• Nem Talált Eredményt

XI. A nyugellátások folyósítása

4. A folyósítási adatok egyeztetése

A külföldön élő, vagy huzamosabb ideig külföldön tartózkodó nyugdíjasok ese-tében évente egyszer, levélben adategyeztetést kell végezni. Az adategyeztetés úgy történik, hogy minden év márciusában a Nyufig postai küldeményként egy több-nyelvű adatlapot küld a nyugdíjas külföldi címére, amelyben elsősorban a lakó-helyre, tartózkodási lakó-helyre, elérhetőségekre vonatkozó adatok egyeztetésére, aktua-lizálására vonatkozó kérdések szerepelnek. A nyomtatványt kitöltve egy hónapon belül kell visszaküldeni. A nyugdíjas aláírását az adatlapon hitelesíttetni kell köz-jegyzővel, a külföldi hatóság ügyintézőjével vagy a magyar külképviseleti szervvel.

Azoknak a nyugdíjasoknak az esetében, akik szociális otthonban élnek, vagy egész-ségügyi ellátást nyújtó intézményben tartózkodnak, az intézmény vezetőjének vagy orvosának kell a nyugdíjasra vonatkozó adatokat igazolnia. A Nyufig minden tényt vagy adatot hitelt érdemlően bizonyítottnak tekint, amit a nyugdíjast ellátó külföldi intézmény, közigazgatási szerv, bíróság vagy pénzforgalmi szerv a megfelelő ala-kisággal igazol.

Az adategyeztetés elektronikus ügyintézés keretében is megtörténhet, ha a kül-földön élő nyugdíjas rendelkezik a központi azonosítási ügynök szolgáltatáshoz való hozzáféréssel. Azonban elektronikus adategyeztetés esetén is legalább három-évenként postai úton is szükséges a műveletet lebonyolítani.

Ha az adategyeztető nyomtatvány a megadott határidőn belül nem érkezik visz-sza, vagy abból a nyugdíj további folyósításához szükséges adatok nem állapíthatók meg, illetve elektronikus űrlapon sem közölte azokat a nyugdíjas, akkor az adatok tisztázásáig a folyósítást be kell szüntetni. A nyugdíjas későbbi jelentkezését, illet-ve a szükséges információk közlését köillet-vetően a folyósítás újból megkezdődik, és a korábban ki nem utalt ellátási összegek legfeljebb öt évre visszamenőleg kifizetésre kerülnek.

1. A nyugdíjbiztosítási hatósági nyilvántartás ……… 171 a) Jogszerzési nyilvántartás ……… 172 b) Elbírálási nyilvántartás ……… 173 c) Folyósítási nyilvántartás ……… 173 2. Adatszolgáltatási és bejelentési kötelezettség ……… 173 a) Adatszolgáltatási kötelezettség teljesítése felhívás alapján ……… 173 b) Visszamenőleges adatszolgáltatási kötelezettség ……… 174 c) A bejelentések teljesítésének módja ……… 176 3. Az adategyeztetési eljárás ……… 177 a) A szolgálati idő megismerése ……… 177 b) Az egyeztetési eljárás célja ……… 178 c) A hivatalból induló egyeztetési eljárás ……… 178 d) A hivatalból induló adategyeztetés ütemezése ……… 180 e) A kérelemre induló egyeztetési eljárás ……… 180 f) Az egyeztetett adatok javítása ……… 181 4. Ellenőrzés ……… 182 a) A hatósági ellenőrzés ……… 182 b) A hatósági ellenőrzés menete ……… 183 c) Az ellenőrzési terv és az ellenőrzési jelentés ……… 184

1. A nyugdíjbiztosítási hatósági nyilvántartás

A nyugdíjbiztosítási hatósági nyilvántartás a nemzeti adatvagyon körébe tarto-zik.59 A nyilvántartás tartalmazza: a foglalkoztatók és a biztosítottak törvényben előírt kötelezettségei teljesítésével szolgáltatott mindazon adatot, amelyből bizto-sítottanként megállapítható a társadalombiztosítási, valamint nyugdíjjárulék-alapot képező jövedelem, a biztosított után megfizetett, illetőleg a tőle levont nyugdíjjáru-lék összege, a biztosítási jogviszony időtartama, valamint a biztosítottat megillető ellátások megállapításához szükséges adatok.

