• Nem Talált Eredményt

A disz krimináció terepei az állami és magán munkaerő-közvetítők működésében

In document HALMOZÓDÓ DisZ KriMináciÓ (Pldal 52-59)

a munkaerő-közvetítő irodák körében az egyik lehetséges módja a foglalkozási disz-krimináció tettenérésének, ha azt vizsgáljuk, hogy milyen különbségek lehetnek a munkaerő-közvetítő által ajánlható szolgáltatásokhoz való hozzáférésben úgynevezett védett tulajdonságok szerint. Egy 2006-os kutatás keretében összehasonlítottam a nemzeti munkaügyi hivatal életútnapló adatbázisa alapján a vállalkozói támogatás-ban részesültek, illetve egy roma közfoglalkoztatási program résztvevőinek mintáját abból a szempontból, hogy milyen aktív foglalkoztatási eszközökhöz jutottak hozzá amióta kapcsolatban vannak az állami munkaerő-közvetítő irodával. a kutatásból kiderült, hogy „átlagos időegységre számolva a két csoport (vállalkozóvá válási tá-mogatásban részesültek és a roma foglalkoztatási program résztvevői 2004-ben sá-toraljaújhelyen és vonzáskörzetében) közül a romaprogram résztvevői kisebb eséllyel jutnak az aktív eszközök közül vállalkozóvá válási támogatáshoz, bértámogatáshoz, képzési lehetőséghez és a pályakezdők részére nyújtott munkatapasztalat-szerző és foglalkoztatási támogatáshoz sátoraljaújhelyen és vonzáskörzetében. a munkaügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés tekintetében nem találtunk különbséget a két

csoport között. az egyetlen aktív foglalkoztatási eszköz, amelyben a roma program résztvevőinek előnye volt, az a közhasznú és közmunka, mint foglalkoztatási forma”

(tardos, 2007:75.).

Az elmúlt években az aktív foglalkoztatáspolitikai eszközök körében tapasz-talható átstrukturálódás, és a közfoglalkoztatás ennek következtében kialakult ki-emelt és központi szerepe miatt, nagyobb versengés figyelhető meg a közmunkáért (messing – molnár, 2011). az állami munkaügyi központokon keresztül elérhető aktív foglalkoztatáspolitikai eszközök közül a közfoglalkoztatási formákkal kap-csolatban Messing (2012) így fogalmaz: „A kiszolgáltatottság szabad teret enged a hátrányos megkülönböztetés számára, ami leggyakrabban etnikai alapon történik, de történhet politikai lojalitás vagy vallási törésvonalak mentén is. Jogvédő szerve-zetek (tasz, nEkI) számos disz kriminációs esetet regisztráltak a közfoglalkozta-tásban” (messing, 2012:213.). a közfoglalkoztatáson belüli konkrét disz kriminációs lehetőségekkel kapcsolatban messing megjegyzi: „a disz krimináció egy kifinomul-tabb esete, amikor a közfoglalkoztatást szervező intézmény a munka minősége és a munkaórák alapján tesz különbséget: az előnyben részesített embereket elit irodai munkára osztja be, teljes munkaidőre, míg azok, akiknek nem akar kedvezni, nehéz fizikai munkára, 4, vagy 6 órás munkarendbe, stigmatizáló munkabeosztásba kerül-nek” (messing, 2012:214.).

arról sajnos nagyon kevés szakirodalom van, hogy a magán munkaerő-közvetítő irodák szolgáltatásaival kapcsolatban milyen formái vannak a disz krimináció lehe-tőségének. a kutatások inkább arra irányulnak, hogy milyen különbségek vannak a munkafeltételekben, elsősorban a bérezésben, a magán munkaerő-közvetítők által közvetítettek (a munkaerő-kölcsönzöttek) és az állandó alkalmazottak között.

nienhüser és matiaske (2006) arra hívják fel a figyelmet egy 15 európai ország gyakorlatát összehasonlító kutatás alapján, hogy a munkaerő-kölcsönzés révén fog-lalkoztatottak rosszabb munkakörülményekkel és bérezéssel rendelkeznek az állan-dó, közvetlenül foglalkoztatottakhoz képest. azt is megvizsgálják, hogy a munkafel-tételekben tapasztalt különbségek megmaradnak-e azokban az európai országokban, ahol a kutatás időpontjában már hatályban volt a kölcsönzöttek hátrányos megkü-lönböztetését tiltó ún. ekvivalencia elve, és arra jutottak, hogy a különbségek kiseb-bekké váltak, de szignifikánsan csökkent a munkahelyi képzéshez való hozzájutás lehetősége ezekben az országokban, amely a munkáltatók költségcsökkentésének új formáira utal.

