• Nem Talált Eredményt

BOLONDOS VÉLETLENEK Hogy Te milyen mázlista vagy!

In document ELŐTT ÉSUTÁN (Pldal 63-68)

Igen, vannak a környezetünkben ilyenek. Ők azok, akik legalább háromszor nyertek már lottón, nincs olyan tombola, ahol ne a főnyereményt vinnék el, és jóformán az egész konyhájukat tárgynyereményekből rendezték be.

A világsajtó azonban tartogat egészen extrém eseteket is.

Ian Macdonell skót férfi egy kettős családi nyeremény boldog tulajdonosa lett. A szerencsés eset után egyik szelvényt apjának ajándékozta. Az idősebbik Macdonell szintén nyert: a bónuszgolyó mellett az öt számot találta el. Matematikusok gyorsan kiszámolták, hogy ennek az esélye - most kapaszkodj meg - 339 milliárd az egyhez (!) A wisconsini Donald Smithnek sem volt kisebb malaca.

Egymás után három évben megnyerte a kaparós sorsjegy nyereményét. Mindháromszor 250 000 ezer dollár ütötte a markát (mai árfolyamon cirka 52 millió forint - ez elég lenne konyhapénznek!).

És ha már szerencsejáték, akkor kaszinó. Ha kaszinó, akkor Monte Carlo. A hírneves kaszinóban néha rendkívüli dolgok történnek. 1891 nyarán egy Charles Wells nevű úriember sétált be falai közé. Folyamatosan nyert, s egy idő után „bankot robbantott”. Akkor lezárták az asztalt és leborították fekete gyászlepedővel. Másnap azonban mindenki nagy megrökönyödésére megismételte a rendkívüli teljesítményt.

Ugyanott egy alkalommal 28-szor jött ki ugyanaz a szám.

Hívjuk megint tanúságul a matematikát. E szerint ennek a bravúrnak az esélye 268 millió az egyhez (!)

Na, de mi a pénz az élethez képest?

Hát persze, hogy az élet a legnagyobb kincs. Ehhez semmi kétség nem fér.

Roy Sullivan erdőőr volt Virginiában. Munkája tehát a természetbe szólította. Különös sorsa meg a villámokhoz.

Nem árt tudni: annak az esélye, hogy egy emberbe belecsapjon a villám 1:3000-hez. Annak pedig, hogy mindez hétszer történjen meg 1:30007 vagy 1:22x1024. A bődületes szám okozta sokkon az sem sokat enyhít, hogy Virginiában köztudottan gyakoribbak az egy évre jutó viharok, mint másutt.

Sullivan élete során ugyanis, éppúgy, mint a Benjamin Button különös élete című film mellékszerepelője, pontosan hétszer lett az égi kisülés áldozata, de mind a hétszer megúszta. Halálát banális módon egy szerelmi csalódás okozta. Nem a villám sújtott le rá, hanem saját keze. Öngyilkos lett.

Villámról szólva nem lehet kihagyni Martha Martinka esetét. A derék bulgár asszony első férjét villám csapta agyon. Az egyedüllétén a második férje sem segített, hisz azt is a villám terítette le hamarosa. Ezek után nem csoda, hogy depresszióba esett az asszonyság. Az viszont csoda, hogy harmadik férjét, a segítségre siető kezelőorvosát sem kerülhette el a végzet. Történetesen a villámcsapás.

Túlburjánzó szerencsétlenségek

1867. május 30. csodálatos nap volt Cisterna hercegnő és Amadeo herceg életében. Ezen a szép és szent napon keltek ugyanis egybe. A napot csak néhány „apróság”

árnyékolta be. Az öltöztetőnő felakasztotta magát, az esküvői menetet vezető ezredes a tűző napon összeesett és az állomásfőnököt halálra gázolta a nászutasok vasúti kocsija.

Köztudottan vannak megátkozott filmek is.

Nicolas Cage filmjének forgatásán (Varázstanonc) két baleset is történt. Egyik alkalommal egy sportkocsival száguldó kaszkadőr ütött el két stáb-tagot, másik alkalommal meg egy terepjáró gázolt át hat statisztán.

Az ördögűző című film forgatásán sokan panaszkodtak komoly migrénekre, a főszereplő nő idegösszeomlás kapott. A film premierjén, Rómában, egy négyszáz éves keresztbe csapott a villám és a nézők közül többet hisztériás rohammal szállították el a mentők.

