• Nem Talált Eredményt

Gazdasági ágazatok és ágazati szereplők közötti együttműködések

In document Helyzetelemzés Heves megye (Pldal 51-54)

1. HELYZETELEMZÉS

1.2 G AZDASÁG

1.2.3 Gazdasági ágazatok és ágazati szereplők közötti együttműködések

Ágazati együttműködéseket Heves megyében alapvetően a klaszterek határozzák meg.

Természetesen a megyében nem ritkák az eseti együttműködések sem, azonban ezek nem strukturált, szervezeti viszonyok között valósulnak meg, illetve az elemzéshez megfelelő adatok ezekről nem állnak rendelkezésre. A fejezetben a megyében két legjelentősebb, jelenleg is aktív klasztert mutatjuk be.

Észak -magyarországi Faipari Klaszter (ÉMAFA)

Az Északmagyarországi Faipari Klaszter 2011-ben alapították azzal a céllal, hogy a technológiai kooperációt előmozdítsák a térség faipari szereplői között. A klaszter célja továbbá a kiaknázatlan potenciálok feltárása, más ágazatokban (pl.: szállodaipar és hajóipar) történő piacszerzés, piackutatás, nemzetközi piacra jutás, valamint a közös beszerzések megvalósítása.

A klaszter alapítótagjai a következők:

1. Agria-Ajtó Kft. (Eger) 2. Agria-Forest Kft. (Eger) 3. Becskei és Társa Kft. (Eger)

4. Benter '07 Kft. (Gyöngyössolymos) 5. Berill R Belsőépítészeti Kft. (Eger) 6. Bieder Bútoripari Kft. (Jászberény) 7. Egri Faszobrász Kft. (Eger)

8. ERDÉRT LAP-LEMEZ LOMBKER Facentrum Kft. (Budapest) 9. Fatul Attila ev. (Eger)

10. Heves Megyei Kézműves Nonprofit Kft. (Eger) 11. Humán-Org Kft. (Eger)

12. INNTEK Nonprofit Kft. (Eger)

0 50 100 150 200 250

Háziorvosok száma (fő) Házi gyermekorvosok száma (fő)

Háziorvosi szolgálathoz tartozó szakápolók/ápolók száma (fő)

50 13. Lajos a Faiparos és Társa Kft. (Andornaktálya) 14. LAXTER 1999 Kft. (Eger)

15. Mátra Műszaki, Szakoktatási és Továbbképző Kft. (Mátranovák) 16. Modul Co. Kft. (Eger)

17. Sanamöbel Kft. (Kerecsend) 18. Simon László e.v. (Felsőtárkány) 19. Simonbútor Kft. (Eger)

20. Stágfa Kft. (Budapest)

21. Szikra Fa- és Fémipari Kft. (Bélapátfalva) 22. Szolvegy Kft. (Szolnok)

Az alapítás után a klaszter az együttműködés elősegítése érdekében benchmarking klubot üzemeltetett, melynek feladata a jó megoldások feltárása és adaptálása, valamint üzletember találkozók szervezése. A klaszter feladata továbbá a közös kutatás-fejlesztési tevékenység (termék és technológiafejlesztés) szervezése, projektgenerálás, valamint hazai és külföldi tanulmányutakon, kiállításokon történő közös részvétel, megjelenés. A klaszter saját konferenciát is szervezett ÉMAFA Klaszter kiállítás és konferencia néven. A klaszter mindemellett pályázati, szakértői, kompetencia, termelési, innovációs, beszállítói és logisztikai adatbázisokat is létrehozott, melyek a klaszter tagjainak rendelkezésére állnak. Felmerült továbbá a klasztertagok egységes, közös arculatának kialakítása is.

Észak-magyarországi Autóipari Klaszter

Az Észak-magyarországi autóipari klaszter 2006-ban alakult a Heves, Borsod és Nógrád megyei kereskedelmi és iparkamarák, a Delphi Thermal Hungary Kft., a Miskolci Egyetem, Technoplat McD Kft. és a ZF Hungária Kft. együttműködésében.

A klaszter honlapja szerint a NOHAC célja, hogy más klaszterek, valamint a tudományos és kereskedelemfejlesztési intézmények támogatásával elősegítse a tagvállalatok együttműködését, az információk cseréjét, az innovációs tevékenységet, a legjobb megoldások átvételét, közös beruházások megvalósítását, s ily módon növelje a kkv-k versenyképességét és elősegítse új autóipari vállalkozások letelepedését a régióban. A klaszter mintegy 75 taggal rendelkezik, a cégek a fém/műanyag megmunkálás, tervezés, gépgyártás, valamint szolgáltatás ágazatokban végzik tevékenységüket.

A klaszter egyrészt hazai és külföldi tanulmányutakon, kiállításokon történő közös részvételt, megjelenéseket és saját rendezvényeket szervezi, valamint létrehozott egy Web-alapú szolgáltató központ rendszert, amely az ágazati szereplők termékeit és szolgáltatásait tartalmazó adatbázist teszi elérhetővé. A klaszter továbbá az alábbi kompetenciákat, szolgáltatásokat teszi elérhetővé a tagok számára:

• Üzleti kapcsolatépítés partnerek között

• Konzultáció, javaslatok megfogalmazása

• Üzleti információk továbbítása

• Pénzügyi források keresése

• Logisztikai szolgáltatások nyújtása

• B2B kapcsolatok felépítése

• Üzleti konzultáció

• Kutatási fejlesztési háttér biztosítása

• Marketing aktivitás segítése

• Rendezvények szervezése

51

• Management konzultáció

• Emberi erőforrás problémák kezelése

• Oktatás, tréningek

A klasztereken kívül, fontos még megemlíteni az iparkamarák ágazati szereplőket összefogó tevékenységét. A kamarán belül kamarai klubok alakulnak, amelyek meghatározott időnként üléseznek. A kamarai klubok célja a klaszterekéhez hasonlóan, a versenyezve együttműködés érdekében közös irányok meghatározása, valamint tapasztalatcsere.

Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

A Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Heves megyében végez befektetést és együttműködést ösztönző feladatokat. A Kamara az alábbi befektetésösztönzési feladatokat látja el:

Piaci, üzleti információk beszerzése vállalati igények alapján belföld, és nemzetközi kamarai kapcsolatrendszer segítségével külföld tekintetében egyaránt.

Európai Unión kívüli piacok kereskedelméhez származási bizonyítványok, okmányok hitelesítése kedvezményes díjrendszer figyelembe vételével.

Beszállítói kapcsolatok fejlesztése, új beszállítók felkutatásának segítése, helyi és nemzetközi piacon egyaránt. Beszállítói fórumok szervezése a vállalat igényei szerint direkt és indirekt területen egyaránt.

Adózási jogszabályi környezet változásának nyomon követése, szakmai tájékoztatók szervezése, tanácsadás

Helyi és nemzeti szintű egyeztetés vállalati problémakörökben hatósági, intézményi szereplőkkel (minisztériumokkal, szakmai szervezetekkel, intézményekkel,

szakigazgatási szervekkel)

Polgármesteri hivatalok és vállalati szereplők kapcsolati hálójának megteremtése szakmai egyeztetések kivitelezése, lobby tevékenység a vállalat üzleti érdekeinek képviselete

Munkaerőpiaci problémák kezelésének elősegítése:

o pályaorientációs rendezvények megvalósítása

o céglátogatási programok szervezése általános-, középiskolás-, és felsőoktatási szereplők számára egyaránt

o szintvizsga-, és záróvizsga eseményeken tanuló-, és munkaerő toborzó börzék szervezése

Oktatási intézmények és fenntartók közötti vállalati kommunikáció megteremtése, képzési szükségletek egyeztetése, szakmai programok összehangolása.

Felsőoktatási intézmények szakmai területeinek összekötése a vállalati érdekek, megoldandó feladatok szakmai támogatása érdekében a cég megfelelő tevékenységi területeivel (tudásközpontok, kutatási egységek)

Szakmai támogatás a tanulószerződéses gyakorlati képzés feltételeinek megteremtéséhez

Folyamatos képzés, és ellenőrzés a gyakorlati képzőhely jogszerű működtetéséhez

Kamarai kommunikációs csatornák használatának lehetősége a vállalat PR, CSR tevékenységének megjelenítéséhez. (weboldal, kamarai üzleti füzetek, Heves Megyei Hírlap, Gyöngyösi Televízió)

A Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara információszolgáltatása alapján az ágazati együttműködést gátló tényezők, a vállalkozások leterheltségéből fakadó időhiány, esetenként a

52

tagok közötti konkurens hozzáállás, valamint a pályázati támogatásból létrehozott klaszterek finanszírozás nehézségei.

Együttműködést elősegítő inkubációs tevékenységet Heves megyében az INNTEK Innovációs és Technológiai Központ Nonprofit Kft., valamint az Egri Ipari park valósít meg. A két cég az alábbi szolgáltatásokat nyújtja:

INNTEK Innovációs és Technológiai Központ Nonprofit Kft.:

Az INNTEK Nonprofit Kft. a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara többségi tulajdona.

Kiemelt feladatuk kezdő kisvállalkozások támogatása, ezt szolgálja az inkubátorház (12 műhely, tárgyalótermek) és a vállalkozásokat segítő piacépítő oktatási szolgáltatás.

Az Inntek Nonprofit Kft. kiemelt figyelmet fordít az energiatakarékos megoldások elterjesztésében, tevékenysége kiterjed a következő területekre:

• Energia beszerzési közösség szervezése,

• Hőkamerás vizsgálatok,

• Energiatakarékos technológiák,

• Energiatakarékossággal kapcsolatos K+F tevékenység,

• Energetikai oktatás Egyéb szolgáltatások:

• Kutatói munka, kutatási eredmények és azok gyakorlati alkalmazása,

• műszaki kutatás, fejlesztés, vizsgálat, elemzés,

• mérnöki tevékenység, tanácsadás,

• Mérésügyi minőségügyi központ kalibrált hosszmérések,

• Részvétel az Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökségben,

• Távoktató Központ üzemeltetése.

Egri ipari park

Az ipari park által nyújtott szolgáltatások:

• Tanácsadás – műszaki, jogi, pénzügyi, pályázatfigyelés

• Szolgáltatások – területőrzés, biztonsági szolgálat, bérelhető irodák, étkezési, kiskereskedelmi, közlekedési céljárat, műszaki, karbantartás, tárgyaló, előadóterem, rendezvényszervezés

• Logisztikai szolgáltatások – fuvarszervezés, szállítás, vámügyintézés

• Innovációs szolgáltatások – technológiai transzfer, K+F,információs iroda

• Inkubációs szolgáltatások – inkubátorház

In document Helyzetelemzés Heves megye (Pldal 51-54)