• Nem Talált Eredményt

Globális leadership

In document Balassi Intézet (Pldal 158-164)

B AKONYI Z OLTÁN :

M ERRE HALADUNK ? A VAGY L EADERSHIP GLOBÁLIS KONTEXTUSBAN

3. Globális leadership

Annak érdekében, hogy racionális alapokon meg lehessen fogalmazni, hogy a jövőbeli (globális) vezetőkre (leader-ekre) milyen lehetőségek és kihívások várnak szükséges meghatározni, hogy mit is értünk leadership és leader-ek alatt. Egy leader az akit azért követünk mert akarjuk, nem pedig azért mert kell. A leadership alatt azt értjük, hogy meggyőzni valakit hogy véghez vigye azt amit akarunk, illetve, hogy ne tegye meg azt amit mi mint vezetők nem akarunk, hogy megtegyen. A leadership egy kísérletileg szerzett

készség. Nem egy elvont, mint a tudomány vagy a matematika, ezáltal nem tanítható a klasszikusan vett értelemben (ed. Morse & Buss, 2008, p.50).

A „leadership” Chester Barnard 1948-ban megírta, hogy „rendkívüli mennyiségű dogmatikailag kijelentett ostobaság témája volt” (p.80). Ha 1948-ban ezt tudta állítani, amikor a vezetőkről szóló irodalmat, ha egy halomba rakták volna egybe, még akkor is csak egy kisebb méretű dombnak felelt meg, akkor vajon mit mondanak 2013-ban, amikor a vezetői irodalom megközelíti egy meglehetősen nagy hegy méretét? Egy másik kérdés, ami felmerül, hogy hogyan fejlesszünk jövőbeli vezetőket? Számos dolog változik. „Technikák, legyen az a technológia eszközei vagy a szervezetek szerkezetei változni fognak. Egyszerűen felsorolni a saját szakmai életünk során végbement technológiai változásokat egy egyszerű, de egyben időigénylő feladat lenne. Vegyük például a kommunikációs folyamatot egy menedzser és az ő személyzete között. A menedzser lediktált egy „memót” a titkárjának, aki majd előkészítette a memót melyet a menedzser áttekintett, aláírt, majd kiosztásra kerül a személyzet részére. Ma a menedzser leül a gépe elé, legépeli a kívánt szöveget és pillanatok alatt kézbesítve lesz a szervezet minden tagja számára. Gondoljunk csak a különböző emberi tettekre és kölcsönhatásokra, melyeket egy olyan egyszerű dolog, mint például az e-mail megváltoztatta az irodán belüli rutinokat – a technológia hatása nyilvánvalóvá válik (ed. Morse & Buss, 2008, p.51). Ez ugyancsak érvényes a jövőbeli vezetők fejlesztésére. A jövő technológiája, az intézményes szerkezetek és a szociális környezet változni fognak, de az alapelemek viszont nem.

A globális vezetők tudást és tapasztalatot tudnak nyerni hosszú- vagy rövidtávú külföldi kihelyezések keverékén keresztül, gyakori tengerentúli látogatások, multikulturális projektekben való részvétel által, illetve általános nyitottság révén a különböző kulturális háttérrel rendelkező egyének vagy ötletek felé, stb.

Ha összegezzük az idők során feltérképezett leadership modelleket és a kulturális normákat illetve megkülönböztetéseket, azt látjuk, hogy az egyre inkább globális világunkban, számos minta összegyűlt. Az alábbi jellemzők és, képességek hasznosak azon leader-ek számára akik kultúrközi környezetben dolgoznak (Kets de Vries M., 2006, p.184):

• karizmatikus tulajdonságok;

• csapatépítő készségek;

• nyitottság a változásra;

• érdeklődés más országok társadalmi-gazdasági és politikai élete iránt;

• azon képesség, hogy jó kapcsolatot képes kialakítani más kultúrákból származó emberekkel;

• jó nonverbális kommunikációs készségek;

• érdeklődés és annak megértése, hogy a kulturális különbözőségek hogyan hatnak arra, ahogyan az emberek gondolkodnak, viselkednek;

• viszonylagos folyékonyság egy második nyelvben (illetve érdeklődés a nyelvek iránt általában);

• könnyedség érzet, kulturálisan kétértelmű, sokszínű helyzetekben/környezetben;

• azon képesség, hogy jól dolgozzanak (és élvezzék) a multikulturális csapatokban;

• új helyzetekhez való alkalmazkodás;