A nyugdíjbiztosítás hatósági nyilvántartásában található adatok kezelésére vo-natkozó felhatalmazást a Tny. 96. § (1) bekezdése tartalmazza, amelynek értelmé-ben a nyugdíjbiztosítási igazgatási szervek a természetes személyről adatokat a társadalombiztosítási azonosítási jel (taj) alkalmazásával a nyugellátások, illetőleg a nyugdíjbiztosítás szerveinek hatáskörébe utalt más ellátások megállapítása,

fo-59 A nemzeti adatvagyon körébe tartozó állami nyilvántartások fokozottabb védelméről szóló 2010. évi CLVII. törvény 1. § 1. pontja.

lyósítása és ellenőrzése, valamint a nyugdíjbiztosítást érintő befizetések érdekében tarthatnak nyilván. A nyugdíjbiztosítás hatósági nyilvántartása a Tny. 96. § (2) be-kezdése szerinti adatokat tartalmazza.

A nyugdíjbiztosítási hatósági nyilvántartás három fő részre tagozódik:

– jogszerzési nyilvántartás;

– elbírálási nyilvántartás;

– folyósítási nyilvántartás.

a) Jogszerzési nyilvántartás

A jogszerzési nyilvántartás a biztosítottak (volt biztosítottak) nyugdíjvárományi ada-tait tartalmazza, elsődleges és származtatott adatok egyaránt megtalálhatók benne.

A nyilvántartásban található adatok forrása a foglalkoztatóktól származó adatszol-gáltatások, amelyek a 2010. január 1-jét megelőző időszak tekintetében közvetlenül a nyugdíjbiztosítási igazgatási szervekhez kerültek benyújtásra, a 2009. december 31-ét követő időszakra vonatkozóan pedig a NAV adatszolgáltatásából származnak.

Emellett léteznek olyan, szolgálati időként elismerhető időszakok, amelyek vonat-kozásában a nyugdíjbiztosítási ágazat saját adatszolgáltatást teljesít.

A jogszerzési nyilvántartás az alábbi adatok tekintetében minősül elsődleges adatforrásnak:

– a 2009. december 31-ig terjedő időszakra vonatkozó foglalkoztatói adatszol-gáltatásból származó adatok;

– a nyugdíjszolgáltatásokra irányuló megállapodások időtartam- és járulék-adatai;

– a rehabilitációs járadék, rehabilitációs ellátás folyósítására vonatkozó időtar-tam- és járulékadatok;

– az adóhatósági eljárás szerinti elévüléssel érintett időszakra vonatkozó felszá-molói, végelszámolói adatszolgáltatások adatai.

A NAV-tól kapott foglalkoztatói adatszolgáltatások, valamint a természetes sze-mélyazonosító adatok és lakcímadatok (forrás: Belügyminisztérium által vezetett személyiadat- és lakcímnyilvántartás), illetőleg a taj (forrás: Kincstár által veze-tett taj-nyilvántartás) a jogszerzési nyilvántartás tekintetében származékos adatnak minősülnek.

A nyilvántartás legnagyobb részt elektronikus, a korábbi papíralapú adatszol-gáltatások túlnyomórészt feldolgozásra kerültek, azonban az egyéni és társas vállal-kozók tekintetében még találhatók papíralapú iratok.

b) Elbírálási nyilvántartás

Az elbírálási nyilvántartás a biztosítottak (volt biztosítottak) ellátására vonatkozó adatokat tartalmazó nyilvántartás. A nyilvántartásban található adatok forrása egy-részt a KELEN és NAV_HAVI adatbázis, másegy-részt az eljárás során beszerzett egyéb – a jogszerzési nyilvántartásból hiányzó, vagy abban jogszabályi feltételek hiányá-ban nem található (például felsőoktatási intézményben folytatott tanulmányokra vo-natkozó) – papíralapú dokumentumok.

Az elbírálási nyilvántartásban jellemzően az alábbi adatok minősülnek elsődle-ges adatnak:

– a megszerzett szolgálati idő, jogosultsági idő és korkedvezmény;

– a megállapított, engedélyezett ellátás típusa;

– a megállapított, engedélyezett ellátás kezdő összege;

– az ellátás folyósításának kezdete.

