• Nem Talált Eredményt

A gyógyszeripari vállalatok kutatási eredmény jellegű adatai

In document INFORMATIKA ÉS TUDDMÁNYELEMZÉS (Pldal 162-166)

CHINOIN publikációk

3. A gyógyszeripari vállalatok kutatási eredmény jellegű adatai

A gyógyszeripari vállalatok kutatási eredményei mértékének azokat az új gyógyszer-alkalmazásoknak a számát vettük, amelyeket az FDA (Food and Drug Administration)

1965 1976 k ö z ö t t jóváhagyott. Noha ez semmi esetre sem tökéletes mérőszáma a kutat-tási eredményességnek, mégis jelentősnek t e k i n t h e t j ü k . A gyárak szemszögéből ugyanis

a K+F befektetéseik értelmetlenek, h a azokból j ó v á h a g y o t t új gyógyszer nem t e r m e l ő d i k . A gyógyszeripari k u t a t á s alapvető célja tehát a jóváhagyott új gyógyszerek előállítása.

Egy új gyógyszeralkalmazás engedélyezése az F D A részéről beleegyezést jelent egy ú j gyógyszerhatású anyag piacra kerülésével. Következésképpen egy új gyógyszert r e n d k í v ü l gondosan, nagy nyilvánosság előtt megvizsgálnak. Az F D A jelentés alapja a felhasználás-ra javalt vegyület veszélytelensége és hatásossága, t o v á b b á a kísérő d o k u m e n t á c i ó színvonala.

Ez a dokumentáció gyakran meghaladja a 10.000 o l d a l t is.7 Bár az FDA-t támadják lassúságáért és döntési konzervativizmusáért ami az engedélyezéseket illeti, döntéseinek t u d o m á -n y o s szí-nvo-naláért és tárgyilagosságáért azo-nba-n ige-n j ó hír-név-nek örve-nd.

Az engedélyezett új gyógyszeralkalmazás egyedi és megszámlálható. Kérdés a z o n b a n , hogy mennyire összemérhető? Egy-egy jóváhagyott ú j gyógyszer n e m képvisel e g y f o r m a kutatási erőfeszítést. A brilliáns k u t a t ó m u n k a sem m i n d i g vezet engedélyezett új gyógyszer-hez, h a a végső vizsgálatok tűrhetetlen mellékhatásokat mutathatnak ki. Ennek ellenére azonban úgy véljük, h o g y az ezen a d a t o k következetesek és összemérhetők. Alapvető fel-tételezésünk, hogy hosszabb időtávon az eredményesebb kutatás t ö b b engedélyezett új gyógyszerhez vezet. E n n e k megállapítása céljából az új gyógyszerek k u t a t á s i teljesítményeit felmértük egy 12 éves periódusban, 1965 és 1976 k ö z ö t t .

Egy gyógyszergyár részéről egyegy új gyógyszeralkalmazás k o m o l y kutatási e r ő f e -szítés eredménye (nyolcvan vagy még ennél is több k ö t e t tudományos anyagot, adatot k é p visel). Noha egy ilyen adattömeg célszerűségét és szükségességét egyesek kétségbevonják, e tanulmány szempontjából azonban j e l e n t ő s . Garantálják ugyanis, h o g y a gyár nem k e z d e -m é n y e z t e az eljárást -meggondolatlanul. Az anyag -megszerkesztése túlságosan nagy erőfeszí-tést követel ahhoz, hogy félvállról lehessen venni. Az F D A jóváhagyási eljárása tehát megle-hetősen nagyigényű és így összemérhetőséget biztosít az új gyógyszeralkalmazások k ö z ö t t .

Alapfeltételezésünk az, hogy a h a t é k o n y kutatás ú j gyógyszerek alkalmazásához v e z e t . Ez azonban nem szükségszerűen jelenti hogy a k u t a t á s kezdeményezője az a gyár, a m e l y n e k részére az alkalmazást engedélyezték. N o h a a legutóbbi évtizedekben a legtöbb új g y ó g y -szerhatóanyagot az ipari szférában f e d e z t é k fel és dolgozták ki,* vannak olyan hatóanyagok amelyeket nem az iparban fedeztek fel, de az iparban dolgoztak ki. E r r e j ó példa a l i t i u m -k a r b o n á t , amelyet m á n i á -k u s depressziós zavaro-k -kezelésben használna-k.

