• Nem Talált Eredményt

Egyéb észrevételek

In document TARTALOM AMAGYARKÖZLÖNYMELLÉKLETE (Pldal 153-166)

A Nemzeti Hírközlési Hatóság Tanácsának közzétételei Határozatok

V. Mobil rádiótelefon szolgáltatás Szöveges formában megválaszolandó kérdések

7. Egyéb észrevételek

Kérjük, írjon le minden olyan egyéb információt, amely véleménye szerint fontos lehet a piacmeghatározás és -elem-zés szempontjából!

2. számú melléklet a DH-19115-1/2009. számú határozathoz

Szolgáltatók adatszolgáltatási kötelezettségük teljesítése során az alábbiakban meghatározottak szerint kötele-sek eljárni.

Szolgáltatók a határozat 1. számú mellékletét képezõ kérdõíveket az elõírt határidõn belül kötelesek kitölteni, és azt postai úton a 1525 Budapest, Pf. 75 címre megküldeni vagy a Nemzeti Hírközlési Hatósághttps://adatkapu.nhh.hu cí-men elérhetõ elektronikus ügyintézési infrastruktúrájának igénybevételével.

Az NHH Adatkapu egy internetes címen elérhetõ felület, melynek használatához nem szükséges egyéb alkalmazást

bejelentett szolgáltató, az nem jelenti automatikusan az Adatkapu rendszerbe való bekerülést, a regisztráció igényét kü-lön kell jelezni.

Az érintett adatok magas biztonságú kezelése érdekében a rendszerhez való hozzáférés csak a kormányzati ügyfélkap-un keresztüli belépéssel vagy elektronikus aláírási tanúsítvánnyal való azonosítással lehetséges.

Az alkalmazás használatához szükséges technikai elõfeltételek

Internet Explorer (verzió: 6 vagy 7), Firefox v.2.0.0.7 vagy újabb, Sun Java J2SE 1.6 (vagy ennél újabb) jre (Java fut-tató környezet).

Regisztráció után minden szolgáltató kap egy virtuális tárhelyet, ahol kizárólag a saját profiljához kötõdõ és elérhetõ elektronikus nyomtatványok, azaz ûrlapok jelennek meg. Az ûrlapok kitöltése és tárolása is a tárhelyen történik, így a szolgáltatás fenntartásához nem kell saját infrastruktúrát fenntartani.

Az Adatkapu rendszerhez való hozzáférés csak a kormányzati ügyfélkapun keresztüli belépéssel vagy elektronikus aláírási tanúsítvánnyal való azonosítással lehetséges.

Ügyfélkapuhasználata esetén az ügyfélkapu regisztrációt annak a magánszemélynek kell elvégeznie, aki a bevalláso-kat, adatszolgáltatásokat el fogja küldeni a hatósághoz, illetve aki megbízója képviseletében az ügyeket elektronikusan akarja intézni.

Elektronikus aláírási tanúsítványhasználata esetén, a benyújtott adatokat közigazgatásban alkalmazható elektronikus aláírással hitelesíti, amihez a benyújtó természetes személyneka közigazgatási hatósági eljárásokban felhasznált elekt-ronikus aláírásokra és az azokhoz tartozó tanúsítványokra, valamint a tanúsítványokat kibocsátó hitelesítés szolgálta-tókra vonatkozó követelményekrõl szóló 194/2005 (IX. 22.) Korm. rendeletszerinti fokozott biztonságú, vagy minõsített – közigazgatási CA által kibocsátott – elektronikus aláíró tanúsítvánnyal kell rendelkeznie.

Az elektronikus ûrlap a regisztráció után a következõ helyen érhetõ el: https://adatkapu.nhh.hu

Sikeres azonosítás és az Adatkapuba történõ belépés után a bal oldali fõmenü ’Piacelemzési adatszolgáltatás / Mobil telefon szolgáltatás’ menüre kattintva, a képernyõ jobb oldali ablakában megjelenik az ûrlap.