comi és grassini (2009) szintén európai összehasonlító kutatás keretében elemzik a munkaerő-kölcsönzöttek és az állandó, tartós foglalkoztatással bírók bérkülönbségeit. kutatásuk megerősítette, hogy hasonló jellemzőkkel bíró idő-szakos, kölcsönzött munkavállalók az állandó, tartós foglalkoztatással bírókhoz képest majdnem mind a 12 európai országban alacsonyabb bért kaptak állandó foglalkoztatott társaikhoz képest. különösen hátrányosak voltak a bérkülönbségek az alacsony iskolai végzettségű emberek esetében. másfelől, gray (2002) arra is

felhívja a figyelmet, hogy a magán munkaerő-közvetítő és -kölcsönző szervezetek igyekeznek az általuk kínált munkaerő árát „felfelé” módosítani. tehát két egymás-nak feszülő tendenciáról van szó.

A bérezésen kívül a munkakörülmények és munkabiztonság szempontjából is mutattak ki szignifikáns különbségeket az időszakos, kölcsönzött munkavállalók és az állandó, tartós foglalkoztatással bírók között. a kölcsönzöttek körében nagyobb gyakorisággal fordulnak elő a munkahelyi balesetek és azon belül a súlyosabb fajták is. underhill és Quinlan (2011) megerősítette, hogy a háromoldalú szerződés (a megbízó cég, vagyis a kölcsönvevő, a közvetítő, vagyis a kölcsönbeadó, valamint a munkavállaló között kötött szerződés) keretében végzett munka nagyobb gazdasági nyomással, több szervezetlenséggel és szabályozási hiányossággal jár, amelyek együttes hatása a munkahelyi biztonság alacsonyabb színvonala és a magasabb baleseti arány. Wagenaar kutatása (2013) egy fokkal továbbmegy amikor azt feltételezi, hogy az időszakos munkavállalás, illetve munkaerő-kölcsönzés és az egészségi állapot között mindkét irányban van összefüggés: egyrészt az időszakos munkavégzés a rosszabb munkaminősége miatt nagyobb valószínűséggel vezet az egészségi állapot romlásához, másrészt a rosszabb egészségi állapotú munkavállalók nagyobb valószínűséggel rekednek meg vagy kerülnek vissza a kölcsönzötti létbe.

mind az állami, mind a magán munkaerő-közvetítő intézmények körében fon-tos típusa lehet a disz kriminációnak a vásárlói/vevői disz krimináció (customer discrimination). a vásárlói/vevői disz krimináció klasszikus esetében az individu-ális vásárló bizonyos üzleteket, termékeket vagy szolgáltatásokat nem az ár vagy minőség alapján választ, hanem az üzlet vagy eladók védett tulajdonsággal kapcso-latos jellemzői alapján. a munkaerő-közvetítők által gyakorolt vásárlói/vevői disz-krimináció annyiban képezi a vásárlói/vevői disz disz-krimináció speciális esetét, ameny-nyiben nem individuális vásárlóról van szó, hanem üzleti megrendelőről. Ebben az esetben arról van szó, hogy a munkaerőt kereső szervezet impliciten vagy expliciten bizonyos csoportokhoz tartozó embereket nem kíván alkalmazni, és ezeket a prefe-renciáit valamilyen formában kommunikálja akár az állami, akár a magán munka-erő-közvetítők irányába, és mint vevő dönthet a szerződéskötés tényéről. a mun-kaerő-közvetítők számára ilyen értelemben üzletileg hasznos lehet a vevői igények kielégítése.

összegezve megállapíthatjuk, hogy a statisztikai adatok tanúsága szerint magyarországon az aktív korúak megközelítőleg 15 százaléka kerül kapcsolatba az állami és/vagy magán munkaerő-közvetítő irodákkal éves szinten, ezért megalapozott kutatási kérdés, hogy ezeknek az intézményeknek milyen szerepe lehet a foglalko-zási disz krimináció halmozódásában egyéni szinten. a szakirodalmi áttekintés alap-ján az állami munkaerő-közvetítő szervezetekkel kapcsolatban leszögeztük, hogy a munkanélküliek munkaerőpiacra való reintegrációban viszonylag alacsony haté-konysággal bírnak akár a közvetítési tevékenységet, akár a közfoglalkoztatást vesz-szük figyelembe. a magán munkaerő-közvetítő irodák közvetítési hatékonyságával

