• Nem Talált Eredményt

EMLÉKEZETTÉRKÉP, IRODALMI HAZA

In document KÖZTES TEREK (Pldal 124-136)

vagy.” A tér és az ember között fennálló szoros összefüggéssel a modern társada-lomtudomány több ága, a térpoétika és a térszociológia is foglalkozik.

Ugyanezt az emlékezet–tér–identitás közötti szoros kapcsolatot fejezik ki a mequinensaiak visszaemlékezései (Cubero–Estruga 2016) a régi város lerombo-lására. A műkedvelő helytörténészek által összeállított kis kötetben a megszóla-lók a következőképp fogalmaznak (néhány példát idézek): „életünk egy darabját vették el tőlünk (…) elszakítottak bennünket a múltunktól.” „(…) elvágták a köl-dökzsinórt, mely a múltunkhoz köt bennünket”.1 „Mintha megint száműzetésbe kellett volna mennünk, mint a háború idején (…) szorongás, tehetetlenség, két-ségbeesés (…) a városunk olyan volt nekünk, mint egy családtag, s látni a halá-lát, ahogy napról napra pusztulnak el a házai, melyek annyi emléket őriznek.”2

„Felkavaró érzés. Hogy a város, ahol születtél, apránként eltűnik (…) s vele az emlékeid, a kamaszkorod. Még ma is, ha otthon beszélünk valakiről, de nem jö-vök rá, hogy ki az, azt kérdezem, hol lakott a régi városban?”3 „(…) ha a pozitív oldalát akarom nézni, akkor azt mondhatjuk, hogy a házak lerombolása és annak fájdalma az új-Mequinensa lakóinak közös emléke, mely összeköt bennünket.”4

Ennek a régi várost őrző közösségi emlékezetnek akadt egy különleges kró-nikása is, Jesús Moncada (1941–2005), a kortárs katalán irodalom egyik legjelen-tősebb alkotója. Neve egyet jelent az általa teremtett irodalmi mítosszal, szülő-városának, a víztározó mélyére süllyesztett régi Mequinensának mitikus króni-kájával. Az író fő műve az először 1988-ban megjelent, azóta számtalan kiadást megért és tizenhét nyelvre – köztük magyarra is – lefordított regény, a Camí de sirga [A folyók városa].5 Moncada nem csak a pusztulás fájdalmát, a mequinen-sai kollektív emlékezet e leglényegesebb összekötő elemét akarta megírni, hogy – mint fogalmaz – „a könyv ne legyen elviselhetetlen rémálom”. A folyók városa megmutatja a város egészét az idő egészében, ameddig a közösség élő emlékezeti hagyománya visszanyúlik, egy sajátos intrahistoria mind etimológiai, mind pe-dig unamunói értelemben.

Mikor a már sikeres írót arról faggatták, hogy miért nem választott otthona, Barcelona, a világhírű katalán főváros regényeinek színhelye, Moncada azt vála-szolta, hogy csak arról tud és akar írni, amit nagyon jól ismer, és kivitelezhetetlen vállalkozásnak tartja, hogy olyan városról beszéljen, amelynek csak az utolsó 24 évét ismeri.6 Mequinensában kamaszkorától fogva jegyezte fel magának az öreg 1 Cubero–Estruga 2016. 57. Ricardo Orús Rodes visszaemlékezése.

2 Uo. 66–7. Marieta Roca (del Moliner) visszaemlékezése.

3 Uo. 105. Rafael Navarro Candel visszaemlékezése.

4 Uo. 132. Geri Nicolau Ordoñez visszaemlékezése.

5 Jesús Moncada: Camí de sirga. Barcelona, La Magrana. 1899. (Magyar fordítás: A folyók vá-rosa, Budapest, Íbisz Kiadó, 2004; második kiadás: l’Harmattan Kiadó, 2013 (Ford. Nemes Krisztina).

6 MCSL Moncada Családi Levéltár rövidítése. Ennek anyagát a család bocsátotta rendelke-zésemre barcelonai kutatásaim idején (2012, 2013, 2015). A több mint 700 cikket felölelő digitalizált gyűjtemény kronológiai sorrendben tartalmazta a kivágott cikkeket, több esetben hiányos jelzettel. Ezeket a MCSL jelölés után ugyanúgy jelölöm, ahogyan a levéltár