Az adatszolgáltatást a kapcsolódó elektronikus ûrlapon, az elõírt kitöltendõ nyomtatványok csatolásával és az ûrlap hatóság részére történõ beküldésével tudja megtenni. Az adatszolgáltatás teljesítésérõl hivatalos elektronikus érkeztetõ azonosítót kap a beküldés után közvetlenül, amely hivatalos visszaigazolás arról, hogy a hatóság az Ön beadványát fo-gadta.

További információkat az Adatkapuról, annak mûködésérõl és a regisztráció folyamatáról az NHH portál (www.nhh.hu) bal oldali fõmenü ’Kapcsolattartás / Elektronikus adatszolgáltatás / Adatkapu’ menüpontja alatt találnak.

Tekintettel arra, hogy a benyújtott dokumentumok a vonatkozó jogszabályok szerint természetes személy által lesz-nek hitelesítve, kérjük, hogy a benyújtó személy céges meghatalmazását hagyományos úton (FAX-on, vagy postai kül-deményként) a dokumentum feltöltése elõtt szíveskedjen eljuttatni a következõ telefax számra:(06-1) 3565-520vagy a következõ postacímre:1525 Budapest, Pf. 75.

A Tanács a fenti elektronikus formátumban megküldött adatlapok Nemzeti Hírközlési Hatósághoz történõ beérkezé-sérõl visszaigazoló e-mail-t küld a Kötelezett szolgáltatónak.

A Tanács a Szolgáltatók adatszolgáltatási kötelezettségének elõsegítése, valamint a hatékony adatfeldolgozás érdeké-ben az adatszolgáltatási kötelezettséget elõíró határozat kézbesítésével egyidejûleg a kérdõíveket elektronikus formá-tumban awww.nhh.huinternetes honlapon, elérési út: Címlap/Határozatok, közlemények/Tanács piacelemzési határo-zatai, a következõ URL: http://www.nhh.hu/?id=hir&cid=8032&mid=1139 címszó alatt hozzáférhetõvé és letölthetõvé teszi a következõ adatkérõ fájlokat:

– táblázatos mobilpiaci kérdõív.xls – táblázatos általános kérdõív.xls – öveges mobilpiaci kérdõív.doc

A Tanács felhívja a Kötelezett szolgáltatót, hogy amennyiben a kitöltött kérdõíveket a postai úton juttatja el a Nemzeti Hírközlési Hatóság részére, akkor azt elektronikus formában CD lemezen is csatolja.

Tájékoztatom, hogy az adatszolgáltatással kapcsolatban észrevételeiket és kérdéseiket Bitter Ferenc felé tehetik meg, akinek hivatali elérhetõségei a következõk: tel.: 06-1-457-7921, e-mail: bitter @nhh.hu

A Tanács kéri a Kötelezett szolgáltatót, hogy a kitöltött kérdõívek Nemzeti Hírközlési Hatóság részére történõ eljutta-tásával egyidejûleg adja meg annak a személynek a nevét és elérhetõségeit, akin keresztül a Hatóság a Kötelezett szol-gáltatóval az adatszolgáltatást érintõen kapcsolatot tud tartani.

A Tanács tájékoztatja a Kötelezett szolgáltatót, hogy a kérdõívekben szolgáltatott üzleti titkot képezõ és bizalmas ada-tok azok teljes körû védelemben részesülnek, azok kezelése a jogszabályok által megkövetelt módon történik.

A Tanács a Kötelezett szolgáltató és a kitöltött kérdõívek azonosíthatósága, valamint a szolgáltatott adatok fel-dolgozásának megkönnyítése érdekében a Szolgáltatók részére háromjegyû egyéni azonosító kódot állapított meg, melyet a Kötelezett szolgáltató az általa megfelelõen kitöltött kérdõív valamennyi oldalán, a megadott

he-7504 H I V A T A L O S É R T E S Í T Õ 2009/38. szám

lyen, illetve elektronikus adathordozón történõ továbbítás esetén mindhárom dokumentum fájlnevében is köteles feltüntetni pl. a következõ módon:

– blázatos mobilpiaci kérdõívcégnév]_[azonosító kód].xls Cégnév: «Szolgáltató_név»

Szolgáltató egyéni azonosító kódja: «Kódszám»

A fenti URL-rõl letöltött és kitöltött adatszolgáltatási kérdõíveket a hatóság csak úgy tudja fogadni, ha a vállal-kozás az ott talált kérdõívek mindegyikét egyidejûleg beküldi.

