A vidék hálózatosodása egyidejűleg megy végbe a helyi politikában, gazdaságban és társadalomban. Ennek egyik következménye a vidéki struktúrák hibriditásának a növekedése, amelyet Cloke (2006) a vidék elsőfokú jellemzőjének tart.

A magyar helyi társadalom bizonyos fokú hálózatosodását a hazai kutatások is felismerték (Csurgó és társai 2009). A vidék hálózatosodásának technikai feltételei jelentősen javultak 2006 után. A települési lejtő mentén kialakult korábbi (digitális) egyenlőtlenségek nem konzerválódtak és a községek kezdik behozni lemaradásukat (Magyar Információs Társadalom 2006). 2004-ben a községi háztartások 22 százalékában volt számítógép, 2006-ban már minden harmadik2006-ban. A községi lakosok 46%-a használta az internetet a közigazgatással történő kapcsolattartásban, míg a megfelelő arány a kisebb városokban 48, a megyeszékhelyen 54, a fővárosban 41 százalék volt (Magyar Információs Társadalom 2006).

2004-ben a községi háztatások 62 százalékában volt vezetékes telefon (Dessewffy és társai

2004). Az autópályák építése sokat változtatott az érintett kisebb települések földrajzi mobilitási lehetőségein. A vidéki hálózatosodás technikai feltételei szempontjából is nagy területi különbségek léteznek. Az autópályáktól és gyorsforgalmi utaktól távol eső településeken mobilitási és kapcsolattartási esélyei inkább romlottak például a kisvasutak megszüntetésével vagy a kisebb posták bezárásával. Az ezredforduló utáni években regisztrált digitális szakadék (Csigó 2006) csökkent ugyan általában a falvak és a városok között, de a leszakadó és dinamikusabb falvak között ebből a szempontból is jelentős különbségek vannak. Az információs technika terjedése a vidékies kistérségekben a társadalmi hálózatok révén is terjed és további hálózatosodást idéz elő (Láng és társai 2003, Eranus és társai 2003).

A vidékpolitika hálózatosodása az agrárpolitika vidéki dominanciájának a csökkenésével együtt következett be, amely az Európai Unióban a hetvenes évek elején kezdődött és a nyolcvanas évek közepétől gyorsult fel (Marsden és társai 1993, Murdoch 2006). A magyarországi önkormányzati politika hálózatosodását Pálné (2008) az utóbbi évek legkarakteresebb szerkezeti változásának írta le. A kormányzat szerepének gyors átértékelődése történt Bonnano (2006) szerint a vidéki struktúrák komplexebbé válásának a következménye az állami vidékpolitikák reformja. A vidék gazdasági és kulturális globalizációja (Lyson 2006), különösen a globális tőke térhódítása, a politikai hálózatok átalakulásához vezető komplexitás gyors és visszavonhatatlan növekedését eredményezi.

A nemzeti politikai intézmények vesztenek korábbi befolyásukból, és az egyes szektorokat átszövő(mezőgazdaság, gazdaságfejlesztés, tervezés és környezetvédelem), európai, nemzeti, regionális és lokális helyszíneken működő hálózatok veszik át a helyüket. Az integrált és fenntartható vidékfejlesztés elveinek a térhódítása a vidékfejlesztés szereplőinek fokozott aktivitásához és hálózatosodásához vezetett. A politika hálózatok gyors átrendeződése, a szereplők partnerségi együttműködés iránti igénye a hierarchikus, állami, egyközpontú kormányzati forma helyére többszintű, többközpontú rendszert helyező „új kormányzás”

formáit hozta létre. (Derkzen 2008). Az „új kormányzás” során a közhatalom képviselői és intézményei a gazdasági és más civil érdekképviseleti szereplőkkel változatos összetételű hatalmi hálózatokban működnek együtt. A kormányzat által ellátott korábbi funkciókat projekt formában szervezik ki az állandó és biztos költségvetés nélkül működő intézményekhez (pl. alapítványok, vállalkozások), amelyek az egyes projektek kooperációs igényei szerint csatlakoznak a képlékeny hálózatokhoz. Az új kormányzás rendszerében a

hálózatok a társadalmi koordináció erőforrásai és eszközei. A közhatalmi intézmények csökkenő befolyásuk biztosítása miatt elfogadják az együttműködés új módjait (Rhodes 1997 és 2000, Koiiman 1993). A résztvevő intézményi és magánszereplők között kölcsönös függés jön létre és a hatalmi viszonyok hierarchiája a politikai hálózatok kölcsönösségének adja át a helyét. (Klijn és társai 1995, Rhodes 2000, Murdoch 2006).

