• Nem Talált Eredményt

117 az emelés által magától addig hengeredik, amíg tekercs lesz

In document ZILAHY ÁGNES n (Pldal 124-149)

Sült tészták

117 az emelés által magától addig hengeredik, amíg tekercs lesz

belőle. A tekercseket vágjuk olyan hosszú darabokra, amilyen hosszú tepsiibe sütni akarjuk. A tepsi fenekét zsírozzuk ki jól és ha bele tettük a tésztát, ennek a tetejét is kenjük meg olvasz-tott zsírral. Ezután tegyük gyors tűz mellett a sütőbe; negyed-óra alatt olyan szépen pirosra sül, hogy kivehetjük deszkára és fölvághatjuk rézsútos darabokra. Végül hintsük meg cukorpor-ral. Ez a tészta hidegen, melegen és megmelegítve is igen jó étel.

Rétesbe való krémtöltelék.

Egy liter édes tejsűrűt tegyünk forrni vaníliával és cukorral fűszerezve; míg a tejsűrű forr, készítsünk egy mély tálba félliter finom; lisztet s a forró tejet lassankint csurgassuk a liszt közé.

Csurgatás közben folytonosan keverjük fakanállal, hogy sűrű pép legyen belőle. Egy kis késhegynyi sót és hat tojás sárgáját is tegyünk a pép közé. Miután a pépet ez utóbbiakkal is jól föl-kevertük, a hat tojás fehérjéből vert kemény habot tegyük közé.

Ügyeljünk, hogy ez a krém jó édes legyen, mert a házilag készült tésztáknak rendesen az a főhibájuk, hogy sohasem elég édesek.

Ezzel a vegyíilékkel kell aztán az összehajtogatott rétest meg-tölteni. Ha a rétest nem akarjuk sodorni, hanem csak lapos sze-letekbe akarjuk sütni, akkor vágjuk olyan kicsi darabokra a tésztát, mint a tepsi, amelyben sütni akarjuk. A tésztalapok felét tegyük rá a zsíros tepsire, a krémtölteléket egyenlően igazítsuk el rajta, a többi tésztalapot pedig borítsuk a krémmel bekent tésztára; felül kenjük be tojással és hintsük meg cukorporral.

Süssük jó tűz mellett gyorsan, szép pirosra; de ügyeljünk, hogy nagyon ki ne száradjon a tészta. Jókora négyszögletes kockákba vágva tálaljuk be.

Almatöltelék.

Egy kiló lisztből gyűrött rétesbe húsz nagy alma kell. A réteshez való almát tisztítsuk meg héjától és a torzsájától kezdve vagdaljuk föl apró, lapos szeletekbe. Egy darab időre tegyük félre az almát és csak akkor cukrozzuk meg fahéjas cukorpor-ral, amikor m ár azon nyersen a kész tésztára szórtuk, m ert ha az almát előbb cukroznák meg, rendkívül sok levet eresztene és a tésztát elrontaná. Ha szeretjük, mazsolát is tehetünk az alma közé. Az almával töltött rétest jobb összesodorva, mint laposan sütni.

Tűrótöltelék.

Egy nagy tányér jó tehéntúrót törjünk át szitán, gyúrjunk össze nagyon simára, tegyünk bele két-három deci édeses, de sűrű tejfölt, kevés sót, három kanál cukorport, egy tojásnyi zsírt és három tojás habját. Ezeket keverjük jól össze és úgy

i 18

szórjuk bele a rétes-tésztába. Ezt is jobb összesodorva, mint laposan sütni.

Máktöltelék.

Félkiló darált mákot tegyünk negyedkiló, vízben föloldott, forró cukorba; öntsünk bele annyi tejet, amennyivel elérjük, hogy nagyon omlós ne legyen a mák. E keveréket vegyük el a tüztől s mikor kihűlt, szórjuk a kész rétestésztába. Ezt is jobb, ha összesodorjuk és nem laposan készítjük a tésztát. A mákba tehetünk kevés reszelt citromhéjat, vagy fahéjat és mazsolát.

Diótöltelék.

Egy jó nagy tányér dióbelet megtörünk vagy megdarálunk.

Húsz deka cukrot m ártsunk vízbe, tegyük tiszta lábasba forrni.

A diót e sziruppal keverjük jól el. Ha a keverék forró, öntsünk közé egy kevés tejet. Tehetünk bele kevés citromlevet, fahéjat és mazsolát. E vegyüléket rétestésztába sodorva süssük meg.