Ügyiratszám:DH/13937-6/2009.

Tárgy:A DH-16173-40/2007. számú határozatban foglalt fogyasztók indokolatlan megkülönböztetése kötelezettség teljesítésével összefüggésben indult hatósági jogalkalmazói eljárás*

Határozat

A Nemzeti Hírközlési Hatóság Tanácsa a DH-16173-40/2007. számú határozat rendelkezõ részének b) pontjában megállapított fogyasztók indokolatlan megkülönböztetése kötelezettség teljesítésével összefüggésben indult hatósági jogalkalmazói eljárásban

megállapítja,

hogy a Magyar Telekom Távközlési Nyilvánosan Mûködõ Részvénytársaság (székhelye: 1013 Budapest, Krisztina krt. 55.; cg.: 01-10-041928) az összes határozott idejû feltételekkel igénybe vehetõ díjcsomagja1tekintetében a határo-zott idõ letelte elõtt való felmondást illetõleg az elõfizetõnek a határohatáro-zott idejû elõfizetõi szerzõdés keretében igénybe vett díjcsomagról a határozott idõ letelte elõtti más díjcsomagra történõ váltását olyan egyoldalúan kikötött jogi fel-tételhez, vagy olyan gazdasági feltételhez kötötte, amely ezen szerzõdés teljesítésére fordított költségével vagy az ál-tala a teljesítés során nyújtott kedvezménnyel nem indokolható és azokkal nem arányos, és ezáltal megszegte a DH-16173-40/2007. számú határozat rendelkezõ részénekb)pontjában megállapított fogyasztók indokolatlan megkü-lönböztetése kötelezettséget.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság Tanácsa

kötelezi

a Magyar Telekom Távközlési Nyilvánosan Mûködõ Részvénytársaságot, hogy a fenti díjcsomagok és a DH-16173-40/2007. számú határozat hatálya alatt a határozott idejû díjcsomagok tekintetében a határozott idõ letelte elõtt való felmondás illetõleg az elõfizetõnek a határozott idejû elõfizetõi szerzõdés keretében igénybe vett díjcsomagról a határozott idõ letelte elõtti más díjcsomagra történõ váltása esetén az általa egyoldalúan kikötött feltételeket jelen hatá-rozat kézhezvételét követõ 30 (harminc) napon belül változtassa meg úgy, hogy azok az adott díjcsomag tekintetében fennálló elõfizetõi szerzõdés teljesítésére fordított költségével vagy az általa a teljesítés során nyújtott kedvezménnyel indokolhatók és azokkal arányosak legyenek.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság Tanácsa a Magyar Telekom Távközlési Nyilvánosan Mûködõ Részvénytársaságot elektronikus hírközlésre vonatkozó szabály megsértése miatt 100 000 000 Ft (azaz százmillió forint) összegû

bírsággal sújtja,

melyet a határozat kézbesítését követõ 15 napon belül köteles befizetni a Nemzeti Hírközlési Hatóság Magyar Állam-kincstárnál vezetett 10032000-00287247-00000000 számú elõirányzat-felhasználási keretszámlájára.

Jelen határozat ellen fellebbezésnek helye nincs. A határozat felülvizsgálata a határozat kézbesítésétõl számított 15 (tizenöt) napon belül a Fõvárosi Bírósághoz címzett, de a Nemzeti Hírközlési Hatóság Tanácsához 3 (három) pél-dányban benyújtott keresettel kérhetõ.

A keresetlevél benyújtásának a határozat végrehajtására nincs halasztó hatálya.

* A határozatban üzleti titokként megjelölt adatok a DH-13937-5/2009. sz. határozatban szerepelnek.