kapcsolatban nem találtunk szakirodalmat, azonban az időszakos, kölcsönzötti fog-lalkoztatási forma tartós állandó foglalkoztatáshoz vezető reintegrációs esélyével kapcsolatban annál inkább. a kutatások nem adtak egyértelműen se negatív, se pozi-tív választ az időszakos foglalkoztatás tartós foglalkoztatáshoz vezető „ugródeszka”

jellegéről, de jellemzőbb volt az „ugródeszka” jelleg megkérdőjelezése. a kutatások azonban abban egyetértettek, hogy az időszakos foglalkoztatás nagy valószínűséggel hozzájárul a munkaerőpiacról való tartós kiszorulás elkerüléséhez. nem találtunk kutatási eredményt arra nézve sem, hogy milyen tényezők határozzák meg a munkát keresők eloszlását az állami és a magán munkaerő-közvetítők között. feltételezhet-jük, hogy a két intézménytípus között is megvalósul egy szelekciós folyamat, és a legkiszolgáltatottabbak kerülnek, illetve maradnak az állami munkaerő-közvetí-tőknél. a magán munkaerő-közvetítők által működtetett időszakos és kölcsönzötti foglalkoztatási formában egyértelműen magasabban voltak reprezentálva a munka-erőpiacon hátrányos helyzetű csoportok a teljes munkavállalói népességhez képest.

A szakirodalom alapján az intézményekhez kapcsolódó disz kriminációs veszélyek létrejöhetnek a szolgáltatásokhoz való egyenlőtlen hozzáférésben (beleértve a mun-kahelyre közvetítést is), a felajánlott állások és munkakörök eltérő minőségében, legfőképpen munkakörülmények és bérezés szerint, valamint a tartós reintegráció elősegítésének mértékében.

KUTATási MÓDsZErEK És MinTA

a kutatás során két mintával dolgoztunk. Egyrészt az állami és magán munkaerő-közvetítő irodák közül 5 állami és 5 magán munkaerő-közvetítőszervezetet választottunk ki, oly módon, hogy az állami irodák mindegyike vidéken, egyetlen magas munkanél-küliséggel sújtott megyéhez tartoztak, míg a magán munkaerő-közvetítők esetében budapesti székhelyű cégeket választottunk ki, amelyek egyébiránt vidéken is ren-delkeztek hálózattal. Ennél a 10 szervezetnél vezető beosztású személyekkel ké-szültek félig strukturált „intézményi” interjúk 2012 őszén. a vidéki állami munka-ügyi kirendeltségek kiválasztásánál igyekeztünk nem a legrosszabb munkaerőpiaci helyzetű kistérségeket kiválasztani annak érdekében, hogy láthassuk, hogy az állami foglalkoztatáspolitikai eszközök miképpen tudják befolyásolni a helyi munkaerőpi-ac működését.

a kutatás második részében az állami és magán munkaerő-közvetítő irodák ügyfelei körében készítettünk kérdőíves felmérést. a teljes, rétegzett minta 400 főből áll, de összesen négy almintával dolgoztunk. két dimenzió mentén osztot-tuk fel a mintát: egyrészt vidék – Budapest vonatkozásban, másrészt az állami és magán munkaerő-közvetítő szervezetek ügyfelei között. így vidéken (ugyanabban a megyében, ahol az intézményi interjúk is készültek), a magas munkanélküliségű megye megyeszékhelyén készült egy 100 fős minta az állami munkaügyi központ

ügyfeleivel és egy 100 fős minta a magán munkaerő-közvetítő ügyfeleivel. másfelől, Budapesten szintén két alminta került lekérdezésre: egy szegényebb belvárosi ke-rület állami munkaügyi kirendeltségén 100 főt, míg egy, a vidékitől eltérő, magán munkaerő-közvetítő budapesti irodában szintén 100 fővel töltöttünk ki kérdőívet.

A kutatásnak ezt a részét „exit-poll” felmérésnek neveztük el, mégpedig azért mert a kérdezők azután keresték meg az ügyfeleket, miután végeztek az irodában azzal a szolgáltatással, amiért eredetileg odamentek. a kérdőíves felvétel 2013 őszén és 2014 elején készült. a kérdőív négy fő részből állt: munkaügyi szolgáltatással kap-csolatos tapasztalatok, munkaerőpiaci státusz alakulása, disz kriminációs tapasztala-tok, és végül személyes adatok.

összességében tehát a 400 fős rétegzett minta négy részre tagolható: vidék-álla-mi, vidék-magán, budapest-állavidék-álla-mi, budapest-magán almintákra. így lehetőségünk van vidék – Budapest viszonylatában megvizsgálni, hogy a tipikusan magas, illetve tipikusan alacsony munkanélküliségi rátával jellemzett helyi munkaerőpiac hatása nagyobb a disz krimináció halmozódására, vagy az állami, illetve magán munkaerő-közvetítő irodák működésében van szignifikáns különbség.

