• Nem Talált Eredményt

Az Európai Unió felsőoktatási politikája

In document Felsőoktatás-menedzsment (Pldal 22-26)

1. A felsőoktatás globális trendjei és szakpolitikai válaszok az OECD országokban

1.4. Az Európai Unió felsőoktatási politikája

Magyarország számára különösen figyelmet érdemlő az Európai Unió alig néhány évvel ezelőtt megfogalmazott és jelenleg is alakulóban lévő új felsőoktatási politikája. E politika természetesen erősen épít a korábban – az Unión kívül, kormányközi együtt-működés keretében, bár az Unió támogatásával – elindult Bologna folyamatra, de annál tágabb körben fogalmaz meg célokat, és a felsőoktatási politika olyan rétegeit is eléri, amelyeket a Bologna folyamat érintetlenül hagyott.

Az új Uniós felsőoktatási politika a tagországokat határozott további reformokra bá-torítja. E politika nemcsak a változások felgyorsítását, de azok újabb területekre történő kiterjesztését is szorgalmazza. A javasolt reformok lehetséges horderejét és nagyság-rendjét jelzi az, hogy ebben sokan az egyetemek (tágabban a felsőoktatási és tudomá-nyos rendszer egésze) és a társadalom közötti „megegyezés” újratárgyalását, egyfajta „új társadalmi szerződés” alapjainak a lerakását látják (Martin–Etzkowitz [2000]; Vincent –Lancrin[2006]; Hrubos[2006]; Gornitzka et al.[2007]).

Érdemes hangsúlyozni, hogy az új közösségi politika és az ehhez köthető tagállami tapasztalatok fényében új megvilágítást nyerhetnek a hazai felsőoktatási reformok is. E re-formok elveit az új felsőoktatási törvény alapját képező Magyar Universitas Program (Ok-tatási Minisztérium[2004]), illetve más, korábban társadalmi-szakmai vitára bocsátott stratégiai dokumentumok (Oktatási Minisztérium[2003]) lényegében az uniós politika megfogalmazásával egy időben, illetve esetenként azt megelőzően rögzítették. E doku-mentumok elemzése azt mutatja, hogy a hazai reformelvek az uniós politikával alapve-tően összhangban állnak (ilyen például a nem költségvetési források nagyobb arányú befonása a felsőoktatási intézmények finanszírozásába, ilyen az állam tulajdonosi és sza-bályozó szerepének a szétválása, és ilyenek azok a törekvések, amelyek célja új, az auto-nómiát megerősítő jogi státus biztosítása a felsőoktatási intézmények számára).

5Az új közösségi felsőoktatási politikáról részletesebben lásd Halász[2008].

1.4.1. Az új közösségi politika

Az új közösségi politikára tett javaslat 2003 elején fogalmazódott meg, amikor az Eu-rópai Bizottság közzétette „Az egyetemek szerepe a tudás Európájában” című vitairatát (Commission [2003]). Ez diagnózist állított fel az európai felsőoktatás helyzetéről, és megfogalmazta egy új közös politika lehetséges konkrét elemeit. A tagországokban ezt követően elindult viták lezárása után a Bizottság 2005 tavaszán részletes javaslatokat fo-galmazott meg a felsőoktatás területén követendő közös politikára egy olyan dokumen-tumban, melynek címe „Európa szellemi erejének mozgósítása: az egyetemek alkalmassá té-tele a Lisszaboni Stratégia sikeréhez történő teljes értékű hozzájáruláshoz” volt (Commis-sion [2005]). Ezzel kezdődött el annak az új, ma is formálódó közösségi felsőoktatási politikának a kialakulása, amelynek középpontjában mindenekelőtt az a kérdés áll, mi-képpen lehetséges a felsőoktatást intenzívebben bevonni az európai gazdaság és társa-dalom modernizálását célzó Lisszaboni folyamatba.

Az „Európa szellemi erejének mozgósítása…” című dokumentumban felállított diagnó-zis lényege az, hogy Európa nem használja ki megfelelően a Lisszaboni Stratégia céljai-nak a megvalósítása érdekében azt a potenciált, amely a nemzeti felsőoktatási rendsze-rekben rejlik. Ennek okai – a Bizottság szerint – az európai felsőoktatási rendszerek nem kellő differenciáltságában, a gazdasági és társadalmi környezettől való túlzott elszi-geteltségében, a túlszabályozottságukban és alulfinanszírozottságukban rejlenek. An-nak érdekében, hogy ezek megváltozzaAn-nak, és az európai egyetemek6eredményesebben hozzá tudjanak járulni a Lisszaboni Stratégia sikeréhez, a Bizottság a célok három na-gyobb csoportját fogalmazta meg. Ezek (1) a felsőoktatás vonzóságnak, a minőség javu-lásán és a kiválóságon keresztül történő erősítése, (2) a hatékonyabb rendszerszintű stratégiai kormányzásés intézményi szintű menedzsment, és (3) a finanszírozásjavítása többletforrások bevonásával.