Indokolás 1.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság Tanácsa 2008. december 3. napján kelt DH-40290-1/2008. számú levelével értesítette a Magyar Telekom Nyilvánosan Mûködõ Részvénytársaságot (a továbbiakban: Magyar Telekom vagy Szolgáltató), hogy a DH-16173–40/2007. határozata (a továbbiakban: Határozat) szerinti – a fogyasztók indokolatlan megkülönböz-tetésének tilalma – kötelezettség tárgyában hatósági ellenõrzési eljárást indít, és egyben adatszolgáltatásra illetve nyilat-kozattételre hívta fel a 2008. szeptember 30.-án határozott idejû szerzõdési feltételekkel igénybe vett, az elõfizetések száma szerinti legnagyobb öt darab telefon hozzáférési szolgáltatást nyújtó (tekintet nélkül arra, hogy csupán telefon vagy komplex) díjcsomagra vonatkozóan az alábbi adatokkal és nyilatkozatokkal kapcsolatban mind a lakossági, mind pedig a nem lakossági (üzleti) felhasználók esetében:

– A díjcsomag neve, jelenlegi elõfizethetõsége,

– A díjcsomag elõfizetéseinek darabszáma 2008. szeptember 30-i állapot szerint,

– A díjcsomagra vonatkozó szerzõdéses feltételek a határozott idõ elõtti, elõfizetõ általi megszüntetés esetére tartal-maznak-e szankciókat, és ezek között szerepel-e az elõfizetõ kötbérfizetési kötelezettsége?

– Amennyiben igen, adja meg a kötbér összegét, illetve a kötbérfizetés kiszámításának módját szövegesen és számí-tási képlettel, és nyilatkozzon arról, hogy a kötbérszámítás módjában tényezõként szerepel-e a szerzõdés idõtartama alatt az adott szerzõdés teljesítésére fordított költség vagy a teljesítéssel kapcsolatban nyújtott kedvezmény.

A Magyar Telekom adatszolgáltatásában megadta a díjcsomagok nevét és elõfizethetõségét, a díjcsomagjai elõfizeté-seinek darabszámát, nyilatkozott arra nézve, hogy ezen díjcsomagok tekintetétben van-e szankció vagy kötbér, és bemu-tatta az egyes díjcsomagok esetén a szankció vagy a kötbérszámítás módját, azonban a kötbérfizetés kiszámítását képlet-tel nem írta le, továbbá nem nyilatkozott arra nézve sem, hogy a kötbérszámítás módjában tényezõként szerepel-e a szer-zõdés idõtartama alatt az adott szerszer-zõdés teljesítésére fordított költség vagy a teljesítéssel kapcsolatban nyújtott kedvez-mény.

A Favorit díjcsomag tekintetében a Magyar Telekom úgy nyilatkozott, hogy azokat 2008. szeptember 8-i hatállyal ki-zárólag határozatlan idejû szerzõdés keretében lehet igénybe venni. A Határozat rendelkezõ részének b) pontjában meg-állapított fogyasztók indokolatlan megkülönböztetése kötelezettség csak a határozott idejû szerzõdésekre terjed ki, ezért a Tanács jelen ügyben ezen díjcsomagot nem vizsgálta. Tekintettel azonban arra, hogy jelen eljárást megelõzõ ellenõrzé-si eljárásban a Tanács hivatalos tudomást szerzett arról, hogy a Magyar Telekom bizonyos, kizárólag határozatlan idejû szerzõdés keretében igénybe vehetõ díjcsomagjait hûségnyilatkozat aláírásához is köti, és a hûségnyilatkozat megszûné-sét megelõzõen a szerzõdés elõfizetõ általi megszüntetése szankciót vagy kötbérfizetési kötelezettséget von maga után, a Nemzeti Hírközlési Hatóság Hivatala a jogsértés gyanúja miatt a Magyar Telekom ezen határozatlan idejû díjcsomagot is vizsgálat alá vonta.

