• Nem Talált Eredményt

A Zrínyiek kultusza Csáktornyán és a horvát határsávban

In document sebbségi magyarság (kettős) (Pldal 73-95)

I. rész – Tanulmány

4. A Zrínyiek kultusza Csáktornyán és a horvát határsávban

4. 1. Mi kellene ahhoz, hogy a Zrínyi-kultusz Csáktornyán a jövőben még jobban kibontakozzon, európai dimenziót kapjon úgy, mint régen a Zrínyiek idején volt?

Mr. sc. Vladimir Kalšan5 nyugalmazott csáktornyai múzeumigazgató véleménye szerint két fontos dolgot kellene figyelembe venni ahhoz, hogy Csáktornya visszanyerje régi fényét és európai színtérré váljon. Először teljes egészében fel kell újítani a csáktornyai várat és visszaadni azt a rangját, ami régebben is megillette, vagy amilyen régen volt.

A másik fontos teendő az, hogy szintén fel kell újítani a szentilonai Zrínyi-mauzóleumot, a Zrínyiek temetkezőhelyét, mert ez is a Zrínyi-kultusz része, hiszen itt nyugszanak, ide vannak eltemetve a híres Zrínyiek, ez a hely a csáktornyai Zrínyiek „lelki helye”. De megemlíthetnénk még a Sveti Mihovján-i kastélyukat, a csáktornyai vár reneszánsz-ba-rokk kertjét, ahol éltek és pihentek, továbbá a szentilonai pálos kolostor is ilyen szent helynek számított, ahova végül is temetkeztek. A múzeuológus véleménye szerint a Zrí-nyiekkel a történelem során általában mostohán bántak. Nem maradt fenn sok a tárgyi emlékeikből sem, hasonlóképpen a népdalokhoz, históriás énekekhez. Ma már vannak lehetőségek, körülmények is (digitális világ, internet stb.), hogy erőteljesebben ápolhas-sák a Zrínyiek kultuszát, elsősorban regionális szinten. Helyi szintről kellene az orszá-gos szintek felé haladni, majd kievezni a nemzetközi színterekre, lentről felfelé haladva.

Akár ki lehetne szélesíteni ezt a Kárpát-medencére is, ahova később elszármaztak a Zrínyiek rokonai, utódai. Ez volna az igazi ápolása a Zrínyi-kultusznak. A nyugalmazott igazgató a jövőben tervezi egy tudományos monográfia megírását a Zrínyiekről, akik itt a Muraközben éltek, ezzel is hozzá szeretne járulni a kultuszuk ápolásához.

Mr. sc. Zlatko Baciger, a Csáktornyai Muraköz Múzeum (Muzej Međimurja Čako-vec) marketing-vezetőjének a tájékoztatása szerint a csáktornyai vár felújítására 40 mil-lió kunát kaptak az Európai Uniótól. 2018-ban a várfalat, a vár bástyájának egy részét újították fel. Itt szeretnének kialakítani egy olyan modern légkört, amely a Zrínyiekre emlékeztetné az ide látogatókat. A vár külső tereiben állítanának fel egy szoborkomple-xumot, amely a Zrínyieket ábrázolná, mert a vár belső termeiben nem sok tárgyat tudnak elhelyezni. Ennek három éven belül el kellene készülnie (2018–2021). A csáktornyai Zrínyi Péter Horvát Vitézrend emlékparkot szeretne létrehozni a vár udvarán, amely Zrínyi Péter Búcsúlevelének a megjelenítésése lenne tárgyi emlékekkel, szobrokkal.