összeállí-hajósok, bányászok történeteit, melyekre a kávéházban, a tömegkommunikáció előtti kor általános hírfórumán tett szert.7 Moncada rendelkezett a mesélők, törté-netmondók, a közösségi emlékezet fenntartóinak mágikus képességével, s a régi történetmondók örökösének8 tartotta magát, aki beleszületett ebbe a történet-mondói hagyományba, s úgy érezte, hogy csakis a város hagyományában benne-létezés eredményezhet olyan tudást, amely képesíti az írásra. Amikor felkérték, hogy vegyen részt a város történeti monográfiájának megírásában, visszautasítot-ta, mert úgy látvisszautasítot-ta, hogy a városról való tudása és az előadásmódja is elfogadha-tatlan lenne a történészek számára, ő pedig nem akart egy másik grémium sza-bályai alapján alkotni. R. G. Collingwood oxfordi történész és filozófiaprofesszor meghatározásában a történész elsősorban történetmondó, s történeti érzéke az a képesség, amely segítségére van abban, hogy az események tömegéből értelmez-hető történetet tud alkotni (White 1997. 73.).

Arisztotelész a tudást Platónhoz hasonlóan az erkölcsi lét lényegi mozzana-tának tartja, és megkülönbözteti egymástól a phronésziszt (erkölcsi tudás) és az episztémét (elméleti tudás). „Az erkölcsi tudás, ahogyan azt Arisztotelész leírja (...) nem tárgyi tudás (...), melyet csupán megállapít, hanem az, amit megismer, őt magát közvetlenül érinti. Valami olyasmi, amit tennie kell (...) nem olyan is-meret, mint a tudományoké” (Gadamer 1984. 222.). Moncada véleménye szerint egy író minden regényében a saját – s az övéi – önéletrajzát írja meg, csak nem kronológiai sorrendben.9 Ez pedig lehetetlenné teszi a „sine ira et studio” törté-netírói maximájának megvalósítását, hiszen az író bevallottan elkötelezett övéi iránt. Erről így vall egy interjúban:

Megdöbbentő, hogy milyen súlya van egy közösséghez tartozásnak, ami-kor elmúlt eseményeket kell szemügyre venni és értékelni. (…) én, mint a mequinensai valóság részét képező személy, úgy tekintek magamra, mint aki beletartozik a város kollektív személyébe, amely minden regényem-ben megjelenik (…) én is azt érzem, amit a mequinensaiak, az őket érin-tő események kapcsán a Camí de sirgában csakúgy, mint az Estremida memòriában.10

tója: évszám-hónap-nap, sajtótermék neve, cikk címe, szerző, így a gyűjteményben könnyen visszakereshető. Ha a jelzet hiányos, feltüntetem. Itt: MCSL kronológiai jelzet nélküli cikkek, No hago novela rural, Rosa Ma Piñol.

7 A Moncada Családi Levéltárban több olyan, Moncada által kézírással, majd később számító-géppel rögzített dokumentumot találtam, amelyekben az író tényszerű, szociográfiai, törté-nelmi vagy néprajzi érdeklődését tükröző megfigyeléseit örökíti meg. Ezeket még a hagyaték rendezése és a Barcelonai Autonóm Egyetem Humán Tudományok Könyvtárába helyezése előtt vizsgáltam, ezért az általam ismert formában és klasszifikáció szerint utalok rá.

8 MCSL 1989-10-22 El Día de Aragón – Imán – Sólo soy un contador de historias, Anton Cast-ro; 1997-10-01 Regió7 – Sempre he estat un narrador nat – Drama i ironia, Josep Gras.

9 MCSL 1994-01-02 El Periódico – Mequinenza ya no existe y no volverá a existir, Miguel Á.

„Az írás az te magad vagy, s az emlékeid mindig megjelennek az írásaidban (...). Beleírod a saját világnézetedet, életszemléletedet, azt a világot, amelyet megélned adatott.”

10 MCSL 1997-10-01 Regió7 – „Sempre he estat un narrador nat” – Drama i ironia, Josep Gras.

A regényírás Moncada esetében irodalmi emlékmunka terápia is, ezért a Mequinensa-mítoszra – az író szülővárosát megelevenítő regényeiből és novellá-iból álló életműre – úgy tekintek, mint egy irodalmi formában megírt tanúvallo-másra és mint a történelem lehetséges forrására. Az irodalmi narratív formáknak ugyan nem inherens része a referencialitásra törekvés, ám Paul Ricoeur számára a tanú kulcsfigura a történelemben, hiszen ő a hitelesítő kapocs a jelen és a múlt közt, akinek emlékezete maga a történelem tárgya (Ricoeur 2000. 214.). Jesús Moncada, a szülővárosa eltűnését megörökítő író egy ilyen kitüntetett tanú, aki-nek írói ethoszát A folyók városa című regény elején találjuk, amikor a város lerombolása kapcsán így ír: „Lehetséges, hogy az utcák, a terek, a házak s a két folyó ontották magukból kétségbeesetten az emlékeket, hogy valaki összegyűjt-se őket az elkerülhetetlenül bekövetkező leromboltatás és szétszórattatás előtt.

