• Nem Talált Eredményt

Besúgók, akikre a miniszterelnök nem gondolt

In document A HÁLÓZAT JELENTI (Pldal 126-130)

"Kátai György", "Kovács Jenő": Kiss György (1931. december 7, Budapest, Kerekes Margit)

Általános, középiskolai és főiskolai tanár, pszichológus. Ifj. Antall József gimnáziumi osztálytársa, majd tanártársa, bizalmas barátja. Csaknem 30 éven át jelentett Antallról. 1960-ban szervezte be a buda-pesti politikai rendőrségen Papp Imre r. százados terhelő adatok alapján. Szinte kizárólag "Árvai" célsze-mély (Ifj. Antall József fedőneve) felderítésére, megfigyelésére foglalkoztatták.

Antall József

123

Még akkor is jelentett barátjáról, amikor átmenetileg (1963-64) a BM III/IV, a katonai elhárításhoz került. 1964-től 1969-ig a BM III/III-4, a kulturális elhárítás vette át. 1969 decemberétől családi körülmé-nyei miatt 9 hónapra megszabadult az állambiztonsági köteléktől, de 1970. augusztus 21-től már ismét a BRFK politikai rendőrségének dolgozott egészen a rendszerváltásig.

1990 májusában Antall maga mellé vette a miniszterelnökségre, ahol a sajtó és média ügyekért felelt.

Lelepleződésekor Antall megbocsátott neki, de igazából ez viselte meg a legjobban, még abban az évben szívinfarktust kapott, s visszatért az egyetemre (BME). 1998. december 26-án hunyt el.

"Egri Gyula": Mikus Gyula

(1930. július 24, Szeged, Vasek Angéla)

Főiskolai tanár, Antall tanártársa a Toldy Ferenc Gimnáziumban, kapcsolatukat többen publikálták már. Közbiztonsági őrizetbe vétele után 1957 május 20-án terhelő adatok alapján szervezte be ügynöknek Rózsa László rendőr nyomozó százados a Kistarcsai Internálótáborban. Jelentései 7 dossziéban olvasha-tók az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában.

Előbb a budapesti ifjúságvédelmi elhárítás (1958), majd a BM III/III-2 foglalkoztatta (1966), végül visszakerült a BRFK-ra (1967), amellyel azért szűnt meg a kapcsolata 1974. január 4-én, mert belépett az MSZMP-be. 2002-ben halt meg.

Kiss György 6-os kartonja

124

"Róka","Rába": Balogh György

(1919. március 19, Debrecen, Garay Mária)

Okleveles közgazdász, kereskedelmi középiskolai tanár, könyvvizsgáló. Az Antall család régi ismerőse. 1938-ban lépett be az FKgP-be, ahol 1945-től 1948 őszéig főállású politikus. Szerve-ző titkár Zala megyében, ügyvezető elnök Veszprémben. 1947-48-ban Dobi István országos elnök titkára, titkárságának vezetője, majd főtitkárhelyettes. 1956 októberében a párt ideiglenes intéző bizottságának titkára. 1989-ben ügyvezető alelnök, az FKgP poli-tikai bizottságának tagja. 1990-ben a párt budapesti listájáról, ba-latonfüredi leánya az országos listáról kerül a parlamentbe. A Honvédelmi Bizottság elnöke.

Mindvégig a kisgazdapárt áruló baloldalához tartozott, amely a jobb oldalon maradt politikusokkal szemben a kommunisták utasításait hajtotta végre Dobi, Ortutay, Barcs, Pesta, Mihályfi, Dancs, Oltványi és Bognár útján. Még állambiztonsági kapcsolat-tartó tisztjei is karrierista, törtető, önérdekű, gátlástalan, jellemte-len embernek tartották.

Állambiztonsági hálózati nyilvántartása szerint 1957 augusztus 30-án szervezte be a BM Politikai Nyomozó Főosztályának II/5-a alosztályáról Zalai Emil r. nyomozó százados hazafias alapon az FKgP jobboldali szárnya ellen "Róka" fedőnéven. Ám egy fent maradt jelentés szerint a BM III/III-3 osztályá-nak vezetője: Agócs István r. alezredes 1968-ban azt írja Baloghról, hogy, már "1956-tól 1959-ig tényle-ges segítséget nyújtott, mint ügynök a volt FKP jobboldali elemeinek felderítésében." Egy 1957. novem-beri ügynöki jelentés még inkább leleplezi Baloghot:

"...az ellenforradalom idején nagy szolgálatokat tett a BM-hez tartozó embereknek, hogy Buda-pestről ki tudjanak menni vidékre... kisgazdapárti igazolványokat adott nekik, s hogy vidéken

Mikus Gyula az állambiztonsági nyilvántartásban

Balogh György

125

nyugodtan dolgozhassanak, pártszervezéssel bízta meg őket ... de ezek az emberek nem kisgaz-dapártiak voltak."

