• Nem Talált Eredményt

XI. A nyugellátások folyósítása

1. A folyósítás általános szabályai

2. Szüneteltetés ……… 168 3. Bejelentési kötelezettség ……… 168 4. A folyósítási adatok egyeztetése ……… 170

1. A folyósítás általános szabályai

A Tny.-nek és a TnyR.-nek a nyugellátások folyósítására vonatkozó szabályait a nyugellátásnak nem minősülő ellátások esetében is alkalmazni kell, ha az ellátást szabályozó jogszabály így rendelkezik, és az ellátások folyósítása a Nyufig feladat-körébe tartozik. A Nyufig folyósítási tevékenysége gyakorlatilag az ellátást meg-állapító hatósági döntés végrehajtását jelenti, ezen túl azonban vannak a folyósítási tevékenységhez kapcsolódó önálló hatósági ügyek is, például az évenkénti emelé-sek, egyes jogosultsági feltételeknek a folyósítás tartama alatti vizsgálata (a tanul-mányok folytatása, az egészségkárosodás véleményeztetése stb.), az ellátások szü-neteltetése, megszüntetése és a külföldön élők adatainak évenkénti egyeztetése.

A Nyufig az ellátásban részesülők adatait egy – kilenc számjegyből álló – azono-sító, az úgynevezett folyósítási törzsszám segítségével tartja nyilván. A törzsszám-ról a folyósítás megkezdésekor minden érintett személy kap egy igazolást. A Nyufig minden döntésén, illetve az ellátásban részesülő számára írt minden levelén, külde-ményén feltünteti ezt az azonosító számot. Hasonló módon a nyugdíjasnak is erre a számra kell hivatkoznia a nyugdíj folyósítását érintő érdeklődése, bejelentése vagy bármely ügyintézése során.

Az ellátások utalása mindig havonta, az esedékesség hónapjában (tárgyhó-napban) történik, emiatt a Nyufig az utaláshoz szükséges számfejtési feladatokról már az előző hónapban gondoskodik. Ezért előfordulhat néhány esetben túlfizetés, amikor a folyósítás megszüntetését érintő tény olyan időpontban jut a Nyufig tudo-mására, amikor a következő havi ellátási összeg számfejtése, illetve az utaláshoz szükséges intézkedések már megtörténtek.

Az utalások csak a magyar törvényes fizetőeszközben, vagyis forintban tör-ténnek.

A nyugellátást a nyugdíjas rendelkezése szerint kell folyósítani postai úton (készpénzes kézbesítéssel) vagy bankszámlára utalással. Az erre vonatkozó adatokat már az ellátás igénylésére szolgáló nyomtatványon fel kell tüntetnie az

igénylőnek, de minden kötöttség nélkül, a jogosulttól vagy képviselőjétől származó írásbeli nyilatkozattal bármikor meg lehet változtatni a folyósításra vonatkozó ren-delkezést. Postai kézbesítés esetén lehet kérni a lakóhelyre vagy a tartózkodási hely-re, vagy ezektől eltérő, úgynevezett folyósítási címre történő utalást. Ha a nyugdíjat postai úton kézbesítik, akkor az adott hónapon belüli kézbesítés időpontját a posta határozza meg előre: ez az úgynevezett postai kifizetési naptárban meghatározott nap, amikor a nyugdíjas számára a postás havonta kiviszi a nyugdíjat. A kézbesíté-si naptárat a Magyar Posta Zrt. alakítja ki és juttatja el az érintettekhez a tárgyévet megelőzően.

Postai kézbesítés helyett az érintett kérheti az ellátásának az általa megjelölt belföldi pénzforgalmi szolgáltatónál vezetett fizetési számlára való utalását is.

A nyugdíjasnak vagy törvényes képviselőjének rendelkezési joga kell, hogy legyen a pénzintézeti számla felett. Ha a nyugdíjas pénzintézetnél vezetett számlára kérte az ellátást, akkor minden hónap 12-én, ha pedig ez nem munkanapra esik, akkor az azt megelőző munkanapon kerül jóváírásra a számlán az ellátás összege. December hó-napban az ünnepekre való tekintettel az utalás eltérő, korábbi időpontban történik.

Az ideiglenes hatállyal elhelyezett vagy nevelésbe vett gyermek árvaellátását a gyermekvédelmi gyám vagy a gyermek vagyonának kezelésére a gyámhatóság által feljogosított személy által megjelölt gyámhatósági fenntartásos betétbe vagy fizeté-si számlára történő utalással kell teljesíteni.

Ha a jogosult letartóztatásban van, vagy szabadságvesztés-büntetését tölti, ak-kor a nyugdíja folyósítható a büntetés-végrehajtási intézethez, vagy megjelölt pénz-forgalmi szolgáltatónál vezetett számlára, de lehetőség van arra is, hogy az ellátás felvételére a jogosult meghatalmazzon valakit. Ha a jogosult nem él e lehetőségek egyikével sem, akkor a szabadlábra helyezést követően, utólag kell kiutalni a szá-mára a fogva tartás időtartama alatt nem folyósított ellátási összeget.