Akárhogy is, az emlékezés még sosem volt olyan pontos, mint akkor” (Moncada 2013. 33.). Vajon mit olvashatunk ki a regényként is kiváló műből, ha úgy tekin-tünk rá, mint az emlékezés felelősségét felvállaló író sajátos tanúvallomására?

A regényben ábrázolt történelemkép sajátosságainak vizsgálatához több for-rás is segítségemre volt: Mequinensa két történeti monográfiája (Marcuello 2007;

Estruga dir. 2010), spanyol és katalán társadalom- és kultúrtörténeti munkák, ma élő mequinensaiakkal készített interjúk, helytörténeti kiadványok, valamint a Moncada Családi Levéltár anyaga. Tény, emlékezet és fikció összevetése alap-ján megállapítottam, hogy a történeti monográfiák történész szerzői a levéltári adatok hiányossága miatt több helyen is támaszkodnak a szóban hagyományo-zott közösségi emlékezetre és annak az először 1988-ban megjelent regényben található irodalmi változatára. Andrés Coso, a 2010-es monográfia (Estruga 2010) egyik szerzője A folyók városából származó idézeteket használ a régi-Mequinen-sa utolsó éveiben zajló drámai események érzékeltetéséhez, értelmezéséhez, J. R. Marcuello, a korábbi monográfia (Marcuello 2007) szerzője pedig egyene-sen az írónak ajánlja munkáját: „Jesús Moncadának, s rajta keresztül minden mequinensainak, akik voltak, vannak és lesznek”. Mindebből arra következtetek, hogy a város irodalmi krónikáját minden helytörténészi és történészi vállalkozás előtt megalkotó író műve megkerülhetetlen autoritássá vált, s nem csak a történé-szek által formált képet alakította, hanem hatást gyakorolt a kisvárosi és a tágabb katalán olvasóközönség identitásképző folyamataira is. Ezt az állítást egyetlen gondolatmenet, A folyók városa című regényben kirajzolt köztársasági emlékezet vonala mentén szeretném bemutatni.

A polgárháború utáni Spanyolországban az 1939-től berendezkedő Franco-rezsim damnatio memoriae-vel sújtotta a legyőzöttek emlékezetét. A köztársa-ságpártiak nem temethették el a halottaikat, nem kaptak munkát, és egészen a hatvanas évekig szigorú és kegyetlen politikai megtorlás és elnyomás áldozatai voltak (Aróstegui 2006; Bernecker 2007). Franco halálával, 1975-től

megkezdő-A MCSL-ban található cikkek többsége katalán vagy spanyol nyelvű, ezekből, ha szó szerint idézek, azt általam készített fordításban közlöm (NK.).

dött a demokratikus átmenet, ez a folyamat azonban máig nem jutott el odáig, hogy a családok rehabilitálhassák a spanyol köztársaság törvényes rendje védel-mében elesett vagy kivégzett hozzátartozóikat (Escudero 2013). A politikai válto-zások által lehetővé tett megszólalás nehézségét jól érzékeltetik a barcelonai író, Manuel Vázquez Montalbán sorai: „(…) fiatalok és öregek koptatták régi rettegé-süket, ami bennük rekedt azon a napon, amelyen a diktátor meghalt. Agyukban, szívükben öröm, de a szájuk néma” (Montalbán 1985. 150.). A vesztesek kezdet-ben azért hallgattak, mert életükbe kerülhetett volna saját igazságuk hangozta-tása, később meg azért, mert beléjük ivódott a félelem. A győztesek pedig any-nyira hozzászoktak saját igazságuk egyedülvalóságához, hogy ma sem kívánják megingatni belévetett hitüket, ezért a köztársaságpárti emlékezet örökösei ellen leggyakrabban hangoztatott vád az, hogy „fel akarják szaggatni a sebeket”, me-lyek az ő véleményük szerint már megnyugtatóan behegedtek. Mivel a diktatúra ellenőrzése alatt tartotta az egyházat, az oktatást és a sajtót, ezért a fennállásának negyven esztendeje alatt sulykolt egyoldalú történelemkép máig hatóan alakítja a közvélekedést, az úgynevezett szociológiai francóizmus (Preston 2015) formá-jában. Az irodalom már az 1960-as évektől, jóval a cenzúra megszűnése előtt is teret adott különböző gondolati árnyalatok kifejezésének, a spanyol rendszervál-tás pedig széles teret biztosított a vesztesek emlékezetkultúrája számára.