Ray (2001) szerint az Európai Unió fejlesztési politikájának koordinált rendszereiben a javak, tőkék, információk, tudásfajták és az egyéb fejlesztési eszközök áramoltatása a sokasodó helyi és regionális hálózatokon keresztül történik. Az uniós vidékpolitika a hálózatosodás elsődleges forrása (Sociologia Ruralis 2000/2, LEADER különszám, Kis 2006/1). A vidékfejlesztés decentralizálása (Ray 2001) a hálózatosodás elősegítésével a helyi hatalmi hálózatok átrendeződőséhez is hozzájárul. A projektesített fejlesztéspolitika arra ösztönzi a résztvevőket, köztük a közhatalmat gyakorlókat is, hogy a projekt követelményeinek megfelelően fejlesztési hálózatokat hozzanak létre. A szakértők, a helyi hatalmi elitek és gazdasági szereplők között a projekt kereteiben történő hálózati együttműködés során hatalommegosztás jön létre, amely újabb politikai network-ök létrehozását indít(hat)ja el. A vidéki javaknak és szolgáltatásoknak az áramoltatásában a közvetítő szereplők szereznek a helyi politikai hálózatokba is konvertálható hatalmi pozíciót (Kovách–Kristóf 2009). A közvetítők menedzseri pozíciója és tudáshasználata a vidéki társulásokban és együttműködési hálózatokban a politikai tőke forrása (Derkzen és Bock 2007, Csurgó és társai 2007 és 2008). A projekt osztály elmélete szerint (Kovách–Kucerova 2006 és 2009) a projektesített európai fejlesztéspolitikai rendszerekben egy új társadalmi osztály jött létre, amely a hagyományos helyi elitekkel osztozik a fejlesztési és hatalmi hálózatok hatalmi pozíciói fölött. A hazai vidékpolitika előrehaladott hálózatosodását az értekezés ötödik fejezet mutatja be részletesebben.

A politikai keretek változása Murdoch (2006) szerint közrejátszott a gazdasági hálózatok erősödében is. Az agrárium szereplői Magyarországon az ezredfordulóhoz közeli években hozták létre politikai hálózataikat (Csite 2005, Csite–Kovách 2002), amelyek segítségével hatékony érdekképviseletre képesek és döntően befolyásolni tudták előbb az európai integráció lépéseit, majd az uniós rendszerek hazai működését. A gazdasági hálózatok sokasodása a vidéki társadalom kapcsolatrendszerét is globalizálta. A mezőgazdasági termelés erős integrációs rendszerek keretein belül működik (Fertő–Szabó 2002, Csurgó társai 2007, Kelemen–Megyesi 2007, Fejes 2005). Az élelmiszer nagykereskedelem tíz

legnagyobb hazai és multinacionális szervezete ellenőrzi a magyarországi élelmiszer-kereskedelem többségét, ami jelentős mértékben meggyengítette a helyi „élelmiszer láncokat” (Kovách–Megyesi 2006). A gazdálkodók sokszereplős egyéni gazdasági kapcsolatrendszert hoztak létre, amelynek a működtetése a gazdálkodási siker feltétele (Tömpe 2007). A vidéki gazdaság hálózatosodásának további okai között szerepel az agrárszektor szerkezetének és a földhasználatnak az átalakulása és két különösen erős gazdasági és társadalmi kényszer: a szolgáltatások és a termelés városról vidékre történő részleges áthelyeződése és az ellenurbanizáció (ezek bemutatása a 2. és 3. fejezetben történik). E kettős kényszer erőteljesen járult hozzá a huszadik század második felében a korábban stabil európai helyi struktúrák átrendeződéséhez. A mezőgazdaságban és más hagyományos vidéki gazdasági szektorokban történő foglalkoztatottság radikális visszaesése következtében és az olcsóbb munkaerő és ingatlanárak miatt a korábban városi központokban koncentrált ipari és szolgáltatási tevékenységek egy jelentősebb részét vidékre helyezték át. Az újonnan létrehozott kisvállalkozások aránya gyakran magasabb vidéken, mint a városokban (North 1998). A legdinamikusabban fejlődő vállalkozások egy része számára a rurális feltételek ideálisnak bizonyultak. Így például Dél-Anglia vagy Északnyugat Franciaország vidéki körzetei a high-tech befektetések kedvelt célpontjává váltak (Keeble és Nachum 2002). Az új gazdasági szereplőkkel új gazdasági hálózatok érkeztek a vidéki településekre. Az egyre nagyobb mértékű globalizálódás, az élelmiszer feldolgozás és kereskedelem erőteljes multinacionalizációja, a befektetések, a technológiai- és tudástranszferek a mezőgazdasági termelést is egyre inkább network-ösítik. A családi birtokon, önerejére támaszkodó farmer víziója letűnt korokat idéz.

