• Nem Talált Eredményt

Az adózási ismeretek és oktatás szerepe az adómorál javításában Az adózási ügyekben való jártasságra és az adózók adótani (alap)ismereteire a társadalomnak és

Az adózói morál és az oktatás

3. Az adózási ismeretek és oktatás szerepe az adómorál javításában Az adózási ügyekben való jártasságra és az adózók adótani (alap)ismereteire a társadalomnak és

102

Ugyanakkor nem sikerült kapcsolatot azonosítani országonként (p0,05 szignifikanciaszint mellett) a legmagasabb és a legalacsonyabb áfa-rés és az általános áfa kulcs, a legnagyobb áfa-rés különbség és az áfa kulcs vonatkozásában. Azaz az ökonometriai vizsgálat eredményei azt sugallják, hogy az országonkénti áfa kulcs mértéke és az áfa-rés alakulása között nem mutatható ki összefüggés, ami azt jelenti, hogy az EU28 tagállami mintán végzett elemzés szerint a nagymértékű általános forgalmi adó kulcs adott nemzetgazdaság tekintetében nem ösztönöz visszaélésszerű adózói magatartás folytatására.

3. Az adózási ismeretek és oktatás szerepe az adómorál javításában Az adózási ügyekben való jártasságra és az adózók adótani (alap)ismereteire a társadalomnak és benne a joghatóságnak úgy kellene tekintenie, mint az adózók egyfajta szemléletformálási lehetőségére, hiszen ezek tulajdonképpen az adózói megfelelés alappillérei. Az ilyen témákat felölelő oktatás hosszú távon segítheti az összetettebb adórendszerek létrehozását és működtetését, emellett nagyban növelheti az önkéntességen alapuló adófizetési hajlandóságot.

Az adómegfelelésről szóló releváns hazai és nemzetközi szakirodalom első sorban két, ugyanakkor valamilyen szinten egymásba kapcsolódó befolyásoló tényezőre összpontosít az adózási hajlandóság vizsgálata kapcsán. Ezek egyrészt a hatósági adóellenőrzések büntető-bírságolási, adózói szempontból elrettentő stratégián alapuló eljárásain, másrészt a társadalom elvárásai, normái, beidegződésein alapuló megközelítésén nyugszanak.

Csak nagyon kevés konkrét, de az sem megfelelő alátámasztottsággal bíró példát lehet azonosítani az adóoktatás és az adózási hajlandóság közvetlen kapcsolatának igazolására. Hazai viszonylatban a hagyományos alapfokú oktatási rendszerben még nagy általánosságban sem kezeli az oktatási szakpolitika kiemelt területként a pénzügyi és adózási alapismeretek átadását, az adózási alapvetések tárgyalását, a közép- és felsőbb fokú tanulmányokban is többnyire csak a szakirányos és konkrét képzési területet választó diákok vagy hallgatók részesülhetnek ilyen témájú ismeretanyag közvetítésében. Ebből kifolyólag az adózói közönség nagy része a tanulmányai során nem, vagy csak nagyon érintőlegesen szerez ismereteket pénzügyi és adózási témákban. Ez aggasztó jelenség, tekintettel arra, hogy a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2019-ben a regisztrált gazdasági szervezetek száma Magyarországon megközelítette a 2 milliót. Ugyanebben az évben az egyéni vállalkozók száma meghaladta az ötszázezret, az adószámos magánszemélyeké megközelítette a 750 ezer főt. A legtöbb vállalkozás a mezőgazdaságban, kereskedelemben, szállítás, szálláshely- szolgáltatás, ingatlanügyletek és adminisztratív jellegű szolgáltatási tevékenységekben érdekelt [13], tehát alapvetően olyan tevékenységekben, amely szakirányú felsőfokú végzettség nélkül is folytathatók. A pénzügyi és adózási témában való ismeretátadás jelentősége ezek alapján nem megkérdőjelezhető.

Pozitív példa, hogy egyre több hatóság gyakorlatában kap kiemelt szerepet a személyes interakció, amelyek előadások, tréningek formájában valósulnak meg. Meg kell jegyezni, hogy az ilyen típusú információ-cseréből az adóhatóság is következtetéseket tud levonni arra vonatkozóan, hogy az adózók mely pontokon igényelnek több figyelmet az adózási tevékenységük során. A svéd adóhatóságnál nagy hangsúlyt fektetnek a kezdő vállalkozások támogatására, ahol a vállalkozások számára kis csoportos (személyre szabott) szemináriumokban való részvételre nyílik lehetőség.