Hangsúlyozandó azonban, hogy a Határozat kézhezvételétõl a fenti idõpontig (2008. szeptember 8.) a határozott idõ-tartamú elõfizetõi szerzõdés keretében nyújtott Favorit és Favorit típusú (Favorit Plusz, Favorit Non-stop, Favorit Non-stop Plusz, Favorit Komplex és Favorit Non-stop Komplex) díjcsomagok a tanácsi vizsgálat tárgyát képezték a Ha-tározat rendelkezõ részének b) pontjában megállapított kötelezettségnek megfelelõen.

A Tanács 2009. március 18. napján kelt FE-12026-1/2009. sz. levelében a tényállás tisztázása érdekében további ada-tokat kért a Magyar Telekomtól azzal kapcsolatban, hogy milyen költségeket és milyen módon vesznek figyelembe a kötbér kiszámítása során, továbbá arra nézve, hogy 2007. november 4. és 2008. szeptember 30. közötti idõszakra vonat-kozóan mennyi azoknak a határozott idejû szerzõdési feltételekkel igénybe vett, telefon hozzáférési szolgáltatást nyújtó (tekintet nélkül arra, hogy csupán telefon vagy komplex) díjcsomagok elõfizetéseinek a száma (díjcsomagonként, illetve együttesen), melyeket a meghatározott szerzõdési idõ elõtt szüntettek meg, valamint arra, hogy mennyi az ilyen jogcí-men és ezen idõszak alatt beszedett kötbér összege (díjcsomagonként, illetve együttesen).

A Magyar Telekom nyilatkozatában kifejtette, hogy az általa alkalmazott kötbérek mértékét a hatályos jogszabályok, valamint a Határozat szerinti fogyasztók indokolatlan megkülönböztetésének tilalma kötelezettségnek megfelelõen álla-pította meg, és ezeket az elõfizetõ által igénybe vehetõ, szolgáltató által biztosított kedvezményekkel, a szerzõdés tartal-mával indokolt és arányos módon alakította ki. A kötbért megállapításánál a Szolgáltató nyilatkozata szerint szerepe van annak az idõtartamnak is, amely a vállalt szerzõdés tartamához képest még hátra van a hûségidõszakból, ezzel összefüg-gésben pedig az elõfizetõ szerzõdésszegõ magatartásából következõ Szolgáltató elmaradt hasznának is. Amennyiben ugyanis az elõfizetõ szerzõdést szeg, akkor a szerzõdés anélkül szûnik meg, hogy a Szolgáltatónak a szerzõdés teljes idõ-tartamára kalkulált üzleti költségei megtérülnének, üzleti elvárásai teljesülnének.

7506 H I V A T A L O S É R T E S Í T Õ 2009/38. szám

A Magyar Telekom továbbá az alábbi költség-elemeket jelölte meg az egyes kötbérek kiszámításához (azzal, hogy tel-jes körû és pontos költségkimutatás nem adható):

1. a hûségnyilatkozattal is igénybe vehetõ és egyéb díjcsomagok átlagos díja közötti különbség (amelynek mértéke csomagonként eltérõ);

2. érékesítési (jutalék) költségek, melynek mértéke az értékesítési csatornától függ;

3. egyéb felmerülõ (pl. ügyfélszolgálati és back-office) költségek, amelyeket a Szolgáltató nem tud különválasztani a határozott vagy határozatlan idejû szerzõdések vonatkozásában;

4. a hûségidõ lejártakor felmerülõ, ügyfél megtartására fordított költségek.

A Magyar Telekom felhívta a Tanács figyelmét arra, hogy a Fõvárosi Bíróság peres eljárásban vizsgálta a Favorit díj-csomagra vonatkozó, az elõfizetõ általi idõ elõtti megszüntetéshez fûzött jogkövetkezményeket, és megállapította, hogy az a kikötés (jogkövetkezmény) nem minõsül tisztességtelennek. A Magyar Telekom észrevétele szerint a Fõvárosi Bí-róság ezen megállapításai is megerõsítik, hogy a kötbér mértékének illetve túlzottságának vizsgálata a bíBí-róság hatásköré-be tartozik. A polgári törvénykönyvrõl szóló 1959. évi IV. törvény (a továbbiakban: Ptk.) és az ahhoz fûzött kommentár-ban foglaltakból is levezethetõ a Szolgáltató szerint, hogy a kötbér mértékének meghatározása a felek szerzõdéses szabadságába tartozik, és csak kivételes esetben igényelhet bírósági és nem hatósági beavatkozást.