A kutatás során tehát vegyes – kvalitatív és kvantitatív – módszertant alkalmaz-tunk. Egyrészt az intézményeket és intézményi döntéshozókat kvalitatív eszközzel térképeztük fel, másrészt ugyanazon intézmények ügyfelei körében személyes meg-keresés alapján kérdőívet töltöttünk ki, amelyet aztán kvantitatív módon elemeztünk.

Ez lehetőséget ad arra, hogy a fő kutatási kérdésünket, mely szerint mi a szerepe az állami és magán munkaerő-közvetítő szervezeteknek a foglalkozási disz krimináció halmozódásában, és ezáltal mennyiben jellemzi ezeket a szervezeteket, hogy dezin-tegrációs hatással is rendelkeznek a munkaerőpiacon, mind a döntéshozó intézmé-nyek, mind a döntések által érintett ügyfelek szempontjából meg tudtuk vizsgálni.3

módszertani szempontból fontos leszögezni, hogy a 400 fős minta nem reprezen-tatív, de nagyságát és összetételét tekintve elégséges arra, hogy a jellemző folyama-tokat és összefüggéseket feltárjuk és kielemezzük. szintén fontos megjegyezni azt, hogy a kérdőíves felmérés által megjelenített disz kriminációs adatok nem a disz-krimináció „objektív” vagy jogi fogalmának felelnek meg, hanem a megkérdezettek által észlelt, szubjektív disz kriminációs tapasztalatokról adnak számot.

a következő részben az intézményi interjúk és az exit poll adatai alapján meg-vizsgáljuk, hogy az állami és magán munkaerő-közvetítők körében a különböző hát-rányos helyzetű csoportok munkaerőpiaci szolgáltatásokhoz való hozzájutás esélyét és azt, hogy milyen területeken fordulhat elő a disz krimináció. Ezt követően, azt ele-mezzük, hogy maguk az intézmények hogyan észlelik a disz krimináció lehetőségét és az milyen mechanizmusok révén valósul meg, illetve milyen módon igyekeznek

3 a kutatás során az állami és magán munkaerő-közvetítő szervezetek ügyfeleivel a kérdőíven túl 20 egyéni mélyinterjú is készült, amelynek eredményei a harmadik részben kerülnek feldolgozásra.

az intézmények a disz krimináció mértékét csökkenteni, a törvényileg előírt egyenlő bánásmódot megvalósítani.

A DisZ KriMináciÓ LEHETsÉGEs TErüLETEi AZ áLLAMi És MAGÁN MUNKAERŐ-KÖZVETíTŐ SZERVEZETEKNÉL az állami munkaerő-közvetítő irodák (munkaügyi központok)4 tevékenysége fő vonalaiban az 1991. évi foglalkoztatási törvényt5 követően alakult ki három fő feladattal: a hatósági, a szolgáltatói, és az információs. a hatósági feladatkörhöz tartozik a munkanélküli segéllyel kapcsolatos ügyintézés, a szolgáltatási feladatkör magában foglalja a munkaközvetítést, a humánszolgáltatásokat, valamint az egyéni és vállalati támogatási rendszer működtetését. végül a harmadik feladat a munkaügyi információk gyűjtése és országos statisztikák közzétételére vonatkozik.

2004, az Európai unióhoz való csatlakozás után egy második fontos átalakítási hullám zajlott le. Ennek keretében fontosabbá váltak a munkahelykeresést segítő humánszolgáltatások. az egyéneknek és foglalkoztatóknak adható támogatási rendszerre jellemző, hogy a támogatási formák rendszeresen átalakulnak. 2010-től kezdődően a közfoglalkoztatás más foglalkoztatást támogató formákhoz képest központi szerepet kapott. a hazai pénzügyi erőforrások döntő része erre az aktív eszközre fordítódik, míg a képzésekre, és egyéni, elsődleges munkaerőpiaci fog-lalkoztatónál felhasználható támogatásokra egyre inkább az európai uniós támop programokon keresztül van lehetőség. az európai uniós támogatások jellemzője, hogy a pénzek a hátrányos helyzetű csoportokra „címkézettek”, vagyis a felhasz-nálásukhoz bizonyos kvótát a különböző hátrányos helyzetű csoportoknak el kell érniük.

a magán közvetítőknél az utóbbi években a hagyományos munkaerő-közvetítés piaca jelentősen visszaszorult, ezért kivétel nélkül minden meginterjúvolt magán munkaerő-közvetítő cégnél más szolgáltatási formákat is kerestek, ezen belül a legdinamikusabban a munkaerő-kölcsönzés növekedett, és kivétel nélkül a legje-lentősebb bevételi forrássá vált mára.