Léteznek alapvető vezetői fejlesztési elvek és gyakorlatok, melyek összeegyeztethetőek a hagyományos leadership fejlesztési irodalommal és fontosak illetve szükségesek egy nagy teljesítményű szervezeti kultúra létrehozásához és annak fenntartásához, melyben tehetséges embereket motiválnak arra, hogy elérjék a teljes potenciáljukat, hogy globális vezetőkké válhassanak (ed. Morse & Buss, 2008, p.152). Ezek a következők:

• kezdj a munkaerő elemzéssel;

• létrehozni egy tisztességes és nevelő munkakörnyezetet egy globálisan különböző munkaerő számára;

• támogatást és elkötelezettséget tanúsítani a legfelső vezetés részéről;

• összekötni a globális vezetői fejlesztést a stratégiai tervezéssel;

• összekötni a globális vezetői fejlesztést a következetes tervezéssel;

• összekötni a globális vezetői fejlesztést az egyéni és szervezeti teljesítménnyel;

• visszacsatolás (feedback) intenzív programok;

A globális vezetők fejlesztése nem történhet meg egy vákuumban. A globális vezetői fejlesztésnek egy szervezet rendszereiben és eljárásaiban kellene gyökereznie, olyan formában, hogy az összes alkalmazott legteljesebb potenciáljukra legyenek fejleszthetők, legyenek kezdeményező készek és:

- többször viselkedjenek úgy tulajdonosok és vállalkozók, mint alkalmazottak vagy felvett munkaerők;

- megoldják a problémákat és sürgősség tudatával cselekedjenek;

- felelősségvállalása, hogy meg tud felelni az elkötelezettségeknek és képes megélni a szervezet értékeit;

- megosztanak egy olyan közös, globális leadership filozófiát és nyelvet, amelyek toleranciát tartalmaznak az ellentétes nézetekkel szemben és egy kísérletezés iránti hajlandóságot; és

- létrehoz, fenntart és alkalmazkodik rendszerekhez és eljárásokhoz, amelyeket arra terveztek, hogy mérjék és jutalmazzák ezen megosztott leadership magatartásokat; (O’Toole, 2001; In: ed. Morse & Buss, 2008, p.173).

A sikeres globális vezető betartja a helyi szokásokat, tiszteli a helyi hagyományokat.

A gazdasági globalizáció, a munkaerőpiac átértékelődése, az Európai integráció és a vele járó szabad munkaerőmozgás előre vetíti annak a lehetőségét, hogy a jól képzett, nyelveket beszélő magyar vezető egy nemzetközi vállalaton belül külföldi megbízást is kaphat. Felmerül a kérdés, hogy melyek azok a fő tényezőcsoportok, amelyre ilyen esetben a vezetőnek fel kell készülni? viszonylatában vajon melyiké a domináns szerep? A kutatások azt mutatják, hogy az egyénre mindig nagyobb erővel hat a nemzeti kultúra, mint a vállalati szokásrend. A kultúrával kapcsolatos buktatókat vagy éppen erőforrásokat sokkal bonyolultabb feltérképezni. Geert Hofstede 116 ezer alkalmazottat kérdezett meg 40 országban és kidolgozott egy olyan négytényezős keretet, amely egészen jól magyarázza a vezetők és a vezetettek munkával kapcsolatos attitűdjeit és értékrendjét. Ezek a következők:

- Individualizmus vagy kollektivizmus - Hatalmi távolságtartás;

- A bizonytalanság kerülése;

- Anyagias vagy minőségi élet;

Egy nemzet karaktere a kultúrájában gyökereztetik. A karakter mélyen beágyazott, következetes és viszonylag tartós viselkedésmintákra utal. Legyünk akár Európában, Amerikában, Afrikában vagy éppen Oroszországban a kulturális értékek „építőkockákként”

vannak jelen a magatartás és a cselekvés számára. Ez alapján, befolyásuk van a leadership gyakorlatok és az intézményes intézkedések felett. A kultúra tehát, egy nagyon összetett, komplex téma; a multikulturalizmus még annyira. Emiatt számos szerkezetet fejlesztettek a

kultúra egyszerűsítése végett. Ezek közül jó néhány, olyan dimenziókat mutat, be melyek specifikus kulturális típusokat hangsúlyoznak ki. Ezeket a dimenziókat az alábbiak szerint lehet összegezni (Kets de Vries, 2006, p.175):

Környezet. Egy rendszeresen alkalmazott polaritási dimenzió, amely a

különböző utakat hangsúlyozza ki, ahogyan az egyének észlelik úgy a világot körülöttük, mint az emberi társaikat is. Néhányan jól tolerálják a

bizonytalanságot, míg mások elkerülik azt; néhányan az embereket jónak tekintik, amíg mások alapvetően gonosznak látják őket.

