• Nem Talált Eredményt

FELJEGYZÉS a MeH webszerkesztõje részére

In document TARTALOM AMAGYARKÖZLÖNYMELLÉKLETE (Pldal 22-28)

(iktatószám)

FELJEGYZÉS a MeH webszerkesztõje részére

A Miniszterelnöki Hivatal honlapján történõ közzététel, valamint a közérdekû adatok megismerésére irányuló igé-nyek teljesítésének rendjérõl szóló MeHVM utasítás alapján a jogszabálytervezetek cím alatt az alábbi dokumentum közzétételét kérem:

A jogszabály-elõkészítõ anyag jellege1 jogszabálytervezet koncepció összefoglaló A jogszabály-elõkészítõ anyag címe

A véleményadásra nyitva álló határidõ ……….. naptári nap

Mellékelt adatfile-ok megnevezése

Az ügyintézõ neve, munkaköre, telefonszáma, e-mail címe

Egyéb

Budapest, ………

………

1A megfelelõ részt aláhúzással kérjük jelölni.

7372 H I V A T A L O S É R T E S Í T Õ 2009/38. szám

A Miniszterelnöki Hivatalt vezetõ miniszter 12/2009. (VII. 31.) MeHVM

utasítása

a Miniszterelnöki Hivatal Oktatási Szabályzatáról szóló 10/2005. MeH KÁ utasítás módosításáról A Miniszterelnöki Hivatal Oktatási Szabályzatáról szóló 10/2005. MeH KÁ utasítást (a továbbiakban: Szabályzat) az alábbiak szerint módosítom:

1. §

A Szabályzat 2. § (1) bekezdésa)pontja helyébe a következõ rendelkezés lép:

[(1) Iskolarendszeren kívüli továbbképzés:]

„a) a közigazgatási alap- és szakvizsgára, ügykezelõi alapvizsgára, valamint titkos ügykezelõi vizsgára felkészítés”

2. §

A Szabályzat 3. § (2) bekezdése helyébe a következõ rendelkezés lép:

„(2) A Bizottság

elnöke: az igazgatási szakállamtitkár tagjai:

a Személyügyi, Jogi Képviseleti és Biztonsági Fõosztály vezetõje, a Pénzügyi és Számviteli Fõosztály vezetõje,

a Személyügyi, Jogi Képviseleti és Biztonsági Fõosztály Jogi Képviseleti Osztályának vezetõje, valamint

a Személyügyi, Jogi Képviseleti és Biztonsági Fõosztály Oktatási és Szociális Osztályának (a továbbiakban: Oktatási és Szociális Osztály) vezetõje.

A Bizottság elnökét, illetve tagját az általa kijelölt köztisztviselõ helyettesítheti.”

3. §

A Szabályzat 5. § (3) bekezdésb)pontjának elsõ mondata helyébe a következõ rendelkezés lép:

[A munkatársak rendszeren belüli szerepkörei:]

„b) A Hivatal vezetõi megbízással rendelkezõ munkatársai – a hallgatói szerepkörön túl – a vezetõi funkció használa-tával jogosultak a munkatársak képzéseirõl statisztikai adatokat lekérdezni.”

4. §

(1) A Szabályzat 6. § (1) bekezdése, és ennekc)pontja helyébe a következõ rendelkezés lép:

„(1) A Hivatal támogatja a munkatársak közigazgatási alap- és szakvizsgára, ügykezelõi alapvizsgára, valamint tit-kos ügykezelõi vizsgára való felkészülését. Ennek keretében:

c) biztosítja a felkészüléshez szükséges tankönyveket,”

(2) A Szabályzat 6. § (2)–(4) bekezdései helyébe a következõ rendelkezések lépnek:

„(2) A közigazgatási alap- és szakvizsgára, ügykezelõi alapvizsgára, valamint a titkos ügykezelõi vizsgára kizárólag az Oktatási és Szociális Osztályon lehet jelentkezni.