Csigarétes.

(Régi erdélyi tészta.)

A rendesen kinyújtott vékony rétestésztát hajtogassuk négy rétbe s minden rétegét egy kicsit zsírozzuk meg. Az abroszon levő összehajtott tésztának legszélére, félujjnyi szélesen, igen vékonyan, késsel kenjünk szilvaízt. A sziiVaízes, szalagforma tésztát olyan keskenyen hajtsuk föl az üres tésztára és vágjuk el késsel, hogy egyujjnyi széles, szilvaízzel töltött tészta-szalagokat szabdaljunk az egész nagy rétestésztából. Ha ezzel megvagyunk, a hosszú szilvaízzel töltött tészta-sz'alagokat szabdaljuk föl arasz hosszúságúra és form áljunk belőlük S-alakú, szép kis apró csi-garéteseket. Tegyünk egy lapos edénybe egy kanál zsírt láng- tűzre; ha a zsír forró, tegyük tele az edényt csigarétesekkel.

Ügyeljünk a sütésre, m ert ez a finom száraz tészta igen gyorsan pirul; rakjuk lapos tálba s tálaljuk cukor nélkül; akinek kell, az maga hintsen reá cukrot.

Diós fánk.

Rendes rétestésztát gyúrva, az asztalon kinyújtjuk, a széleit leszedjük, zsírral gyöngén m eghintjük s azután egymásra h ajt-juk négyfelől. Az így elkészített tésztát beszórajt-juk cukros szirup-ban megforgatott törött dióval s végül tésztanyujtófa vastagságú tekercsbe sodorva, derelyemetszővel félujjnyi hosszúságú dara-bokra vagdaljuk s bő zsírban szép pirosra sütjük. A rétestésztát nem kell megszikkasztani, a nyújtás után azonnal összecsavar-hatjuk. A tölteléket a derelyemetsző nyomja össze s az a tésztá-ban marad.

119

Fahéjas fánk élesztővel.

Félkiló lisztbe tegyünk egy kanál cukorport, egy egész to-jást, két deka tejben fölfuttatott élesztőt, sót és annyi tejet, amennyivel kemény rétestészta-forma lesz. A tésztát nagyon jól kidolgozzuk, aztán addig tartjuk fedő alatt deszkán, míg kissé meglátszik rajta a kelés; ekkor ujjnyi vastagságra elnyújtjuk s tizenkét deka friss, szétvagdalt írósvajat téve reá, a négy felét fölhajtjuk, m int az íróstésztánál szokás s rövid pihenés közben háromszor kinyújtjuk. Az utolsó nyújtása tollszárvastagságú legyen s ezután vagdaljuk hosszúkás rézsútos kockákba. Egy lábasba zsírt teszünk forrni. Ha a zsír nagyon forró: tegyük bele a bádog fahéjas fánksütőform át s pár percig a zsírban hagyva, vegyük ki és csavarjuk reá a tésztakockákat. A fahéjas fánkcsővön levő zsineget csavarjuk a tésztára, hogy a zsírba ne hullhasson, míg a fele megpirul. Ha a tészta egyik fele megpi-rult, kivesszük a zsírból, a zsineget lecsavarjuk, hogy a másik fele is megpirulhasson. Rendre így megsütve a tésztát, fölül gon-dosan meghintjük fahéjas cukorporral.

Fűszeres lepény.

Egy csésze liszthez egy csésze cukorport, zsírt és három egész tojást tegyünk. Azután fűszerezzük meg egy kávéskanálnyi szegfűszeggel. Ezeket a holmikat összegyúrva, elnyújtjuk és csillagalakú bádog tésztametszővel kivagdaljuk. Fölül tojással kenjük be a tésztát, mandulával behintjük és tepsibe téve, csön-des tűznél rózsaszínűre sütjük. Teához is jó.

Sólyomtészta.

Jó tojásos tésztából rendes csőregetésztát készítünk. A tész-tát nem nyújtjuk ki, hanem egyes kis tojásnyi darabokat kéz között vékony ujjnyi pálcákba sodorva, félujjnyi hosszú dara-bokba vagdaljuk. A daraboknak két végét az ellenkező olda-lukon bemetsszük s úgy fordítjuk ki, hogy a keresztalakú tésztá-nak a közepén lyukas legyen. A tésztát forró bő zsírban m ind-két oldalán pirosra sütjük. Tálalás előtt tálba rakva, jól meg-szórjuk pergelt mézzel; így igen tetszetős és jó is rajta a ropo-gós méz.