A fentieken túl a Magyar Telekom megjegyezte, hogy – bár a kötbér mértékének és esetleges eltúlzottságának vizsgá-latára a bíróság jogosult – a kötelezettséget elõíró Határozat sem önmagában kívánta szabályozni a jogkövetkezmények indokoltságát és arányosságát, hanem a verseny érdekében a közvetítõ-elõválasztásra gyakorolt esetleges negatív hatás-sal összefüggésben.

A Magyar Telekom az FE-12026-1/2009. sz. levelében foglalt második kérdésre adott nyilatkozata szerint a lakossági és nem lakossági megszûnt elõfizetések számaüzleti titokkötbérbevétele származott.

A Tanács a DH-13937-1/2009. sz., 2009. április 8-án kelt értesítésben tájékoztatta a Magyar Telekomot, hogy a Hatá-rozatban elõírt fogyasztók indokolatlan megkülönböztetésének tilalma kötelezés ellenõrzése tárgyában folytatott ható-sági ellenõrzési eljárása befejezõdött, és a Tanács hivatalból jogalkalmazási eljárást indított a fenti kötelezettség teljesí-tésével összefüggésben. A Tanács felhívta a Magyar Telekomot, hogy amennyiben nyilatkozattételi jogosultságával élni kíván, akkor az üggyel kapcsolatos nyilatkozatait az értesítés közlésétõl számított 15 napon belül tegye meg. A Magyar Telekom 2009. május 5-én, illetve május 11-én DH-13937-2/2009., illetve DH-13937-3/2009. sz. alatt azonos tartalom-mal adatszolgáltatást terjesztett elõ, azonban ezen adatszolgáltatás az FE-12026/2009. sz. alatt lefolytatott hatósági el-lenõrzési eljárásban szolgáltatott adatainak pontosítására szolgált. A Magyar Telekom a hatósági jogalkalmazási eljárás során egyéb nyilatkozatot nem tett.

2.

A Tanács a határozott idõre köthetõ díjcsomagok megszûnéséhez kapcsolt szankciók és kötbérek indokoltságának és arányosságának vizsgálatával kapcsolatban a következõ megállapításokra jutott:

Magyar Telekom határozott idejû díjcsomagjaival kapcsolatban (az Emitel jogutódjaként is) rendelkezésre álló infor-mációk azt mutatják, hogy a szerzõdéses feltételek alapján számított kötbérek nem indokolhatók és nem arányosak a szolgáltatónak a szolgáltatás teljesítése során felmerült költségével vagy nyújtott kedvezményeivel, így a szolgáltató nem teljesítette a Határozatba foglalt kötelezettséget.

Az ellenõrzési eljárásban történt adatszolgáltatás elemzése alapján megállapítható, hogy a Magyar Telekom (az Emi-tel jogutódjaként a volt EmiEmi-teles díjcsomagok esetében is) rendszerint az elõfizetési díj vagy fix összeg (pl. Favorit díj-csomagok esetében 2000 Ft) és a hátralevõ hónapszám szorzataként, egyes kevésbé jelentõs esetekben pedig fix összeg-ben határozza meg a kötbért. A számításban azonban egyik esetösszeg-ben sem szerepel sem az elõfizetõ által igénybe vett díj-kedvezmény, sem a szolgáltató által az adott szerzõdés teljesítésére fordított költség. Ez azt jelenti, hogy a számított köt-bér konkrét összegét nem ezek a tényezõk indokolják, hanem a díjcsomag elõfizetési díja, illetve a szerzõdésbõl hátrale-võ idõtartam. Az elõfizetõ által igénybe vett díjkedvezmény, illetve a szolgáltató által az adott szerzõdés teljesítésére for-dított költség egyrészrõl, és a kötbér konkrét összege között másrészrõl tehát nincsen oksági kapcsolat, azaz az indo-koltság követelménye nem teljesül. Ebbõl egyidejûleg következik, hogy a kötbér konkrét összege nem is ezekkel a té-nyezõkkel arányos, hanem a hátralevõ idõtartammal, illetve az elõfizetési díjjal, tehát az arányosság követelménye sem teljesül.

