• Nem Talált Eredményt

A Schrödinger-egyenlet alkalmazásai

In document Atomok, atommagok és (Pldal 112-115)

5. Anyaghullámok 89

6.7. A Schrödinger-egyenlet alkalmazásai

A valószínűségi áramot, illetve a hullámfüggvény alakulását érdemes megvizsgálnunk különféle, szakadással rendelkező potenciálok esetén (illusztrációnak lásd a 33. ábrát).

Ilyenkor noha ∆Ψ-nek szakadása van (ez a potenciál ugrása miatt elkerülhetetlen), Ψ és∇Ψ is folytonos a határon. Ennek belátásához legyen olyan potenciálunk, amelyVI értéket vesz felx < x0 esetén, mígVII értéketxx0esetén. Integráljuk a Schrödinger-egyenlet két oldalát a „határt” tartalmazó [x0, x0+] intervallumra:

i~ Vegyük észre, hogy ha Ψ korlátos függvény, akkor az→0 határesetben az így adódó infinitezimális intervallumra vett integrálja nulla, amiből ez adódik:

→0lim

azaz Ψ deriváltja folytonos a határon. Egyúttal itt említjük meg azt is, hogy ez a leve-zetés megmutatja, hogy valóban jogos a helyzeti energia operátoraként a Schrödinger-egyenletben egy V(x) potenciállal való szorzást szerepeltetnünk – ha V(x)-et lépcsős függvényként képzeljük el, akkor minden lépcsőnél a Ψ második deriváltjának lesz sza-kadása, Ψ és az első deriváltja folytonos marad.

Legyen most tehát egyV0 potenciállépcső a 33. ábra bal oldalának megfelelően, és egy E energiájú részecske. A teljes energia, illetve a hozzá kapcsolódó ω körfrekven-cia nem változik meg, viszont k igen. Így tehát a lépcső bal és jobb oldalán ezek az összefüggések lesznek érvényesek ak, illetvek0 hullámszámokra:

E=~2k2

ha a részecske energiájára igaz az E > V0 feltétel. Ekkor a 33. ábra bal oldalának I.

régiójában az alap, Aeikx−iωt bejövő hullámon kívül lesz egy visszaverődő, Beikx−iωt

hullám is, a II. régióban pedig egy Ceik0x−iωt hullám (mivel ebben a régióban a balra haladó a végtelenből jönne, ami nem fizikai):

ΨIAeikx+Be−ikx, (6.71)

ΨIICe−ik0x. (6.72)

Az x = 0 pontban vett folytonosság megköveteli, hogy A+B = C legyen. A deri-vált folytonossága ezenkívül azt is megköveteli, hogy ikAikB = ik0C legyen. Így összességében

C=A 2k

k+k0, B=Akk0

k+k0 (6.73)

adódik. Az áthaladás valószínűségi árama (6.65) miatt ját = |C|2~k0/m lesz, míg a visszaverődéséjvissza=−|B|2~k/m. Ezekben aB ésC amplitúdókra vonatkozó iménti kifejezéseket behelyettesítve ezt kapjuk:

ját=~k0

m |C|2=~k0 m

4k2

(k+k0)2|A|2, (6.74) jvissza =−~k

m|B|2=−~k m

(k−k0)2

(k+k0)2|A|2. (6.75) Innen a reflexióra és a transzmissziór és t valószínűségére a jbe =|A|2~k/mbemenő árammal összevetve

r= |jvissza| jbe

= (k−k0)2

(k+k0)2, (6.76)

t= ját

jbe

= 4kk0

(k+k0)2, (6.77)

adódik, és természetesen r+t = 1. A klasszikus képben pedig r = 0 és t = 1, az ettől való eltérés, azaz a nem nulla valószínűségű visszaverődés a kvantummechanika következménye.

Legyen most E < V0. Ekkor a II. régióbank0=bevezetésével κ=

p2m(V0E)

~

, (6.78)

és ekkor expκx és exp−κx megoldások lehetségesek. Ezek közül az első „nem fizikai”, hiszen ez korlát nélkül erősödő amplitúdót adna. Így végül a két régióban ezek a hul-lámfüggvények alakulnak ki:

ΨIAeikx+Be−ikx, (6.79)

ΨIICe−κx. (6.80)

Mivel az átjutó (II.) hullám tisztán valós, így ját = 0 és t = 0, és hasonlóan r = 1.

