• Nem Talált Eredményt

német nehézharckocsik

MOZGÉKONYSÁGI MUTATÓSZÁM

4. HARCKOCSI AZ EZREDFORDULÓN

4.1. ALKALMAZÁSOK

4.2.6. Az izraeli harckocsifejlesztés

Már az 1967-es arab-izraeli háború után felvet dött annak a gondolata, hogy a szárazföldi csapatok és a légier részére saját ipari bázisra támaszkodva fejlesszenek ki és gyártsanak haditechnikai eszközöket. Ezek sorában kiemelt helyen szerepelt saját harckocsi létrehozása.

541 Fülöp Zoltán:Bels égés motorok. Tankönyvkiadó, Budapest, 1990. 362-364. o.

542 U. o. 362-364. o.

Ezt indokolttá tették az izraeli részr l is nagy harckocsi-veszteségek és az ebb l adódó harckocsi ellátási és utánpótlási problémák. A harckocsik meghatározó harci tulajdonságait elemezve arra a következtetésre jutottak, hogy a személyi veszteségek csökkentése érdekében els bbséget biztosítanak a páncélvédettségnek, ezt követi értékrendben a t zer és csak harmadik helyen szerepeltetik a mozgékonyságot.

A feltételek teljesítésének eredménye lett a Merkava Mkl harckocsi megalkotása, amelynek prototípusa 1974-ben készült el. A sorozatgyártás és a szárazföldi csapatok ellátása az új harckocsival 1979-ben vette kezdetét. A harckocsi felépítése a harci tapasztalatok, a kezel személyzet túlél képességének és a l szerkészlet védelmének fokozott biztosítása eltért a harckocsi építésében megszabott elrendezést l. A motor és er átviteli berendezések el re kerültek. A páncéltest els részében a vezet a motortól balra helyezkedik el. A tornyot öntött kivitelben készítették, de belülr l a védettséget hegesztett páncéllemezekkel er sítették. A Merkava Mkl-be épített, az M-60 harckocsiban is használt, 12 hengeres, V elrendezés dízelmotor és a félautomata er átviteli berendezések biztosították a láncmeghajtó kerekekre a nyomaték továbbítását. A felfüggesztés és a lánctalpas járószerkezet a Centurion harckocsihoz hasonlít. A lánctalpas futóm vet oldalanként 6 db futógörg , támaszkodó görg , elöl elhelyezett láncmeghajtó kerék, hátsó láncfeszít kerék és lánctalp alkották. A Merkava Mkl harckocsit el ször 1982-ben a Libanon elleni hadjáratban alkalmazták. A háborús tapasztalatok alapján a harckocsi alapvet en megfelelt az elvárásoknak, azonban a tervez k mégis néhány változtatás, korszer sítés mellett döntöttek. Ennek eredménye lett a Merkava Mk2 típusváltozat, amelynek sorozatgyártása 1983-ban kezd dött és 1988 végéig tartott.

Mintegy 800 db Merkava Mkl és Mk2 harckocsit gyártottak.

A Merkava Mk2 harckocsi kialakításakor a tervez k a követelményeknek megfelel en maximális figyelmet fordítottak a túlél képesség és a kezel személyzet védettségének további növelésére. A páncéltest és a torony hengerelt acélpáncélból készült hegesztési technológiával. Az oldalpáncél osztott, a nagy hajlásszög mells páncél és az ék alakú torony elüls része rétegelt páncélból készül. Az ívelt kialakítású fenékpáncél növeli a harckocsi aknák elleni védettséget. Az osztott páncélzat közötti térben üzemanyagot tárolnak. Az oldalpáncél fels részén a lánctalpak fölött, az alap és a kiegészít páncélzat között helyezték el a motor légsz berendezését, a légsz -túlnyomásbiztosító berendezést, a szerszámzatot, az akkumulátorokat és a tartalékkészletet. Az oldalpáncél és a futóm kötényezésére az úgynevezett „aktív” páncélzat elemeit rögzítik. Az oldalsó kötényezés felnyitható acéllemezekb l áll. A torony hátsó részén, a kerület peremére felfüggesztett csuklós fémláncok kumulatív erny ként m ködnek, csökkentve a kumulatív l szerek és páncéltör rakéták hatását. A torony homlokfelülete 1 m2, ami igen alacsony érték.

A motor és az er átviteli berendezés az orrpáncél mögött található a vezet vel együtt, aki a lövegt l jobbra helyezkedik el. A motor er átviteli teret a küzd tért l páncéllemez választja el. A küzd térben helyezkedik el a parancsnok, az irányzó és a tölt kezel . A páncéltest hátsó részében a l szer-javadalmazást tárolják. Ezen kívül a harckocsi alkalmas még 10 f deszant szállítására. A tet páncélon három búvónyílást, a farpáncélon deszantajtót képeztek ki. A búvónyílások közül a bal oldali az akkumulátorok, a jobb oldali a légsz ki-és beszerelki-ésére, a középs pedig a l szer bemálházására szolgál. Málházási id norma 15-20 perc.

