• Nem Talált Eredményt

Bodnár Ákos Zsolt - Budapesti Corvinus Egyetem, Gazdálkodástudományi Doktori Iskola, Befektetések és Vállalati Pénzügyek Tanszék

4. A fenntartható pénzügyi piaci fejlemények 2020-ban

91

1. sz. ábra

A pénzügyi stabilitást is érinti a klímaváltozás [3]

Forrás: Green Climate Fund working paper No. 3, pp. 3.

Egy másik körülmény, amely említést érdemel, hogy a környezetkárosítással összefüggő költségek mára már egyáltalán nem tekinthetők absztraktnak. A szakértők egyre inkább határoznak meg olyan direkt és indirekt csatornákat, amelyeken keresztül ezek a károk éreztetik hatásukat a társadalomi és a gazdasági szereplőknél. Jó példa erre, hogy a klímaváltozással összefüggésben gyakoribbak és súlyosabbak az extrém időjárási körülményekből fakadó káresemények, amelyek nagyobb költséget rónak a biztosítási társaságokra. Ezzel összhangban sok esetben a befektetők és egyéb pénzügyi szereplők számára eszközként is figyelembe vehetők a fenntartható pénzügyi eszközök piaca, amelyek segítségével képesek kezelni az éghajlatváltozással összefüggésben felmerülő kockázatokat (pl.: diverzifikálás, fedezés).

4. A fenntartható pénzügyi piaci fejlemények 2020-ban

A fenntartható pénzügyi termékek és eljárások kialakulásakor a piac kezdetlegessége és a nemzetközi példák hiányában a szupranacionális intézmények vállaltak érdemi szerepet magukra és katalizálták a piacot. Ehhez képest az elmúlt éveket egy rendkívül dinamikus fejlődés és felfutás jellemezte. A fenntartható pénzügyi eszközök növekedésével párhuzamosan a piac érdemi innováción és diverzifikáción ment keresztül. A piaci expanzió és innováció pedig láthatóan nem tört meg a 2020-as COVID-járvány hatására, hanem felerősítette a fenntarthatóság iránti törekvéseket. A piac megalakulása óta az összes kibocsátás 2020-ban meghaladta a 2 ezer milliárd dollárt, amelyből a tavalyi évben, a jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint több, mint 730 milliárd valósult meg [1].

92

A koronavírus járvánnyal magyarázható a befektetői étvágy, amelynek köszönthetően a „social bond” kibocsátások emelkedése volt a legjelentősebb, 720 százalékos növekedéssel a teljes állományon belül. A fenntartható adósság termékek kibocsátásának összképe regionális értelemben nem változott, továbbra is az EMEA régióban történt a kibocsátások több, mint fele.

Ezt követte az AMER, majd az APAC és a SNAT régió. Az előző évhez viszonyítva azonban a legnagyobb növekedést a kibocsátott állomány tekintetében az EMEA régió érte el. A fenntartható hiteltermékek közül a 2007-ben indult zöld kötvényeket érdemes kiemelni, nem csak azért, mert ez volt az első fenntarthatósági célokat finanszírozó termék, hanem mert lényegében a legszélesebb körben elterjedt. 2020-ban még mindig a teljes fenntartható pénzügyi termékek állományának közel felét, 305 milliárd dollár körüli értéket tett ki ez az eszközosztály [1]. A zöld kötvény kibocsátások több, mint 50 százaléka az EMEA régióban történt, míg 26 és 14 százalék rendre az AMER és APEC régiókhoz köthető.

2. sz. ábra

A fenntartható pénzügyi eszközök kibocsátása közel 30 százalékkal emelkedett 2020-ban [1]

Forrás: Bloomberg 1H 2021 Sustainable Finance Market Outlook, January, 22 2021, pp. 3 A szabályozói oldal elköteleződése a fenntarthatósági követelmények és azok finanszírozása mellett a piac épülését támogatja évek óta, amelynek eredményeként a keresleti és kínálati oldal is erős fejlődésen ment keresztül az elmúlt években. A keresleti oldal dinamikus növekedése többek között azzal magyarázható, hogy egyre több és több bank és befektetési intézmény állít fel a fenntartható pénzügyi termékekkel foglalkozó specializált területet, amelynek feladata ezen piaci szegmensben rejlő lehetőségek feltérképezése és kihasználása. Ahogy a kínálat erősödése lehetőséget teremt a keresleti oldal növekedésének, a keresleti oldal expanziója is fűti a kínálati oldalon belépő szereplők viselkedését.

