• Nem Talált Eredményt

Döntések befolyásolása

iV. a helyi haTalmi Viszonyok

3. helyi hatalmi viszonyok – a kérdőíves adatok tükrében

3.1 Döntések befolyásolása

Arra a kérdésre, hogy „Véleménye szerint, a döntéshozatal során kinek/kiknek az elképzelései érvényesülnek leginkább a meghozott döntések tartalmában?” többféle helyi politikai szereplő befolyásának mértékét adhatták meg a helyi képviselők:

5. ábra: Döntések befolyásolása a különböző politikai szereplők által, forrás: saját számítások

A legnagyobb befolyásolási képességet a többségi pártnak, illetve a polgármester-nek tulajdonítják, míg a legkisebbet az összes pártnak, valamint a különböző ér-dekcsoportoknak. érdemes megfigyelni, hogy a legtöbben még a polgármesternél is nagyobb befolyást tulajdonítnak a többségi pártnak. Számomra meglepő volt, a válaszmegtagadás magas aránya az érdekcsoportok befolyása esetében: sok képvi-selő volt, aki válaszolt a többi kérdésre, és csak az érdekcsoportokra vonatkozó sort hagyta megválaszolatlanul. Elképzelhető, hogy nem tartották relevánsnak az érdek-csoportok szerepeltetését, de az is, hogy nem volt számukra egyértelmű, mit ért a kérdőív a fogalom alatt32

Ha megvizsgáljuk, hogy a különböző hatalmi mintázatokba tartozók mit gondolnak az egyes politikai szereplők befolyásolási képességéről, fontos eltéréseket tapasztal-hatunk:

5. táblázat Politikai sze-replők befolyásolási

ké-pessége ritkán sok kérdésben mindig n.v.

Polgármester 6 85 28 9

egyéni képviselő 36 65 4 23

Többségi párt 8 51 57 12

Összes párt 69 28 3 28

Érdekcsoportok 62 32 2 32

5. táblázat Politikai szereplők befolyásolási képessége

A polgármesterek befolyásoló képességét mindegyik típus esetén említésre méltó-nak találták a képviselők; a „sok kérdésben” választ jelölték a legtöbben. Ez azért is érdekes, mert, mint azt a bevezetőben említettem, a döntéshozatal szempontjából, ha csak a puszta szabályokat tekintjük, a polgármester egyszerű képviselőnek te-kinthető, nem rendelkezik plusz jogosultságokkal. Ugyanakkor, több tényező mégis kiemeli szerepét: egyrészt, az előterjesztések jelentős részét ő terjeszti a testület elé;

egyebek mellett azokat, amelyek a Hivatalból érkeznek; ezek pedig a tárgyalások jelentős hányadát adják (Kákai 2006). Másrészt, kiemeli az a formális szerep, hogy ő vezeti az üléseket, melynek során összefoglalja az elhangzottakat, szavazásra szólít fel – így több lehetősége van befolyásolni a megszülető döntés (szónoki képességek, szavazás időzítése). Harmadrészt, nem szabad elfelejteni az sem, hogy a pártok, politikai szereplők közötti kompromisszum kialakítása, megfogalmazása az ő felada-ta az előzetes egyeztetések során. Ennek ellentmond, hogy a polgármester döntés befolyásoló képességének egypárti és a koalíciós többségű testületekben tulajdo-nítanak a legnagyobb jelentőséget; melynek magyarázata valószínűleg az, hogy a polgármesterek legtöbbször a pártok helyi vezetői, erős emberei, akik a képviselőtes-tületi munka során is tovább „vezetik” a pártjukat. Nem meglepő, hogy a legkisebb

32 A politikusok számára az „érdekcsoport” kifejezés sokszor háttérben meghúzódó klientúrát jelent, ilyen értelemben negatív értéktartalommal telített fogalom, melynek befolyásáról „jobb hallgatni”. A kér-dőív készítésekor természetesen lobbicsoportokra, érdek- és civil szervezetekre, stb. gondoltam.

befolyást a D típusban tulajdonítanak neki, ahol a koalíciós többség mellett ellenzéki polgármester működik. Annál inkább az viszont, hogy az E és F esetekben, amikor nincs stabil többség, nem emelik ki a polgármester szerepét – ennek alapján úgy tűnik, hogy kompromissszum-kikovácsoló szerepe mégsem olyan jelentős…

A képviselők, összességében, viszonylag csekélynek érzik saját befolyásoló képes-ségüket. A B és a D esetben, talán a koalíciós többség miatt, kis mértékben na-gyobbnak érzik jelentőségüket. Érdekes, hogy az E és F esetben, ahol az ad hoc koalíciók létrehozásának kényszere, azt várnánk, felértékeli az egyes képviselőket;

a válaszadók szerint nem bírnak a képviselők jelentős befolyásoló erővel. Érdekes, hogy többnyire azok a képviselők érezték csekélynek az egyéni befolyásoló képessé-get, akik nagy jelentőséget tulajdonítottak a többségi párt befolyásának, mely szintén a pártosodottság33 jele.