A Franco-diktatúra a többnemzetiségű Spanyolországban csak a katolikus spanyol identitást ismerte el, tiltotta és büntette a „kisnemzeti” emlékezet min-den nyelvi vagy kulturális megnyilvánulását. A demokratikus átmenet idején, 1982–1984-ben a katalán történésztársadalom az Avenç folyóirat hasábjain vitát indított arról, hogy a kisnemzeti építkezési lehetőség vajon nem áll-e ellentétben a történész objektivitást feltételező és részrehajlást nem tűrő etikájával (Barceló–

de Riquer–Ucelay Da Cal 1983; Barceló et alii 1984; López 2000). A kérdés felme-rülése jelzi egyrészt a történészek munkájának társadalmi felelősségét, másrészt pedig azt, hogy a történetírás olyan közösséglélektani és ideológiai funkcióval is rendelkezik, amely a közösség narratív identitásának megerősítését szolgálja.

A történészvita megállapította, hogy nem léteznek nemzetek referenciapontok és szimbólumok nélkül, s hogy a spanyol történelem mítoszai (reconquista, katoli-kus királyok, Amerika meghódítása) mélyen gyökeret vertek a köztudatban, míg a katalán mítosz elemei (Guifré el Pelòs, Jaume I el Conqueridor, 1714. szeptem-ber 11.) még meg sem honosodtak. Ezért az objektivitásra törekvés, a mítoszoktól mint tudománytalan képződményektől való megszabadulás mást jelent egy már létező, és megint mást egy még kiépítendő nemzeti identitás számára.

A Mequinensa-mítosz első regénye, A folyók városa emlékezeti tere a régi város, a regény idejét pedig az író a város elpusztításának első napjába, 1970.

április 12-ébe horgonyozza. A vízierőmű-vállalat a lakosság demoralizálásával igyekezett felgyorsítani az erőmű üzembe helyezését, ezért azonnal lerombolta a házat, melynek tulajdonosaival megegyezésre jutott a kiköltözésről. A mequi-nensaiak ezért állandó porfelhőben és romok között éltek, amelyek

eltakarításá-ról a vállalat látványosan nem gondoskodott.11 Ebbe a pontba, a város felszámo-lásának keserű végnapjaiba tér vissza csillagtúra módjára a cselekmény, innen indulnak ki az egyenként leomló házak emlékeinek fonala mentén, százévnyi távolságba tett kirándulások. Ez a flash-back technika arra szolgál, hogy össze-kösse az idő szálait és megteremtse azt a helyet, ahol egyszerre létezik a jelen és a múlt, s ezáltal mélyen átérezhetővé válik a veszteség súlya. A regényben ábrázolt emlékezet egy csöppet sem sine ira et studio, személyekhez kötődik és felvállalja az érintettséget. S ezen kívül megmutatja töredékes és rétegzett voltát is, amikor ugyanazokat az utcákat, tereket két különböző szereplő emlékeiben villantja fel.

A rombolás idején a gazdag bányatulajdonos cselédje lenéz az ablakból, s arra emlékszik, mennyire félt, amikor fiatal lányként kisurrant a házból, hogy elvigye úrnője üzenetét a szeretőjének, mert az utcán nagy felfordulást, verekedést talált.

Ugyanezen az utcán ballag a legendás, öreg kormányos, a regény egyik főszerep-lője, s mint Moncada írja, „nem vette észre, hogy Carmela (a cselédlány) emléke-in bandukol keresztül, amelyek a városnak éppen arra a pontjára vetültek, ahol 1925-ben a csendőrosztag megrohamozta a tüntetőket” (Moncada 2013. 109.).

Az író így érzékelteti, hogy a tapasztalattér különbségei mentén ugyanabban a városban az emlékezetnek különböző „országai” élnek, s a regénybeli város em-lékezet tekintetében valójában két város, melynek lakói különböző emem-lékezeti hagyományokat ápolnak.

A két legfontosabb regényhelyszín, a Kormánykerék Kaszinó – az urak törzs-helye – és a Móló Kávéház – a hajósok, bányászok és mesteremberek találkozóhe-lye – szintén az elkülönülő emlékezetbirodalmak érzékeltetésére szolgál. Az író társadalmi hovatartozását jelzi, hogy a kávéház 114-szer, a kaszinó pedig 33-szor jelenik meg a regényben, s a pozitív emberi, erkölcsi példát adó főszereplők mind a Móló Kávéház törzsközönségéhez tartoznak. A kávéházi történetekben megje-lenő történelmi események (tetuáni csata 1860, tragikus hét 1909, bevezették az öszvérrel vontatást a folyón, I. világháború ideje, bányászsztrájk, bányászvezető meggyilkolása 1920-as évek, a köztársaság kikiáltása 1931. ápr. 14., polgárháború 1936–39, Franco-diktatúra 1939–75) a spanyol társadalomfejlődés kóros jelensé-gei s azok emblematikus eseményei. A hozzájuk fűzött kommentárok kirajzol-ják a spanyolországi hosszú 19. század problémáinak, változásainak kisvárosi és alulnézeti vetületét.