Élesztős csókok.

Félkiló liszthez két deka élesztőt vegyünk. Az élesztőből félpohárnyi langyos meleg tejjel és két kanálnyi liszttel kovászt teszünk. A kovászt nem tartsuk valami túlságosan meleg helyen, mert megég és sohasem kél meg a tésztánk. A lisztet tálba önt-jük is három egész tojást, kevés sót, cukrot langyos meleg tejjel összeelegyítjük s ezzel a tésztát megkavarjuk. Annyi tejet kell

120

bele tenni, hogy kenyértészta keménységű legyen. A tésztát ösz- szeelegyítése után jó félóráig dagasztjuk. Dagasztás közben egy tojásnyi friss vagy olvasztott jó vajat tegyünk a tészta közé.

azután tálastól tegyük egy kissé meleg helyre. A megkelt tésztát borítsuk deszkára s fánkmetszővel szabdaljuk ki, mint a fánkot s minden egyes darabot tojással bekenve, hintsük be törött cukorporral kevert mandulával vagy mogyoróval. Rakjuk tep-sibe s süssük meg szép pirosra. Tálaláskor vaniliás cukorporral hintsük be.

Császármorzsa.

Félliter tejbe tiz deka mazsolát, két egész tojást, kevés sót és két kanál cukorport tegyünk. Egy tálba öntsünk negyedkiló darát és a tojásos tejjel lassankint vegyítsük össze; ebből híg tészta lesz, amelyet zsírral vastagon kikent tepsibe öntsünk s így hidegen tegyük jó nueleg sütőbe, de gyakran nézzük meg, mert ha kezd a tepsi széle felé .kissé pirulni, azonnal egy késsel vagy bádogkanállal vagdaljuk össze-vissza az egész tésztát, egyúttal forgassuk is meg az apró rendetlen darabkákat, azután megint tegyük vissza a sütőbe, de néhány perc múlva megint vegyük ki és keverjük össze s morzsoljuk újra apróbb darabokba a kainál segítségével. Ha a tészta száraz lenne, egy kanál zsírt öntsünk alája. Egész addig járjunk így el a morzsatésztával, míg szép egyenlő apró piros darabkákba megsütöttük. Ügyeljünk reá, hogy félóra alatt elkészítsük, m ert ha lassan sül, igien kiszárad, s elveszti minden jóságát. Tálaláskor hintsük be vaniliás cukorral.

Debreceni bélés.

Deszkára tegyünk félkiló lisztet egy csomóba, csináljunk a közepébe lyukat, öntsünk e lyukba két-három deci jó tejfolt, egy pici sót és egy egész tojást. Ezeket gyúrjuk össze kissé puha tésztának, tiszteljük meg jól a deszkát és arra tegyük a tésztát s nyújtóiéval nyújtsuk ki egyujjnyi vastagságúra. Tegyünk a kinyújtott tészta közepére húsz deka zsírt és húsz deka lisztet;

ott a tésztán egyenlítsük egészen össze és egyenlő vastagon ken-jük be lisztes zsírral, azután hajtogassuk össze négy rétbe, mint az íróstésztát. Így összehajtva hagyjuk tíz percig pihenni, akkor nyújtsuk újra el ujjnyi vastagra, hajtsuk megint össze és ismé-teljük háromszor. Végül nyújtsuk ki félujjnyi vastagságúra és vagdaljuk araszos nagyságú mégyszögü kockákba. Minden kocka közepébe tegyünk egy bádogkanálnyi tölteléket, hámozott, ösz- szetört mandulából, mazsolából és cukorból keverve. Lehet befőtt gyümölcsízt is tenni bele. Ha a tölteléket minden kockába beleraktuk, a tészta négy szöglietét szorosan fogjuk össze, ujjunk-kal nyomjuk meg és a tenyerünkkel lapítsuk jól el, hogy a töl-telék sehol se lássák ki belőle. Tegyük tepsibe egymásmellé

121 rakva, egy zsírba m ártott tollal kenjük meg fölül mind. Gyors tűznél, sütőben süssük meg szép halvány rózsaszínűre.

Székely bélés.

(Erdélyi tészta.)

