• Nem Talált Eredményt

A mezőgazdálkodás céljai, értelmezési lehetőségei

Az 1. véleménycsokor szerint „az iparszerű, nagy mesterséges energia- energia-igényű, erősen kemizált és automatizált mezőgazdálkodás Magyarország

2.5.2. Az alternativitás fő szempontjai

2.5.2.1. A mezőgazdálkodás céljai, értelmezési lehetőségei

A legtöbb problémának több lehetséges megoldása van, továbbá, a kü-lönböző megoldások kükü-lönböző célokat, kükü-lönböző érdekeket, kükü-lönböző időtávokat eltérő mértékben szolgálnak. Másrészt az érdekcsoportok, az eltérő érdekek a tár-sadalmi élet természetes, megszüntethetetlen összetevői (Szakál, 1996).

Az Európa más részein élők, úgy tűnik, készebbek az előbbi, magától értető-dő tény tudomásul vételére. Kitűnő példát találhatunk erre Hollandiában, ahol a kor-mányzati politikát szolgáló tudományos tanács például tudatosan nem törekszik a

„helyes megoldás” kidolgozására, hanem a lehetséges megoldásokat és azok követ-kezményeit kívánja a politikai döntések számára kidolgozni. Van Latestijn és Rabbinge (1994) például bemutatja egy sokcélfüggvényes földhasználati munka eredményét az Európai Közösség egészére. Különböző célfüggvények esetén optimá-lis „scenariokat” (forgatókönyveket) dolgoztak ki, amelyek megfogalmazásuk sze-rint „vezérfonalként szolgálhatnak a politika számára”. Valószínűleg nekünk is ezt a gondolkodásmódot lenne célszerű követni (Szakál, 1996).

A mezőgazdálkodás értelmezése szoros összefüggését mutat azzal, hogy miket tartunk céljainak, feladatainak, s e célokat és feladatokat hogyan rang-soroljuk, közülük melyeket hangsúlyozunk. Ezek időben jelentősen változtak, a hangsúlyok különböző helyekre kerültek. A világ fejlődési tendenciáinak ismere-tében ma úgy tűnik, hogy egyre inkább a schuhmacheri megfogalmazás hódit teret, amely szerint a mezőgazdálkodásnak legalább három feladata van (Schuhmacher, 1974):

„az embert állandó érintkezésben kell tartania az élő természettel, amelynek ő maga rendkívül sebezhető pontja és az is marad;

emberarcúvá kell formálnia és meg kell nemesítenie az ember tágabb környezetét, és

meg kell termelnie az élelmiszereket és egyéb anyagokat, amelyre az emberiségnek szüksége van.”

Ezen általános feladatmeghatározás pontosabb körülírását, célrendszerét Harrach (1992) a következőkben foglalja össze:

„értékes beltartalmú, szermaradvány mentes termékek előállítása;

a kultúrtáj ápolása és a biodiverzitás fenntartása;

a talajt, vizeket, levegőt érintő környezetterhelés csökkentése, ill. elke-rülése;

elfogadható jövedelem biztosítása a lehető legtöbb ember számára”.

A mezőgazdálkodás értelmezése körüli nézeteket két, egymástól alap-vetően eltérő főirányba sorolhatjuk. Ezeket a legrövidebben talán a termelési tí-pusú értelmezés, illetve a környezetgazdálkodási títí-pusú értelmezés megjelöléssel illethetjük (Ángyán, 1991).

 A termelési típusú értelmezés a mezőgazdálkodást szigorúan csak szántóföldi, kertészeti, gyepgazdálkodási és állattenyésztési áruterme-lésként fogja fel, és specialitásainak túlhangsúlyozásával már az erdé-szetet, halászatot, vadgazdálkodást és vadászatot is külön kezeli. Fi-gyelmét kifejezetten az árutermelő technológiákra, azok tökéletesí-tésére irányítja. Ez az értelmezés adja a konvencionális (ipari, iparsze-rű) gazdálkodás egyik legfontosabb alappillérét.

 A mezőgazdálkodás környezetgazdálkodási értelmezése szerint azon a természetes és az ember alkotta környezetnek hosszabb távra szóló szabályozott hasznosítását, tervszerű fejlesztését és hatékony védelmét értjük, a természet ökológiai egyensúlyának fenntartásával és a társadalom igényeinek figyelembe vételével (Madas, 1985). Ez az

értelmezés tehát abból indul ki, hogy a vidéki térség nem csupán a termelés színtere, hanem egyben biológiai és társadalmi élettér is, és ez olyan típusú gazdálkodást követel, amely biztosítja a környezet-, természet- és tájvédelmi-, a termelési és a fogyasztási-szolgáltatási funkciók harmóniáját, egyensúlyuk fenntartását.