A nyilvántartás elektronikus dossziéból és papíralapú iratokból tevődik össze.

c) Folyósítási nyilvántartás

A folyósítási nyilvántartás a nyugellátásban és egyéb, a Nyufig hatáskörébe tartozó ellátások folyósítására vonatkozó adatokat tartalmazza. A nyilvántartás a NYUFUR rendszerből és alrendszereiből tevődik össze, elektronikus és papíralapú ügyiratok egyaránt találhatóak benne. Az adatok forrása a NYUGDMEG rendszer, illetőleg a NAV_HAVI adatbázis, valamint a folyósításhoz kapcsolódóan beérkezett papír-alapú dokumentumok.

Célja az ellátások folyósítása, a jogszabályban meghatározott adatszolgáltatási kötelezettségek teljesítése, valamint a Nyufig hatáskörébe tartozó ellátások meg-állapításához szükséges adatok nyilvántartása.

2. Adatszolgáltatási és bejelentési kötelezettség

a) Adatszolgáltatási kötelezettség teljesítése felhívás alapján

A konkrét ügyek kapcsán sok esetben előfordul, hogy az eljárás lefolytatásához szükséges adatok nem állnak teljes körűen rendelkezésre. Annak érdekében, hogy az ügyek a teljes tényállás megismerésével kerülhessenek elbírálásra, az eljáró nyug-díjbiztosítási igazgatási szervnek jogszabályi lehetősége van arra, hogy a szükséges adatokat az azokkal rendelkezőtől beszerezze.

Ha az adatot olyan nyilvántartás tartalmazza, amelyet közigazgatási hatóság vezet, a szükséges adatok beszerzésére a vonatkozó jogszabályok alapján kerül sor.60 Amennyiben a megkeresett szerv vagy személy közreműködését külön tör-vény nem szabályozza, a megkeresett a szükséges adatokat az eljáró szerv fel-hívásától számított tizenöt napon belül köteles közölni. Felhívás alapján köteles teljesíteni a nyilvántartásra kötelezett (vagyis a foglalkoztató, az egyéni vállalkozó, a mezőgazdasági őstermelő, valamint a magyar jogszabályok szerint bejegyzésre nem kötelezett külföldi foglalkoztató biztosítási jogviszonyban álló munkaválla-lója) a 2009. december 31-éig terjedő időszakra vonatkozó éves adatszolgáltatási kötelezettségét is, amennyiben azt annak idején nem vagy nem megfelelően tette meg. Az említett időpontig a nyilvántartásra kötelezettek a nyugdíjbiztosítási ható-sági nyilvántartás felé önállóan szolgáltattak adatot, ez volt az úgynevezett NYENYI adatszolgáltatás.

A nyugdíjbiztosítási jogszabályok az adatszolgáltatási kötelezettség elévülésére vonatkozó szabályozást nem tartalmaznak. Erre figyelemmel az adatszolgáltatásra kötelezett foglalkoztató, egyéni vállalkozó vagy egyéb személy, szerv adatszolgál-tatási kötelezettsége öt éven túl is fennáll, így az elmulasztott adatszolgáltatás pótlá-sára egészen az adatszolgáltatással érintett személy saját jogú nyugellátápótlá-sára, vagy utána hozzátartozói nyugellátás megállapítására irányuló eljárás jogerős lezárásáig felhívható.

Az adatszolgáltatással kapcsolatos felelősség – így különösen az adatszolgál-tatás elmulasztása vagy késedelmes teljesítése, a valóságtól eltérő adatok szolgálta-tása – akkor is a nyilvántartásra kötelezettet terheli, ha az adatszolgáltatást meg-hatalmazottja vagy más képviselője teljesíti. Az a kötelezett, aki a jogszabályban meghatározott nyilvántartási, adatszolgáltatási, illetve a nyugdíjbiztosítási felada-tok ellátásával kapcsolatos egyéb kötelezettségét nem vagy késedelmesen teljesíti, illetve annak nem az előírt módon tesz eleget, mulasztási bírságot köteles fizetni.

b) Visszamenőleges adatszolgáltatási kötelezettség

A társadalombiztosítási jogszabályok alapján a foglalkoztató az általa foglalkozta-tott, biztosítási jogviszonyban álló személyeket köteles nyilvántartásba venni. Az egyénekre lebontott nyilvántartásnak tartalmaznia kell

– a biztosított természetes személyazonosító adatait és tajszámát;

– a foglalkoztató adatait;

60 Ákr. 25. §; az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény 131. § (1) bekezdés; az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló 2015. évi CCXXII. törvény (Eüsztv.) 52. §.