Félkiló lisztet tegyünk deszkára, a közepébe csináljunk lyukat, amelybe öntsünk egy deci tejfölt, két kanál bort, egy egész tojást, egy gyüszünyi sót, egy tojásnyi zsírt és annyi meleg vizet, hogy keményke rétestésztát készíthessünk belőle. Negyed-óráig gyúrjuk jól össze, azután szaggassunk belőle hat kis egyenlő cipót, tegyük lisztes deszkára és azonnal, egyenkint nyújtsuk ki fával tányérnyi nagyságú formákba. Szórjuk be kevés zsírral, sodorjuk össze és gömbölyítsük csigaalakba;. az-után nyújtsuk ki a nyújtófával tányérnyi nagyságú kerekekbe.

Ez a tészta se vastag, se vékony ne legyen; lehet körülbelül toll- szárnyi vastagságú. Egy jó szélesfenekü lábasba, olyanba, melybe a tészta kinyújtva, könnyen belefér, tegyünk egv diónyi zsírt; ha a zsír a lángtűznél felforrott, tegyük a rétest bele. Ha a zsírját elsüli, egy keveset mindig alá kell tenni. E tésztát egyen-lően forgatva, egymásután süssük ki szép pirosra. Lehetőleg for-rón tálaljuk; de hidegen is igen jó. Tálaláskor egyet-egyet

vág-junk föl négy részre.

Burgonyarétes.

(Szepesi étel.)

Félkiló deszkára helyezett lisztbe tegyünk egy kis tányér megfőtt és megreszelt burgonyát és sót. Ezeket gyúrjuk jól össze és form áljunk belőle kis tojásnagyságu cipócskákat, amelyeket lisztes deszkán nyújtsunk ki tányérnagyságu lepényekké. A lepényeket öntözzük meg zsírral, majd sodorjuk össze és újra nyújtsuk el késfoknyi vékonyságúra. Kevés, de forró zsírban süs-sük meg palacsintasütőn, mind a két oldalon szép pirosra. Ez igen jó, gyorsan készíthető, olcsó és könnyű tészta. Megjegy-zendő, hogy csak forrón jó, azonnal a sütés után kell tehát asz-talra adni.

Palacsintatészta.

Öntsünk egy tálba két deci tejet, üssünk bele két tojást és egy pici sót, keverjünk közé annyi lisztet, hogy keményecske, de azért kanállal elkeverhető tészta legyen belőle s mikor a tészta m ár nem csomós, lassainkint keverjünk hozzá annyi tejet, hogy sűrű palacsintatésztává képződjék. Hogy mikor jó, meg-próbálhatjuk olyan formán, hogy forró és alig zsiros palacsinta- sütő közepébe (melyet láng felett forrósítsunk meg) öntsünk egy kanállal a tésztából és kissé oldalt jobbra-balra billentsük meg; ha a tészta a forró vason is igen gyorsan szétfoly, akkor

122

még nem elég sűrű, elleniben, ha nem igen akar elterülni, akkor még nagyon kemény a tészta. Tehát egyelőre annyi tejet tegyünk a tésztába, hogy inkább sűrű legyen, m ert a tejet későbben is lehet bele tenni, lisztet m ár nem, mert későbben belerakott liszt a híg tésztával nem elegyedik el és csomós m aradna. Ha a forró vason lassan, de egyenlően elterül a tészta, akkor levelen sültnek és palacsintának egyaránt alkalmas. A palacsintát erős lángtűzön gyorsan süssük; széleit késsel emeljük föl és nézzük meg az alsó felét, hogy elég piros-e. Ha m ár szép piros színt nyert, késsel fordítsuk meg és néhány csepp zsirt csurgassunk alá, de rögtön, m ert a tészta különben égett hólyagott vet. Nem szabad tehát a vasat szárazon hagyni. Mikor mind megsütöttük a palacsintát, m inden egyes darabot tegyünk djeszkára és felét kenjük meg barackízzel, viaigy túróval. Ha bekentük, sodorjuk össze és tegyük egymás tetejére lapos tálba, m ajd fedjük be és tálalásig tegyük meleg helyre. A töltelékbe való túrót készítsük a következő módon: hat személyre egy jókora almanagyságu édes tehéntúrót törjünk át szitán, keverjük jól össze, hogy darabos ne legyen, tegyünk bele két-három tojássárgát, egy kanál cukorport, kevés sót és egy deci tejfölt. Mindezt keverjük jól össze és kenjük be vele a palacsintát.

Zsemlyepudding.