(3) A közigazgatási alapvizsga, az ügykezelõi alapvizsga, a közigazgatási szakvizsga, valamint a titkos ügykezelõi vizsga, illetve az azokat megelõzõ felkészítõ elõadások elhalasztásának szándékát az elõadások elsõ napja, illetõleg a vizsgaidõpont elõtt legalább nyolc munkanappal az Oktatási és Szociális Osztálynak kell írásban bejelenteni. Az a mun-katárs, aki a felkészítõ elõadásról, illetve a vizsgáról – kellõ idõben tett – elõzetes bejelentés nélkül távol marad, a

felké-(4) A közigazgatási alap-, illetve szakvizsgát, valamint ügykezelõi alapvizsgát tett köztisztviselõ a vizsga letételérõl szóló bizonyítvány másolatát köteles a vizsgát követõ napon megküldeni az Oktatási és Szociális Osztály részére.”

(3) A Szabályzat 6. §-a az alábbi (5)–(6) bekezdésekkel egészül ki:

„(5) A Hivatal viseli a vizsga és a felkészítõ tanfolyam – kivéve a javítóvizsga, valamint az ismételt felkészítõ tanfo-lyam – költségeit.

(6) A titkos ügykezelõi vizsga letételérõl szóló eredeti bizonyítványt közvetlenül az Oktatási és Szociális Osztály kapja meg, majd küldi el a munkatársak részére.”

5. §

(1) A Szabályzat 7. § (5) bekezdése helyébe a következõ rendelkezés lép:

„(5) A szervezeti egység vezetõjének javaslata alapján, a munkatárs iskolarendszeren kívüli képzésre való kötelezõ ki-jelölésérõl a Személyügyi, Jogi Képviseleti és Biztonsági Fõosztály vezetõjéhez benyújtott, munkáltatói jogkört gyakorló vezetõ által jóváhagyott kérelem alapján az Oktatási Bizottság dönt.”

(2) A Szabályzat 7. § (6) bekezdésc)pontja helyébe a következõ rendelkezések lépnek:

[(6) A képzés jellegétõl függõen a Hivatal a munkatársat a következõ támogatásban részesítheti:]

„c) az oktatáson, képzésen, valamint a vizsgákon való részvétel céljából – az oktatási, képzési szerv által igazolt mér-tékû – fizetett szabadidõt biztosít.”

(3) A Szabályzat 7. § (7) bekezdése a következõ mondattal egészül ki:

„Az ismételt vizsgára tanulmányi szabadság nem illeti meg a munkatársat.”

(4) A Szabályzat 7. § (8) bekezdés elsõ mondata az alábbiak szerint módosul:

„(8) A képzéseken való részvétel – ha a munkatárs kijelölésre került, vagy jelentkezési kérelmét az Oktatási és Szociá-lis Osztály visszaigazolta – kötelezõ.”

6. §

(1) A Szabályzat 9. § (6) bekezdése helyébe a következõ rendelkezés lép:

„(6) Áthelyezéssel a Hivatal állományába kerülõ munkatárs – más munkáltatóval fennálló – tanulmányi szerzõdésé-bõl eredõ kötelezettségét a Hivatal háromoldalú megállapodás keretében átvállalhatja. A kötelezettségvállalás mértéke a mindenkori köztisztviselõi illetményalap húszszorosát csak az Oktatási Bizottság egyetértése esetén haladhatja meg.”

(2) A Szabályzat 9. § (10) bekezdése helyébe a következõ rendelkezés lép:

„(10) A Hivatal iskolarendszeren kívüli, nem kötelezõ jellegû képzésre munkatárssal tanulmányi szerzõdést kizárólag nyelvi képzésre, jogi szakvizsga megszerzésére, ECDL-képzésre, valamint munkaköri leírásban rögzített munkakörhöz kapcsolódó Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) szereplõ képzésekre, tanfolyamokra köt.”

(3) A Szabályzat 9. § (11) bekezdése helyébe a következõ rendelkezés lép:

„(11) A munkatársnak tanulmányi szerzõdés megkötése iránti – a szervezeti egység vezetõjének javaslatával és a munkáltatói jogkört gyakorló vezetõ jóváhagyásával ellátott – kérelmét a Személyügyi, Jogi Képviseleti és Biztonsági Fõosztály vezetõjének kell benyújtani. A kérelemhez csatolni kell az 1. számú melléklet alapján felépített írásbeli indoko-lást, valamint a 2. számú melléklet szerinti, a felettes vezetõ és a munkáltatói jogkört gyakorló vezetõ által aláírt nyilat-kozatot.”