A legnagyobb befolyásolási képességet a többségi pártnak tulajdonítják a képviselők az esetek nagy részében. Érdekes, hogy azok a képviselők is nagy befolyást tulajdo-nítanak a többségben lévő párt(ok)nak, akinek a településén nincs is állandó több-ség: valószínűleg vagy általánosságban értelmezték a kérdést, vagy pedig az ad hoc többségben lévőkre gondoltak. Mindazonáltal a kérdőíves felmérés e hiányossága nem változtat azon az összképen, hogy a többségi pártot tartják a legbefolyásosabb szereplőnek.

Az „összes párt” mellett az érdekszervezeteknek tulajdonítják a legkisebb befolyást a képviselők. Megfigyelhető viszont, hogy a kiegyensúlyozott testületekben nagyobb jelentőségűnek tartják, valószínűleg itt az ingatag erőegyensúly miatt felerősödik az érdekérvényesítés lehetősége és jelentősége.

Összességében, a legnagyobb befolyást a többségi pártnak, illetve a polgármes-ternek tulajdonítják a különböző típusok, a legkisebbet az összes pártnak valamint az érdekszervezeteknek. Érdekes, hogy a polgármester befolyásának megítélése független volt attól, hogy milyen többség volt az adott testületben, ám az, hogy a polgármester bírja-e a képviselőtestület támogatását, már fontosabbnak bizonyult.

Összességében, a hatalmon lévő pártok elképzeléseit tartják a legmeghatározóbb-nak, ez a pártelvűség erősségének bizonyítéka: úgy tűnik, hogy a pártok felett átívelő, az egyének kezdeményezéseit is tükröző helyi politikacsinálás nyomát kevéssé látják a képviselők. Ugyanakkor, volt, aki egyszerűen úgy látta: „Mindig a képviselők állás-pontja alakítja a döntést, mert csak a képviselők többsége tud határozni.”34

33 Értve ezalatt, hogy a képviselőtestületekben a pártok álláspontja az uralkodó az egyéni képviselői vélemények helyett, a képviselők a leginkább mint a pártok tagja nyilvánulhatnak meg.

34 Az egyik kérdőívet kitöltő képviselő megjegyzése.

3.2. Egyeztetés

A képviselőtestületi munkát megkönnyíti, ha a képviselők valamilyen formában egyez-tetik álláspontjaikat az ülések előtt. Ennek az előzetes egyeztetésnek két típusa lehet:

az első, amikor az egy pártba tartozó képviselők egyeztetik elképzeléseiket, kiala-kítják közös álláspontjukat, például egy frakcióülésen. A másik, amikor a különböző pártba tartozó képviselők, frakciók egyeztetnek egymással, a polgármesterrel, más tisztviselőkkel. Ennek legintézményesültebb formája a frakcióvezetők tanácsának in-tézménye (Kákai 2006). Az egyeztetés célja itt, hogy tehermentesítse a testületi mun-kát, a nyilvánosság nyomása nélkül elősegítse a kompromisszumok megszületését (természetesen ez lehet antidemokratikus is: háttéralkuk a nyilvánosság kizárásával).

Tény, hogy a válaszoló képviselők szinte mindegyike valamilyen formájú egyeztetésen részt vesz.

Egyeztetnek-e a képviselőtestületi ülés előtt?

97%

1%

2%

igen nem nincs válasz

6. ábra: Egyeztetés a testületi ülések előtt, saját számítások

A 7. ábra adataiból látható, hogy melyek a leginkább „kedvelt” egyeztetési formák A képviselők több választ is megjelölhettek, mivel jelentős részük többféle egyeztetési formán is részt vesz a képviselőtestületi ülések előtt.

7. ábra: Egyeztetés formái: kivel egyeztetnek? Saját számítások

Érdekes, hogy az egyeztetések témaköréhez számos megjegyzést fűztek a képviselők (a legtöbb megjegyzést a polgármester szerepét firtató kérdés kapta, de erről később).

Az egyik képviselő megjegyzi, hogy „Az, hogy a frakció tagjai többnyire együtt sza-vaznak, az előzetes megbeszélések során kialakult álláspontból következik. Rendkí-vül ritka volt az elmúlt években a frakciófegyelemből adódó együttszavazás.”35 Egy másik képviselő szerint: „A képviselői munka nem látványos része, az egyezteté-sek, folyosói beszélgetéegyezteté-sek, bizottsági munka stb. alakítja ki a szinte végleges szava-zási szándékot. A közgyűlési felszólalások, tiltakozások a nyilvánosságnak (a követke-ző választásnak, a másnapi sajtónak, stb. ) szólnak, hisz előtte már tudni a többség szavazási álláspontját. Kormányzók: „igen”; ellenzék alapból: „nem” vagy tartózkodás.

