• Nem Talált Eredményt

Alapvető szempontok

In document El az erőszaktól! (Pldal 83-86)

6.1. Vezetés és szervezés

6.1.1. Alapvető szempontok

Az alábbiakban néhány alapvető szempontot sorolunk fel a csoportmunkával, a hatalommal és felelősséggel, dolgozói jogokkal és vezetési kultúrával kapcsolatban.

Csoportmunka

A legfontosabb szempont, hogy az egymásra épülő, világos hierarchia, a demokratikus struktúrák és részvétel elveit mind a menhely irányítása, mind a csapatot alkotók együttműködésének módja tekintetében meg kell vizsgálni. Mint arra már rámutattunk, a menhely munkatársai példaképül szolgálnak a menhelyen élő nők és gyerekek számára, céljuk pedig az, hogy megmutassák, a nők is képesek önállóan igazgatni egy létesítményt és/vagy demokratikusan együtt dolgozni.

A túlzottan hierarchikus felépítés – például hogy egyetlen személy hozza meg az összes döntést – hitvány példája lenne a nők megerősítésének. (Bővebben lásd a 3. fejezet elvekről szóló részét.) Ezen túl a modern vezetéskutatás is kimutatta, hogy azok a munkatársak, akik csapatban dolgoznak és részt vesznek a döntéshozási folyamatban, sokkal hatékonyabban és nagyobb örömmel dolgoznak, és jobb eredményeket érnek el.

Az irányítással kapcsolatos problémákat időben fel kell deríteni és eredményesen meg kell oldani.

Előfordulhat például, hogy a menhely munkáját akadályozzák az elnyúló döntéshozási folyamatok, mert az összes döntés meghozatala előtt mindenkit meg kell kérdezni. A túl széleskörű konzultáció konfliktusokhoz is vezethet, amely ugyanolyan gátló hatású.

Nagyobb csoport esetén különösen nehéz egy üzemet közösen irányítani. Barbara Sichtermann feminista szervezeti konzultáns rámutat arra, hogy a legfeljebb hat, végső esetben hét személyből álló kiscsoportok jó alapját képzik a közös irányításnak. (Érdekes módon zenekarok esetében is ez az a határ, amikor a zenészek még karmester nélkül képesek együtt játszani.) Ha a csoport létszáma ennél nagyobb, nehézségek adódnak: a döntéshozatal túlságosan hosszadalmassá válhat, ami a munka minőségének rovására mehet. Egy nagyobb csoport akkor tud jobban dolgozni, ha vezetője.

A szervezeti és irányítási struktúra létrehozásának alapelve, hogy elérjük a lehető legmagasabb hatékonysági és szakmai színvonalat.

Tekintély és felelősség

Bár a kívánatos struktúra mindig is az egyenlőségi alapon együttműködő csoport lesz, léteznek olyan formális tekintély-alapú struktúrák is, amelyeket tiszteletben kell tartani. Ha például egy menhelyet valamilyen külső szervezet irányít, az általában egy irányító testületből és annak tagjaiból áll. Az irányító testület viseli a végső felelősséget a szervezet minden tevékenységéért, és pénzügyi kérdésekben is ők döntenek. A tanács különböző vezetési feladatokkal bízhatja meg a menhely munkatársainak csoportját vagy külön egy vagy több munkatársat. A menhely munkatársai általában fizetett alkalmazottak lesznek, alkalmazotti státuszban. A szervezet tanácsának hatalmában áll felvenni és elbocsátani őket. A munkaerőt illető kérdések azonban fontos vezetői megfontolás

Meglátásunk szerint a menhely munkatársai könnyebben azonosulnak munkahelyükkel és annak céljaival, ha a szervezetnek nemcsak alkalmazottjai, hanem egyben tagjai is. Sok menhely működése alapul ezen az elven. Egyes menhelyeken a munkatársak – vagy legalábbis egy részük – egyben az irányító testület tagjai is. Azonban ebből is adódhatnak nehézségek, mert a menhely munkatársai között érdekellentétek alakulhatnak ki. Irányítótestületi tag minőségükben például munkatársakat kell elbocsátaniuk pénzügyi megszorítások miatt, ugyanakkor ez az intézkedés őket is személy szerint érinti. Általánosságban véve hasznos, ha a következő pontokat a lehető legvilágosabban meghatározzuk és világossá tesszük:

• Kinek mi a beosztása?

• Milyen felelősség (anyagi is) jár az egyes pozíciókkal?

• Melyek az ide vonatkozó jogi struktúrák és ezek hogyan hatnak a működési folyamatokra és a munkakapcsolatokra?

Munkavállalói jogok

A legtöbb országban a menhelyek munkatársait – más munkavállalókhoz hasonlóan – a munka törvénykönyve szerint megilletik bizonyos jogok, például bizonyos számú szabadnap évente, elbocsátás esetén az előírt felmondási idő és így tovább. Általánosságban véve ezen jogok biztosításáért az irányító testület és a mindenkori menedzsment felel.

A vezetés tagjai ily módon alapvető szerepet játszanak az általános vezetői feladatok ellátásának terén, tehát ismerniük kell a foglalkoztatás szabályait, és ügyelniük kell azok betartására.

Természetesen egy menhely szélesebb jogkört adhat munkatársainak a törvényben előírtaknál – ezek a mindenkit megillető jogok. További jogok fektethetők le a szervezet működési szabályzatában vagy a tanács és a dolgozók között létrejött kollektív szerződésben.

Pozitív vezetési kultúra – konzultáció szervezeti kérdésekben

Ahogy bármely más szervezet, a női menhelyek is különböző fejlettségi szinteken mennek keresztül.

Bármelyik szintnél adódhatnak problémák.

A menhely szolgáltatásainak megtervezése és kidolgozása idején ajánlatos kihasználni a rendszeres külső konzultációt, ami megvalósulhat egyéni konzultáció (coaching), csoportos szupervízió vagy

szervezeti konzultáció formájában is. A csoportos szupervízió arra lett kifejlesztve, hogy segítsen növelni a csoport együttműködését, míg a szervezeti konzultáció általában átfogóbb és a szervezet egészére kiterjed a konzultáció – vagyis a szervezetet mint egységet, az irányítótestület tagjait, stb.

is felöleli.

A konzultáció óhatatlanul pénzbe kerül, ezért ezt a költséget be kell építeni a költségvetési tervezésbe. A szupervízió nem csupán a tanácsadás kérdéseinek megvitatására szolgál, hanem általában a menhelyen végzett munka minőségnövelésének eszköze. Ha a szponzorok megkérdezik, hogy miért szükséges a konzultáció, a válasz az, hogy fontos befektetni a hatékony vezetésbe, mert a vezetési problémák rengeteg energiát emészthetnek fel a későbbiekben, ezáltal erőforrásokat és pénzt is.

A pozitív vezetési kultúra, az elégedettség a munkával, a motivált munkatársak, akik teljes erőbedobással és kreativitással tudnak hozzájárulni a munkához, különösen fontos tényezők a menhely munkájában és általában a nők és gyerekek ellen irányuló erőszakkal szembeni harcban.

Számos országban már léteznek a nőket segítő szervezetek munkájára szakosodott konzulensek, akik komoly munkát végeznek e téren.

Ezeket a tanácsadói szolgálatokat már a menhelyen végzett munka korai fázisaiban ajánlatos igénybe venni.

In document El az erőszaktól! (Pldal 83-86)