• Nem Talált Eredményt

Egyéb forgatókönyvek

I.2. A GLOBÁLIS VILÁG POLITIKAI - KULTURÁLIS ÉS GAZDASÁGI VÁLTOZÁSAI , ÉRTÉKEI ÉS SZCENÁRIÓI

I.2.4. Hazai jöv ő képek

I.2.4.5. Egyéb forgatókönyvek

„Válság, fenntartható fejlődés és a jövő, ami nincs is? Fenntartható fejlődés vagy fenntarthatatlan fogyasztás? Meddig lehet a jövő teljesítményéből, hitelekkel biztosítani a jelen fogyasztását? Mit jelent a fenntartható fejlődés fogalma? Azt kell-e fenntartani, ami most van, vagy valami egészen mást? Meddig élhetünk vissza a környezettel, és mikor mondhatjuk ki, hogy feléltük a jövőnket? Igaz-e, hogy a gazdasági válság valójában az előszele egy ökológiai válságnak? Igaz-e, hogy a kiút drámai és gyökeres életmódváltás lesz?” Ezekről a kérdésekről beszélgetett: Láng István akadémikus, Zágoni Miklós klímakutató, Hetesi Zsolt fizikus és Bogár László közgazdász a Hír tv stúdiójában.

A jövővel való foglalkozás több kutatónál, politikusnál is megjelent az elmúlt évtizedben, és a pénzügyi, gazdasági válság kirobbanása óta még erősebben jelentkezik. Ezek egy része politikai szempontból közelít, mások szakpolitikákra (egészségügy, adózás, oktatás, építés, stb.) koncentrálnak (Martonyi (2007), Matolcsy, Marosán stb.).

Az EU csatlakozás megteremtette a tartalmi felzárkózásra a lehetőségét, de a felzárkózáshoz meg kell kísérelni a következő évtizedek magyar jövőképének felrajzolását, hogy megteremtődjenek az erre a jövőképre épülő nemzetstratégia alapjai, amelynél figyelemmel kell lenni a globális és európai folyamatok és feltételek alakulására, továbbá ezek befolyásoló hatására. Ugyanakkor fel kell állítanunk azokat az értékeket és az ezekre épülő szempontokat, amelyek a nemzeti célkitűzések és érdekek megvalósítási folyamatában meg kell, hogy jelenjenek (Kávássy, 2008).

Hetesi két jövő forgatókönyvei

A rosszabbikban a világgazdasági rendszer tehetetlenségénél fogva mindenképpen igyekszik fenntartani arculatát. Az erőforrásainak java része a Közel-Keleten és Közép-Ázsiában folyó

tartós háborúskodásban emésztődik fel. Az iszlám és a nyugati életfelfogás közötti szakadék mélyül, a két világ közötti súrlódások, összecsapások ereje egyre hevesebb. A globalizáció nemkívánatos mellékhatásai felerősödnek, ugrásszerűen növekszik a nemzetközi bűnözés szerepe, amely a világgazdaságba és az államéletbe beépülve annak meghatározó tényezőjévé válik.

A fogyasztói társadalom ragaszkodik a folytonos gazdasági növekedéshez. A globalizáció egységesítő hatása egyre erősödik. Az azonossá gyúrt emberek társadalma hallatlan veszélyek hordozójává válik. Az emberre jellemző erkölcsi gondolkodás, személyes felelősség eltűnik.

A környezeti válság fenyegetéseit figyelmen kívül hagyva folytatódik a bolygó kiaknázása. A szegények és a gazdagok közötti ellentét még kirívóbb lesz, a csökkenő népességű gazdag országokba való bevándorlás ellenőrizhetetlenné válik. A természeti csapások egyre nagyobb pusztításokat okoznak, amelyek feltartóztathatatlan népvándorlásokhoz vezetnek. Az erőforráshiány elsősorban a szegényebb, nagy népsűrűségű országokat sújtja. A mezőgazdasági termelés csökken, és a ma Észak-Koreában tapasztalható éhínség általánossá válik. Mivel számos ilyen helyzetbe kerülő ország atomfegyverrel is rendelkezik, világszerte elképzelhetetlenül súlyos összeütközések alakulnak ki. A természet fokozódó szennyezettsége, a természetes környezet romlása újabb és egyre pusztítóbb betegségek sokaságának megjelenéséhez vezet. Az emberi immunrendszer nem tud alkalmazkodni a mérgezett környezet okozta végzetes változásokhoz. Az orvostudomány képtelen kezelni az újabb fertőző kórokat, az immunrendszer újabb és újabb betegségeit. Az egészségügy rendszere összeomlik.

A kaotikus folyamatok kezelhetetlensége nyilvánvalóvá lesz. Az egyenként még talán megoldható kérdések hatalmas mértékben felerősítik egymás káros hatásait. A pénzügyi és gazdasági világrendszer szétesik, a világrend összeroppan és a végítélethez hasonlító viszonyok alakulnak ki. A legsúlyosabb zavargások a fejlettnek nevezett országokat sújtják.