Svédországban a vállalkozások felkarolásával külön szakterület foglalkozik, ahol a hangsúly a részletes és közérthető ismeretátadásra alapozódik. Hollandiában az adóhatóság proaktívan tájékoztatja az adózókat a kötelezettségeik teljesítéséhez szükséges információkkal kapcsolatosan [14].

103

A NAV a 2018-as év elejétől új szolgáltatással bővítette a tevékenységét a kezdő vállalkozások támogatása érdekében, amelynek célja az újonnan alakult adózók jogkövetésének segítése, a helytelen adózási gyakorlat kialakulásának megelőzése és az adókötelezettségek teljesítésének támogatása. A Mentor programban való részvétel adózói oldalról önkéntes és nem térítésköteles.

A hasonló jellegű kezdeményezések minden bizonnyal hasznosak és támogatandók, ugyanakkor feltétlenül ügyelni kell a sikerek megtartására és a felmerülő kihívások hatékony kezelésére, mivel:

- az adóoktatás hatása kicsi és erősen homogén lehet, tekintettel arra, hogy az oktatási inputok első sorban inkább a tudást, mint a tényleges adózói magatartást befolyásolhatják közvetlenül és legfeljebb is csak közvetett eredményeket lehetséges elérni és kimutatni ezen a területen;

- az alacsony részvételi arány akadályozó tényező lehet, mivel rendkívül nehéz elérni azon adózói köröket, amelyeknek valójában a legnagyobb szüksége és haszna lehet az adózási ismeretek átvételéből;

- a jogalkotó bizonyító erejű tények hiányában a rendelkezésre álló pénzügyi forrásokat inkább olyan hatékonyságában ténylegesen igazolt tevékenységekre szeretné irányítani, amelyek nagyobb megtérüléssel kecsegtetnek (például a kockázatelemzési eljárások fejlesztésére), emiatt a szerény, de legalábbis korlátozott költségvetéssel rendelkező adóoktatási és ismeretterjesztő programok egyelőre nem elterjedtek [15].

A hazai adóhivatali ellenőrzési szakterület kiemelten koncentrál a komoly tényállás-tisztázási és bizonyítási feladatot jelentő – és számos ellenőrzési alszakterületre is kiterjedő – ügyekre, ami azt jelenti, hogy tevékenysége a széles körű, főként a vállalkozások kapcsolatrendszerének, emiatt a gyakorta többszintű és rendkívül összetett számlázási láncolatainak feltárására irányul első sorban.

Az eredményesebb ellenőrzési tevékenység biztosítása érdekében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az ellenőrzési gyakorlata során első sorban kvalifikált és magas szintű kockázatelemzési eljárás keretében vizsgálja az adózókat, aminek következményeként hatékonyabban szűrhetők ki azok az adózók és tevékenységi körök, amelyek magasabb kockázattal bírnak hatósági szempontból [16].

Az adózók minél szélesebb körének megszólítása és oktatásba történő bevonása kapcsán lehetséges párhuzam állítása egy nagyon fontos szociológiai és pszichológiai eredetű forrással. Az ún. relatív depriváció jelensége, azaz a korábbi teljesítményhez való hozzászokás az adózói közönség adózói moráljának alakulására nagy hatást gyakorol. Ha az adózó az adózási folyamataiban tájékozatlan, ami végső soron bizonytalanságot eredményez, így motiváltsága idővel alábbhagy. A kudarcok halmozódása és egymás utáni bekövetkezése indirekt eredményeként az adózás időfolyamatában és ciklusaiban a megfelelés igénye egyre lejjebb és lejjebb szállhat, azáltal egyre negatívabb érzetű adózói morált és adózási hajlandóságot indukálva (lásd 3. számú ábra).

104

3.számú ábra:

Relatív depriváció és oktatás összefüggése és hatása az adózói morál alakulására

Forrás: saját szerkesztés Egyszerű gondolatkísérlettel azonban ennek fordítottja is igazolva látszik. Az adózási ügyekben való megfelelő tájékozottság az egyén részére sikeres adózási tevékenységet eredményez, jártassága és tájékozottsága növekszik az idő előrehaladtával, ezáltal (első sorban) az adózói vétlen hibák előfordulása csökken. A gondolatkísérlet folytatásaként szintén könnyen belátható, hogy a pénzügyi és adózási területen szerzett adózói ismeretek így indirekt módon hozzájárulhatnak az adózók adózási hajlandóságának és végső soron az adóbevételek növekedéséhez.