A szobrok a várfal, a bástya és a múzeum közötti részben lennének felállítva. A Zrí-nyi Péter és Frangepán Ferenc búcsúzik ZríZrí-nyi feleségétől, Frangepán Katalintól

szobor-5 Mr. sc.Vladimir Kalšan (Prelog, 1951) csáktornyai történész, nyugalmazott múzeumigazgató és a múzeum történelmi részlegének volt kusztosza. Csáktornya és a Muraköz helytörténetének a kuta-tásával foglalkozik, Zrínyi-kutató. Eddig 12 tanulmánykötete és monográfiája jelent meg. 2006-tól tagja a Muraközi Tudósok Társaságának (Društvo znanstvenika Međimurja).

csoportot, amelyet a Zrínyi Gárda készíttetett 2009-ben, az udvar közepére he-lyeznék át, hogy központi szerepet tölthessen be a nagy szoborkomplexum ré-szeként. Ebből a pozícióból kindulva jelenítenék meg – hasonló formában, mint Veronában már létezik Rómeó és Júlia búcsújának a szobor ábrázolása – Zrínyi Péter búcsúját feleségétől, Frangepán Katalintól, korhű környzetben, úgy, ahogy 1670-ben történt, amikor Zrínyi Péternek végleg el kellett hagynia a hitvesét, a csáktornyai udvaron. A drámai helyzetet szeretnék elevenné tenni, hiszen Csák-tornyáról, a várból indult el Zrínyi Péter végső bécsi útjára 1670-ben, és sosem tért vissza Csáktornyára a feleségéhez. Az emlékparkban Zrínyi Péter Búcsúleve-léből vett részleteket is elhelyznek a pannókon.

Kiképeznének olyan helyet is, ahol a fiatalok az év minden napján szerelmes leveleket és szerelmes verseket helyezhetnek el, amikkel kifejezhetnék szimbo-likus formában az egymás iránti érzelmüket. Minden év április 29-én, amikor 1671-ben Zrínyi Péter a búcsúlevelét írta kedvesének, megemlékezésképpen a tiszteletükre a Szerelmes Versek Fesztiválját szerveznék meg a vár udvarán. A legtehetségesebb költőt díjaznák, de elképzelhető volna a legszebb szerelmi val-lomás, vagy dal díjazása is. Erre a rendezvényükre fiatalokat várnak helyi, orszá-gos és határon túli térségekből.

64–65. kép: A Zrínyi Gárda díszőr-ségben a „Zrínyi Péter – Frangepán Ferenc szoborkompozíció” előtt a csáktornyai vár bejáratánál. A szob-rot Vene Jerković szobrász készítet-te a Zrínyi Gárda megrendelésére.

A csáktornyai vár madártávlatból.

(Források:https://www.zrinska-garda.hr/

arhívum;https://regionalni.com/revita- lizacija-sedam-dvoraca-u-prekogranic-nom-podrucju/; Letöltve: 2020. 04. 02.)

4. 2. A Csáktornyai Zrínyi Gárda (Zrinska garda Čakovec) kultuszteremtő ereje A Zrínyi család tagjai már 1546-tól uralkodtak Csáktornyán, s az uralkodásuk egészen az 1670-es évekig tartott. Az is elmondható, hogy a Zrínyi dinasztiának Horvátország-szerte voltak birtokaik is. A Zrínyiről a rendszerváltás előtt, a kommunizmus idején nem lehetett sokat beszélni, és ápolni sem lehetett a kultuszkat. A Zrínyi Gárda alapító tagjai előzőleg a Matica hrvatska tagjai is voltak. A Matica hrvatska elnöke prof. dr. Zvonimir Bartolić úr volt Csáktornyán. A kezdeményezők közt volt prof. dr. sc. Dragutin Feletar akadémi-kus is Zágrábból. A gárdát létrehozó bizottság azt szerette volna, hogy a csákornyai vár az erődítménnyel és a Zrínyiek hagyományaival együtt újra a kulturális örökség részévé váljék Csáktornyán. Az alapítók feltették azt a kérdést is, hogy miért nem emlékeznek a Zrínyiekre az emberek olyan mértékben, ahogy ezt ők megérdemelnék, miért nem ünnepelik meg őket rangjukhoz és örökségükhöz méltóan? Ezt követően létrejött egy alapítóbizottság, amelynek a tagjai összegyűltek a Matica hrvatska helyi-ségében Csáktornyán prof. Zvonimir Bartolić elnök úrral, valamint mr. sc. Zlatko Ba-cingerrel, aki szintén tagja volt az egyesületnek. Az alapítóbizottság tagjai voltak még:

Mihael Štebih, akadémiát végzett szobrász, prof. Josip Bajuk, prof. dr. sc. Dragutin Feletar egyetemi tanár, Ilija Mijatović ferences rendi szerzetes, Alojzij Sobočanec közgazdász, Tihomir Benčić stb.

