• Nem Talált Eredményt

2.2 A CSR szemlélet történeti fejlődése

2.2.2 CSR az Európai Unióban

A CSR szemlélet értelmezése és fogadtatása nemzetenként változik, mint ahogy azt Mark Line, a CSR Network vezetője is megfogalmazta: „a világ egyes tájain más-más jelentése van a CSR-nak. Az Egyesült Államokban társadalmi nyomás hatására, egyfajta válaszreakcióként indult el a CSR fejlődése, míg az európai vállalatok versenyelőnyt láttak a felelős magatartásban. Néhány országban, így Franciaországban és Németországban, a CSR leginkább a munkavállalói kapcsolatokról és az emberi erőforrással kapcsolatos kérdésekről szól. Az Egyesült Államokban a vállalatok viszont úgy gondolkodnak, hogy előbb termeljük meg a profitot, aztán majd egy részét jó ügyekre fordítjuk”. (Tóth 2007:13) Az előzőekben végigkövethettük miként indult útjára és fejlődött a szemlélet az Egyesült Államokban, most nézzük meg európai útjának mérföldköveit. Fontosnak tartom bemutatni az európai gondolkodásmódot a CSR-ral kapcsolatban abból a szempontból is, hogy az USA-ban leginkább a nagyvállalatok alkalmazták a koncepciót, így az ő igényeikhez mérten formálódott.

Az Unióban viszont felmerült az igény a CSR koncepció kis- és középvállalkozásokra történő igazítására, mert a nagyvállalatok mellett jelentős hatást gyakorolhatnak a környezeti és társadalmi életre egyaránt.

21

A társadalmi felelősségvállalás gondolatának elterjedése, és az elmélet gyakorlatba történő alkalmazása az Európai Unióban rendkívül rövid idő alatt zajlott le a 90-es évektől kezdődően.

Ekkor jelentek meg a globális környezeti problémák, a környezettudatosság és a környezet megóvása egyre hangsúlyosabb szerepet játszott a vállalatok működésében. A szakirodalom az Európai Bizottság akkori elnökéhez, Jacques Delorshoz kapcsolja a CSR európai terjedésének kezdetét, aki beszédében a társadalmi kirekesztettség elleni harcra hívta fel a nagyvállalatok figyelmét. Ennek az eredményeként alapították meg a még ma is működő CSR Europe nevű non-profit szervezetet, amely a társadalmi felelősségvállalás kérdéseit érintő információáramlást segíti elő. (Williamson et al., 2014)

A következő fontos mérföldkő a 2000-ben megrendezett Lisszaboni EU-csúcs volt, ahol megfogalmazták az ún. lisszaboni célt, „a világ legversenyképesebb, dinamikus, tudás alapú társadalmává válni”, s az ehhez vezető utat a CSR népszerűsítésében is látták. A társadalmi felelősségvállalás koncepcióját hivatalosan 2001. júliusában mutatták be az Európai Unióban, amikor a Bizottság kibocsátotta a vitaindítónak szánt Zöld Könyvet „A vállalati társadalmi felelősségvállalás európai keretfeltételei” címmel. (EC, 2001) A Zöld Könyv megjelenése széles körű vitát generált a társadalom különböző szervezetei között, s egyben rávilágított arra is, hogy milyen nagyfokú érdeklődés mutatkozik a CSR témája iránt. Ez a folyamat váltotta ki a vállalati felelősségvállalás fejlődésének következő lépését, melyet az Európai Bizottság 2002 júliusában egy értekezés formájában jelentetett meg „Az üzleti élet hozzájárulása a fenntartható fejlődéshez” címmel. Ezt nevezzük a Bizottság első CSR közleményének, melynek első része a Green Paper eredményeit foglalja össze, a második részben pedig az EU CSR stratégiájának cselekvési tervét vázolja fel javaslatokkal kiegészítve. A program emellett kiemeli a fenntartható fejlődés támogatásának fontosságát is. A Bizottság által bemutatott stratégia hangsúlyozza a CSR tevékenységek önkéntes jellegét, mely a gyakorlatban a törvényi előírásoknak való megfelelésen túl azok felülteljesítését jelenti, továbbá ösztönzi a vállalatokat arra, hogy maguk döntsék el, mely területen fennálló társadalmi problémák megoldásában kívánnak részt venni. Ez a vállalati CSR stratégiájának személyre szabását teszi lehetővé.