– a biztosítási időre és szolgálati időre vonatkozó adatokat;

– a biztosítottól levont járulékok alapját és összegét.

A nyilvántartást havonta le kell zárni, archiválni kell, és arról havonta a követ-kező hónap 12-éig bevallást kell teljesíteni a NAV részére. A Tny. 2010. decem-ber 31-éig hatályban volt 97. § (2) bekezdése alapján a tárgyévet követő év április 30-áig adatszolgáltatást kellett teljesíteni a nyugdíjbiztosítási igazgatási szervek ré-szére a nyugdíjjogosultsághoz, illetve a nyugdíj-megállapításhoz szükséges adatok-ról: ez volt az úgynevezett NYENYI adatszolgáltatás.

Az adatszolgáltatást utolsó alkalommal 2009. évre vonatkozóan kellett teljesíte-ni 2010. április 30-áig, mivel a hivatkozott adatszolgáltatási szabályok 2011. január 1-jétől történő hatályon kívül helyezésével megszűnt a nyilvántartásra kötelezet-teknek a nyugdíjbiztosítási igazgatóságok felé évente teljesítendő adatszolgáltatási kötelezettsége.

A 2010. évtől kezdődően a foglalkoztatók a biztosítottakra vonatkozó bevallá-saikat kizárólag a NAV felé teljesítik. A bevallások adatait a NAV mint adatgazda – a bevallás benyújtására előírt határidőt követő hónap utolsó napjáig – adja át a nyugdíjbiztosítás részére. Ez az adatszolgáltatás azonban szintén a biztosított ter-mészetes személyre vonatkozik, emellett a foglalkoztató megnevezése, valamint az általa foglalkoztatott személytől levont nyugdíjjárulékra vonatkozó adat szerepel benne.

A 2009. évre vonatkozó adatszolgáltatás teljesítésének határideje – néhány ki-vételtől eltekintve – 2010. április 30-án lejárt. Ezen időpont után teljesített adatszol-gáltatás visszamenőlegesnek minősül. Mivel a nyugdíjbiztosítási jogszabályok az adatszolgáltatási kötelezettség elévülésére vonatkozó szabályozást nem tartalmaz-nak, az adatszolgáltatásra kötelezett foglalkoztató, egyéni vállalkozó vagy egyéb szerv adatszolgáltatási kötelezettsége öt éven túl is fennáll.

Az adatszolgáltatással kapcsolatos felelősség – így különösen az adatszolgál-tatás elmulasztása, késedelmes teljesítése, vagy a valóságtól eltérő adatok szolgálta-tása – a nyilvántartásra kötelezettet terheli akkor is, ha a visszamenőleges adatszol-gáltatást a megbízása alapján meghatalmazottja, vagy más képviselője teljesíti. Ha a foglalkoztató az adatszolgáltatással érintett időszakban, vagy azt követően jog-utódlással megszűnik, a visszamenőleges adatszolgáltatás-teljesítési kötelezettsége a jogutódot terheli.

Amennyiben a foglalkoztató jogutód nélkül megszűnt, a visszamenőleges adatszolgáltatási kötelezettség teljesítésére a felszámoló köteles. A felszámoló adatszolgáltatási kötelezettsége az eljárás alá vont gazdálkodó szervezet jogelődjé-nek elmaradt adatszolgáltatási kötelezettségeire is kiterjed, és a rendelkezésére álló adatok körét érinti. Amennyiben a nyugdíjbiztosítási adatszolgáltatás rendezése, utólagos teljesítése az iratanyag hiánya miatt nem lehetséges, a felszámoló köteles erről a nyugdíjbiztosítási igazgatási szervként eljáró kormányhivatal részére írásban

nyilatkozatot tenni, amely a részleges, illetve teljes adatvesztés tényét a nyugdíj-biztosítás hatósági nyilvántartásának rendszerében rögzíti. Ha foglalkoztatás nem történt, illetve biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyra tekintettel vagy azzal összefüggésben 2009-re vagy az azt megelőző évekre vonatkozóan járulékalapot képező jövedelem kifizetésére nem került sor, erről kell tájékoztatást adni, a nem-legesség okának megjelölésével. A megszűnt gazdálkodó szervezet iratanyagának őrzéséről a felszámoló köteles gondoskodni, az iratok őrzési helyét – különösen, ha az iratanyag iratőrző céghez kerül – be kell jelenteni a kormányhivatalnak.