Így 2001. május 30-án alapították meg a Zrínyi Gárda Hagyományőrző Egyesületet Csáktornyán, tíz alapító taggal, az első elnöke mr. sc. Zlatko Bacinger volt. Céljuk, hogy bemutassák a Zrínyiek életpályáját, kulturális és művészeti, valamint a katonai terüle-ten elért értékeit. Ez az elkötelezettség a gárdisták ruházatában, öltönyeiben, viseletében is megnyilvánul. A Zrínyieknek a maguk korában nem volt szolgálatot végző gárdájuk, de történeti és viseletbeli kutatások alapján kimutatták, hogy milyen öltönyt viselhettek a 17. században ezen a vidéken a katonák, és a hagyományőrzők így varrattatták meg a gárdisták öltönyeit. Szponzori pénzből vásárolták meg az első húsz öltönyüket. Ezenkí-vül volt még lovaskatonai viseletük, dobos- és tűzéri viseletük is. Így kezdték el az egye-sületükben a munkát, a következő küldetésnyilatkozattal: „Az él igazán, aki igazságosan hal meg!” Ezt az idézetet Frangepán Ferenc verséből kölcsönözték.

Létrejött a „Zrínyi Péter – Frangepán Ferenc szoborkompozíció” a csáktornyai vár ud-varán, a Muraköz Múzeum bejáratánál. A szobrot Vene Jerković szobrász készítette a Zrínyi Gárda megrendelésére. A szobor Zrínyi Pétert és feleségét, Katalint, valamint sógorát, Fran-gepán Ferencet ábrázolja a végső búcsú pillanatában. A Zrínyi Gárda a szigetvári hős Zrí-nyi Miklósnak is

állított fel egy szobrot Csáktor-nyán a vár kör-nyéki parkban, a Nikola Zrins-ki Városi Könyv-tár szomszéd-ságában. A Zrí-nyek utcanevek-ben is szerepel-nek Csáktornyán,

ahol kaszárnyát, Zágrábban pedig katonai akadémiát is elneveztek róluk. Általános is-kolák is viselik a Zrínyiek nevét a Muraközben, lövészeti egyesületet neveztek el Zrí-nyi Katalinról (Katarina Zrinski), de van női kézilabda klubjuk is, amelynek a névadó-ja Zrínyi Miklós.

Horvátország megalakulását követően újraéledt a Zrínyiek kultusza Csáktornyán és térségében. De a tágabb Muraközben is felismerték, hogy híres elődeik voltak a Zrínyiek, aki nagy tekintélyű földbirtokosok, gazdasági szakemberek voltak, nemcsak Csáktornyán, Horvátország-szerte, de Magyarország déli részén is, főleg Zala és Somogy megyékben.

Művelt arisztokraták lévén, mecénásként támogatták a kultúrát és az irodalmat.

Könyveket és verseket írtak. Befolyásuk volt a közéletre. Mint ismert hadvezérek si-kerrel vettek részt az oszmánok elleni harcokban. Európa felismerte a tehetségüket, így bejáratosak lettek az európai udvarokba. Sokféle érteket teremtettek, amelyek ma is értékekenek számítanak és lehet rájuk alapozni, de továbbfejleszteni is mindazt, amit örökségül Csáktornyára hagytak.

66–67. kép: A Zrínyi Gárda új tagjainak eskütétele. Felvonulás karddal Csáktornya főterén. (Forrás: https://www.zrinska-garda.hr/arhívum; Letöltve: 2020. 04. 02.)

Ezeket az értékeket a Zrínyi Gárda is magá-énak vallja, a kezdeményezésükre állítottak fel a ki- és bevezető utak mentén táblákat, amelyek Csáktornya előtt nagy betűkkel hirdetik, hogy ez a Zrínyiek városa (grad Zrins-kih). A gárdisták vágya, hogy a csáktornyaiak is átérezzék: a Zrínyiek városában élnek.