Az oktatási miniszterekből álló Tanács 2005 novemberében hozott döntést a Bizott-ság által javasolt közösségi politika támogatásáról.7Ezt követően kerülhetett sor arra, hogy a Bizottság a felsőoktatást is beemelje azon területek közé, amelyeken korábban is zajlott a nemzeti politikák közösségi koordinálása az ún. „Education and Training 2010”

folyamat keretei között.8

6A Bizottság az „egyetem” fogalmat kiterjesztő módon használja, beleértve ebbe a felsőoktatás egészét.

72689th Council Meeting. Education, Youth and Culture. Brussels, 14–15 November 2005. Press release; http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=PRES/05/284&language=en

8 Így például megszerveződött a felsőoktatás modernizációjával foglalkozó tematikus szakmai csoport (cluster), amelyen belül a tagállamok képviselői folyamatos egyeztetést folytatnak. E cso-portnak kiemelt feladata olyan szakmai programok szervezése, amelyek lehetővé teszik egymás tapasztalatainak és a legjobb gyakorlatoknak a megismerését, és az együttes tanulást (Peer Learning Activity – PLA).

1.4.2. Az uniós felsőoktatási politika három pillérje

Az új uniós felsőoktatási politika három nagy pillérje közül az első, a vonzóbbátétel ismerős mindazok számára, akik az elmúlt években aktívan részt vettek a Bologna folya-mathoz kapcsolódó reformok kidolgozásában és megvalósításában. A felsőoktatás von-zóbbá tételét az Unió döntően a tartalomés a minőségreformján keresztül próbálja elér-ni. A vonzóbbá tétel azért lett a közös politika első és legfontosabb pillére, mert ez az, ami talán legközvetlenebbül kapcsolódik a Lisszaboni Stratégia átfogó céljaihoz. Ez fon-tos eleme annak a válasznak, amelyet a közösség az európai felsőoktatásnak a globális versenyben való lemaradását megfogalmazó diagnózisra próbál adni, de fontos eleme a korábban említett új „társadalmi szerződésnek” is. A felsőoktatást, a felsőoktatás nyúj-totta képzési, kutatási és közvetlen szolgáltatásokat mindenekelőtt a társadalom és a gazdaság számára kell vonzóbbá tenni, amit elsősorban a képzési tartalmak megújítása, a programok és programelemek egymásra épülő rendszerének átláthatóbbá tétele, ezek nemzetközi kompatibilitásának az erősítése és a kvalifikációs rendszer ennek megfelelő átalakítása szolgálhatja.

A Lisszaboni Stratégiához illeszkedő közös felsőoktatási politika csupán néhány ponton egészíti ki új elemekkel mindazt, amit a Bologna folyamat reformjaiból már ko-rábban is ismertünk. Nagyobb figyelmet kap a képzési tartalmak és követelmények munkaerőpiaci relevanciája, és különösen a felsőoktatási képzés belehelyezése az egész életen át tartó tanulás tágabb kontextusába. Mindaz, amit a tagállamok a Bologna folya-mat keretei között korábban elkezdtek, ily módon szorosabban kapcsolódik ahhoz, amit az unió egész életen át tartó tanulással kapcsolatos politikája keretei között végez-nek. A korábbiaknál is nagyobb hangsúlyt kap a minőség fejlesztésének és biztosításá-nak a kérdése, amely ugyancsak ott volt a Bologna folyamatban is, most azonban ez is erősebben hozzákapcsolódik a közös politika második pillérjéhez.

A második pillér a kormányzás reformja. Ez alatt egyszerre kell értenünk felsőokta-tási rendszer egészének állami irányítását, és az egyes intézmények belső irányífelsőokta-tási vi-szonyait. A felsőoktatás hazai szereplői számára e pillér tartalma is ismerős. Ez ugyanis a hazai oktatáspolitikai folyamatok és szakmai kezdeményezések nyomán (Barakonyi [2001]) központi helyet foglalt el a 2005-ben elfogadott felsőoktatási törvényt megala-pozó, és a törvény-előkészítés során széleskörű szakmai-társadalmi egyeztetésen keresz-tül ment kormányzati stratégiában. Az, hogy a kormányzás reformja az új közös politi-ka egyik kiemelt pillére lett, főképp azzal magyarázható, hogy a vonzóbbá tétel célja nem megvalósítható az irányítási viszonyok változatlanul hagyása mellett. Az e tekintet-ben sikeres országok és intézmények példája azt mutatja, hogy a sikerek egyik feltétele az irányítási és szabályozási viszonyok megváltozása és az intézményi szintű menedzs-ment fejlesztése. A változások tartalmát és irányát magának a kormányzás (governance) szónak a használata is jelzi. Ez arra utal, hogy mind az országos rendszer, mind az egyes intézmények szintjén jelentős autonómiával rendelkező szereplőkkel kell számolnunk, akiknek a viselkedését közvetlen és direkt eszközökkel csak korlátozott mértékben le-het befolyásolni, és akik cselekvésének megfelelő irányba történő terelése komplex esz-közrendszer alkalmazását teszi szükségessé.