Nem kerülte el a villám s a sorscsapás Mel Gibson A Passió című filmjét sem. A filmnek eleve sok ellenlábasa volt, sokan megátkozták, Gibsont antiszemitának

kiáltották ki. A főszereplőt, Jim Caviezelt különféle fájdalmak kínozták. Amikor elkezdték a forgatást, válla kificamodott. A korbácsolás jelenetben az egyik színész valóban eltalálta a testét. Szintén a korbácsolás alatt történt egy másik malőr: a fémdarabkák (amiket valójában ütöttek, a test helyett) egyike nekicsapódott Jim-nek, 35 cm-es vágást hagyva a hátán. A keresztet kificamított vállal, megkorbácsolt testtel, hátában vágással cipelte felfelé, a 3000 méteres hegyre. A hegyre érve vihar támadt, olyan villámcsapásokkal, ami valósággal megrengette a földet. Az utolsó felvételnél, a keresztre feszítésnél Caviezel-be csapott a villám. (Az asszisztenst is érte villámcsapás.) A körülötte álló emberek nagy robajt hallottak és azt látták, hogy füstöl a füle. A forgatás alatt a főszereplő nagyon sokat hányt és mindkét tüdeje folyadékkal volt teli, tüdőgyulladása miatt. 20 kilót fogyott. A forgatás után szívműtéten esett át.

És vannak megátkozott figurák. Azt az embert, aki kitalálta Superman alakját, a szerzői joga eladása után sorozatos kudarc érte. Magányosan és szegényen halt meg. A Supermant alakító színészek élete sorra dugába dőlt. Egyikük létgondokkal küzdött, másikukat egy golyóval a fejében találták meg, harmadikjukat, a témában legismertebbet (Christopher Reeve-t) levetette magáról a lova. Tolószékbe és lélegeztető készülékbe kényszerült. Egy negyedik szereplő, aki a Superman III-ban kapott szerepet, nem sokkal a film befejezése után sclerosis multiplexes lett.

Van még ezek után valaki, aki el meri vállalni Superman szerepét?

Számokkal kifejezve

Mahler, a híres zeneszerző egy borús őszi napon a 881-es konflissal mert el az operaházba. Kabátját szokás szerint ruhatárba akasztotta. A 881-es számú bilétát kapta érte.

Ezután a pénztárnál megvette a 881-es ülést. Hogy háromszor egymás után ugyanazt a számot kapja, annak az esélye 1 volt az 1000000000-hez.

Mindig örömmel tölt el minket, ha olyannal találkozunk, akinek a miénkkel azonos napon van a születésnapja. Ó, de ennek olyan kicsi az esélye!

Vagy mégsem?

Matematikusok nem restellték kiszámolni, hogy mindössze 23 embernek kell összegyúlni egy szobában ahhoz, hogy 50 %-os esélye legyen a szülinap-egybeesésnek.

De más egyebet is kiszámoltak.

Például azt, hogy mekkora esélye van a „tökéletes bridzsleosztásnak”, vagyis hogy 13 kártyát kapjunk ugyanabból a színből. Nos, leírom, kimondani úgysem tudnám: 635 013 559 600 az egyhez.

De! Láss csodát: a dolog mégis megtörtént. Méghozzá 1988 januárjában, Bucklesham whistklubjában, a nyolcvanhét éves Hilda Goldinggal. Az elképedésnek azonban ezen a ponton nincs vége: másik társuk az összes kört, harmadik társuk az összes kárót tartotta a kezében. Az összes pikk pedig megmaradt az asztalnak.

Ez egy édes kis egy történet a „hihetetlen, de igaz”

kategóriából!

Kiszámolták, hogy a Mount Everest megmászásának esélye 5 az egyhez, pontosan annyi, mint az orosz ruletté.

A kevésbé kalandvágyók sem kevésbé kockáztatják az életüket. Minden 100. férfi közlekedési balesetben hal meg. Századiknak lenni nem is olyan nehéz 6 milliárd közül.

250 000 az egyhez az esélye annak, hogy ételtől fulladjunk meg, és 80 000 az egyhez, hogy meggyilkoljanak.

Na, de ennyi már igazán elég lesz a fekete krónikából!

Evezzünk nyugalmasabb vizekre.

Álmodjunk inkább nagyokat! Mert hogy a fáradhatatlan matematikusok kiszámolták ezt is. Átlagosan 19 évenként vannak jósló álmaink, vagyis olyanok, amelyek aztán a valóságban is lejátszódnak. Egy életben tehát úgy háromszor-négyszer.

A véletlen egybeeséseket szeretjük a misztikum körébe sorolni. Millió az egyhez ennek az esélye. De elgondolkodtál már róla, hogy hányféle dolog történik veled egyetlen nap leforgása alatt? Nyugodtan számíthatsz ezret. Ha egy nap ezer, akkor egy év alatt 365 ezer, három év alatt pedig egy millió 95 ezer. Vagyis három évente megtörténhet velünk valami különös véletlen.

S ez csak matematika. Hol van akkor még a véletlen?

In document ELŐTT ÉSUTÁN (Pldal 63-68)