A harckocsi alapvet fegyvere egy 105 mm rméret , huzagolt csöv löveg, füstgázelszívó berendezéssel és h szigetel borítással. A cs hosszúság L/51. L szer-javadalmazásához 62 db rméret alatti páncéltör (APFSDS-T) kumulatív (HEAT), repesz-romboló (HESH) és ködgránátok tartoznak. A páncéltör lövedék kezd sebessége 1455 m/s, 2000 m távolságon átüti a 60 fok d lésszög , 150 mm vastag páncélt. A szerjavadalmazásból 8 db készenléti lövedéket a toronyban, a többit pedig t zbiztos konténerben a páncéltest hátsó részében tárolják. A kiegészít fegyverzethez egy 7,62 mm

rméret párhuzamosított géppuska, kett 7,62 mm rméret légvédelmi géppuska, a parancsnok és a tölt kezel búvónyílásán egy 60 mm rméret aknavet tartozik. A géppuskák l szer-javadalmazása l0 000 db géppuska l szer, az aknavet é pedig összesen 30 db ködgránát, világítógránát és gyalogság elleni aknagránát.

A Merkava Mk2 harckocsi t zvezet rendszere kétsíkú elektrohidraulikus stabilizátorból /magassági irányzás -8,5°-tól +20°-ig/, kristálylézer távmér l, t zvezet számítógépb l, az irányzó 8-szoros nagyítású optikai távmér s irányzótávcs l, a parancsnok 4-szeres és 20-szoros nagyítású panorámás irányzóperiszkópjából, az irányzó és a parancsnok éjszakai irányzékából áll. A parancsnoki irányzék kapcsolatban van az irányzó távmér s optikai irányzótávcsövével, így a parancsnoknak a célfelderítésben és a t zkiváltásban els bbségi lehet sége van. A stabilizátort a parancsnok és az irányzó egyaránt m ködtetheti. A figyel -szerekhez tartoznak még a parancsnok 6, a tölt kezel 1 és a vezet 3 db periszkópja, amely közül a középs passzív éjjellátó m szerre cserélhet .

A harckocsi er forrása a Teledyn-Continental gyártmányú 12 hengeres, 90o-os V elrendezés , feltölt s, légh téses dízelmotor, 2400 ford/min-nél 677 kW (920 LE) teljesítményt szolgáltat. A harckocsi üzemanyag-javadalmazása 900 l, a motor fajlagos üzemanyag-fogyasztása 100 km-en s m úton 180 1. A motor leveg ellátása a jobb oldali oldalpáncélon kialakított sz n vagy a küzd téren keresztül történik, a légh tést pedig a bal oldali speciális légakna biztosítja. A növelt teljesítmény er forrás és a hidromechanikus rendszer er átvitel a harckocsinak m úton 50 km/h maximális sebesség elérését teszi lehet vé.

A harckocsi tömege 60 tonna. Hosszúsága el refordított lövegcs vel 8,65 m, a páncéltest hossza 7,45 m, szélessége 3,70 m, magassága a parancsnoki toronynál 2,75 m. A futóm höz oldalanként 6 db kett zött és gumírozott futófelület futógörg , 3 db tartógörg , az els kett és a 6. futógörg nél hidraulikus lengéscsillapító, elöl elhelyezett láncmeghajtó kerék, láncvezet kerék, 110 db fémcsuklós lánctagból álló lánctalp és spirálrugós, függetlenített felfüggesztés tartozik. A felfüggesztés rugóútja fölfelé 210 mm, lefelé 85 mm, a 3. és 4.

futógörg knél pedig 170 mm. Ez a felfüggesztés kielégít középsebességet biztosít sík és hegyes terepen egyaránt. A lánctalpas járószerkezet elemei és a felfüggesztés aknarobbanás után gyorsan cserélhet . A lánctalp felfekvési hossza 4,78 m, a lánctalp szélessége 0,64 m, a fenékpáncél magassága 0,53 m. A harckocsi terepjáró-képességét jellemzi a 0,95 méteres lépcs mászó-képesség és a 3 méteres árokáthidaló képesség. El készítés nélkül a harckocsi 1,38 mély, el készítés után 2 m mély gázlón képes átkelni.

A harckocsi-fejleszt k 1987 végére készítették el a Merkava Mk3 típusváltozatot. A Merkava Mk3 páncélteste modul rendszer , üreges kivitel , réteges páncélzattal készül. A páncélzat er sen döntött felület , ballisztikai szempontból kedvez kialakítású. A Merkava Mkl és Mk2 változatokhoz viszonyítva jelent sen n tt a páncélvédettség, ugyanakkor a harckocsi tömege alig változott. Meger sítették a harckocsi futóm vét és az oldalról véd páncéllemez kötényzetet. A korábbi típusoknál a véd lemezek monolit ötvözött acélból készültek, az Mk3 típusnál pedig rétegelt páncélzatból. A páncélzatkialakítás lehet vé teszi, hogy a sérült páncélzatot a javítás során kiemeljék és helyére a megfelel új darabot er sítsék.