A kormányzás reformja fontos részét alkotja a korábban említett „új társadalmi szer-ződésnek” is. Ennek egyik legfontosabb jellemzője ugyanis az, hogy a társadalom na-gyobb önállóságot ad az intézményeknek, ugyanakkor a felelősség és az elszámoltatha-tóság nagyobb mértékét igényli tőlük. A nagyobb önállósággal együtt járó nagyobb fele-lősség, a versenynek való erősebb kitettség és a közvetlen környezettől (regionális és lo-kális közösségek, regionális gazdaság) való kölcsönös függés erősödése elkerülhetetlen-né teszi a belső intézményi menedzsment átalakulását is. Ez a testületi vezetésen belül a külső szereplők súlyának a növekedésével, a gazdasági és társadalmi környezettel va-ló együttműködést támogató új szervezeti formák megjelenésével, az intézményi szintű stratégiai vezetés erősödésével és a professzionális menedzsment iránti igény növekedé-sével jár együtt. Ezen túlmenően a szolgáltatásokat igénybe vevőkre történő erősebb odafigyelés és a külső finanszírozók által nyújtott forrásokért való versengés felértékeli a minőség garantálásának és kifelé történő demonstrálásának a jelentőségét. A minőség biztosításának és fejlesztésének az ügye ebben az összefüggésben még fontosabb lesz, mint amilyen a Bologna folyamat keretein belül volt.

Végül a közös politika harmadik pillére a finanszírozás. E pillér meghatározó eleme annak a Lisszaboni Stratégiához kapcsolódó közös felsőoktatási politikának, amely a globális versenyben való leszakadás elleni küzdelmet szolgálja. Ez is része a már emlí-tett „új társadalmi szerződésnek”, amely többek között arról szól, hogy a társadalom a jelenleginél jóval több forrást bocsátana a felsőoktatás rendelkezésére, de ezt a korábbi-aktól eltérő csatornákon tenné, és a felhasználásukkal szemben jóval pontosabb igénye-ket támasztana. Ez elsősorban azt jelenti, hogy a finanszírozásban nagyobb szerepet kapnak a gazdaság és a szolgáltatásokat igénybevevők (beleérve ebbe a hallgatókat is), és a finanszírozók egyúttal nagyobb hatással lehetnek az oktatás tartalmának a megha-tározására. Fontos e pillérnek legalább három kulcselemét megkülönböztetni: ezek a források növelése, ezek diverzifikálásaés végül a hatékony felhasználásuk. A három elem kiegészíti egymást, ezek egyikét sem lehet elhagyni.

A kormányzáshoz hasonlóan a finanszírozás is olyan pillére az új közös politikának, amely nem alkotja részét a Bologna folyamatnak. A finanszírozás középpontba állítása részben azzal a diagnózissal függ össze, amelyet az Európai Bizottság korábban említett 2003-as vitairata fogalmazott meg, és amely többek között az európai és az amerikai fel-sőoktatás anyagi ellátottsága közötti nagy szakadékra hívta fel a figyelmet. Ez a minden-napokban olyan dolgokban jelenik meg, mint az európai egyetemek jelentős hányadá-nak leromlott oktatási és kutatási infrastruktúrája vagy az oktatói bérek reálértékének és a más hasonló képzettségű csoportok jövedelméhez viszonyított arányának a csökke-nése. A más régiókkal való összehasonlítás azt mutatja, hogy Európa az adófizetők pén-zéből és az állami újraelosztás csatornáin keresztül a forrásoknak nem fordítja kisebb hányadát felsőoktatásra, mint más régiók jobb helyzetben lévő országai. Ugyanakkor más csatornákon keresztül – a gazdaság és a háztartások felől – azokhoz képest jóval kevesebb forrás áramlik be felsőoktatási rendszerébe, és ezeket a forrásokat kevésbé koncentrálja azokra a területekre, amelyek a leginkább képesek további források gene-rálására. Mindezek Magyarországon is jól ismertek.

In document Felsőoktatás-menedzsment (Pldal 22-26)