A tágabb régió, a Muraköz területén is azonosultak az emberek a Zrínyiek kulturális örökségével. Ez azt jelenti, hogy nincsen olyan rendezvény a térségükben, legyen az kulturális, közéleti vagy turisztikai esemény, ahol a Zrínyi Gárda ne jelenne meg, és a viseletükkel ne reprezentálnák a Zrínyiek szellemét. Ezenkívül négy nemzetközi tudo-mányos konferenciát is szerveztek, melyek anyagából négy tanulmánykötetet adtak ki.

Gyűjtik a Zrínyiekre vonatkozó forrásanyagot is. Azt szeretnék, hogy tevékenységük által felhívják a haza- és az istenszeretetre a figyelmet, felvállalva ezeknek az értékek-nek az őrzését is. Az értékek sorában elsősorban a családok, a szülők tiszteletét emelik ki, emellett az emberek és az otthonaik védelmét. Ők senkit nem kényszerítenek arra, hogy hívő legyen, hiszen befogadják a szervezetünkbe az ateistákat is, de univerzá-lis értéknek tarják a hazaszeretetet és Isten szeretetét. Ezek az értékek Zrínyi Péter búcsúlevelében is megtalálhatók. 2011-ben kezdeményezték, hogy április 30-át mint Zrínyi Péter emléknapját a Horvát Parlament nyilvánítsa emléknappá. Ez a törekvé-sük meg is valósult, kérétörekvé-süket az országgyűlés jóvá is hagyta.

70–71. kép: A Zrínyi–Frangepán Emléknap megünneplése ünnepi szentmisén a Zágrábi Kated-rálisban 2017. április 30-án a Zrínyi Gárda bevonulásával, amely díszőrséget is állt. A mise előtt a kriptában megkoszorúzták Zrínyi Péter és Frangepán Ferenc földi maradványait. A megemlé-kezést megtisztelte Željko Reiner, a Horvát Országyűlés elnöke. (Forrás: https://narod.hr/kultura/

zagrebu-obiljezen-spomendan-zrinskih-frankopana; Letöltve: 2020. 04. 03.) https://narod.hr/kultura/

zagrebu-obiljezen-spomendan-zrinskih-frankopana

68–69. kép: A Csáktornyai Zrínyi Gárda díszőrség-ben Zrínyi Miklós költő és hadvezér emlékoszlopa előtt, és felvonulás közben a csáktornyai vár udva-rán. (Forrás: https://www.

zrinska-garda.hr/arhívum;

Letöltve: 2020. 04. 02.)

72–73. kép: A Zrínyi Gárda tagjai Csáktornya főtcáján. Gyerekek, akik elismerésben részesültek – a Zrínyi Gárda felkarolta a gyerekeket is a tehetséggondozásban. (Forrás: https://www.zrinska-gar-da.hr/arhivum; Letöltve: 2020. 04. 02.)

A Zrínyi Gárdának általában évente 130 fellépése van otthon és külföldön is, To-mislavgradtól, Sinjen keresztül Požegáig, Eszékig, Magyarországon Szigetváron, Zala megyében, Murakeresztúron, Budapesten stb., de jártak Lengyelországban, a Vatikánban, Lourdes-ban, a szomszédos Lendván is. Adódtak politikai események is, ahol díszőrséget álltak, pl. a Horvát Országgyűlésben, Zágrábban, a fővárosban.

Jelen vannak a közéleti, gazdasági és politikai eseményeken is. Adományokból tartják fenn magukat, de kapnak megyei szinten és Csáktornya Város Önkormányzatától is támogatást. Csáktornya Város ünnepén mindig felvonulnak, ez április 30-án szokott lenni, amikor megünnepelik Zrínyi Péter elmenetelét Csáktornyáról Bécsújhelyre, de a megye ünnepén is jelen vannak. Ünnepélyes keretek közt Zrínyi-vitézbált is szer-veznek minden évben Valentin-nap után, amely kulturális műsorral is párosul. Külön szertartással és ünnepélyes keretek közt veszik fel az új tagokat a Zrínyi Gárdába. Az új gárdistáknak esküt is kell tenniük, gyertyaláng fölé kell tenniük a kezüket, amely világosságot ad a szívüknek és megtisztítja őket.