Belföldi folyósítás esetén az utalás költségei a folyósító szervet terhelik. A tár-sadalombiztosítási nyugellátások azonban nem csak Magyarország területén élő nyugdíjasok számára folyósíthatók. A külföldön élő nyugdíjasok az ellátás postai küldeményként való utalását nem kérhetik, de rendelkezhetnek arról, hogy a folyó-sítás belföldi meghatalmazottjuk részére történjen. EGT-államban élő nyugdíjasok esetében az ellátás az érintett rendelkezése szerint bármely EGT-államban mű-ködő pénzforgalmi szolgáltatónál vezetett fizetési számlára folyósítható, szin-tén a Nyufig költségére. Ha a jogosult olyan országban él, amely Magyarország-gal kétoldalú szociális biztonsági egyezményt kötött, akkor nincs akadálya annak sem, hogy ebben az országban működő pénzforgalmi szolgáltatónál vezetett fizetési számlára utalja az ellátás összegét a Nyufig, az utalás költségeit azonban az ellá-tásra jogosultnak kell viselnie. Ezekben az esetekben a külföldi számlára utalást a folyósító szervtől kell kérni. A kérelemnek tartalmaznia kell a külföldi pénzintézet pontos nevét és címét, számlaszámát, valamint annak a fizetési számlának a

nem-zetközi pénzforgalomban alkalmazandó számát (IBAN-kód, SWIFT-kód), amelyre a külföldi utalást kérik.

Ha a nyugdíjas olyan országban él, amely nem EGT-állam, és nem kötött Ma-gyarországgal szociális biztonsági egyezményt, akkor a lakóhely szerinti országba történő utaláshoz szükséges intézkedéseket a jogosultnak kell megtennie a külföldre utalást végző magyarországi pénzintézetnél. Ezekben az esetekben is a nyugdíjasra hárulnak a külföldre történő utalás költségei. Elsősorban emiatt van jelentősége an-nak, hogy a bármely külföldi országban élő jogosultak a havonkénti utalástól eltérő gyakoriságú folyósítást is kérhetnek, amennyiben a nyugellátás összege nem ha-ladja meg a nyugdíjminimum összegét. Az alacsony összegű nyugdíj esetében te-hát az utalási költségek racionalizálása érdekében a Nyufigtól lehet kérni az ellátás negyedévenkénti, félévenkénti vagy évenkénti utólagos utalását is.

Előfordulhat, hogy a kiutalt ellátás a folyósító szerv ügykörén kívül eső ok-ból visszaérkezik a megadott folyósítási címről vagy pénzintézeti számláról. Ilyen esetekben a Nyufignak a rendelkezésére álló adatok alapján meg kell kísérelnie a jogosult felkutatását a folyósításhoz szükséges új adatok beszerzése érdekében.

Amennyiben az erre irányuló intézkedések nem járnak eredménnyel, mert például a jogosult ismeretlen helyen tartózkodik, és nem rendelkezett a folyósítás módjára vonatkozóan, akkor a folyósítást meg kell szüntetni. A nyugdíjas későbbi jelentke-zését, illetve a folyósításhoz szükséges adatok bejelentését követően – amennyiben a jogosultság változatlanul fennáll – az ellátás ismételten folyósításra kerül az idő-közi emelésekkel növelt összegben. A fel nem vett ellátást legfeljebb öt évre vissza-menőlegesen lehet folyósítani.

A feladatkörébe tartozó ellátások tekintetében a Nyufig a hatósági döntés vég-rehajtását végzi el a megállapító, illetve a megszüntető határozatok esetében is.

A nyugdíj-megállapító szervek az ellátásra való jogosultságot érintő határozataikat – a döntés véglegessé válása előtt – már továbbítják a folyósító szervnek. A meg-állapított nyugdíj folyósítása nemcsak a véglegessé vált határozat alapján kezdődik meg, hanem azonnal megindul. A Nyufig a még véglegessé nem vált, ellátást meg-szüntető határozatok esetén az ellátás folyósításának, az ellátás összegét lecsökken-tő határozatok esetén pedig a különbözet folyósításának a felfüggesztéséről intézke-dik mindaddig, amíg a döntés véglegessé nem válik, tehát a határozat végrehajtható nem lesz.

Az ellátások folyósítását a Nyufig a megállapító szervek határozatainak a be-érkezését, illetve elektronikus adattovábbítás esetén a határozatok folyósításhoz szükséges adattartalmának a beérkezését követően 13 napon belül kezdi meg, amely során megteszi a szükséges intézkedéseket az ellátásnak a következő hónap-tól történő rendszeres folyósítása érdekében, és azonnali utalásként gondoskodik a visszamenőleges, az intézkedését megelőző időre járó nyugdíjösszeg kiutalásáról.

