• Nem Talált Eredményt

a közigazgatási kontrolleszközökről

III. JOGORVOSLAT, BÍRÓI KONTROLL

4. Az Alaptörvény és a közigazgatási bíráskodás dilemmái 1. Az Alaptörvényhez vezető út dilemmái

4.4. Az Alaptörvényen alapuló igazságszolgáltatási rendszer

Az Alaptörvény nyitottsága által hagyott mozgásteret végül 2011 végére nagyrészt kitöltötte az Országgyűlés, amikor megalkotta egyfelől az Alkotmánybíróságról szóló 2011. évi CLI. törvényt (ÚjABtv.), másfelől a bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló 2011. évi CLXI. törvényt (ÚjBszi.), valamint a bírák jogál-lásáról és javadalmazásáról szóló 2011. évi CLXII. törvényt (ÚjBjt.). Ezek az Alaptörvény rendelkezései értelmében sarkalatosak, azaz elfogadásukhoz mi-nősített többség szükséges. A ténylegesen működő intézményrendszer indoko-latlanul merevvé tételének elkerülése érdekében az ÚjBszi. egyszerű törvényre hagyta az egyes bírósági szintekhez tartozó bíróságok (és illetékességi területük) megállapítását. A mozgástér tehát részben megmaradt.

A sarkalatos törvények alapján a következő szervezeti rendszerek körvonala-zódnak: az ÚjBszi. mindenek előtt rögzíti, hogy a rendes bírósági fórumrend-szer a korábbiakhoz hasonlóan négyszintű, ugyanakkor megváltoztatja az egyes szervezeti szintekhez tartozó bíróságok elnevezését. A 16. §-a szerint ezek a Kúria, az ítélőtábla, a törvényszék, a járásbíróság (illetve a járások létrehozásá-ig a helyi bíróság) és a közlétrehozásá-igazgatási és munkaügyi bíróság. Az utóbbiról a 19.

§ úgy rendelkezik, hogy a törvényszék elnökének alávetetten (a 120. § alapján, azaz jogi személyiség nélkül) első fokon jár el a közigazgatási határozatok bí-rósági felülvizsgálata iránti és a munkaviszonyból, valamint a munkaviszony jellegű jogviszonyból származó ügyekben (azzal, hogy törvény más ügyeket is a hatáskörébe utalhat).

Az ÚjBszi. tehát – 62 év után – újra létrehozza a közigazgatási bíróságot, igaz, nem önálló intézményrendszer keretében, hanem a rendes bírósági rend-szer legalacsonyabb fokán, ezzel ’visszasorolva’ az Alkotmánybíróság 1990-es határozata nyomán kialakult megyei szintű fórumból. Mindenesetre van már (pontosabban hónapokon belül lesz) külön közigazgatási bíróság. A munka-ügyi szakterülettel közös fórumnak előnyei is vannak. Egyrészt nem kell el-dönteni, hogy a közszolgálati jogviták a munkaügyi, avagy a közigazgatási bírósághoz tartozzanak-e, minthogy mindkét hatáskör egyazon fórum elé tar-tozik. Másrészt itt maradnak az eddigi is munkaügyi bíróságok által tárgyalt társadalombiztosítási és munkaügyi igazgatási perek is. A törvény 21. §-ának rendelkezése szerint – habár az eljárásjogi változások előtt ennek részletei még nem ismertek – a másodfokú eljárások a megyei (Fővárosi) bíróságok helyébe lépő törvényszékek elé tartoznak, amelyeknek közigazgatási-munkaügyi kol-légiumai is működhetnek (de ezek a polgári vagy/és gazdasági kollégiummal összevonva is létrehozhatók). Az ítélőtáblák láthatóan kimaradnak a

közigazga-integrációval csak fokozódott, ld. Jürgen BAST: Legal Instruments and Judicial Protection. In:

Armin von BOGDANDY – Jürgen BAST (eds.): Principles of European Constitutional Law. 9th edition, München–Portland, Beck Verlag – Hart Publishing, 2011. 370–371.

tási ítélkezésből, amire abból következtethetünk, hogy a 22. § nem említi – sem önállóan, sem összevontan – a közigazgatási kollégiumokat az ítélőtábla belső szervezetében.