Cselekvésorientáltság. Néhányan a „létezése” orientációt részesítik előnyben, míg mások egy „cselekvő” orientációt; egyesek rendelkeznek „belső”

fókusszal, a saját életük felett rendelkeznek irányítási érzéssel, míg mások

„külső” fókusszal, miközben érzik az irányítás hiányát.

Érzelem. Néhányan érzelmileg képesek kifejezni magukat, míg mások képesek magas érzelmi irányításra és annak korlátozására.

Nyelv. Beszédben és írásban egyes emberek a magas kontextussal rendelkező nyelvezetet kedvelik, részesítik előnyben (olyan nyelvezet mely

megkerüléseket használ és nehéz értelmezni), míg mások alacsony szintű kontextust használnak (pl. amelyet viszonylag könnyen lehet értelmezni).

Tér. Vannak, akik jobban szeretnek a saját privát szférájukban lenni (és tiszteletben tartják a körülöttük levő társaik magánszféráját), addig mások jobban szeretik a nyilvános környezetet (és kevésbé törődnek mások privát szférájával).

Kapcsolatok. A személyes és üzleti kapcsolatok folyamatában, egyesek az individualizmust és a versenyt követik, míg mások a kollektivizmusra és az együttműködésre számítanak; néhányan hiszik, hogy univerzális szabályok alkalmazhatóak mindenkire, míg mások személyre szabott (particularistic) szabályok mellett vitatkoznak, melyek a konkrét ügy jellemzőitől függenek.

Hatalom. Néhányan abban hisznek, hogy a státusz az megvalósítható, míg mások csak a tulajdonított státuszt becsülik meg; vannak, akik az egyenlőséget részesítik előnyben és a képességek alapján megszerzett pozíció mellett állnak, míg mások a gazdaság szerepét, a születési előjogot és más hasonló tényezőket hangsúlyoznak ki.

Gondolkodás. Vannak, akik deduktív megközelítéssel állnak a dolgokhoz, míg mások inkább induktív megközelítéssel rendelkeznek; néhányan részeikben elemzik a jelenségeket, míg mások meg egy holisztikus orientációval rendelkeznek, példákat és kapcsolatokat látnak egy szélesebb kontextusban.

Idő. Néhányan monokronikus orientációval rendelkeznek (jobban szeretnek egy adott időben egyetlen dologgal foglalkozni), míg mások polikronikus orientációval (jobban szeretnek egyszerre több dologgal foglalkozni); egyesek a múlt irányába orientálódnak, míg mások a jelenre vagy a jövőre.

Ezen dimenziók mindegyikének van valami, amit ajánlani tud abban a keresési folyamatban, melyben a különböző kulturális környezeteket és leadership stílusokat próbáljuk jobban megérteni.

4. Következtetések

A kultúra, a nemzetközi sajátosságok és a kulturális sokszínűségből adódóan kijelenthetjük, hogy egy új típusú környezet, új típusú vezetőket követel meg. Ennek függvényében viszont fontos megállapítani azt is, hogy e új típusú vezetők esetében is, vannak olyan tulajdonságok, melyek az idő során állandóak maradnak, illetve olyan tényezők, melyek az idő során

változást igényelnek annak érdekében, hogy a vezetők megállják helyeiket egy globális kontextusban, környezetben.

3. táblázat: Állandó – Változó tényezők a vezető számára Állandó tényezők - hatékony leadership

jellemzők tulajdonságai

Változó tényezők, melyek fontosabbak a jövőben

Kommunikáció; Globális gondolkodás(mód);

Megosztott (közös) jövőkép; Kulturális sokszínűség értékelése;

Eredményekre való fokuszálás; Technológiai tudás fejlesztése;

Fogyasztó/ügyfél megelégedettségének biztosítása;

Partnerségek és szövetségek kiépítése;

A vezetés megosztása;

A közép-kelet-európai, illetve hazai vezetők körében elenyésző az összehasonlítások száma a nyugati társaikkal szemben, akár a készségek, akár a munkavégzés konkrét formái, módszerei vizsgálatakor.

4. táblázat: A hazai vezetők erényei (forrás: Világgazdaság, 2004. Május 18) A hazai vezetők erényei (nemzetközi felső vezetők véleménye alapján) megbízhatók

megélhetési vezető, akinek az ilyen módon elérhető, viszont más módon nem megszerezhető magasabb jövedelem az egyetlen motiváció a vezetővé válásban. A pozitívumok mellett a felmérések olyan tendenciákat is bemutatnak, ahol további fejlődés szükségeltetik. Ilyenek például az egyes eladási módszerekben való jártasság hiánya, a cégek túlságosan termék centrikus internetes fellépése, a versenyképesség és a vezetői képességek túlbecsülése (Roóz, J., 2006, p.36).