Ezenkívül az is t ö b b s z ö r előfordul, hogy egy vállalat felfedezését, vagy fejlesztési m u n káját egy másik vállalat hasznosítja. Még az ilyen szélsőséges esetekben is számottevő k u t a t á -si intuíció szükséges a gyártó cég részéről mivel egy gyógyszerhatóanyag felfejleszté-si fá-zisa is d ö n t ő fontosságú. A számításbajövő anyagoknak csak kis h á n y a d á b ó l lesz gyógyszer amelyek a válogatási, szűrési eljárás s o r á n valamilyen kívánatos hatást m u t a t n a k , vagy a m e lyekről a szakirodalom azt írja, hogy bizonyos előnyös gyógyító tulajdonságokkal r e n d e l k e -zik. 1970-ben t ö b b m i n t 700.000 vegyület került szűrésre, és az F D A mindössze t i z e n h a t új vegyületet engedélyezett mint új gyógyszeralkalmazást.7 így állíthatjuk azt, hogy egy vál-lalat képessége arra, hogy hatóanyagait felismerje, megrostálja és „kiszűrje", legalább olyan fontos alkateleme kutatási rátermettségének, m i n t a kezdeti felfedezési s t á d i u m . Egy adott gyógyszer szabadalmi helyzete lehetőséget kínál a gyógyszerek forrásának megállapítására. Ha egy gyár kifejlesztett egy vegyületet, akkor erre a vegyületre nézve sza-badalmi védettséget is k é r . Ha ezt a fejlesztési m u n k á t n e m ő végezte el, akkor a szabadal-m a t annak tulajdonosa ruházta át a vállalatra, vagy p e d i g a szóbanforgó felfedezés a szak-irodalomból származott.

*Lásd a 7. irodalmi idézetet.

Egy gyógyszerrel kapcsolatban többféle szabadalmi változat is létezhet, a gyógyszer (a vegyület) szerkezetével, a szintetikus eljárással, stb. összefüggésben. Országról országra változhat az álláspont, hogy valójában mi is szabadalmazható, bizonyos országokban a sza-badalmakat szigorúan megvizsgálják, míg m á s o k b a n a szabadalmi eljárás alig t ö b b egy bejegyzési folyamatnál. Ha egy fontosabb gyógyszer szabadalmaztatása nem nyugszik szi-lárd alapokon, várható, hogy azonnal m e g t á m a d j á k és érvénytelennek minősítik, úgyhogy a szabadalmakkal kapcsolatos nemzetközi egyenlőtlenség az összemérhetőség szemszögéből nem olyan súlyos hátrányos t é n y e z ő , mint a h o g y látszik. A h e l y e t t , hogy a gyógyszerszaba-dalmakat egyedileg analizálnánk, ebben a t a n u l m á n y b a n a szabadalmazott gyógyszerek meg-határozásában a Merck Indexre8 t á m a s z k o d u n k . Ha a Mere Index-ben található szabadalom azé a vállalaté, amely vállalatnak az FDA a s z ó b a n f o r g ó gyógyszerre engedélyt a d o t t , akkor úgy t e k i n t h e t j ü k , hogy a gyógyszer szabadalmi védettséget élvez és a K+F m u n k a oroszlán-részét is maga a vállalat végezte el.

E t a n u l m á n y b a n csak a z o k a t az új gyógyszeralkalmazásokat vesszük számításba, ame-lyek új kémiai anyagnak t e k i n t h e t ő k . Az új k é m i a i anyag definíciója azonos azzal, amelyet a Paul deHaen Inc., alkalmaz különféle, kereskedelmileg h o z z á f é r h e t ő gyógyszerkutatási in-formációs termékeiben, speciálisan pedig a New Product Parade (Új Termék B e m u t a t ó ) c.

kiadványában.9 Ez különbséget tesz az eredeti kutatásból származó és a leszármaztatott új gyógyszeralkalmazások k ö z ö t t . Ez a megkülönböztetés nem tökéletes, de k u t a t ó i körökben általánosan e l f o g a d o t t .7 , 1 0

Temészetesen nem m i n d e n új gyógyszeralkalmazás e g y f o r m á n fontos. A F o o d and Drug Administration 1975 novemberétől k e z d v e — az új gyógyszeralkalmazásokat kiértéke-lési célokra k é m i a i típusú és gyógyászati lehetőségek szerint osztályozza az alábbiak szerint:

A — lényeges gyógyászati e l ő n y ö k e t , B — s z e r é n y gyógyászati előnyöket, C — kicsiny, vagy zérus (reproduktív) gyógyászati előnyöket szolgáltató alkalmazások és D — speciális hely-z e t ű alkalmahely-zások (pl. olyan betegek réshely-zére, akik a rendelkehely-zésre álló gyógyshely-zereket nem t ű r i k ) .1 1 Az F D A 1965-tól 1975 -ig megjelölte azokat a gyógyszereket, a m e l y e k e t „fontos gyógyászati e l ő n y ö k "-kel rendelkezőknek t e k i n t e t t .1 0 Ezekre a k ö v e t k e z ő k b e n „fontos gyógyászati e l ő n y ö k " kifejezést (FGE) f o g j u k használni és a kutatás produktivitásának becslésében a FGE-ket súlyfaktorként fogjuk használni. Az új gyógyszerek k ö z ü l az FGE-k kiválogatása természetesen szubjektív. Az F G E - k társadalmilag nyilván kívánatosabb termé-k e termé-k , mint a t ö b b i e termé-k , amellett merészebb ú j í t á s o termé-k a t reprezentálnatermé-k, mint az e g y é b új gyógy-szeralkalmazások. Ezért egy F G E termék n a g y o b b valószínűséggel reprezentálja a kutatás eredményességét, m i n t a n e m - F G E termék.