A környezetgazdálkodási felfogású mezőgazdálkodás három nagy te-rületet ölel fel, azok folyamatos összehangolását célozza (Ángyán, 1991). A me-zőgazdálkodás tehát nem más, mint

 az agroökológiai feltételek (ökológia),

 a termesztett növények és haszonállatok ezekkel szemben támasztott igényei (biológiai alapok) és

 a két oldal összehangolását, eltéréseik közelítését célzó technológiai beavatkozások (agrotechnika) összessége.

Csak az a gazdálkodási mód, termesztési rendszer képes egyidejűleg a termelési valamint a biológiai és társadalmi élettérfunkcióknak megfelelni, amely nem a teret, a környezetet alakítja az elhatározott tevékenységek, ágazatok igé-nyeihez, hanem a környezeti feltételekhez alkalmazkodó, környezetébe bele-simuló, annak adottságait a lehető legnagyobb mértékben kifejező struktú-rákat, tevékenységeket, ágazatokat használ. Más szavakkal ez a gazdálkodás az adottságokból, a tájak, termőhelyek sajátosságaiból, a környezeti feltételekből és a hagyományokból - vezeti le a törekvéseit, nem pedig fordítva.

Az ilyen, alkalmazkodó környezet- és tájgazdálkodás nem egy-egy funkció (termelés) vagy ágazat (növénytermesztés) szempontjából kívánja az op-timális megoldásokat megtalálni, hanem olyan rendszerek kidolgozását célozza, amelyek összességében kielégítik az értékfenntartó (sustainable) fejlődéssel, gaz-dálkodással szemben támasztott követelményeket. Csak így kerülhető el ugyanis a részoptimumok eredőjeként előálló katasztrófa, csak ezzel a megközelítéssel elemezhetők a különböző területek kölcsönhatásai, vizsgálhatók azok összessé-gének ökológiai, technológiai, ökonómiai és humán konzekvenciái, alakíthatók ki olyan földhasználati rendszerek, amelyek a termelés igényeit képesek úgy kielégíteni, hogy közben biztosítják a növény- és állatvilág, valamint az ag-rártáj védelmét, a biodiverzitás és tájkarakter fenntartását és a vidéki térsé-gek harmónikus fejlesztését.

Tapasztalatunk szerint azonban a magyar mezőgazdaság jövőképének felvázolásakor szinte a legutóbbi időkig komolyan fel sem vetődik más

alterna-tíva, mint a mezőgazdaság hagyományos, termelési típusú felfogása, amely szerint a mezőgazdaság célja élelmiszer és néhány ipari nyersanyag termelése.

Vagyis a mezőgazdaságnak csupán a termelési feladatáról folyik a vita. Még ha a kutatók fel is vetnek itt-ott más feladatokat, azok az agrárpolitika szintjére még megfontolás erejéig sem jutottak el. (Szakál, 1996)

Az agrárpolitikában az EU-ban is lassú a változás. Mint Bonano (1991) megállapítja „A korlátozott támogatás, amelyet ’nem termelési célokra’ fordíta-nak a CAP6 keretében... azzal az ellenállással együtt, amelyet egyes farm és agrobiznisz érdekeltségű csoportok kifejtenek, azt mutatja, hogy a felmerülő új megközelítések beépülése az agrárpolitikába hosszú és ellentmondásos folyamat lesz.” Az idézett szerző szembeállítja a szűkebb értelembe vett mezőgazdasági (agrarian) és az általa helyesnek tartott környezeti, élelmiszer és természeti erő-forrás alapú agrárpolitikát (environmental, food and natural resource base for agrarian policy).

Itt is érdemes újra felhívni a figyelmet arra, hogy a mezőgazdaság új ér-telmezése még a nyugati országokban is vitatott (lásd pl. Webster (1992).

Murdoch (1992) azt hangsúlyozza, hogy a mezőgazdaság szerepe csak társadal-mi-politikai perspektívába helyezve határozható meg helyesen.