Nyugdíjügyekben a Nyufig általában elektronikus úton kapja meg a határozatok

adatait, a határozat közléséhez csak nemzetközi és fegyveres nyugdíjügyekben van kötve a folyósítás, és ezekben az esetekben is csak a szükséges informatikai fej-lesztések befejezéséig. A Nyufig az egyes ellátásokat a megszűnésükig folyósítja, amelynek legkésőbbi időpontja a jogosult halálának napját magában foglaló hónap utolsó napja.

A Nyufig az ellátást megállapító határozat beérkezését követően a jogosult és a megállapított ellátás adatait nyilvántartásba veszi, és az ellátást folyósítási törzs-számmal látja el. A határozat alapján ki kell számítani a visszamenőleg járó összeget és a jövőre nézve utalható ellátás összegét is. A nyugdíj-megállapító határozatok ugyanis csak a nyugdíjast az ellátásra való jogosultság kezdő időpontjában meg-illető havi összeget tartalmazzák: ha ezt az összeget időközben az évenkénti eme-léssel is növelni kell, vagy a visszamenőleg járó ellátás összegét késedelmi kamattal együtt kell utalni, ezekről a számításokról is a folyósítást megelőzően kell intézked-ni. Szükség esetén beszámítást is alkalmazni kell, vagyis a visszamenőlegesen járó összeget csökkenteni kell az ugyanazon időtartamra kiutalt más ellátás összegé-vel, ha egyidejűleg a két ellátás a nyugdíjast nem illette volna meg. Így kell eljárni nyugdíjelőleg folyósítása esetén is, ugyanis a nyugdíj megállapítását megelőzően havonta kiutalt előleg összegét a visszamenőleges időre járó nyugdíj összegébe be kell számítani, és csak a különbözetet lehet kiutalni. A nyugdíj folyósításának meg-kezdésekor a nyugdíjas számára kiállítják és megküldik a folyósított ellátás törzs-számáról szóló igazolást (nyugdíjas igazolás), továbbá a folyósítás megindításáig már esedékessé vált és egy összegben kiutalt ellátásról, és az abból történt esetleges levonásokról szóló elszámolást. Ezen túlmenően minden jogosult részletes írásos tájékoztatást kap a bejelentési kötelezettségeiről, illetve az ellátásban részesülésre vonatkozó fontosabb tudnivalókról. Az utazási kedvezmények igénybevételéhez az

„Ellátottak utazási utalványa” elnevezésű okiratot58 a Nyufig a folyósítás megkez-désekor, továbbá minden év március 31-éig eljuttatja azon jogosultak részére, akik az év április 1-jéig a 65. életévüket nem töltötték be. Szintén évente, hivatalból a Nyufig személyre szóló kimutatásokat is készít a kifizetett összegről és a nyugdíj-emelés végrehajtásáról, és ezeket minden év januárjában megküldi az ellátásban részesülőknek.

A Nyufigot bejelentési kötelezettség is terheli az általa folyósított ellátásban részesülő személyeket illetően. Annak érdekében, hogy az egészségbiztosítás szol-gáltatásaiban részesülhessenek mindazok, akiket a folyósított ellátás címén ilyen jog megillet, a Nyufig bejelentést tesz a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) felé. A bejelentést legkésőbb az ellátás folyósításának megkezdését, illetve megszüntetését követő napon kell megtenni.

58 A közforgalmú személyszállítási utazási kedvezményekről szóló 85/2007. (IV. 25.) Korm. rendelet 4. §.

A bejelentési kötelezettségen kívül a Nyufig feladata az is, hogy a nyugdíjjá-rulék-alapot képező ellátások összegéből (ilyen például a megváltozott munkaké-pességű személyek rehabilitációs ellátása) havonta levonja, és az adóhatóságnak megfizesse a nyugdíjjárulék összegét, és erről bevallást teljesítsen. A Nyufig ezen felül a jogosult felhatalmazása alapján a vasutas nyugdíjigazgatás szerveitől átvett nyugdíjakból levonhatja a különböző vasutas önsegélyező egyesületek tagdíját.

A végrehajtás során elrendelt letiltások is érintik a folyósításhoz kapcsolódó tevékenységeket. A nyugellátások és a letiltás alá vonható egyéb pénzellátások ese-tében a folyósító szerv feladata a bíróság letiltó végzése alapján a tartozás és költ-ségeinek havonkénti levonása, a letiltást kérő számára való átutalása, valamint az ellátásban részesülő személy tájékoztatása a levonásokkal kapcsolatos kérdésekben Szintén a Nyufig feladatát jelenti az önkormányzati adóhatóság és a NAV által el-rendelt letiltás végrehajtása a kötelezettnek folyósított pénzellátás terhére.