A 4. t á b l á z a t b a n b e m u t a t j u k a teljes gyógyszertermelést, az FGE p r o d u k t u m o k számát és egy s ú l y o z o t t gyógyszerkibocsájtási m u t a t ó t , a pontszámot (P). A súlyozási eljárás a kö-vetkező:

(1) A gyógyszerminőség szempontjából az FGE gyógyszerek súlya 2,5-szerese a nem-FGE gyógyszerekének. (Ez a súly durván a reciproka az nem-FGE-k relatív számának az összes új gyógyszeralkalmazásokban).

(2) A szabadalmaztatás szempontjából a szabadalmilag védett gyógyszereket négy-szeres súllyal v e t t ü k figyelembe a nem v é d e t t e k k e l szemben. (Mint előbb t á r g y a l t u k , a sza-badalmi védettségű gyógyszerek nagyobb valószínűséggel t a k a r n a k kutatási erőfeszítése-k e t , mint az egyéb gyógyszereerőfeszítése-k). így a p o n t s z á m :

P = 10 Vf + 2,5 Nf + 4 Vn + Nn

ahol Vf — szabadalmilag védett, f o n t o s gyógyászati előnyök, Nf — n e m védett, f o n t o s gyógyászati előnyök,

Vn — szabadalmilag védett, n e m f o n t o s gyógyászati előnyök, Nn — n e m védett, nem f o n t o s gyógyászati e l ő n y ö k .

4. táblázat

Gyógyszeripari vállalatok rangsora a gyógyszertermelés, a fontos gyógyászati előnyök (FGE) és a pontszám (P) szerint

Rang Gyógyszer termelés FGE Pontszám (P) Rang

1 12 Pfizer 5 Pfizer 63,0 Pfizer 1

2 12 Roche 5 Merck 53,5 Upjohn 2

3 10 Upjohn 4 Roche 48,0 Roche 3

4 8 Warner L. 4 Upjohn 47,0 Merck 4

5 8 Merck 3 Ayerst 33,5 Wamer L. 5

6 8 Lilly 3 Abbott 28,0 Sterling 6

7 7 Bristol 2 Warner L. 26,5 Bristol 7

8 6 Squibb 2 J&J 24,5 J & J 8

9 6 Schering 2 Bristol 22,5 Squibb 9

10 5 Lederle 2 Schering 21,5 Lilly 10

11 5 J&J 2 Sterling 19,5 Schering 11

12 5 Abbott 2 Squibb 17,0 Abbott 12

13 4 Ayerst 1 Lilly 12,5 Lederle 13

14 4 Smith K. 1 Syntex 10,5 Syntex 14

15 4 Sterling 1 Smith K. 8,5 Ayerst 15

16 3 Syntex 1 Le derle 6,0 Mead J. 16

17 3 Mead J. 0 Norwich 5,5 Smith K. 17

18 2 Wyeth 0 Miles 4,0 Searle 18

19 1 Searle 0 Rich Mer. 4,0 Norwich 19

20 1 Robins 0 Searla. 2,0 Wyeth 20

21 1 U.S.V. 0 U.S.V. 1,0 Robins 21

22 1 Riehe Mer. 0 Robins 1,0 Rich. Mer. 22

23 1 Norwich 0 Mead J. 1J) U . S . V 23

24 0 Miles 0 Wyeth 0,0 Miles 2 4

A termelékenységet megkapjuk, ha a gyógyszerkibocsájtást a kutatási költségekkel normáljuk. Ez az input és o u t p u t a r á n y a . Az 5. t á b l á z a t b a n a termelékenységi a d a t o k a t mu-tatjuk be, amelyeket úgy k a p t u n k , hogy a p o n t s z á m o t (P) elosztottuk az átlagos évi K+F költségvetéssel, majd a k ö n n y e b b kezelhetőség kedvéért megszoroztuk százzal.

5. táblázat

A gyógyszeripar vállalati rangsorolása termelékenység szerint.

Termelékenység = 100P/ (átlagos évi költségvetés US S) Rang Termeléke ilység Gyógyszergyár

1 12,0 Pfizer

2 113 Sterling

3 103 Bristol

4 9,4 Upjohn

5 8,5 Roche

6 8 3 Ayerst

7 7,2 Syntex

8 6,4 Squibb

9 6 3 Schering

10 5,9 Warner L.

11 5,4 Merck

12 5,1 Mead J.

13 4,7 Le derle

14 4,6 Abbott

15 3,7 J&J

16 3,7 Norwich

17 2 3 Lilly

18 13 Smith K.

19 125 U. S. V.

20 1,22 Robins

21 1,18 Searle

22 0,8 Wyeth

23 0,46 Rich. Mer.

24 0,0 Miles

In document INFORMATIKA ÉS TUDDMÁNYELEMZÉS (Pldal 162-166)