A modulrendszer üreges és rétegelt páncélzatkialakítás teljesen újszer a harckocsi építésében.

A Merkava Mk3 harckocsi fegyvere egy 120 mm rméret , sima csöv , korszer löveg és a rendszeresített l szerek izraeli fejlesztés ek és gyártmányúak. A löveghez a harckocsiban 50 db lövedéket tárolnak, a deszantok helyét is l szerek elhelyezésére használva még további 28 db lövedék helyezhet el. A löveg töltése félautomata tölt berendezéssel történik. A számítógépes t zvezet berendezés automatikusan összegy jti a pontos t zvezetéshez szükséges adatokat - szélirányt és szélsebességet, a küls h mérsékletet, a harckocsi sebességét, a céltávolságot stb. - értékeli az adatokat, meghatározza az alkalmazandó l szer

típusát. A harckocsilöveg kétsíkú stabilizátora lehet vé teszi a menet közbeni pontos tüzelést.

A löveg irányzási szögtartománya vízszintes irányban 360°, függ leges irányban -8°-tól +20°-ig terjed. A torony forgása elektromos meghajtású, de szükség estén kézzel, mechanikusan is lehet forgatni.

A kiegészít fegyverzet közül különös figyelmet érdemel a 60 mm rméret aknavet , amely els sorban az ellenséges gyalogság közvetlen támadásának elhárítására szolgál. A kiegészít fegyverzet része az 1 db 7,62 mm rméret párhuzamosított géppuska és a toronyra szerelt további 2 db 7,62 mm rméret géppuska. Gyakorlatilag a harckocsivezet kivételével a kezel személyzet minden tagja rendelkezik egy géppuskával, ezzel támogathatják a gyalogság harcát. A toronyra szerelt két küls géppuska alacsonyan szálló, f leg kis sebesség ellenséges légi harceszközök ellen is hatásos.

A korábbi típushoz képest jelent s változás történt a harckocsi motorjában és er átviteli berendezésénél is. Az Mk3-ba egy korszer bb, nagyobb teljesítmény amerikai harckocsi-motort építettek. A motor maximális teljesítménye 882 kW (1200 LE). A motor cseréjének id szükséglete tábori körülmények között 1 óra. Az er átviteli berendezés - tengelykapcsoló, nyomatékváltó és kihajtóm vek - is amerikai gyártású.

Az Mk3 típus teljesen új, korszer futóm vet kapott. A jelent s változtatásokat a hadszíntér sajátosságai tették szükségessé. A sivatagos, köves-sziklás, jelent sen átszeldelt, nehéz terepviszonyok különleges futógörg -felfüggeszt , lengéscsillapító berendezések alkalmazását indokolták. A növelt teljesítmény er forrás, új er átvitel és futóm biztosítja a nagy sebességet, úton 55 km/h-val, terepen 40 km/h-val haladhat. A leküzdhet akadályok is nagyobb terepjáró-képességet igazolnak. A lépcs mászóképesség 1 m, az árokáthidaló képesség 3,5 m, a mászóképesség 32°.

KORSZER ALAPHARCKOCSIK ÖSSZEHASONLÍTÁSA

1976 1991 1995 1992 1979 1989 1982 1987

Ekvivalens

68 tonna 55 tonna 53 tonna 62 tonna 60 tonna Motor telj. A táblázat adataiból levonható következtetés, hogy a szovjet harckocsi-konstrukciók – lévén fejlesztésük alapja közepes harckocsi – kisebb tömeg mellett valósítják meg az alapharckocsit. A nyugati harckocsik közül a legkisebb tömeg a Leclerc. Ennek ellenére védettsége vélhet leg azonos érték a többi NATO alapharckocsival. A Leclerc valósítja meg

a legtöbb maximális paramétert, ami sikeres konstrukcióra utal. Az alkalmazott Hyperbar feltöltési rendszer vélhet leg nagy jöv el tt áll. A harckocsik fegyverzete keleten és nyugaton egységes. A típusok paraméterei közül bizonyos fokig kiemelkedik a brit és az izraeli típusok alacsony fajlagos teljesítménye, ami ezek védettség-centrikus kialakításával magyarázható. Szembet továbbá a T-80-as típus alacsony hatótávolsága. Ez – ismerve az M1 típus üzemanyag-fogyasztásából fakadó problémákat – összességében arra enged következtetni, hogy a gázturbinák gyakorlati alkalmazása jelent s akadályokba ütközhet, és más utat kell keresni.