A közigazgatási bíráskodás legfelsőbb ’rendes’ fóruma a Kúria lesz, amely a 24. § rendelkezései szerint elbírálja a törvényszék (és nem közigazgatási ügyek-ben az ítélőtábla) határozata ellen előterjesztett jogorvoslatot, felülvizsgálati ké-relmet. Új – az Alaptörvényen alapuló – hatásköre a döntés az önkormányzati rendelet más jogszabályba ütközéséről (és megsemmisítéséről), valamint a helyi önkormányzat törvényen alapuló jogalkotási kötelezettsége elmulasztásának megállapításáról. Pontosan nem állapítható meg, hogy az ÚjBszi. miért teszi lehetővé önkormányzati tanácsok létrehozását a büntető, polgári és összevont közigazgatási és munkaügyi kollégiumok mellett. Az önkormányzati rendele-tek törvényességi felülvizsgálata ugyan értelemszerűen normakontroll jellegű tevékenység, ugyanakkor nem kétséges, hogy közigazgatási jellegű is.

Az önkormányzati normakontrollról a törvény önálló (IV.) fejezete rendel-kezik, amely szerint ezt a tevékenységet három bírótagból álló tanács végzi nemperes eljárásban. A normakontroll során az Alkotmánybírósághoz hasonló-an a Pp. csak mögöttes jogszabály, és a thasonló-anács nem ítélettel, hhasonló-anem határozattal dönt érdemben, az eljárási kérdésekben pedig végzéssel. Hasonlóak a helyi ön-kormányzat törvényen alapuló jogalkotási kötelezettsége elmulasztás a miatti nemperes eljárás szabályai is.

Az új igazságszolgáltatási rendszer dogmatikai szempontból legfontosabb kérdését az ÚjBszi. 6. §-a veti fel, amely szerint a bíróság határozata minden-kire kötelező (ide értve azt is, ha a bíróság valamely ügyben hatáskörét vagy ennek hiányát állapítja meg). Csakhogy az ÚjAbtv. – az Alaptörvény közvetlen rendelkezésével összhangban – a 27. §-ában úgy rendelkezik, hogy az alaptör-vény-ellenes bírói döntéssel szemben az egyedi ügyben érintett személy vagy szervezet alkotmányjogi panaszt nyújthat be, ha az ügy érdemében hozott dön-tés az indítványozó Alaptörvényben biztosított jogát sérti, és a jogorvoslati le-hetőségeit már kimerítette, vagy ilyen nincs számára biztosítva. Igaz ugyan, hogy a 29. § értelmében jelentős mérlegelése van az Alkotmánybíróságnak ab-ban a tekintetben, hogy az eljárást le kell-e folytatnia, ugyanis az alkotmányjogi panaszt csak a bírói döntést érdemben befolyásoló alaptörvény-ellenesség, vagy alapvető alkotmányjogi jelentőségű kérdés esetén fogadhatja be, ám ha befo-gadja, és az alaptörvény-ellenességet megállapítja, akkor – a 43. § szerint – a felülvizsgált rendes bírósági döntést megsemmisíti. Sőt, a bírói döntést meg-semmisítő alkotmánybírósági döntés eljárási jogkövetkezményei tekintetében a bírósági eljárások szabályait tartalmazó törvények rendelkezései az irányadók, és a szükség szerint lefolytatandó (újabb rendes)bírósági eljárásban az alkot-mányjogi kérdésben az Alkotmánybíróság határozata szerint kell eljárni (az Alkotmánybíróság továbbá a bírói döntés megsemmisítése esetén

megsemmi-sítheti a döntéssel felülvizsgált más bírósági vagy hatósági döntéseket is). A 39. § értelmében pedig az Alkotmánybíróság döntése mindenkire nézve kötelező.