A regénybeli kisváros plebejus történetének központi alakja a szénmeden-ce 20-as évekbeli sztrájkja idején meggyilkolt munkásvezető, akinek alakja a Moncada-hagyatékban talált, mequinensai öregekkel készített interjúkban is fel-bukkan. Mequinensában nem Moncada volt az egyetlen, aki meg akarta írni az ő, bányászcsaládokban szájról szájra hagyományozódó történetét.12 Moncada a 11 Lásd Nemes 2018. Mellékletek. Képek, térképek, 12. Az érem másik oldala.

12 Hèctor Moret költő, nyelvész szintén mequinensai bányászcsaládból származik, ezt a törté-netet a családi legendáriumból ismerte, s meg is szerette volna írni. Ő árulta el nekem, hogy a bányászvezető, akit Blancónak hívtak, valójában asztúriai volt. Andrés Coso

mequinen-Blanco-legendát a kor társadalmi, politikai kontextusába helyezve értelmezte, és felnagyította a bányászokat betűvetésre tanító és szakszervezeti összefogásra biz-tató munkásvezető alakját, akit a polgármester orvul eltetetett láb alól, hogy meg-akadályozza a munkások felvilágosítását és szervezkedését. A balesetnek álcázott gyilkosságról a korszakban nyilván semmilyen adat nem kerülhetett be a városka levéltárába, Mequinensa közössége azonban mártírként tisztelte Blancót. A 2010-ben keletkezett Mequinensa történeti monográfia a húszas évekbeli bányászsztrájk kérdésében csak annyit közöl, hogy a korszakban nincsenek adatok munkaügyi konfliktusról vagy sztrájkról a szénmedencében. Lehetségesnek tartom, hogy a történeti feldolgozás az adatok hiánya ellenére azért reflektál egyáltalán a sztrájk kérdésére, mert az 1988-ban megjelent regény, a város első „krónikája”, amelyre a monográfia szerzője több helyen hivatkozik, ezt a sztrájkot kulcseseményként tárgyalja. Igaz, levéltári adatokkal nem tudja alátámasztani, de a kollektív emléke-zetben fennmaradt emléke azt valószínűsíti, hogy valóban volt sztrájk, ha pontos idejét hiteles történeti dokumentumok híján nem is tudjuk megállapítani. Az ar-chívumokban egyáltalán nem szereplő sztrájknak és az ekkor bekövetkezett poli-tikai gyilkosságnak a regényvalóságban igen fontos szerepe van. Moncada ebből kiindulva építette fel a város plebejus emlékezetének mítoszát, amely megmutatja a spanyol politikai élet jellegzetességeit: a hatalmas társadalmi szakadékot, a po-litikai erőszakot, vidéki nyomort, a közrendi problémaként kezelt popo-litikai konf-liktusokat, a tudás és műveltség hiányát az alsóbb néposztályok körében, a szegé-nyek feláldozását a birodalmi ábrándok oltárán, egyház és hatalom szövetségét, a politikába be nem engedett tömeg lefojtott dühét, a technikai elmaradottságot, a szociális igazságtalanságokat, a fegyveres erők túlhatalmát, a két Spanyolország kibékíthetetlen ellentétét, és azonosulási lehetőséget kínált a kisvárosi munkás közösség számára. Az, hogy Moncada, a város irodalmi krónikása feldolgozta és nem kitalálta a legendát, a mai mequinensaiak történetei és a Moncada Csalá-di Levéltárban talált, Patriciet-interjú is bizonyítja, valamint az, hogy a történeti monográfia (Estruga 2010) e korszakot feldolgozó történész szerzője, David Tor-mo Benavent a történeti adatok hiányát pótlandó, a város kollektív emlékezetére hivatkozva említést tesz róla. A regény recepciója, a rengeteg utalás arra, hogy az olvasóközönség és a kritika történelemkönyvként tekint a regényre,13 azt mutatja, hogy ennek a regénybeli történelemképnek nagy közösség- és emlékezetszervező ereje volt a szélesebb katalán kollektív emlékezetben is. Ezt bizonyítja a regény sikere is: 125 ezer eladott példány. Azzal, hogy az író kitüntetett helyet biztosí-tott regényében a történelemkönyvek lapjain nem szereplő munkásvezető családi legendákból ismert alakjának, történetmondói autoritása révén történelmi tényt sai származású helytörténész magánleveleiben szintén elmesélte a Blanco-történetet, mint a családjukban továbböröklődő, fontos legendát. MCSL Entrevista amb l’oncle Joaquim del Patriciet [Interjú Joaquim Patriciet bácsival]. Ebben szintén a Blanco név szerepel. A regény-ben Arnau Terrernek hívják, és barcelonai.