A gárda nyitott más kutatók véleményének a befogadására is. Nemcsak kulturális, hanem gazdasági együttműködést is szeretnének kialakítani. A fő céljuk: „a hazaszere-tet ápolása, szeressed a családodat, a közösségedet, amelyben élsz, a hazádat, és tisz-teled másokét is.” Ezek azok az egyetemes értékek, amelyek többé-kevésbé minden nemzetnél megtalálhatók, s a Zrínyiek is magukénak vallották és együtt éltek velük.

Đuro Bel, a Zrínyi Gárda jelenlegi (2019) elnöke szerint az egyesületükben nemcsak a Zrínyiek kultuszát ápolják, hanem a Frangepánokét is, hiszen a Zrínyi és a Frangepán család rokoni és bajtársi kapcsolatban volt egymással, sorsuk összefonódott, uralmuk pedig kiterjedt Csáktornyától Krk szigetén át Šibenikig, Sziszek-Monoszló megyéig (horvátul Sisačko-moslavačka županija), egészen Zrinig, ahonnét eredeztetik a nevüket is, hiszen a középkorban ott éltek az őseik, a mai horvátországi Kostajnica környékén.

2019. szeptember 3-án került sor Bécsújhelyen (Wiener Neustadt, Ausztria) száz méterre a város központjától, a közeli parkban a két mártír, Zrínyi Péter és Frangepán Ferenc mellszobrának a felavatására, amelyet Mihael Štebih csáktornyai szobrász alkotott meg. A mellszobrok felállítása 100 évvel azután történt Bécsúlyhelyen, hogy 1919-ben elszállították Zrínyi Péter maradványait Zágrábba, és elhelyezték a Zágrábi Székesegy-ház mauzóleumába. Ennek az eseménynek az emlékére került sor a két mártír szobrának a

mostani felállítására, amely egyfajta kiengesztelődésnek is számít az osztrákok irányá-ból. Az esemény kezdeményezői szintén a Zrínyi Gárda tagjai voltak, de más horvát intézmények is csatlakoztak hozzájuk. A szándékuk elfogadtatása, vagyis Zrínyi Péter és Frangepán Ferenc mártírhalála rehabilitációjának a folyamata és kivitelezése sokáig tartott, hiszen két országban kellett elfogadtatni a törekvéseket. A két országbeli Csák-tornya, ill. Bécsújhely / Wiener Neustadt városvezetésének is köszönhető, hogy ez meg-történt. Egyengette a megegyezés útját még dr. Stanko Horvat, a Gradišće-i (Várvidéki) Horvát Kultúregyesület elnöke és Horvátország Ausztriai Nagykövetsége, valamint tá-mogatták az ügyet, a muraközi polgárok is.

74–75. kép: A Zrínyi Gárda küldöttsége 2008-ban és 2020-ban Budapesten a Zrínyi Miklós Lak-tanyában a költő-hadvezér Zrínyi Miklós mellszobránál a Nemzeti Közszolgálati Egyetem napja alkalmából megrendezett ünnepélyes megemlékezésen. (Forrás: https://www.zrinska-garda.hr/arhi-vum;https://medjimurjepress.net/vijesti/zrinska-garda-u-madarskoj/ Letöltve: 2020. 04. 02.)

76–77. kép: 2019. szeptember 3-án avatták fel Bécsújhely (Wiener Neustadt) központjában Zrínyi Péter és Frangepán Ferenc mártírok mellszobrát. A szoboravatás kezdeményezői közt voltak a Zrínyi Gárda tagjai is, képünkön jobbról balra Đuro Bel elnök és Alojzije Sobočanec volt elnök a mártírok mellszobrai mellett állnak. A Zrínyi Gárda tagjai díszőrséget állnak a várfalra elhelyzett Zrínyi–Frangepán emléktábla előtt. (Forrás: https://volksgruppen.orf.at/hrvati/stories/3011313/; htt- ps://muralist.hr/drustvo/zrinska-garda-cakovec-postavila-spomenik-petru-zrinskom-i-franu-krsti-fran-kopanu-u-beckom-novigradu/ ; Letöltve: 2020. 04. 20.)