Az ÚjBszi. 6. §-a és az ÚjAbtv. 39. §-a értelmében van tehát két mindenkire kötelező döntés-fajta, amelyekről különösebb spekuláció nélkül kiderül, hogy valójában csak egyikük, mégpedig az Alkotmánybíróságé a valóban kötelező, a rendes bíróságét ugyanis az Alkotmánybíróság nem egyszerűen felülvizsgál-hatja, hanem meg is semmisítheti. Leegyszerűsítve: a rendes bíróságok ítélete mindenkire kötelező, kivéve az Alkotmánybíróságot. Minthogy azonban ezt a kivételt az ÚjBszi. nem tartalmazza, az ellentmondás csak akkor oldható fel, ha az Alkotmánybíróságot (rendes) bíróságnak tekintjük. Csakhogy azt meg az Alaptörvény 25. §-a mondja ki, hogy a legfelsőbb bírósági fórum a Kúria, vagyis ezzel az értelmezéssel azt kell megállapítanunk, hogy az Alkotmánybíróság maga a Kúria.297 Az ellentmondást tehát nem lehet feloldani, csak egy másik ellentmondásra ’cserélhető’. Ami nem lenne baj, csak éppen ez egy másik (már bemutatott) szervezeti megoldást igényelne. Az Alkotmánybíróság és a Kúria belső szervezete ugyanis annyira különbözik, hogy az ’Alkotmánybíróság maga a Kúria következtetés’ nem fér össze vele. Kiküszöbölhető lenne persze az ellentmondás, ha az ÚjAbtv. úgy rendelkezne, hogy az Alkotmánybíróság csak megállapítja a felülvizsgált döntés alaptörvény-ellenességét, de a jogkö-vetkezményt nem maga alkalmazza (a rendes bíróság döntését nem semmisí-ti meg), hanem ezt a Kúriára ’hagyja’ (másik megfogalmazás szerint: ha az Alkotmánybíróság nem törné át a jogerőt).

Az ÚjBszi. és az ÚjAbtv. más vonatkozásban is közelíti egymáshoz a Kúriát és az Alkotmánybíróságot. Amint láttuk, a Kúria jogosult eljárni a helyi ön-kormányzat rendeletének más jogszabályba ütközése, illetve a jogalkotási kötelezettsége elmulasztása esetén. Az Alaptörvény 24. §-a ugyanakkor az Alkotmánybíróságra bízza az önkormányzati rendelet Alaptörvénnyel való összhangjának vizsgálatát, az ÚjAbtv. 37. §-a pedig ezt akkor teszi lehetővé, ha a vizsgálat tárgya az önkormányzati rendelet más jogszabályba ütközésének vizsgálata nélkül, kizárólag az Alaptörvénnyel való összhang megállapítása.

Egyfajta munkamegosztás tapasztalható tehát a két intézmény között.

Mindez igazolja azt a korábbi megállapításunkat, miszerint az Alaptörvényen alapuló új igazságszolgáltatási rendszer kétszereplős, de valójában egyfejű: még ha nincs is formális hierarchikus viszony az Alkotmánybíróság és a Kúria kö-zött, eljárási okból az Alkotmánybíróság a Kúria (rendes bírósági) felettes fóru-maként működik. Az új modell tehát a közigazgatási bíráskodás szempontjából a német és az angol rendszert ötvözi. A megoldás nem ellentmondásmentes, mindenesetre a korábbinál önállóbb közigazgatási bíráskodást ígér.

297 Erre az összefüggésre Patyi András hívta fel a fi gyelmemet, amit ezúton is megköszönök.

Outline

KAPCSOLÓDÓ DOKUMENTUMOK