Az, hogy az ilyen példákra a magyar kutatók nem reagálnak, csak az

„egyre nagyobb farmokról” írnak, ékes példája az előzetes értékítéletek alapján történő, csak a kedvező érveket válogató magatartásnak. Az „óriásfarmok” és a családi gazdaságok valódi ”társadalmi-politikai” távlatokba helyezett tárgyalá-sának jó példája Strange (1988) könyve. Statisztikailag bizonyított, hogy a far-mok méretének növekedésével nő az adott területen a szegénységi szint alatt élők száma. Vajon ez-e a követendő példa? (Szakál, 1996)

A mezőgazdaság teljesen újszerű, szélesebb körű értelmezését adja Alfons (1994), aki a mezőgazdaság feladatait, funkcióit a következő három cso-portra osztja:

a) termelési funkciók:

 élelmiszer,

 egyéb nyersanyagok,

 energia;

6 CAP: Common Agricultural Policy (Közös AgrárPolitika)

b) körzeti vagy tájfunkciók:

 a benépesítettség biztosítása, népességmegtartás,

 a munkaerőpiac kiegyenlítése,

 az ökológiai és műszaki infrastruktúra fenntartása,

 a turizmus alapjának biztosítása,

 paraszti kultúra, értékek ápolása;

c) a földdel kapcsolatos kultúrfunkciók:

 tájfenntartás, a kultúrtáj ápolása,

 földvédelem, vízvédelem,

 ökológiai feladatok,

 levegőtisztítási feladatok.

Nem kétséges, hogy ma Magyarország számára ez a tágabb értelme-zés, a környezet- és tájgazdálkodás lehet csupán hosszútávon elfogadható. A termelési típusú értelmezés úgy Magyarországon, mint a világ más – köztük fej-lett piacgazdaságú – térségeiben is bizonyította hosszú távú életképtelenségét.

A mezőgazdasági politika kialakítása, a mezőgazdaság szerkezetének be-folyásolása természetszerűen szükségessé teszi annak meghatározását, hogy a kü-lönböző lehetséges szerkezeti változásokat milyen szempont szerint minősíthet-jük jobbnak vagy rosszabbnak, ill. "optimálisnak". A jövőben célszerű mező-gazdasági szerkezet meghatározása azonban csak a különböző célok összehan-golt rendszerének együttes figyelembevételével lehetséges. (Szakál, 1996) 2.5.2.2. Alternatív termelési célok, földhasználati változatok

Ha a mezőgazdaság termelési funkcióját külön vizsgáljuk, akkor is azt láthatjuk, hogy a „nem élelmiszercélú” termelés, illetve termékhasznosítás egyre erősebben előtérbe kerül Európában. Az Európa Parlament egy „pártkö-zi csoportot” hozott létre az ezzel kapcsolatos problémák vizsgálatára és a szük-séges gazdaságpolitikai intézkedések kidolgozására. Ugyanebben a kérdésben dokumentumokat dolgoz ki az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének Mező-gazdasági és Vidékfejlesztési Bizottsága is. Kiemelten foglalkoznak:

 a keményítő és cukor nem élelmiszer célú felhasználásával,

 az állati takarmány gyártásával és

 a bioüzemanyag (bio-fuel) előállításának kérdéseivel.

Bár magyar kutatók is foglalkoznak e terület egyes kérdéseivel, az ipari vagy mezőgazdasági politika szintjén még komolyan nem merült fel a szük-séges gazdaságpolitikai intézkedések (adózás, támogatás stb.) vizsgálata, pedig a magyar energiahelyzetet figyelembe véve ez a kérdés nálunk fontosabb lenne, mint Nyugat-Európában, a mezőgazdaság „jövőképe” szempontjából meghatáro-zó lehet (Szakál, 1996).

A mezőgazdaság közvetlen energiatermelési feladatai (energia-erdő, biogáz) is, úgy tűnik, holtponton vannak nálunk. Alfons (1994) szerint Stájeror-szágban már az összes energiaszükséglet 37 %-át a mezőgazdaság adja.

A megújítható nyersanyagok körébe az iparinövények termesztésének egyes területei és az úgynevezett energianövények termesztése tartozik (45. táb-lázat).

45. táblázat: Az ipari és energianövények hasznosítási területei (Honermeier, 1993):

Ipari növények Energianövények

– olajok és zsírok, – biomassza energetikai hasznosításra, – keményítő, cukor, – keményítő és cukor ethanol előállításra, – rost, – olajok mint energiahordozók és hajtóanyagok, – színező anyagok, – olajok, mint kenőanyagok és hidraulikaolajok.

orvosságok, fűszerek.

Az EU szabályozza és erőteljesen támogatja a nem élelmiszer célú szán-tóföldi termelést. Erre a későbbiekben még visszatérünk, de annyit érdemes már itt is megemlíteni, hogy a ma 10 %-os ugaroltatás területén engedélyezi e terme-lési céloknak megfelelő gazdálkodást, így a gazda az ugar szakaszra járó támoga-tás mellett a nem élelmiszer célú termelés után járó támogatámoga-tást is megkapja ugya-narra a területre.