13 MCSL 1988-03-24 El País – Vida perdurable. Camí de sirga, Dolors Oller.

alkotott. A regény további részében az ok-okozati összefüggések láncába foglalt mártír alak a polgárháború halottainak kérdésében tesz szert nagy jelentőségre.

Ha a felejtést az emlékező tevékenység egyik feladatának tekintjük, akkor meg-állapíthatjuk, hogy az elfelejtett, eltitkolt dolgok legalább annyira részét képezik a közösségek történetének, mint a megörökítettek, s Moncada regénye erre is jó példa. A polgárháború és a megtorlások áldozatainak kérdésében Spanyolország-ban máig folyik a „számháború”, melyet a regény így érzékeltet: „a városka temp-lomának homlokzatán márványtáblát helyeztek el annak a tucatnyi lakosnak a nevével, akik Franco oldalán harcolva estek el a polgárháborúban, s a birodalmi beszédekkel, zászlókkal és hazafias zenével ünnepelt avató másnapján a város-háza kapuján megjelent egy lista, rajta vagy nyolcvan névvel, a köztársaságpárti halottakéval” (Moncada 2013. 243–244.). A regény irodalmi igazságot szolgáltat, megtöri a francói emlékezetpolitika által a baloldali munkásvárosra kényszerített csendet, és megemlékezik az elgyászolatlan köztársaságpárti halottakról, akiknek emlékezetét megőrizte a közösség, amelyhez tartoztak. A helytörténeti monog-ráfia (2010) szintén megörökíti ezt a táblaavatást, a köztársaság oldalán elesett halottak számáról azonban nem közöl becsléseket, arra hivatkozva, hogy a vesz-teségek megállapításához további kutatások szükségesek (Estruga dir. 299–300.).

A regény tehát körülbelül 80 főre becsüli a köztársasági halottak számát, ugyanak-kor kiemeli, hogy Mequinensában „csak kettő” jobboldali halott volt. Ezek egyike a munkásvezetőt meggyilkoltató, a munkásokat rabszolgaszámba vevő, korrupt polgármester, akit elért a nép bosszúja, a másik pedig a városka plébánosa, a kép-mutató és a krisztusi elveknek hátat fordító, hatalmat kiszolgáló egyház képvi-selője. Említésük a regényben olyannyira nem hangsúlyos, hogy az az érzésünk, maga az író is szívesen megfeledkezne róluk. Az identitásképző közösségi emlé-kezet – csakúgy, mint az egyéni – arra építkezik, ami szép, becsületes, tiszta és példaértékű. Egy gyilkosság, még ha a regény szerint jogos erkölcsi alapja volt is, nem lehet az. Jelzésértékű, hogy a 298 oldalas emlékezetregényben mindössze két félmondatnyi terjedelem jut e köztársaságiak által okozott két halálnak:

Így fizetett meg (a munkásvezető) meggyilkolásáért. A környék települé-seit vérbe borító események közepette itt ez volt az egyetlen gyilkosság, no meg a plébánosé, akinek pedig megengedték, hogy elhagyja a várost, sőt még civil ruhát is adtak neki, ő mégis visszatért, és a jelenléte meg az esztelen megjegyzései tarthatatlan helyzetbe hozták a burzsoák kivégzését követelő idegen csapatok előtt. (Moncada 2013. 159.)

A város idős plébánosának a halálát ugyanolyan gyakorlatias, szikár szenvte-lenséggel közli a regény, mint ahogyan az általam e témában megkérdezett mequi-nensaiak nyilatkoztak róla.14 A családi levéltárban található, öregekkel készített 14 Hèctor Moret költő és nyelvész, Moncada jó barátja, Rosa-Maria Moncada, az író húga és

Andrés Coso a vízierőmű vállalat egykori dolgozója, helytörténész.

interjúk egyike sem tartalmaz utalást a pap halálára, s Moncada sem áldoz rá többet, mint fél mondatot. Mivel más adattal nem rendelkezünk, s a helytörténeti monográfia adatai is a szóbeli hagyományozásra támaszkodnak és ugyanezt a ver-ziót támogatják, mindössze annyit állapíthatunk meg, hogy a történész szerző vé-leménye, miszerint a 83 éves, öreg plébános kivégzése „súlyos morális teherként nehezedik majd a város kollektív emlékezetére” (Estruga dir. 285.), a regény által egyáltalán nem igazolódik. Az író közli az eseményt, mert megtörtént, de nem fűz hozzá semmiféle érzelmi viszonyulást, szép emléket, katarzisra vagy bocsánat elnyerésére törekvő mondatot vagy stilisztikai eszköz általi jelzést. Ha a regényre úgy tekintünk, mint Mequinensa száz évének emléktérképére, azt mondhatjuk, hogy a papnak egyetlen tűszúrásnyi nyoma maradt, a halálára szánt fél mondat, mely igazolja és felmenti a várost az abban való bűnrészesség vádja alól.

