• Nem Talált Eredményt

Tarpataki Eleonóra - Budapesti Corvinus Egyetem, Pénzügyi, Számviteli és Gazdasági Jogi Intézet, Számvitel Tanszék, mesteroktató, PhD hallgató

1. Bevezetés, a kutatás relevanciája

2.1. Első felmérés

156

máskép tanul, és a munkaerőpiacnak is folyamatosan változik az igénye a kimeneti kompetenciákkal kapcsolatban. (Barna, 2020; Mikáczó, 2021; Sisa et al., 2020) Úgy vélem, hogy a pandémia időszaka felgyorsította azt a folyamatot, amely végül hasonló megoldásokat eredményezett volna, (Csillik and Daruka, 2019) de valószínűleg lassabb tempóban.

A fenti indokok alaposan alátámasztják, hogy megalapozott ebben az irányban kutatásokat végezni, és az eredményeket mind a hazai, mind a nemzetközi szakmai közösséggel megosztani.

2. Kutatási eredmények

2.1. Első felmérés

A 2019/20 oktatási év tavaszi félévében a Számvitel alapjai tárgyat egyrészt az alapképzés pénzügy-számvitel szakos hallgatói, valamint az alkalmazott közgazdaságtan szakos hallgatók tanulták. A félév közepén (2020. március 15.) történtek a lezárások, akkortól tértünk át online oktatásra; majd a félév végén, a vizsgájukat követően küldtük ki számukra az első kérdőívet a 2019/20. oktatási év tavaszi félévében a Neptun rendszer csoportos üzenetküldés funkciója segítségével az online oktatásban használt eszközökről, hogy minél előbb, első kézből kapjunk visszajelzést hallgatóinktól, hogy mely eszközök/módszerek segítették őket tanulásuk során. A kiküldött kérdőívet a hallgatók kb. 1/3-a töltötte ki (126 fő) anonim módon, így nem tudtuk elkülöníteni a két fő résztvevői csoportot a kérdőívekre adott válaszok alapján.

A kérdőív mindössze egy demográfiai kérdést tartalmazott (férfi/nő) egy zárt kérdést az előtanulmányokkal kapcsolatban (Találkozott-e már a számvitellel?) és egy zárt, azaz listából válogatható kérdést a tárggyal kapcsolatos asszociációjáról. (2. sz. ábra)

2.sz. ábra - forrás: saját szerkesztés a 2019/20 tanév II. félévében kiküldött Online számvitel tanulás kérdőív válaszai alapján

0 20 40 60 80 100 120

1

Asszociációk

a "gazdaság nyelve"

száraz nehéz

számolós áttekinthető

rendezett logikus

157

Ezt követően megkértük a hallgatót (kérdőív kitöltőt), hogy jelölje be az 1-5-ig tartó Likert skálán, melyik módszertan milyen mértékben segítette a tanulási folyamatát a 2020. március 15-ét követő távoktatás kereteiben folyó számvitel tanulmányai során. Az 1. sz. táblázat tartalmazza a kapott eredményeket:

Videó előadás

Hangalámon- dásos ppt

Ea ppt-ben

Számszaki megold.pdf

Gyakorló feladatok

Moodle teszt

Konzultáció

Teams-en KAHOOT!

Köt. házi feladatok

1 1% 3% 8% 7% 4% 1% 14% 14% 1%

2 1% 4% 23% 12% 14% 2% 23% 21% 5%

3 2% 13% 33% 18% 20% 22% 19% 22% 16%

4 17% 20% 20% 30% 36% 30% 14% 18% 39%

5 79% 60% 17% 33% 26% 44% 29% 25% 40%

1. sz. táblázat, forrás: saját szerkesztés a 2019/20 tanév II. félévében kiküldött Online számvitel tanulás kérdőív válaszai alapján

A táblázatban kiemeltem a legmagasabb %-ban szereplő értéket. Láthatjuk, hogy két tananyag feldolgozási módszer, a stúdióban felvett videóelőadás és a hangalámondással bővített részletes feladatmegoldást jelölték a legnagyobb arányban a legmagasabb fokozattal a hallgatók. Szintén a jelentős tanulást támogató módként értékelték a Moodle felületen közzétett részletes számszaki kidolgozásokat, a heti gyakorló Moodle teszteket, a Teams konzultációt, a KAHOOT! bajnokságot és a kötelező házi feladatokat. Azonban ezeknél az eseteknél már nem elsöprő azok aránya, akiknek ez segítette a tanulási folyamatát, sokkal jobban megoszlanak a vélemények. Ez inspirált arra, hogy további elemzéseket is folytassak és az SPSS programmal klaszter analízist is végeztem.