Vagdaljunk össze apró kockára három vizes zsemlyét és áztassuk meg annyi tejbe, amennyit éppen fölvesz, de széjjel ne ázzék. Egy mély tálba tegyünk hat tojássárgát, tíz kanál cukor-port, tíz deka megtisztított mazsolát, tíz deka héjából megtisz-tított hosszúra vágott m andulát, egy késhegynyi sót és egy tojásnyi friss írósvajat, ezeket keverjük jól össze negyedóráig, akkor tegyünk belé három bádogkanál lisztet és a megáztatott zsemlyekockákat. Elegyítsük úgy össze, hogy a tojásos tészta m indenütt egyenlően elkeveredjék a zsemlyekockákkal, a tojás-fehérét verjük föl jó kemény habnak s azt is keverjük a tészta közé. Egy tiszta asztalkendőnek a köziepét kenjük ki vajjal vagy zsírral, jó terjedelmesen; a kész tésztát öntsük a tiszta asztal-kendőbe, fogjuk össze a kendőt tágan, nehogy a tészta nagyon összeszoruljon, kössük meg szorosan erős fonállal, a fonál végére csináljunk egy hurkot, amelybe egy fakanál nyelét fűz-zük bele és úgy eressfűz-zük forró vízbe a puddingtésztát; a kanalat tegyük keresztbe a fazékon, az aztán nem engedi a kendőbe kötött tésztát a fazék fenekére leülni, hanem az egész tészta könnyen lebegve m arad a forró vízben; így főzzük erős tűznél félóráig, akkor vegyük ki a vízből a kendőt, tegyük deszkára, oldozzuk le a fonalat, kenjünk ki vajjal egy csinos formát, borít-suk bele a kifőtt puddingot, fedjük be és tegyük száraz, meleg helyre, —- de mem sütőbe, csak a tűzhelyen egy sarokba vala-melyik edényre tálalásig, akkor fordítsuk ki kerek tésztás tálba,

szurdaljuk tele a tetejét hosszúkás mandulával, hogy szép tüskés legyen, aztán öntsünk reá habos bormártást.

Bormártás.

E m ártást lehet használni akármiféle tálbanfőtt, vagy pud- dingfélére. FéJiter rendes asztali borba tegyük fél citromnak a héját, s forraljuk föl porcellánedényben. Míg a bor forró lesz, azalatt egy mély fazékba üssünk bele négy tojássárgáját, tegyünk még a tojáshoz tíz deka cukorport, sodrófával habarjuk jó fél-óráig, míg egészen habos lesz a tojássárgás cukor. Ha a bor forró, lassankint öntsük a tojásos cukorba, de folytonosan so-dorjuk két kezünk között a sodrófával, így az egész edény tele lesz sűrű habos mártással. Tovább főzni nem szabad, mert a tojás összetúrósodné'k a borral, de gyönge meleg helyen tart-suk és tálalásig folytonosan sodorjuk a fával; ha ezt nem tennők, nem tudnók többé habosra verni.

Levelensült.

(Legrégibb -magyar tészla.)

Most, amikor az idő és a munka mindenkinél pénz, még a gazdag vidéki földbirtokosok házaiban sem igen teszik, hogy a levelensült kedvéért két nő-cselédet félnapig kizárólag e tészta készítésével foglalkoztassanak. Pedig a levelensült kiváló, saját-ságos jó íze miatt minden magyar úriháznál a legelső sütemény volt. A levelensiiitet nem is lehet másképpen, csak nagy tömeg-ben készíteni. Készítési módja különtömeg-ben a következő: Készítsünk hozzá kissé sűrű pialacsintatésztát. Szedjünk le frissen a kertből vagy száz nagy zöld káposztalevelet. E leveleket mossuk meg jól a portól és az -apró kerti bogaraktól; tegyük ruhára, törülgessiik meg szárazra, rakjuk széjjel egy nagy asztalra; minden egyes káposztalevelet kenjünk be vajba m ártott tiszta libatollal, azután tegyünk minden káposztalevélne egy nagy fakanálnyi sűrű pala- csiintatésztát és kenjük el rajta úgy, hogy köröskörül az egész levelet — egyujjnyi hiján — befedje. A tésztára fölül is hint-sünk egy kis olvasztott vajat. Míg ezekkel készülődünk, azalatt egy nagy sütőkemencébe jó száraz fából tüzet rakunk. Miután a kemencében egy kosár fa elégett, kotorjuk az egyik oldalra a lángoló üszköket, illetve a parazsat mind és csak kievés fával tápláljuk a tüzet. A sütőkemence másik felében pedig hosszú kenyérvető lapátra téve, valaki folytonosan a láng fölé tartva, süsse meg a levelen-sültet; mind egymásután kell sütni égő kemencetűznél. Egyik a lapátot tartsa a tűz fölé, a másik vegye el tőle a kész tésztát és késsel váltsa le a zöld levélről; az egyszer már használt levelet többször nem lehet használni. A kész tésztát a tálban egymás fölébte kell rakni; a tálat meleg helyen kell tar-tani, egészen addig, amíg mind megsül a tészta. Tizenkét