Az egyre bővülő „agglomerációs gazdaságokban” (Murdoch 2006) a gazdasági szereplőket, vállalatokat és intézményeket több feltétel is a network alapú együttműködésre készteti. A kollektív források, mint például az infrastruktúra felhasználása nagyban kedvez a gazdasági hálózatok kialakulásának. A vállalkozások csökkenthetik a költségeiket a földrajzilag közel eső partnerekkel történő tranzakciók során és a munkaerő gazdálkodás területén. A helyi network-ök kialakítása hatékonyan segíti a tudástranszfert, az innovációt és a tanulás folyamatát.(Malmberg és Maskell 2002). A kutatások szerint (Laschewski és társai 2002) a helyi társadalmakba kívülről érkező szereplők különösen aktívak az új hálózatok létrehozásában. A helyi társadalmakban megerősödő gazdasági hálózatok jellegzetességei a következők szerint összegezhetőek: Az első: a rurális hely fizikai környezetének a

különlegessége, amely vonzza azokat a gazdasági szereplőket, akik a jobb életkörülményeket keresik. A második: azok az eredményes tevékenységek, amelyek korábban is jelen voltak az adott helyi gazdaságban és képesek arra, hogy sajátos kölcsönhatásba lépjenek az új ipari hálózatokkal. A hagyományos kézműiparhoz és mezőgazdasághoz kapcsolódó kisvállalkozások gyakran képesek arra, hogy regionális hálózatokat hozzanak létre (Osti 2000).

A magyar településhálózat is az erős hálózatosodás színtere (erről például Beluszky–Győri 1999, Rechnitzer 2002, Rechnitzer–Grosz–Csizmadia 2003, Kovács K. 2005/1). A vidéki gazdasági innováció terjedése a kapcsolati hálózatok erejétől függ (Letenyei 2002 Csizmadia 2000 és 2002).

A helyi társadalom hálózatosodása a globalizációval és a médiumok intenzív technikai térnyerésével együtt járó értékváltozás és még inkább a városokból Európa szerte a vidéki településekre irányuló migráció következménye. A vidékiek városokba áramlása sem állt meg, de az európai fejlődésközpontokban nagyobb a városokból a vidékre, mint a vidékről a városokban elvándorlók aránya (Boyle és Halfacree 1998). Az ellenurbanizáció és ellentéte a folyamatos urbanizáció vezet a lokális társadalmak hálózatosodásához (Champion és társai 1998). Az ellenurbanizáció az új uniós tagállamokban is jelen van. A vidéki helyi társadalmak az intenzív ellenurbanizáció kezdete előtt szoros rokonsági kapcsolathálókkal, a térbeli közelséggel és szomszédsággal, az erős kooperációs készséggel és a mezőgazdasági orientációval voltak jellemezhetőek (Harper 1989).

Elsőként Pahl (1966) mutatott rá arra, hogy a középosztálybeliek tömegesebb megjelenése a lokális társadalmakban sokkal összetettebb osztályszerkezet kialakulásához vezetett.

Kutatások sora igazolta (pl. Hoggart 1990 hogy a vidékre irányuló városi migráció különböző változatai jelentős mértékben csökkentették a két földrajzi helyszín társadalomszerveződése közötti korábban fennálló különbségeket. Az újonnan érkezettek hajlamosak arra, hogy saját, középosztályi értékeik szerint alakítsák át a helyi társadalom fejlesztési vízióit, a csendnek és nyugalomnak, a természeti értékeknek és egy sor olyan értéknek tulajdonítva preferenciát, amely korábban nem vagy nem olyan érvénnyel számított annak. A vidékre költöző középosztály identitásának meghatározó része az újonnan teremtett vidékkép, amelyet az irodalom az esztétikai vagy a szociális reflexivitás részeként azonosít (Lash és Urry 1994). Az elemzők szerint a város és falu kölcsönhatásainak a felgyorsulásával az esztétikai és társadalmi reflexivitással kapcsolatosan a helyi közösségek gyökeresen

átalakulnak. Bauman (2001) szerint a hagyományos közösség nem képes túlélni a középosztályok részéről történő reflexív kisajátítását. Az ellenurbanizáció új társadalmi intézmények és társulások létrehozásán keresztül járul hozzá a hagyományos helyi társadalom kicserélődéséhez. Az új intézmények és társulások változatos formákban jelenhetnek meg, amelyek különösen nyitottak az új hálózatokban való részvételre (Wittel 2001). A hagyományos vidéki közösségeket növekvő arányban váltják fel azok a hálózatok, amelyekben az egyének megosztott érdekeik szerint vesznek részt.

A hálózatosodás felerősödésével párhuzamon nő meg a vidéki területek összetettsége (Marsden (1998/1, Halfacree 1999). A városi és vidéki társadalom új hálózati kapcsolódásait az értekezés 2. fejezete mutatja be.

A magyar vidéki társadalom hálózatosodása (és globalizálódása), beleértve a leghátrányosabb helyzetű településeket is jelentős mértékű. A gazdaság-, a politika- és a társadalomszerveződés területén ez kimutatható jelenség. A hálózatosodás szerepéről az értékformálásban kevés, a vidékre vonatkozó információval rendelkezünk, de a médiának és a politikának a teljes magyar társadalom vonatkozásában megfigyelt hálózati szerepének a hatását ezen a területen is valószínűsíthetjük.