A vizsgált mintában három klasztert különítettem el (3. sz. ábra).

3.sz. ábra, forrás: saját szerkesztés a 2019/20 tanév II. félévében kiküldött Online számvitel tanulás kérdőív válaszai alapján

158

A klaszteranalízishez centroid (középpont modell) használtam és a távolságot a pontok között a négyzetes euklideszi távolsággal mértem. Azért gondoltam, hogy euklideszi távolság megfelelő ide, mert az adatok ugyanazon a skálán helyezkedtek el. Más klaszterező metódusokat is kipróbáltam (pl. K-means), de ugyanerre az eredményre jutottam. A távolság azért is volt fontos, mert így jobban szem előtt tarthattam az adathalmaz extrém értékeit (outlierek).

Az elemzés alapján megállapíthatjuk, hogy melyek azok a módszerek, amelyek mindhárom klaszterba tartozó hallgató tanulási folyamatát a leginkább segítik (3-asnál magasabb értékelés):

videó előadás, hangalámondásos részletes feladatmegoldás, heti Moodle tesztek és a kötelező házi feladatok. A klaszter analízis eredményét érdemes lesz összevetni a tanulási stílusokkal kapcsolatos kutatásokkal (Bodnár, 2007) és a későbbi felmérések adataival.

Három szabad szavas, nyitott kérdést is szerepelt a kérdőívben: milyen előnyöket (1), milyen hátrányokat (2) tapasztalt az online tanulással kapcsolatban, illetve mit fogadna ezek közül szívesen a hagyományos oktatásban (3), valamint kértük, hogy ossza meg velünk további ötleteit, javaslatait a tárgy online módon történő oktatásával kapcsolatban. Ezen válaszok feldolgozása még nem teljes körű, a kvalitatív elemzésben használt kódolás technikával tervezem a kutatás számára érvényessé tenni a hallgatók véleményét.

Egy általános összesített véleményt a kérdőív végén feltett, szintén 1-5-ig (1=legkevésbé, 5=leginkább) megjelölhető kérdés vonatkozásában azért már kaphattunk, mely szerint „Mennyire volt várakozásának megfelelő a tapasztalt online tanulási lehetőség?” (4.sz. ábra) A 4-est (32%) vagy 5-öst (60%) megjelölők aránya összesen 92%, amely egyértelműen jelzi a hallgatók általi pozitív fogadtatást.

4.sz. ábra, forrás: saját szerkesztés a 2019/20 tanév II. félévében kiküldött Online számvitel tanulás kérdőív válaszai alapján

Ezeken kívül már csak egy kérdésre vártuk a választ a kérdőív legvégén: Mennyire valószínű, hogy számvitellel szeretne majd foglalkozni a későbbiekben? A válaszból óvatosan következtethetünk a kérdőívet visszaküldő hallgatók szakjára (alkalmazott közgazdaságtan vagy pénzügy-számvitel): 75% válaszolt 4-es vagy 5-ös értékkel, amelyből lehet, hogy van olyan

Mennyire volt várakozásának megfelelő az online tanulási lehetőség?

1 2 3 4 5

159

hallgató, aki annyira megszerette a számvitelt, hogy gondolkodik ilyen irányú tanulmányokban / munkakörben, de valószínűbb válasz, hogy magasabb arányban voltak a visszaküldők között a pénzügy-számvitel szakosok, akik már a szakválasztáskor kinyilvánították preferenciájukat a számvitel tanulás / munka iránt.