Egy-egy személyes vagy csoport érdek felbukkanása üdítő kivételt jelent.” 36

Egyeztetnek az ülések előtt? nem igen

Polgármesterrel 65 63

Frakcióülésen 29 99

Többi frakcióval 90 38

Egymás között, informálisan 65 63

Elősegítik ezek a megegyezést? ritkán sok kérdésben mindig

10 68 44

6. táblázat: Az előzetes egyeztetés és annak szerepe a képviselők szerint

A polgármesterrel való előzetes egyeztetés szinte mindenhol előfordul, akár ellen-zéki, akár többségi a polgármester. A kiegyensúlyozott testületek esetében, illetve ellenzéki polgármester esetén egy kicsit gyakrabban, stabil többség megléte esetén egy kicsit ritkábban egyeztetnek a polgármesterrel az átlagosnál a döntéshozatalt megelőzően a képviselők.

A frakcióülés szinte mindenhol a legfontosabb, leggyakoribb egyeztetési fórum, az E és F esetben kisebb az aránya, bár, hozzá kell tenni, hogy ezek esetében nem mindenhol volt frakció, amely tagjaként egyeztethetnének a képviselők. ezekben az esetekben a képviselők nagyobb döntési szabadságot élvezhetnek. A frakcióülésen kialakított álláspont jellemzően kötelezi a képviselőket, s hasonlóan az országos poli-tikához, itt sem „népszerűek” a gyakorta kiszavazó képviselők társaik körében.

Az informális egyeztetés – jellegéből fakadóan – kevéssé megismerhető a kutató számára, s ennek az ábrának az adatai a képviselők önbevallásán alapulnak, azaz nem feltétlenül a valós állapotokat tükrözik. Mindazonáltal, úgy tűnik, hogy a stabil többséggel rendelkező testületekben az a forma kevésbé jellemző, míg az instabi-labb, kiegyensúlyozott testületekben sokkal gyakoribb.

35 Az egyik kérdőívet kitöltő képviselő megjegyzése.

36 Az egyik kérdőívet kitöltő képviselő megjegyzése.

A helyi képviselők zöme hatékonynak tartja az előzetes egyeztetéseket. Érdekes, hogy viszonylag sok képviselő választotta a mindig lehetőséget, olyanok is, akik koalíciós többségű, vagy/és ellenzéki polgármesterrel együtt dolgozó testületnek a tagjai, ahol nyilvánvalóan sok konfliktus, érdekütközés árán születnek a meg-egyezések – szinte hihetetlen, hogy minden esetben hatékonynak, a megegyezést elősegítőnek bizonyulnak az előzetes egyeztetések. Lehetséges, hogy ezek a kép-viselők inkább a „kívánatos” állapotot írták le válaszukkal a valóság helyett. Ugyan-akkor elképzelhető az is, hogy valóban úgy érzik: az előzetes egyeztetések minden esetben előremozdították a későbbi megegyezést. Volt, aki megjegyezte: „ennek hiányában nem is jönne létre megegyezés”. Többen megjegyezték itt azt is, hogy a képviselőtestületi ülések előtt a megegyezés leggyakrabban a döntés-előkészí-tést végző bizottságokban jön létre. Mivel a bizottsági munka szerepét egy másik kérdés vizsgálta, itt sajnos nem szerepelt válaszlehetőségként. Nagyságrendileg így nem tudjuk felmérni jelentőségét, de meg kell már itt jegyezni, hogy a bizottsá-gokban folyó munka során részben szakmai döntés előkészítés zajlik, de részben egy előzetes egyeztetési fórum is, ahol a politikai kompromisszum kikovácsolása is megtörténhet (gyakran meg is történik. A bizottságok tehát nemcsak szakmai, hanem politikai értelemben is tehermentesítik a képviselőtestületet.

Pálné Kovács Ilona ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy a testület széles körű kizárólagos döntéshozatali kompetenciája a valóságban formális döntésho-zatalt jelent: a plénum nyilvános ülései elvileg a demokrácia egyik minimumát, a nyilvánosság követelményét igyekszik kielégíteni, de a gyakorlati előnyök nehezen érvényesülnek. A nagyobb településeken a testület struktúráját a pártok frakci-ói jelenítik meg, így akár az országgyűlésben, így itt is a plénum inkább a konf-rontáció, mintsem valós kompromisszum kialakításának színhelye. Itt a testület parlamentarizációjáról beszélhetünk. Ha mégis születik bizonyos ügyekben komp-romisszum, az jellemzően más – akár informális – fórumon, a nyilvánosság kizárá-sával történik. (Pálné, 2008)