A CSR Europe szerint: „olyan vállalatokra van szükség, amelyek felelősséget vállalnak az életfogytig tartó tanulás, az esélyegyenlőség, a társadalmi kohézió és a fenntartható fejlődés eléréséért. A vállalati társadalmi felelősségvállalás lényege, hogy az érintettek feltérképezése

22

után meg kell próbálni azok értékeit és érdekeit beépíteni az üzleti működésbe (EC, 2002:155)”.

Szintén a fenti dokumentum eredményezte az Európai Stakeholder Fórum megalakulását is, mely a CSR érintettjei közötti párbeszéd létrejöttét igyekszik előmozdítani.

2006-ban jelent meg az Európai Bizottság második közleménye „Európa, mint kiválósági központ a vállalatok társadalmi felelőssége terén” címmel, melyben a CSR kulcsfontosságú szerepeként a munkahelyteremtést és a versenyképességet jelölték meg. A dokumentum a civil szervezetek bevonásának fontosságára is rámutat, továbbá kiemelték a tagországok együttműködésének fontosságát, a stakeholderek kezdeményezéseinek támogatását, valamint a kkv-k társadalmi felelősségvállalásának a megerősítését. A Bizottság ennek megfelelően 2006.

márciusában létrehozta a vállalatok társadalmi felelősségvállalásával foglalkozó Európai CSR szövetséget (The European Alliance for CSR), melynek célja, hogy a kkv-k és a nagyvállalatok kezdeményezéseit politikai oldalról is támogassa. A Bizottság azon állásfoglalása is igazolja a szemlélet jelentőségét, miszerint: „Az Európai Közösség szilárd meggyőződése, hogy a CSR minden egyes európai polgárt érintő ügy, mivel az európai szociális modell egyik aspektusát jelenti. A CSR hozzájárul a fenntartható fejlődés megvalósításához, miközben növeli Európa innovációs képességét és versenyképességét, valamint hozzájárul a foglalkoztathatósághoz és munkahelyteremtéshez is” (European Commission, 2006:1).

Az Európai Unió CSR stratégiájának megújított változatát 2011. október 25-én hozta nyilvánosságra az Európai Bizottság, ezzel elindította az Enterprise 2020 programot, a "jövő vállalkozásához vezető út" megtalálása érdekében. Az Enterprise 2020 célja:

 a vállalatok támogatása a fenntartható versenyképesség kialakításában

 vállalatok és érdekcsoportok közötti szoros együttműködés elősegítése az együttműködés új módozatainak kialakítása révén

 Európa globális vezető szerepének megerősítése a vállalatok társadalmi felelősségvállalása területén

A Bizottság egy új, tömör, leegyszerűsített CSR definíciót is megfogalmazott, mely szerint a vállalatok társadalmi felelősségvállalása „a vállalkozásoknak a társadalomra gyakorolt hatásaiért vállalt felelőssége”. A Bizottság azt is kiemelte, hogy „ahhoz, hogy a vállalkozások teljes mértékben vállalják társadalmi felelősségüket, folyamatszinten kell kezelniük a szociális,

5 Europoean Comission (2002): Communication from the Commission concerning Corporate Social Responsibility: A business contribution to Sustainable Development. http://europa.eu.int/eur-lex/en/com/cnc/2002/com2002_0347en01.pdf

23

környezetvédelmi, etikai és emberi jogi szempontok érvényesítését üzleti tevékenységükben és alapvető stratégiájukban, szoros együttműködésben érdekelt feleikkel.” (Európai Bizottság, 20116)

Összegezve elmondható, hogy az Európai Unió politikája terén fokozott figyelem fordult a társadalmi felelősségvállalás felé. Legfontosabb célkitűzésként megfogalmazásra került a kkv-k szerepénekkv-k a megerősítése, a civil szervezetekkv-k bevonása a CSR politikkv-kába, a stakkv-keholderekkv-k kezdeményezéseinek támogatása, továbbá Európa globális vezető szerepének megerősítése a vállalatok társadalmi felelősségvállalása területén.