Ugyanakkor a részecske nem nulla valószínűséggel megtalálható a klasszikusan tiltott régióban is (tehát a hullámfüggvény abszolút értékének négyzete nem nulla). Konkrétan

xmélységben exp(−2κx) valószínűséggel tartózkodik a részecske (ahol a kettes a való-színűség kiszámításakor vett négyzetből származik). A behatolás ∆x mélysége legyen úgy definiálva, hogy itt 1/ea megtalálási valószínűségsűrűség, ezzel:

∆x= 1

2κ= ~

p8m(V0E). (6.81)

Ez tulajdonképpen a határozatlansági relációnak felel meg, ugyanis a részecske „köl-csönvesz”~κimpulzust, amelyet viszont csak 1/2κtávolságon tud megtartani, a kettő szorzata a Heisenberg-féle relációnak megfelelően~/2.

Nézzük meg, mi történik egy szinténV0magasságú, de ezúttal csak ∆xszéles poten-ciálgáton való áthaladáskor, ahogy az a 33. ábra jobb oldalán látható. LegyenE < V0. Ekkor három hullámfüggvényünk lesz a három régióban:

ΨIAeikx+Be−ikx, (6.82)

ΨIICe−κx+Deκx, (6.83)

ΨIIIEeikx+F e−ikx, (6.84)

ahol az energiamegmaradás miatt két „szabad régióban” (aholV = 0) azonos a hullám-szám, és

k=

2mE/~és (6.85)

κ=p

2m(V0E)/~ (6.86)

ismét. Mivel jobbról, a végtelenből nem jön részecske, ezértF = 0, a többi együtthatót a két határon adódó két-két határfeltételből kaphatjuk meg (ami négy egyenlet, tehát minden együtthatót meg tudunk határozni). A számolás részleteitől eltekintve csak az áthaladás (transzmisszió) valószínűségét adjuk meg aκ∆x1 határesetben:

t= 16k2κ2

(k2+κ2)2e−2κ∆x. (6.87) Ez azt jelenti, hogy véges valószínűséggel a potenciálgáton is áthalad a részecske, és az áthaladás a potenciálgát ∆x szélességével exponenciálisan csökken. Vegyük észre itt is a határozatlansági reláció megjelenését: a részecske egy kis időre „kölcsönvesz”

valamennyi energiát, és az idő és az energia szorzata itt is~nagyságrendű.

A pásztázó alagútmikroszkóp (STM, Binning és Rohrer, Nobel-díj 1986) elvét is megérthetjük ezen keresztül. Fémekben ugyanis egy potenciálgödörben vannak az elekt-ronok, vagyis az egyik oldalon egy potenciállépcsővel néznek szembe, és csak az ennek megfelelő kilépési munka befektetése árán léptethetjük ki őket onnan. Ha azonban a fém egyik oldalán egy Vx potenciált építünk ki (azaz konstans elektromos teret), akkor az tulajdonképpen egy „fűrészfog” alakú potenciálgátat hoz létre (potenciállépcső helyett), és emiatt az elektronok mégis nem nulla valószínűséggel ki fognak lépni a fém-ből (ezt nevezzük téremissziónak). Mivel azonban a kilépő elektronok áramát e−2κ∆x határozza meg, így ez a rögzített síkban mozgó tű alatti anyag szerkezetét árulja el nekünk.

Legyen most egy ∆xszélességű, V0mélységű potenciálgödör, amelyben egy−V0<

E <0 kötött részecske van jelen. Mivel negatív az energiája, így a gödrön kívül min-denhol tisztán valós, exp−κx jellegű amplitúdóval rendelkezik, és ennek árama nulla

– azaz mindkét falon teljes visszaverődés alakul ki. Emiatt bent a gödörben időben állandó valószínűséggel van a részecske. A gödör két szélén vett határfeltételek megad-ják a hullámfüggvények relatív erősségét, ugyanakkor itt azt kell megkövetelnünk, hogy a falakról visszaverődő hullámok konstruktív interferenciát alakítsanak ki. Ebből vég-eredményben kvantált energiájú, diszkrét spektrum alakul ki. Ha végtelen magas falú potenciálgödör van, és benne egy E energiájú részecske, akkor is hasonló eredményre jutunk.

Gyakorlófeladat

Legyen egym= 500 keV/c2tömegű részecskénk, amelynek energiája 400 eV. Érkezzen ez egy 800 eV nagyságú, 10 pm széles potenciálgáthoz. Mekkora a részecske átjutásának (az alagúteffektus megvalósulásának) valószínűsége?

In document Atomok, atommagok és (Pldal 112-115)