Az elmaradt, illetve a jogszabályban előírt határidőre nem teljesített, 2010. ja-nuár 1-jét megelőző időszakra vonatkozó, illetve a módosított adatszolgáltatásokat a gazdálkodó szervezet székhelye szerint illetékes, nyugdíjbiztosítási igazgatási szervként eljáró kormányhivatal felé kell teljesíteni.

c) A bejelentések teljesítésének módja

A nyugdíjbiztosítási szervek feladatellátásához kapcsolódó bejelentéseket az érin-tett természetes személy, gazdálkodó szervezet vagy egyéb szerv három módon teheti meg: közvetlenül az eljáró szervnél személyesen, postai úton vagy elekt-ronikus úton. Gazdálkodó szervezetek és a kötelező elektelekt-ronikus ügyintézés hatá-lya alá tartozó szervek esetén ez utóbbi mód az elsődleges. A természetes személy ügyfelek azonban nem kötelesek e módon kommunikálni a hivatallal, esetükben a három kapcsolattartási forma bármelyike választható. Amennyiben a bejelentéshez az adott célra rendszeresített nyomtatvány kapcsolódik, a bejelentést ezen a nyom-tatványon kötelező megtenni.

Ha a bejelentés megtételére törvény vagy az eljáró szerv határidőt szab, a beje-lentés határidőben való megtörténtének vizsgálata során elsődlegesen a bejebeje-lentés- bejelentés-nek az illetékes szervhez történő beérkezése az irányadó. A személyesen és elektro-nikus úton megtett bejelentések esetében ez nem is jelent problémát, mivel ezekben az esetekben a bejelentés ténylegesen a hivatal birtokába kerül azon a napon, ame-lyen azt benyújtották. A postai úton beérkezett kérelmek esetén a teljesítés időpontja a postára adás napja. Vita esetén a postára adás időpontját feladóvevénnyel, posta-könyvvel kell igazolni.

A foglalkoztatók és egyéb szervek adatszolgáltatását – legyen az a Tny. 97. § (1) bekezdése szerinti, visszamenőleges vagy elévült időszakra teljesítendő adat-szolgáltatás – elsődlegesen elektronikus úton, az erre a célra rendszeresített nyom-tatványon kell benyújtani. A Központ a nyilvántartások vezetésére, az adatszol-gáltatásra és a bejelentés teljesítésére számítógépes program használatát írhatja elő, illetve nyomtatványt rendszeresít. Ezen túlmenően a Központ a nyugdíjbiztosítási szervek hatáskörébe tartozó ellátások iránti igény érvényesítésére, illetve eljárások

kezdeményezésére nyomtatványt, illetve – a Miniszterelnökséget vezető miniszter, a közigazgatás-fejlesztésért felelős miniszter egyetértésével – elektronikus űrlapot rendszeresít.

A Központ azonban az előírt nyilvántartási, adatszolgáltatási és bejelentési kö-telezettség, továbbá a rendszeresített nyomtatvány használata alól – egyedi kérelem alapján – mentesítést adhat. Ezen túlmenően lehetőség van külön megállapodás megkötésével az általánostól eltérő adatszolgáltatásra is. Ezek a következők:

a) A foglalkoztató vagy egyéb szerv kérelme alapján – amennyiben ez indo-kolt – lehetőség van a bejelentés módja és a határidők tekintetében az adatszolgálta-tásnak az általános szabályoktól eltérő teljesítésére. Erre vonatkozóan a kérelmező és a székhelye szerint illetékes, nyugdíjbiztosítási szervként eljáró kormányhivatal megállapodást köthet.

b) A foglalkoztatói adatszolgáltatások átadását a NAV és a Kincstár megállapo-dásban rendezi. Emellett a Kincstár megállapodást köt a NEAK-kal is a kölcsönö-sen fennálló adatszolgáltatatási kötelezettségekre.

c) A polgári nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos állományára vonatkozó egyes adatszolgáltatási kötelezettségek vonatkozásában – az érintettekre vonatko-zó speciális adatvédelmi és adatbiztonsági rendelkezésekre figyelemmel – az érin-tett nemzetbiztonsági szolgálatok a foglalkoztatóként előírt adatszolgáltatást az ez-zel kapcsolatos külön megállapodásban rögzítettek szerint kötelesek teljesíteni.61