A polgárháború halottaival kapcsolatban a regény és a monográfia összeve-tése alapján megállapíthatjuk, hogy számuk mindkét oldalon bizonytalan, de a köztársaságpártiaké nagyságrendekkel meghaladja a nemzeti oldalon elesettekét.

A regény nem szolgál megdönthetetlen bizonyítékokkal a számok tekintetében, de felhívja a figyelmet a megoldatlan kérdésre s a felszín csendje alatt tovább-hagyományozódó emlékezet fontosságára. A folyók városa a köztársaságpárti emlékezet vonalát őrzi egy addig ismeretlen, franjai, kisvárosi, folyami hajós és bányász miliőben. Moncada azt a történelmet írta meg, amelyről nem beszéltek, mert a „nem Spanyolország” története volt, s egy nagyközönség számára érthetet-len nyugat-katalán dialektusban hagyományozódott, így kimaradt a kor minden szocializációs és indoktrinációs sémájából. Az ő hőseiről, az egyszerű, vidéki munkásemberekről és mártírjaikról, illetve az elsüllyesztett szülővárosról nem szóltak sem történelmi, sem irodalmi művek. De ez a megtörtént dolgok káo-szából kimetszett irodalmi Mequinensa az író tehetsége révén sokkal szélesebb kört érintett és referenciaponttá vált a vízerőmű-építkezések, a vidék elnéptele-nedése, Mequinensa helytörténete vagy a katalán irodalmi nyelv kapcsán, sőt a regény sikere nyomán Aragónia is15 fontos intellektuális képviselőjeként te-kint az íróra. A Moncada által narratív egységbe foglalt Ebro-parti történelem tartalmazza az író által végzett néprajzi, szociográfiai, nyelvészeti és történeti kutatómunka eredményeit. Egyes települések, nyelvi hovatartozástól függetlenül érdemként tekintenek arra, hogy szerepelnek a Moncada-regények lapjain, s ez-által irodalmi vonatkozást, vagyis kitüntetettséget nyernek (Serrano 2015). Az író halálakor Antoni Sabaté Ibars a Katalán Kulturális Minisztérium nevében kon-doleált az író édesanyjának, s kifejezte szomorúságát minden ebrói identitással bíró ember nevében, akik számára az irodalmi érdemeken és díjakon túl óriási érzelmi jelentőséggel bír a Jesús Moncada által megelevenített univerzum, mely 15 MCSL Digitalizált adatok, Kronológiai jelzet nélküli adatok. Discurso de la Consejera de la Cultura del Gobierno de Aragón, Eva Almunia en la entrega del Premio de las Letras Ara-gonesas 2004. [Eva Almunia aragón kultuszminiszter beszéde, amelyet a 2004-ben Jesús Moncadának ítélt Aragón Irodalmi Nagydíj átadásakor mondott.]

világlátásuk alapjává vált, ezért Ebro-parti emberként elsőként kell elismerniük és megköszönniük a Jesús Moncada által nekik adott szavakat és történeteket.16

Az emlékezetnek ez a városa csakis a kivételes írói tehetségnek köszönhe-tően született meg, de sikerét nemcsak irodalmi értékének köszönheti, hanem annak is, hogy irodalmi hazát teremtett egy kollektív emlékezetnek, amelynek örökösei nagyobb közösséget alkotnak, mint a regénybeli kisváros. Az író akkor mesélte el övéi sorsát, amikor szükség volt olyan koherens történetre, amely fel-építi, értelmezi és mitikus jelentőséggel ruházza fel a történelem elszenvedőinek történetét.

Szakirodalom

ARÓSTEGUI, Julio

2006 Traumas colectivos y memorias generacionales. In: François Godi-cheau, Julio Aróstegui Sánchez (dir.): Guerra civil, mito y memoria. Madrid, Marcial Pons, Ediciones de Historia, 57–95.

BALAÑA i Abadía, Pere

1994 Les arrels islàmiques de Mequinensa. Barcelona, Rafael Dalmau, Editor.

BARCELÓ Miquel–RIQUER de, Borja–UCELAY DA CAL, Enrique 1981 Sobre la historiografia catalana. Avenç 50.