4. 2. 1. Nemzetközi Zrínyi-konferenciák szervezése és a Zrínyi Kutatóintézet lét-rehozása Csáktornyán

A Zrínyi Gárda eddig öt nemzetközi Zrínyi-konferenciát szervezett, amelyeknek a tematikája a Zrínyi dinasztiára vonatkozott, vagy róluk szólt. Az első konferenciát 2010-ben tartották meg Csáktornyán A Zrínyiek és a Frangepánok politikai, kultu-rális és közösségi tevékenysége Horvátországban címmel. 2012-ben a következő Zrínyi-konferencia, amelyet a Zrínyi dinasztia híres női személyiségeinek szán-tak, A Zrínyiek és a Frangepánok híres női alakjai címmel került megrendezésre.

2014-ben Alsódomborún (Donja Dubrava) szervezték meg a következő Zrínyi-kon-ferenciát, amelynek VII. Zrínyi Miklós és Zrínyi-Újvár volt a címe. 2016-ban a Šu-bićokról szólt a konferencia, amelyet Szigetváron szerveztek meg A IV. szigetvári Zrínyi Miklós (Šubić) és kora (Nikola IV Šubić Zrinski i njegova doba) címmel.

2018-ban Csáktornyán és Sziszeken (Sisak) került lebonyolításra az V. nemzetközi Zrínyi-konferencia, A bribiri Šubićoktól a csáktornyai Zrínyi dinasztia kihalásáig (1703) címmel. A konferencia szakmai kirándulással zárult. A résztvevők megtekin-tették Zrin várát és azokat a dalmát emlékhelyeket, amelyek a Šubić dinasztiára vonatkoztak (Šibenik környéke, Kostanjica, az Una folyó mente, Krk sziget stb.).

A nemzetközi Zrínyi-konferenciákon magyar történészek, hadtörténészek, egyete-mi oktatók, irodalomtörténészek is adtak elő, köztük: prof. dr. Padányi József, dr.

Vándor László, prof. dr. Pálffy Géza, prof. dr. R. Várkonyi Ágnes, dr. Varga Sza-bolcs, dr. Zágorec-Csuka Judit, dr. Hausner Gábor és dr. Négyesi Lajos.

A másik nagy tervüket már 2017-ben hivatalossá tették az évi közgyűlésükön, és határozatot is fogadtak el, nevezetesen azt, hogy Csáktornyán kezdjen el működni az úgynevezett Zrínyi Kutatóintézet azzal a céllal, hogy tudományos kutatásokat folytassanak a Zrínyi és a Frangepán dinasztiával kapcsolatosan (élettörténetük, tevékenységük kutatása, régészeti, történeti múltjuk feltárása stb.). Ennek az öt-letadója volt mons. prof. dr. Juraj Kolarić püspök úr Zágrábból és a Zrínyi Gárda vezetősége is. 2019 júliusában a horvát kormány Csáktornyán tartotta meg az inté-zet alakuló ülését. A Zrínyi Kutatóintéinté-zetben tudósok, elköteleinté-zett Zrínyi- kutatók fognak dolgozni, akik szakmailag is magas szinten képviselik majd a Zrínyiek kul-tuszának az ügyét, tudtuk meg Đuro Bel elnöktől. A Zrínyi Gárda most a kutatóin-tézet létrehozásának a technikai kivitelezésén dolgozik, hiszen a megalapításának a döntésén már túl vannak. A Zrínyi Kutatóintézet székhelye Csáktornyán a Zrínyiek várában lenne, ott is fog helyileg működni. A tervek szerint 2020-ban már elkezdi működését. A Zrínyi Gárda kezdeményezésének magja tehát termékeny talajba ke-rült. Ezenkívül a Horvát Sárkányrenddel és a horvát kormánnyal együtt deklarációt fogalmaztak meg, amely arra irányult, hogy jogilag vizsgálják felül Zrínyi Péter és Frangepán Ferenc 1671. április 30-ai kivégzésének ügyét, és rehabilitálják a kivég-zetteket, akik igazságtalanul lettek elítélve a Habsburg-hatalom által.