1960-ban átmenetileg kizárták a hálózatból, mert egyfelől "hírszerző lehetősége leszűkült karrierista jellemvonása miatt", másfelől "gyanú ébredt munkahelyén dolgozótársai között személyét illetően", tehát dekonspirálódott. 1982-ben azonban újra beszervezte a BRFK III/III-a osztálya, amelynek a rendszervál-tásig dolgozott.

Balogh gyakran megfordult Antallék lakásán, felderítve a család kapcsolatait, terveit, szándékait, szervező munkáját. S noha szembe került id. Antall Józseffel és Kovács Bélával, sőt Pártay Tivadarral is ("Budai" ügynök), ennek ellenére sem gyanakodott rá ifj. Antall, aki a párt reményteljes fiatal korosztá-lyának egyik olyan tagjaként tartotta számon, akire a jövőben fontos feladatok bízhatók.

Az ügynök az MSZMP Központi Bizottságában meglévő kapcso-lataival íratta felül az állambiztonság kritikáját, s annak fegyelmező szándékát. Antall József sem tett ellene az 1990-1994-es első parla-menti ciklusban, amikor az ügynök a Honvédelmi Bizottság elnöke volt, azon belül az ifjúsági nevelési, oktatási, polgári védelmi és a ha-diipari üzemek privatizációjával foglalkozó albizottság tagja.

"Kiss István": Rácz Gábor

(1940. március 24, Nyíregyháza, Lázár Josefin)

Televíziós gyártásvezető, rendező, producer, szerkesztőség-vezető az MTV-ben (1964-2001), vadászkamarai tisztségviselő 1997-től. A pályáját is meghatározó hobbyja: a lepkegyűjtés, a fényképezés, a természetfilm készítés és a vadászat.

Antall József tanítványa az Eötvös Gimnáziumban, személyes kapcsolat fűzte tanárához, a lakására is feljárt. 1956-ban fegyvert

Balogh György az állambiztonsági nyilvántartásban

Rácz Gábor

126

szerzett, Antall Józseffel és Tarr Pállal részt vett az Országos Levéltár lefoglalásában: a kapuban őrt állt.

Tagja volt a Kisgazdapárt Semmelweis utcai épülete őrségének is.

1962. február 26-án szer-vezte be hazafias alapon, "Kiss István" fedőnéven a BRFK Po-litikai Nyomozó Osztályának a belső reakciót elhárító V/b al-osztályáról Kis József r. főhad-nagy. 1962 és 1974 között fog-lalkoztatta még a BRFK Politi-kai Nyomozó Osztályának III/b csoportja, Cecó Imre r. őrnagy, továbbá a III/a csoportja, Kiss Géza r. hadnagy és a BRFK III/III-B alosztálya, Szebeni Sándor r. őrnagy.

Rácz Gábor jelentési terü-lete: volt tanára Antall József és annak környezete, kapcsola-tai, a kultúra, az ifjúság és a Magyar Televízió. Teljes mér-tékben élvezi Antall bizalmát, így rendszeresen megfordul la-kásán, feltérképezi és lerajzolja munkahelyét, a behatolás lehet-séges módját hivatalába, de le-rajzolja Antall egy másik köze-li tanítványának: Szebellédy Gézának (fotoriporter, később az MTI

A Magyar Televízió munkatársairól, köztük közelebbi munkahelye: a Natura szerkesztőségében dol-gozókról és a produkciókban részt vevőkről számos jelentése olvasható 1974-ig, amikor azért szakad meg együttműködése a politikai rendőrséggel , mert belép az MSZMP-be és ezzel maga mögött hagyja az ál-lambiztonsági hálózati személyként eltöltött 12 évét.

1997-től vezető állás tölt be: az Országos Magyar Vadászkamara Fővárosi és Pest megyei területi szervének elnöke, a közeli múlttól tiszteletbeli elnöke.

In document A HÁLÓZAT JELENTI (Pldal 126-130)