A szolgáltató adatszolgáltatásában sem bizonyította a kötbér számítási tényezõi között a ráfordított költség vagy az igénybevett kedvezmény jelenlétét, illetõleg elismerte, hogy kötbérszámítása a fent ismertetettek szerint alakul. A Szol-gáltató az FE-12026-1/2009. sz. hiánypótlási, illetve pontosítási felhívás után azt az állítást fogalmazta meg, hogy ha

az állítását azonban nem támasztotta alá tényadatokkal, illetve számításokkal, így az állítása tényszerû módon nem vizs-gálható meg. Ezzel kapcsolatos szöveges utalásai, illetve érvelése sem fogadható el a következõk miatt:

– A Magyar Telekom a hátralevõ idõtartam figyelembe vételét az elmaradt haszonnal indokolta, amit azonban a Hatá-rozat általánosságban tilt azzal, hogy a kötbérszámításban csak a felmerült költség vagy az igénybevett kedvezmény vehetõ figyelembe.

– Az elmaradt haszon a kedvezményes és a normál díjcsomagok átlagos díja közti különbség alapján, az elõfizetõ ál-tal igénybe vett díjkedvezmény formájában a Határozat szerint figyelembe vehetõ, ebben az esetben azonban nem lehet a hátralevõ hónapok számával szorozni, hanem csak a már eltelt hónapok számával (ahogy pl. a Monortel teszi), hiszen az igénybe vett díjkedvezmény az eltelt hónapok eredménye.

– A közvetlenül felmerülõ értékesítési vagy ügyfélmegtartási költségeken túl egyéb (pl. ügyfélszolgálati, back office és marketing kommunikációs) költségek figyelembe vétele nem fogadható el. A Határozat szerint ugyanis nem lehet olyan jogkövetkezményt alkalmazni, „amely a Szolgáltatóezenszerzõdés teljesítésére fordított költségével vagy az álta-la a teljesítés során nyújtott kedvezménnyel nem indokolható és azokkal nem arányos.” Ez azt jelenti, hogy a közvetlenül az adott szerzõdés teljesítésére fordított költség a kötbérben visszakövetelhetõ, nem lehet azonban olyan (általános stb.) költségeket figyelembe venni a kötbérszámításban, amelyek egyébként, az adott szerzõdéstõl függetlenül is felmerültek volna.

– Megjegyzendõ, hogy a szolgáltató által hivatkozott, figyelembe vehetõ értékesítési (jutalék) és ügyfélmegtartási (lejárati értesítõ) költségek nagyságrendileg nyilván nem vethetõk össze a kötbérösszegekkel. A vezetékes távbeszélõ szolgáltatás mûszaki-gazdasági jellemzõinél (hálózat rendelkezésre áll, beruházás nem szükséges) fogva pedig vélel-mezhetõ, hogy más, az adott szerzõdés teljesítésére fordított költség nem merül fel.

A Magyar Telekom az adatszolgáltatásban szereplõ T-DSL díjcsomagjai tekintetében olyan konstrukciót kínál, hogy azokat az elõfizetõ határozatlan idejû vagy 1 illetve 2 évre kötött határozott idejû elõfizetõi szerzõdések keretében is

A Magyar Telekom az adatszolgáltatásban szereplõ T-DSL díjcsomagjai tekintetében olyan konstrukciót kínál, hogy azokat az elõfizetõ határozatlan idejû vagy 1 illetve 2 évre kötött határozott idejû elõfizetõi szerzõdések keretében is

In document TARTALOM AMAGYARKÖZLÖNYMELLÉKLETE (Pldal 153-166)