3. Az adategyeztetési eljárás

a) A szolgálati idő megismerése

A biztosítottak korábban is érdeklődtek a későbbi nyugdíjazásukkor figyelembe ve-hető, az ellátásra való jogosultságot megalapozó és az ellátás összegét befolyásoló tények, adatok megismerése iránt, mivel ezen adatok ismerete segítette őket az élet-pályájuk megtervezésében. Ezek megismerésére 2012. december 31-éig a szolgálati idő elismerésére irányuló eljárást vehették igénybe.

A szolgálati idő elismerése iránti eljárás célja az ügyfelek tájékoztatása volt a megszerzett szolgálati és korkedvezményre jogosító idejükről. A szolgálati idő el ismerési kérelem benyújtása azonban hosszú ideig korlátozva volt, annak benyúj-tására 2010-ig csak az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőző 10 éven belül volt lehetőség, és csak 2011–2012-ben nyílt meg a lehetőség a fiatalabb korosztá-lyok számára is.

61 A nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló 1995. évi CXXV. törvény 28. § (5) bekezdése.

b) Az egyeztetési eljárás célja

A 2013. január 1-jétől hatályba lépett új jogintézmény, a nyugdíjbiztosítási adat-egyeztetési eljárás a szolgálati idő elismerése iránti korábbi eljárást váltotta fel, azonban mind célját, mind pedig formáját tekintve eltér a korábbi – kizárólag kére-lem alapján megindítható – eljárásoktól.

Az egyeztetési eljárás legfontosabb célja a nyugdíjbiztosítási hatósági nyilván-tartásban található adatszolgáltatások felülvizsgálata és szükség szerinti kiegé-szítése, módosítása, valamint a korábban bejelentési kötelezettséggel nem érintett, de a szolgálati idő megállapításához figyelembe veendő időszakok nyilvántar-tásba vétele. Ezek közé tartozik például a szakmunkástanulói idő, az 1998 előtt nappali tagozaton folytatott felsőfokú tanulmányok ideje, és a sorkatonai szolgálat időtartama, ha arra nem munkaviszony ideje alatt került sor. Ezek a szolgálati időbe beszámítanak, azonban – jogszabályi előírás hiányában – a nyugdíjbiztosítási ható-sági nyilvántartás felé nem kerültek bejelentésre. A nyugdíjbiztosítási adategyezte-tés során beszerzett és leegyeztetett adatokból egy lezárt időszak képződik, amely részévé válik a nyugdíjbiztosítási hatósági nyilvántartásnak, és a későbbi nyugdíj-megállapítás alapjául szolgál.

Az adategyeztetés előnye, hogy a nyugdíjmegállapításhoz szükséges adatok vizsgálata még az aktív korban bekövetkezik, így ez nem nyújtja meg az ellátás későbbi megállapításának időtartamát. Az adategyeztetés eredményeként a nyugdíj elbírálásának folyamata gyorsabbá válik, a nyugdíjak megállapítására és folyósítá-sára hamarabb kerülhet sor.

Az ügyfelek szempontjából is kiemelt fontossággal bír, hogy a nyugdíjazáskor figyelembe vehető adataik kitisztázása, a megszerzett szolgálati és jogosultsági ide-jük ismerete és folyamatos figyelemmel kísérése – amelyet a meghatározott idő-szakonkénti rendszerességgel ismétlődő újabb kiértesítések biztosítani tudnak – az életpálya-tervezés során biztonságot jelent, és növeli az állampolgárok nyugdíjtu-datosságát.

c) A hivatalból induló egyeztetési eljárás

Az adategyeztetés kezdeményezése és a megszerzett nyugdíjjogok elismerése el-sődlegesen a hatóság feladata, azaz az eljárás alapértelmezetten hivatalból, még-pedig a törvényben meghatározottak szerinti korcsoportokra vonatkozó ütemezés szerint indult 2013. január 1-jétől. Ez azt is jelenti, hogy a jogszabály szerint elő-írt sorrendben, korcsoportonként kezdődtek el a hivatalból indított eljárások, és a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv sorban, minden érintett személyre vonatkozóan folytatta le az adategyeztetést. 2020. január 1-jétől azonban megváltozott a