7374 H I V A T A L O S É R T E S Í T Õ 2009/38. szám

7. §

(1) A Szabályzat 10. § (1) bekezdésc)pontja helyébe a következõ rendelkezés lép:

[A Hivatal az iskolarendszerû képzésekre vonatkozó tanulmányi szerzõdés keretében biztosítja:]

„c) a diplomamunka (szak- és évfolyamdolgozat) elkészítéséhez az Mt. 115. § (4) bekezdése szerint 10 munkanap sza-badidõt;”

(2) A Szabályzat 10.§ (2) bekezdésb)pontja helyébe a következõ rendelkezés lép:

[A költségtérítés támogatásának mértéke:]

„b) belföldi iskolarendszeren kívüli képzés esetén a képzési díj 100%-a, de legfeljebb félévente a mindenkori köztiszt-viselõi illetményalap kétszerese;”

8. §

(1) A Szabályzat 11. § (1) bekezdése)pontja helyébe a következõ rendelkezés lép:

[A tanulmányi szerzõdés alapján a munkatárs köteles:]

„e) a Hivatallal fennálló közszolgálati jogviszonya, valamint munkaviszonya fenntartására a képzés idõtartama alatt, illetve annak befejezésétõl számítottan az alábbi részletezés szerint:

iskolarendszerû képzésre vonatkozó tanulmányi szerzõdés alapján a munkatárs által a Hivatalnál kötelezõen letöl-tendõ idõ tartama azonos a tanulmányok Hivatal által támogatott tartamával,

iskolarendszeren kívüli továbbképzésre irányuló tanulmányi szerzõdés alapján a Hivatalnál kötelezõen eltöltendõ idõ tartamát úgy kell meghatározni, hogy a mindenkori köztisztviselõi illetményalapnak megfelelõ összeg kéthavi letöl-tendõ idõnek felel meg oly módon, hogy a letölletöl-tendõ idõtartam hat hónapnál rövidebb és öt évnél hosszabb nem lehet,

abban az esetben, ha a támogatás csak a munkaidõ-kedvezményre vonatkozik, az elõírt letöltendõ idõ azonos a tá-mogatott idõszak tartamával, azzal, hogy hat hónapnál rövidebb és öt évnél hosszabb nem lehet.”

(2) A Szabályzat 11. § (2) bekezdése helyébe a következõ rendelkezés lép:

„(2) Ha a munkatárs neki fel nem róható okból nem tudja teljesíteni a tanulmányi szerzõdésben vállalt kötelezettségeit (pl. betegség, külföldi tartózkodás, munkahelyi kötelezettség, vagy egyéb más ok miatt), az indokok megjelölésével az igazgatási szakállamtitkártól kérelmezheti a tanulmányi szerzõdés módosítását. A szerzõdés két alkalommal, alkalman-ként legfeljebb egy évvel meghosszabbítható. Gyermekszülés, hat hónapnál hosszabb keresõképtelen állapot, vagy hat hónapnál hosszabb külföldi tartózkodás esetén a szerzõdésben vállalt kötelezettség teljesítésének határideje a távollét idõtartamával meghosszabbodik. A meghosszabbítás idejére tanulmányi támogatás nem jár. Indokolt esetben a meg-hosszabbítás idejére támogatás kérelmezhetõ, ez esetben a letöltendõ idõ a pótlólagos támogatás idejével azonos mér-tékben nõ.”

(3) A Szabályzat 11. § (5) bekezdésb)pontja helyébe a következõ rendelkezés lép:

[A munkatárs szerzõdésszegésének minõsül, ha:]

„b) közszolgálati jogviszonya vagy munkaviszonya a tanulmányok ideje alatt, vagy annak befejezését követõen saját elhatározásból (lemondás, közös megegyezés kezdeményezése), a szerzõdésben kikötött idõ elõtt megszûnik, vagy”

9. §

(1) A Szabályzat 12. § (1) bekezdése helyébe a következõ rendelkezés lép:

„(1) A Hivatal támogatja a munkatársak munkaköréhez tartozó idegen nyelvi ismeretek megszerzését és továbbfej-lesztését. Ennek keretében a Hivatal a munkatárs kérelmére a 9. § (1) bekezdés b) pontja alapján tanulmányi szerzõdést köthet angol, német vagy francia nyelvi képzés elvégzésére. Indokolt esetben – amennyiben a munkatárs munkaköri fel-adataihoz szorosan kapcsolódik – kérelmezhetõ egyéb nyelvek támogatására is szerzõdés megkötése. A kérelmet az

Ok-(2) A Szabályzat 12. § (5) bekezdése helyébe a következõ rendelkezés lép:

„(5) A Hivatal állami vezetõi angol, francia vagy német nyelvekbõl – a Hivatal költségén – napi egy óra, a Hivatallal szerzõdésben álló nyelviskola nyelvtanárának közremûködésével történõ egyéni idegen nyelvi képzésre, valamint ennek céljára napi egy óra munkaidõ-kedvezményre jogosultak.”