Összegzés

Általánosságban véve az adók, ezen belül is a költségvetési bevételi oldal legnagyobb bevételi forrásának minősülő általános forgalmi adó hatékony beszedése a tisztességes adózási rendszer legfontosabb alappillére. A meg nem fizetett adó a tagállamok költségvetésében súlyos kiesést és nehezen kezelhető hiányt okozhat - nem utolsó sorban indokolatlan és gyakorta túlzó terhet róhat a jó adómorált tanúsító adózókra, akik egyébként is helyesen és időre teljesítik adókötelezettségeiket, valamint jogkövető módon vesznek részt a gazdaság vérkeringésében és a közös teherviselésben. Amennyiben az Európai Unió tagállami adóhatóságainak sikerül hatékonyan beszedni az adókat, az hosszú távon egyenlő versenyfeltételekhez juttatja az adózói közönséget és megakadályozza a számottevőbb gazdasági torzulások kialakulását. Emiatt a költségvetés részére fizetendő adók akárcsak részbeni elmaradásakor az okok feltárását, az okozott hatás méretének és tovaterjedésének megismertetését a társadalom kollektív felelősségi körébe tartozó ügyként kell számontartani.

105

Irodalomjegyzék Folyóiratok:

[1] Dorner Barbara, Fekete Szilvia, Landstoff Angéla (2017): Adóügyi automatikus információcsere. Adóvilág, XXI. évfolyam,11. szám. ISSN 1417-2003; pp.24-29.

[2] Mckerchar, M. (2001): ATAX Discussion Paper. University of Sydney; Orange, Australia: The Study of Income Tax Complexity and Unintentional Noncompliance: Research Method and Preliminary Findings.

[5] Roberts, M. L. – Hite, P. A. - Bradley, C. F. (1994): Understanding Attitudes Toward Progressive Taxation. Public Opinion Quarterly. 58(2): 165–190.

[6] [8] Sakurai, Y. – Braithwaite, V. (2003): Taxpayers' Perceptions of Practitioners: Finding one Who is Effective and Does the Right Thing? Journal of Business Ethics. 46(4): 375–387.

[9] Maciejovski, B. - Kirchler, E. - Schwarzenberger, H. (2007): Misperception of Chance and Loss Repair: On the Dynamics of Tax Compliance. Journal of Economic Psychology, 28(6):678–

691

[11] Zidková, Hana (2014): Determinants of VAT Gap in EU. Prague Economic Papers, Prague University of Economics and Business, pp. 514-530.

[14] Tomatás Edit (2018): A kezdő vállalkozások támogatása, a mentorálás. Adóvilág, XXII.

évfolyam, 01-02. szám. ISSN 1417-2003. pp. 25-29.

[15] Mascagni, Gulia – Santoro, Fabrizio (2018): Why is Tax Education Important for Compliance? International Centre for Tax and Development. Issue 23. August.

[16] Dióssy Gábor Szabolcsné (2016): A foglalkoztatáshoz kapcsolódó járulékelkerülési technikák és ellenőrzésük. Adókódex, XXV. Évfolyam, 2016/7. szám. ISSN 1219-316X. pp. 12-13.

Könyvek:

[3] Lewis, A. (1982): The Psychology of Taxation. Martin Robertson; Oxford

[4] Schmölders, G. (1960): Das Irrationale in der Öffentlichen Finanz-Wirtschaft, Frankfurt am Main: Suhrkamp.

[7] Niemirowski, P. - Wearing A.J – Baldwin, S. – Leonard, B. – Mobbs, C. (2002): The Influence of Tax Related Behaviours, Beliefs, Attitudes and Values on Australian Taxpayer Compliance. Is Tax Avoidance Intentional and How Serious an Offence is it? University of New South Wales.

Internetes források:

[10] NAV Bulletin (2019): NAV - Bulletin 2019 (gov.hu)

[12] Directorate General Taxation and Customs Union: Taxation and Customs Union | (europa.eu) [13] Központi Statisztikai Hivatal: A regisztrált gazdasági szervezetek száma, 2019 (ksh.hu)

106