A fenntartható adósság termékek dinamikus növekedése mögött azonban a szabályozói elkötelezettség mellett egy sokkal jelentősebb aspektus, az ESG befektetések iránt megemelkedett kereslet lehet a legfőbb hajtóerő véleményem szerint. A Bloomberg Intelligence riportja szerint

93

2020 első három negyedévében több mint 330 új ESG alap indult. A Bloomberg előrejelzése szerint az ESG alapon kezelt eszközök 2025-re elérhetik az 53 ezer milliárd dolláros értéket, amely a teljes eszközkezelői állomány egyharmadát tenné ki30 [1]. Ez olyan mértékű keresletet jelent, amelyet csak a kínálati oldal hasonlóan dinamikus növekedése képes kielégíteni. Ez a növekedés persze a szabályozók fokozott felügyeletét és hitelesítési eljárások pontosítását is maga után vonhatja, hiszen ahogy már fentebb is említettem, a növekedés mellett az innováció mértéke is jelentős volt ebben a piaci szegmensben. Továbbá a bizalom fenntartása és a járványhelyzet is további ösztönző lépések megtételére késztetheti a politikai és szabályozói szervezeteket.

5. Összefoglaló

Összefoglalva tehát elmondható, hogy a fenntarthatósági kockázatok a komplexitásuk, a nem lineáris folyamatok, az időtáv és az egyediség miatt nehezen generalizálhatók és számszerűsíthetők, de létező pénzügyi, reálgazdasági és társadalmi hatásokkal rendelkező kockázatokat jelentenek. E kockázatok és költségek nem csak a reálgazdasági szektor, hanem a pénzügyi rendszer stabilitását is veszélyeztetik. Ennek következtében a szabályozó hatóságok érdemi célokat és akcióterveket dolgoztak ki a fenntarthatóság megvalósításának elérése érdekében.

Míg kezdetben a fenntartható finanszírozási termékek piacát a szupranacionális intézmények tevékenysége építette, mára piaci alapon létrejött keresleti és kínálati oldal expanzív fejlődése érhető tetten. A növekedés mellett a piac sikerét mutatja a folyamatos innováció is, amelynek következtében 2025-re a globálisan ESG alapon kezelt vagyon értéke elérheti a teljes állomány egyharmadát.

Az eddig elért eredmények ellenére fontos kihangsúlyozni, hogy a pandémia okozta bizonytalanságok és gazdasági megterhelések lassíthatják a teljes gazdaságot és így a szükséges fenntarthatósági átalakítások menetrendjét is felboríthatják. Bár azt láthattuk, hogy a fenntarthatósággal összefüggő finanszírozás olyan területeken, amelyek a járvánnyal összefüggésben kiemelt jelentőséget kaptak, megemelkedett, addig a zöld beruházások növekedése átmenetileg lassulhat. Az új modern és digitális technológiákra való átállás mellett a fenntartható technológiák és eljárások lehetnek a gazdaság felépülésének és versenyképességének egyik kulcsfontosságú elemei. Azok az országok és régiók, amelyek ezt nem képesek időben és megfelelő hatékonysággal megoldani, versenyképességi és jóléti hátrányt szenvedhetnek el a következő években.

30 A Bloomberg elemzésében ez az érték az alap szcenáriót jelenti, amely 15 százalékos növekedést jelent. Az állományon belül a legnagyobb részesedést, ahogy most is, az európai és az amerikai vagyon állomány adja.

94

Irodalomjegyzék

[1] Bloomberg: Bloomberg 1H 2021 Sustainable Finance Market Outlook, January, 22 2021 [2] Joseph Norman, Rupert Read, Yaneer Bar-Yam, and Nassim Nicholas Taleb:, Climate models and precautionary measures, Issues in Science and Technology (Summer 2015)

Letöltve: https://necsi.edu/climate-models-and-precautionary-measures

[3] Green Climate Fund: Tipping or turning point: Scaling up climate finance in the era of COVID-19, Green Climate Fund working paper No. 3, 2020 October

Letöltve: https://www.greenclimate.fund/document/tipping-or-turning-point-scaling-climate-finance-era-covid-19

[4] Sustainable Finance, High-level definitions, ICMA, May 2020

Letöltve: https://www.icmagroup.org/News/news-in-brief/icma-issues-high-level-definitions-for-sustainable-finance/

[5] Xu Qing, Christoph Nedopil Wang: The Technical Report on the SDG Finance Taxonomy (China), [2020 edition]

Letöltve: https://www.cn.undp.org/content/china/en/home/library/poverty/technical-report-on-sdg-finance-taxonomy.html

[6] World Economic Forum: The Global Risks Report 2020

Letöltve: https://www.weforum.org/reports/the-global-risks-report-2020

[7] Mihálovits Zoltán, Tapaszti Attila: Zöldkötvény, a fenntartható fejlődést támogató pénzügyi instrumentum, Pénzügyi Szemle 2018/3

Letöltve:https://www.penzugyiszemle.hu/penzugyi-szemle-folyoirat-archivalt-cikkek/zoldkotveny-a-fenntarthato-fejlodest-tamogato-penzugyi-instrumentum

95