A sikeres forgatókönyv. A gazdag országok polgáraiban tudatosodik a fenyegető világméretű válság veszélye, az emberek takarékoskodni kezdenek és gondolnak gyermekeik jövőjére is. Tudatosabban tervezik vásárlásaikat, csupán azzal, hogy elhalasztják például a kocsi cseréket, mert takarékosabb kocsikra várnak, elérik a kulcsiparágnak számító járműipar gyökeres átalakulását. Mivel a katonai jellegű megoldások sorra kudarcot vallanak, a hadiipar és a nemzetközi fegyverkereskedelem veszít súlyából. A szélerőművek egyre jobban elterjednek. Az olajárak ugyan jelentősen emelkednek, de csak fokozatosan, mert a gyorsan terjedő többfeladatos termelési rendszerek egyre kevesebb erőforrást használnak fel. A mezőgazdaság, ipar, kereskedelem olyan rendszerekbe szerveződik, amelyek a helyi adottságokhoz alkalmazkodva lehetőleg kevés erőforrással tartják fenn magukat. Az emberek fehérjeszükségletüket elsősorban növényi fehérje fogyasztásával fedezik.

A tudatosabb vásárlások részarányának növekedése magával hozza a hirdetések visszaszorulását. Eltűnik a média tájékoztatási szemét termelése és terjesztése. Az embereknek sokkal több idejük lesz egymásra, olvasásra, sétálásra, a gyermekekre, a tudományra, művészetekre és a mozgásra. Fel fogják fedezni, mennyivel tartalmasabb így az életük. Megszabadulva a pazarló fogyasztás kényszerétől az emberek oldottabbak lesznek.

Természetüknek megfelelően egyre többet foglalkoznak a szellemi értékeik gyarapításával.

Visszatér az emberek életkedve, a társadalmak gyermekbaráttá válnak, a népesség elöregedésének folyamata megszakad, a bolygó népessége egy adott szinten állandósul.

A mezőgazdaság gyorsított ütemben tér át a szerves módszerek használatára. A megtermelt élelmiszer mennyisége nem csökken annyira gyorsan, hogy nagyméretű éhínségek alakuljanak ki. A népesség növekedése a szegényebb országokban is megáll. A túlnépesedett országok lélekszáma nagyobb megrázkódtatások nélkül csökken arra a szintre, amit a térség magától, külső erőforrások bevonása nélkül is el tud tartani. Sikerül megállítani az erdőterületek csökkenését, sőt világszerte hatalmas területeket adhatnak vissza a természetnek. Nem csökken tovább a fajok száma. A természetes környezet növekvő aránya csökkenti az éghajlatváltozások okozta csapások erejét. A 20. század során felhalmozott mérgező, pusztító anyagokat lassan feldolgozzák, ártalmatlanítják, és ezzel kevésbé terhelik a környezetet.

Változatok a jövőre (Martonyi, 2007)

Martonyi János fiktív visszatekintése 2025-ből két forgatókönyvet vázol fel.

Pozitív változat. Az emberiség fölismerte, hogy olyan veszélyek fenyegetik, olyan külső ellenségekkel áll szemben, amelyekkel, ha nem veszi fel a harcot, nem alakul tudatos közösséggé, akkor azok teljes pusztulását okozhatják. Bár nem teremtett tökéletes világot, enyhítette a szegénységet, lassította a klímaváltozást, fokozatos és változatos megoldásokat talált az energia- és ivóvízellátás kérdéseire, visszaszorította a fundamentalista terrorizmust. Az egyistenhitre épülő vallások közös értékeire építve olyan globális szabályozások jöhetnek létre, amelyekben az univerzális közösség érdekei érvényesíthetőek.

Negatív változat. Az ezredforduló táján felerősödő globális veszélyek nem bizonyultak üres fenyegetésnek. A globalizációs előnyök elosztása a legalapvetőbb emberi és erkölcsi normákkal ellentétesen történt, az egyenlőtlenség mind az egyes országokon belül, mind a globális rendszerben elviselhetetlenre nőtt, és mindez – párosulva a szegénység súlyosbodásával – megoldhatatlan feszültségeket teremtett. A klímaváltozással és más környezeti veszélyekkel szemben nem tudott sikeresen fellépni. Az ökológiai katasztrófasorozatot súlyosbították a globális rendszer működésének egyre nyilvánvalóbb gazdasági és pénzügyi megrázkódtatásai, és az egyre szélesebb körben megjelent erőszak.

A tudomány és technika továbbra is gyorsuló tempóban fejlődött, de az erkölcsi állapot és a tudományos-technikai fejlődés szintje közötti szakadék egyre szélesebb lett.

Magyar jövőképek és nemzetstratégiai pillérek (Matolcsy, 2008)

2025-ben az élet meghatározó területei már a nyugat-európai működés jeleit mutatják, ami a tulajdonon és tudáson alapuló középosztály legalább kétharmados túlsúlya esetén valósul meg. Stabil a gazdaság és a politika, megteremtődik a szociális és jóléti állam, amelyben garantált a jogállami normák betartása.

Nyugat-Európában a társadalom megteremtésében külön nemzeti cél a népesedési és egészségügyi fordulat végrehajtása; a gyarapodó népesség modellje, a lelki és fizikai

egészség, valamint a folyamatosan növekvő várható életkor természetes. Ez a cél Matolcsy forgatókönyvében is. 2025-re meghaladjuk az akkori nyugat-európai gazdasági fejlettség kétharmadát, és átlépjük az unió akkori átlagos életszínvonalát.

Társadalma nyitott és innovatív, szolidáris, a népesség gyarapodik, a társadalmi közösségek – kiemelten a családok – egészségesek, a társadalmi tőke bővül. A fejlődés önfenntartó, mert az ország nyugat-európai jelleget mutat, és dinamikája egyaránt vonzza a globális tőkét, tudást és látogatót. (Matolcsy, 2008). Ez a jövőkép idealisztikus, óhajok megfogalmazása, belső koherencia és elemzések kidolgozása nélkül.