Amikor hatásos globális leader-eket kérdeztek meg (Goldsmith, M. et.al., 2003), hogy mi volt számukra a legerősebb erő a globális készségeik fejlesztésében, a legtöbben valamelyik elemet említik meg, az „5 T” - globális leadership közül: hagyomány (tradition), utazás (travel), képzés (training), transzfer (transfer) és csapat tanulás (team learning).

Viszont a leggyakoribb válasz az utazás: a megélhetés és a munkavállalás egy külföldi államban jellemzően az egyetlen legbefolyásosabb fejlődési tapasztalat.

Hova vezet mindez bennünket a jelenlegi szervezeti kontextus tekintetében? Ami egyértelműen kijelenthető, hogy a poszt-bürokratikus szervezetek egy új típusú szövetséget követelnek meg a vezető (leader) és a követőik között. Azon vezetők fognak kimagasló szerepbe kerülni, akik működőképesek tudnak maradni a kulturális sokszínűségben és tudják, hogy a sokféleség a hosszú távú fennmaradáshoz és a sikerhez vezet.

A globalizáció a számos alakjával mindig velünk voltak, Marco Polo, Colombus, Vasco de Gamma idejétől, egészen a 21-ik századi műholdak használatáig. Egy lehetséges mód arra, hogy megértsük a fogalmat, hogy úgy tekintsünk a globalizációra, mint egy egyidejű, átfedő hatása a „kozmetikai kultúráknak”, vagyis az üzleti, környezeti és társadalmi erők minden olyan személyre hatnak, aki vezetői pozícióban van, és aki hatásos eredményeket próbál létrehozni, gyors, viharos és nemzetközi változások közepette.

A jövő számára egy fő kihívást fog jelenteni, az a mérték, amelyhez a vezetők megegyeznek és megvalósítanak egy kohéziós látásmódot, amikor eltérő kognitív

készletekkel állnak szemben. Ebből sok kérdés felmerül, melyekre csak további kutatások során kaphatunk válaszokat:

• Hogyan támogatják a változás jelentőségteljes magyarázatainak a szerkezetét?

• Hogyan válnak sikeressé abban, hogy versenyző értékeket kell menedzselniük és/vagy eltérő racionalitásokat és értékeket foglalnak bele a keletkező szervezeti stratégiákba?

• Honnan merítik a hatalmukat és a törvényességüket (legitimáció), hogy cselekedjenek?

Bibliográfia

Bakacsi Gyula (2004): Szervezeti magatartás és vezetés. Scientia Kiadó, Kolozsvár.

Barnard, Chester I. (1948): Organizations and management. Cambridge, MA: Harvard University Press.

Blanchard, Ken (2010): Vezetés magasabb szinten. HVG Kiadó, Budapest

Blanchard, Ken – Stoner, Jesse (2003): Full steam ahead! Unleash the power of vision in your company and your life. San Francisco, Berrett-Koehler.

Csáki György (1999): A nemzetközi gazdaságtan alapjai II. Távoktatási Universitas Alapítvány, Budapest.

Dobák Miklós – Antal Zsuzsanna (2010): Vezetés és szervezés. Aula Kiadó, Budapest.

Goldsmith, Marshall – Greenberg, Cathy L. – Robertson, Alastair – Hu-Chan, Maya (2003):

Global Leadership. The Next Generation. Prentice Hall, Upper Saddle River.

Horváth Tamás (2000): Az újjászülető nemzetállam. Az integráció és a globalizáció eltérő tendenciái. Élet és Irodalom. December 08.

Kets de Vries, Manfred F.R. (2006): The Leadership Mystique: Leading behavior in the human enterprise. Glasgow, Prentice Hall.

Kets de Vries, Manfred F.R. & Florent-Treacy, Elizabeth (1999): “AuthentiZotic Organizations: Global Leadership from A to Z.” INSEAD

Morse, S.R. and Buss, F.T. ed. (2008): Innovations in Public Leadership Development.

Armonk, New York; London, England, M.E.Sharpe.

Radó András – Réthy István (2011): Vezetési ismeretek. Saldo Kiadó, Budapest Roóz József (2006): A menedzsment alapjai. Perfekt Kiadó, Budapest

Stoner, Jesse – Zigarmi, Drea (1993): From Vision to Reality. Escondito, The Ken Blanchard Companies

Streissler, Erich W. (2001): Globalizáció, tőkepiacok és az állam szerepe. Közgazdasági Szemle, Január, Budapest

In document Balassi Intézet (Pldal 158-164)