(3) A Szabályzat 12. §-a az alábbi (8) bekezdéssel egészül ki:

„(8) Egyéni nyelvi szerzõdést kétéves idõtartamra lehet kötni. A szerzõdés hosszabbításával kapcsolatban a 11. § (2) bekezdése az irányadó.”

10. §

A Szabályzat 1–2. számú mellékletei helyébe az utasítás 1–2. számú mellékletei lépnek.

11. §

(1) Jelen utasítás az aláírást követõ hónap elsõ napján lép hatályba, közzététele a Hivatalos Értesítõben és a Miniszter-elnöki Hivatal belsõ számítógépes hálózatán történik.

(2) Jelen utasítás hatálybalépésével a Szabályzat 9. § (8) bekezdésb)pontja, 11. § (3) bekezdése, 7. § (2) bekezdésé-ben„– a (4) bekezdésben írtak alapján –„szövegrész, 7. § (4) bekezdése, valamint a 14. § (4) bekezdésében a„döntése alapján”szövegrész hatályát veszti.

(3) A továbbiakban ahol a Szabályzat„közigazgatási államtitkárt”említ, ott„minisztert”, ahol „társadalom- és hu-mánpolitikai helyettes államtitkárt”említ, ott„igazgatási szakállamtitkárt”, ahol„Humánpolitikai és Jogi Fõosztályt”

említ, ott„Személyügyi, Jogi Képviseleti és Biztonsági Fõosztályt”, és ahol„Oktatási Osztályt”említ, ott„Oktatási és Szociális Osztályt”kell érteni.

(4) A Szabályzat II. fejezetének alcíme kiegészül az alábbiak szerint:

„A közigazgatási alap- és szakvizsga, ügykezelõi vizsga és titkos ügykezelõi vizsga”

Budapest, 2009. július 27.

Dr. Molnár Csabas. k.,

a Miniszterelnöki Hivatalt vezetõ miniszter

1. számú melléklet a 12/2009. (VII. 31.) MeHVM utasításhoz

Tanulmányi szerzõdés iránti kérelem felépítése 1. bemutatkozás

– kérelmezõ neve, munkaköre, a foglalkoztató szervezeti egység megnevezése

– jogviszonya a Miniszterelnöki Hivatalban (köztisztviselõ/munkavállaló; határozatlan/határozott idejû, jogviszony keletkezésének ideje)

– fõbb munkaköri feladatai 2. képzés bemutatása

– iskola, kar, szak megnevezése

– tanulmányok ideje, diploma megszerzésének várható ideje – elsõ vagy másoddiploma

– féléves tandíj összege

7376 H I V A T A L O S É R T E S Í T Õ 2009/38. szám

3. kérelem indoklása

– mennyiben növelik a tanulmányok a munkakörében végzett munka hatékonyságát és eredményességét, hogyan tudja hasznosítani a megszerzett ismereteket

2. számú melléklet a 12/2009. (VII. 31.) MeHVM utasításhoz

Nyilatkozat

Alulírott ………(vezetõ neve),a ………..(szervezeti egység)vezetõje kijelentem, hogy a ……… (felsõfokú intézmény neve, szaka) megszerezhetõ ……….(végzettség) végzettség nagymértékben növeli ……….(név)a Miniszterelnöki Hivatalban jelenleg betöltött munkaköre ellátásának eredményességét, ezért nevezett tanulmányi szerzõdése iránti kérelme teljesítését javaslom.

Budapest, 200…. ………

………

vezetõ aláírása Támogatom:

………

munkáltatói jogkör gyakorlója

In document TARTALOM AMAGYARKÖZLÖNYMELLÉKLETE (Pldal 22-28)