BARCELÓ, Miquel–CASASSAS, Jordi–GARRABOU, Ramon–IZARD, Miquel–

RIQUER DE, Borja–SERRA, Eva–TERMES, Josep–UCELAY DA CAL, Enrique 1984 Debat sobre la tasca del’historiador avui. Avenç 67. gener 70–76. URL:

https://app.box.com/s/cqz2xjt63y4rhp93gpif [2017. október. 11.]

BERNECKER, Walter L.

2007 „Luchas de memorias” en la España del siglo XX. In: Josefina Cuesta (dir.): Memorias históricas de España. Madrid, Fundación Largo Caballero, 38–58.

CUBERO, Carlos–ESTRUGA, Batiste

2016 Mequinenza „Lo Poble”. El triste final de un pasado, la esperanza de un futuro 1956–73. Zaragoza, Diputación de Zaragoza.

ESCUDERO, Alday, Rafael

2013 Los tribunales españoles ante la memoria histórica: el caso de Migu-el Hernández. Hispania Nova: Revista de historia contemporánea, ISSN-e 1138-7319, Nº. 11. URL: http://hispanianova.rediris.es/11/ensayos/11e001.

pdf [2015. január 7.]

16 MCSL 3. Baráti levelek, olvasói gratulációk, vélemények, felkérések, meghívók, köszönetek, 2005. november 4-i levél, írta Antoni Sabaté Ibars director del Serveis Territorials Generali-tat de Catalunya Departament de Cultura.

ESPLUGA, Josep

2005 Planeta Franja, El trencaclosques del català a l’Aragó. Lleida, Pagès editors.

ESTRUGA, Jordi (dir.)

2010 Mequinenza a través de la historia [Mequinensa a történelemben].

Mequinenza, Ayuntamiento de Mequinenza.

GADAMER, Hans-Georg

1984 Igazság és módszer. Budapest, Gondolat Kiadó.

LÓPEZ Facal, Ramón

2000 La nación ocultada. In: Pérez Garzón–Juan Sisinio (dir.): La gestión de la memoria, La Historia de España al servicio del poder. Barcelona, Crítica, 111–161.

MARCUELLO Calvín, José Ramón

2007 Siempre Mequinenza. Mequinenza, Ayuntamiento de Mequinenza.

MAYORGA, Juan

2009 El cartógrafo. URL: http://muestrateatro.com/archivos/22Cartografo.

pdf [2017. december. 7.]

MARGARIT, Joan

2010 Pregó a la Mercé de Barcelona 2010. URL: http://www.vilaweb.cat/me-dia/continguts/000/015/162/162.pdf [ 2017. július. 21.). Kavafis versét, a La ciutat címűt fordította Carles Riba 1910-ben. La ciutat, on tu vagis anirà.

URL: https://www.researchgate.net/publication/283487014_Nuestro_Cava-fis_El_nostre_Kavafis 63 [2017. július 21.]

MONCADA, Jesús

2013 A folyók városa. Budapest, l’Harmattan (Első kiadás Camí de sirga. Bar-celona, La Magrana, 1988).

MONTALBÁN, Manuel Vázquez

1985 A menedzser magányossága. Budapest, Zrínyi Katonai Kiadó.

MORET, Hèctor

1998 Indagacions sobre llengua i literatura catalanes a Aragó, Associació Cultural del Matarranya, Institut d’estudis del Baix Cinca.

NEMES, Krisztina

2018 Történelem és emlékezet a Mequinensa mítoszban. URL: http://doktori.

bibl.u-szeged.hu/9860/1/NemesKrisztina_PhD_Mequinensa_mitosz_.pdf NORA, Pierre (szerk.)

2010 Emlékezet és történelem között. Budapest, Napvilág Kiadó.

RICOEUR, Paul

2000 La mémoire, l’histoire, l’oublie. Paris, éditions du Seuil.

SERRANO, Dolader, Alberto

2015 „Caspe literario: Memoria Estremecida, de Jesús Moncada”, El Agita-dor, 2015-06-10. URL: www.bajoaragonesa.org/elagitador/caspe-literario-memoria-estremecida-de-jesus-moncada/ [2017. november 24.)

PRESTON, Paul

URL: http://www.radical.es/info/8286/pervive-el-franquismo-sociologico-paul-preston [2019. január 30.]

WHITE, Hayden

1997 A történelem terhe. Budapest, Osiris.

Források:

Moncada Családi Levéltár digitalizált és kéziratos anyaga, mely ma az Univer- sitat Autonoma de Barcelona (UAB) Humán Tudományok Könyvtárában ta-lálható.

KETTŐS ÁLLAMPOLGÁRSÁG – HIBRID

In document KÖZTES TEREK (Pldal 124-136)