2018-tól a Zrínyi Gárda elnöke Đuro Bel. Különösen büszkék Gotovina, Markač, Šundov, Zdrilić, Pađen generálisokra, Urlić admirálisra, Josip Mrzljak és Juraj Jezer-inec püspökökre, Zvonimir Kustić és Drago Feletar akadémikusokra, Gordan Jadran-kovićra, a Horvát Parlament elnökére, Matija Berljak és Juraj Kolarić püspökökre,

Kolinda Grabar-Kitarovićra, Horvátország volt elnökére, dr. Stanko Horvath úrra Bécsből, de másokra is, akik vállalkozóként és politikusként segítették szellemiekben és a gyakorlatban a Zrínyiek kultuszának az ügyét. Az évente néhány taggal mindig bővülő Csáktornyai Zrínyi Gárdának közel 180 tagja van.

78–79. kép: 2016 áprilisá-ban Kolinda Grabar-Ki-tarović, a Horvát Köztársa-ság elnöke a Zrínyi Gárda vendége volt Csáktornyán, a Muraköz napja alkalmá-ból. 2016 decemberében a Zrínyi Gárda tiszteletbeli tagjává is választotta az ál-lamfőt. (Forrás: https://mura-list.hr/aktualno/predsjednica-republike-kolinda-grabar-kitarovic-rodendan-proslavila-u- medimurju/;

https://lokalni.vecernji.hr/vijesti/sigetska-bitka-i-pogibija-nikole-subica-zrinskog-postali-su-dio-kolek-tivne-memorije-hrvatskog-naroda-1719; Letöltve: 2020. 04. 03.)

4. 3. Zrínyi Miklós kultusza a horvát nyelvű monográfiákban és tanulmányköte-tekben Csáktornyán, Zágrábban és a Muraközben, Alsódomborún (Donja Dub-rava) és Légrádon (Legrad)

2000-ben jelent meg a Zrinski i Europa című tanulmánykötet, amelynek Jadranka Damjanov egyetemi tanár, művészettörténész volt a szerkesztője, és amelyet a Hor-vátországi Magyar Tudományos és Művészeti Társaság adott ki. A könyv szerzői jeles horvát és magyar Zrínyi- kutatók. A magyarok közül Klaniczay Tibor, Király Erzsé-bet, Kovács Sándor Iván tanulmányait olvashashatjuk benne, míg a horvát féltől Žra-ka Vujić, Margarita Šimat, Nataša Štefanec tanulmányait. A kötet 402 oldalon bőséges kutatási és képi anyagot nyújt a Zrínyiek után érdeklődő horvát olvasóknak. Jadranka Damjanov szerkesztő a kötet előszavában ki is fejtette, hogy a tanulmánykötet célja a tévhit eloszlatása, hogy megoszlik a kulturális és történeti reflexió a költő és hadvezér

2000-ben jelent meg a Zrinski i Europa című tanulmánykötet, amelynek Jadranka Damjanov egyetemi tanár, művészettörténész volt a szerkesztője, és amelyet a Hor-vátországi Magyar Tudományos és Művészeti Társaság adott ki. A könyv szerzői jeles horvát és magyar Zrínyi- kutatók. A magyarok közül Klaniczay Tibor, Király Erzsé-bet, Kovács Sándor Iván tanulmányait olvashashatjuk benne, míg a horvát féltől Žra-ka Vujić, Margarita Šimat, Nataša Štefanec tanulmányait. A kötet 402 oldalon bőséges kutatási és képi anyagot nyújt a Zrínyiek után érdeklődő horvát olvasóknak. Jadranka Damjanov szerkesztő a kötet előszavában ki is fejtette, hogy a tanulmánykötet célja a tévhit eloszlatása, hogy megoszlik a kulturális és történeti reflexió a költő és hadvezér

In document sebbségi magyarság (kettős) (Pldal 73-95)