„A munkaerő-kölcsönzés messze a legfontosabb szolgáltatás (…) És hát egyértelműen a munkaerő-kölcsönzés a legjelentősebb munkaerőpiaci szempontból Magyarországon.” (magán munkaerő-közvetítő 4)

4 a tanulmányban az állami munkaügyi központokat és kirendeltségeket „állami munkaerő-közvetítő irodáknak” nevezzük, hogy a magán munkaerő-közvetítő irodákkal könnyebb legyen az összeha-sonlítás.

5 1991. évi Iv. törvény a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról.

a szűkülő piacnak köszönhetően a munkaerő-kölcsönzésen kívül is megjelentek új szolgáltatások, üzletágak. Ilyenek lehetnek a hR szolgáltatások (pl. képzések, coaching, regionális munkaerőpiaci információk biztosítása, összehasonlító bérfel-mérések, munkaügyi auditok, outplacement, munkáltatói arculat kialakítása), a re-habilitációs üzletág kiépítése, a diákszövetkezetek működtetése, stb. az új szolgál-tatások mellett, új munkaerőpiaci szegmensek is megjelentek, amelyek a hátrányos helyzetű munkavállalói csoportok nagyobb arányú bevonását is maga után vonta, mint például a megváltozott munkaképességűek és fiatalok foglalkoztatása. a szű-külő piacnak egy másik következménye, hogy erős konkurencia alakult ki, ami az árakat lefelé hajtja a piacon.

„…sajnos a tendencia az, hogy egyre nagyobb az árverseny a piacon, egy­

re nyomottabbak az árak, és sajnos egyre kevesebb a cég, egyre kevesebb a megrendelés, mert egyre kevesebb a termelés Magyarországon…” (Magán munkaerő-közvetítő 3)

a magán munkaerő-közvetítő szervezetek az állami munkaügyi irodákkal együtt-működve igyekeznek kiaknázni az állami támogatások lehetőségeit. Ezért az iro-dák egy része fontos kapcsolatokat ápol az állami munkaügyi intézményrendszerrel.

a szűkülő piac miatt nehezebb megrendeléseket szerezni, és a keresési idők is kito-lódtak, de a bekerülési arány is csökkent, ami annak valószínűségét jelenti, hogy a magán munkaerő-közvetítőt felkereső álláskereső esélye, hogy foglalkoztatási lehe-tőséghez jusson, csökkent.

„…alapvetően azt érzékeljük mi beszállítóként, hogy ezek a döntés-mechaniz­

musok, idők lassultak, nem olyan könnyű ma megrendeléseket szerezni, meg­

fontoltabbak lettek a vásárlók is…” (magán munkaerő-közvetítő 5)

„…Gyakorlatilag a hozzánk fordulóknak a 10%-át tudjuk (elhelyezni). Tehát ha most azt mondom, hogy 1000 fővel dolgozunk, gyártósori kölcsönzött, azt jelenti, hogy 10000 embert szűrtünk meg, ahhoz, hogy ez az 1000 dolgoz­

zon…, és persze ez nem igaz, ez ennél több, mert hogy folyamatos fluktuáció (van)…” (magán munkaerő-közvetítő 2)

a kutatásunkban az álláskeresés és a munkaerő-közvetítés volt a leggyakoribb in-doka a munkaerő-közvetítő irodák felkeresésének (50,9 százalék), de nem az egyet-len oka. a vidéki magán munkaerő-közvetítőnél a kérdezés időpontjában toboroztak munkaerő-kölcsönzött állásokra, ezért ott a megkérdezettek döntő többsége (87,0 százalék) ebből a célból kereste fel az irodát. a budapesti magán munkaerő-közve-títő irodában két fő célja volt a kérdezetteknek, egyrészt az álláskeresés és munka-erő-közvetítés (43,4 százalék), másrészt viszont a tájékozódás és információszerzés

a rendelkezésre álló szolgáltatásokról (46,5 százalék). az állami munkaügyi köz-pontok esetében jellemzően a két leggyakoribb célja az ügyfelek látogatásának az álláskeresés és a kötelező havi „pecsételés” volt. míg a budapesti irodában az állás-keresés volt a leggyakoribb (46 százalék), addig a vidéki munkaügyi központban a kötelező havi pecsételés (39 százalék). minden bizonnyal a munkaerőpiaci helyzet különbsége is magyarázza az eltéréseket. (lásd az 1. táblázatot!)

In document HALMOZÓDÓ DisZ KriMináciÓ (Pldal 52-59)