sze-124

mélyre valót el lehet készíteni négy óra alatt, meg lehet enni tíz perc alatt.

Hab-fölfujt.

Kerek tálban öt tojásnak a fehérjét verjük föl kemény hab-nak. Egy másik edényben jó habosra elkavarunk öt kanál por-cukrot és egy nagy kanál tetszés szerinti gyümölcsízt, ezt kiavar-juk gyengén a kemény tojáshab közé, formálkiavar-juk meg kanállal a tetejét kissé csucsosan s vagy tiz perccel a tálalás előtt tegyük forró sütőbe sülni. A tálban adjuk be s tojásos mártást tálalha-tunk melléje.

Puddingra és tálbaníőttekre való tejmártás.

Félliter jó édes tejet forraljunk föl egy darab vaníliával.

Egy szűk magas edénybe tegyünk öt tojássárgáját és három-négy kanál cukorport: ezt sodrófával verjük mindaddig, amíg a tojás a cukorral együtt habossá lesz (ami félóra előtt meg nem törté-nik). Ekkor a forró tejet öntsük a cukros tojás közé és sodró-fával -folytonosan keverjük. Tartsuk tálalásig egyenlő meleg, de nem forró helyen és folytonosan sodorjuk a fával, mert ha igen meleg helyre tennők és elhagynék a tojásos tej keverését, össze- túrósodnék. Éppen ezért nagyon ügyeljünk a mártás készítésére és csak a tálalás előtt kevéssel csináljuk meg. Mikor a tálba- főttet vagy puddingot a formából kiborítjuk, akkor öntsük kö-réje a folyadékot.

Csokoládé-mártás..

Félliter forró tejbe főzzünk be két tábla reszelt Dreher-Maul csokoládét és tíz deka cukrot. Három tojássárgáját tegyünk mély porcellán-edénybe, sodrófával keverjük habzásig és amikor már habzik, öntsük rá a forró csokoládét. A csokoládémártást a tála-lásig sodorjuk folytonosan, meleg helyen tartva, hogy jó habos legyen.

Csokoládés táibanfőtt.

Egy liter forró tejbe tegyünk két középnagyságú tábla reszelt Dreher-Maul csokoládét, nyolcadkilónvi cukrot és három egész zsemlyét, mindezeket együtt addig főzzük, folytonosan kavarva, míg a zsemlye a csokoládés tejben péppé válik. Ekkor vegyük el a tiiztől, öntsük egy tálba, ott tegyünk bele egy tojásnyi vajat, hat tojássárgáját és a hat tojásfehéréből vert habot. Egy vajjal meg-kent cikkes formát hintsünk meg zsemlyemorzsával és bele téve a csokoládés tésztát, gyors tűz fölött félóra hosszáig süssük. Mi-kor meg van pirulva, borítsuk ki kerek tálba és öntsünk reá csokoládé- vagy tejmártást.

Tejfölös tálbanfőtt.

Félliter igen siiríi tejfölt tegyünk mély tálba, kavarjunk közé hat kanál porcukrot, hat tojássárgáját, fél citromnak reszelt héját és hat fakanál lisztet; ezeket kavarjuk félóráig jól össze, arra ügyeljünk, hogy a tészta inkább híg legyen, mint sűrű, de nagyon híg se legyen. Ha habosra vertük a tésztát, tegyük bele lassan

Félliter igen siiríi tejfölt tegyünk mély tálba, kavarjunk közé hat kanál porcukrot, hat tojássárgáját, fél citromnak reszelt héját és hat fakanál lisztet; ezeket kavarjuk félóráig jól össze, arra ügyeljünk, hogy a tészta inkább híg legyen, mint sűrű, de nagyon híg se legyen. Ha habosra vertük a tésztát, tegyük bele lassan

In document ZILAHY ÁGNES n (Pldal 124-149)