• Nem Talált Eredményt

5. EREDMÉNYEK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK

5.3. A bárányok vizsgálati eredményei

5.3.2. A bárányok testméretei születést ő l választásig

5.3.2.1. A testéretfelvételezésben szereplő bárányok alapadatai

A vizsgálatban szereplő 80 bárány átlagos születési súlya 4,33 kg volt (31. táblázat).

31. táblázat: Különböző genotípusú bárányok testméretadatai és súlyadatai születéskor és választáskor

Tulajdonság

EREDMÉNYEK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK

___________________________________________________________________________

81 A német húsmerinó fajtacsoport esetében átlag alatti születési súlyt (3,83 kg) mértem, míg a legmagasabb születési súly a magyar merinó bárányoké volt (4,76 kg).

Választásig 14 bárány pusztult el, így összességében 66 bárány választáskori testméreteit tudtam rögzíteni. A német húsmerinó bárányok közül 5 bárány pusztult el a vizsgálat alatt, míg a magyar merinó x charollais F1 bárányok közül csupán csak 1 bárány.

A bárányok átlagos választási súlya 16,22 kg volt. A német húsmerinó, illetve a német húsmerinó x charollais F1 bárányok nem érték el az átlagot (16,12 kg ; 15,28 kg), míg a magyar merinó, valamint a magyar merinó x charollais F1 bárányok átlag felett teljesítettek.

5.3.2.2. A genotípus hatása a bárányok marmagasságának alakulására születéstől választásig

A kérődző állatok egyik legfontosabb testmérete a marmagasság (32. táblázat). A fajtatiszta német húsmerinó átlagos születéskori marmagassága 33,78 cm volt, ami a legkisebb értéket mutatta az összehasonlításban. Választáskor ebben a genotípusban 48,10 cm-t mértem, ami reprezentálta, hogy ez a fajta ebben a tulajdonságban képes volt kompenzálni a születéskori alacsonyabb méretet.

Eredményeim alacsonyabbak voltak Brem (1998) értékeinél, aki fajtatiszta német húsmerinók születéskori marmagasságánál 35-41 közötti cm-t mért.

A német húsmerinó x charollais F1 keresztezett fajta 35,50 cm-es marmagassági átlagértéke volt a legnagyobb, ez a heterózis kedvező hatásának megjelenését jelentette. Az 1,99 cm-es szórási érték meglepően alacsonynak mondható, ami a genotípus egységességét mutatta. E genotípus esetében 47,47 cm-es átlagos marmagasságot mértem választáskor, ami legkisebb növekedési erélyt mutatta a többi fajtához képest.

A magyar merinó x charollais F1 keresztezett egyedeinél jóval alacsonyabb születéskori marmagasságot tapasztaltam, mint a másik keresztezett konstrukciónál, a születéskori marmagassága 33,95 cm volt. Választáskor a marmagasság 49,81 cm volt, ami üzemi körülmények között megfelel a vonatkozó szakirodalom elvárásainak.

A magyar merinó átlagos születéskori marmagasságaként 35,58 cm-t mértem, amivel az összes többi fajtát megelőzte. A magyar merinó fajta esetében a választáskori marmagasság 52,29 cm volt, ami kiemelkedően magas érték, még a viszonylag nagy születéskori marmagassághoz képest is és a fajta kiváló képességeit erősítette meg a növekedési erély szempontjából.

EREDMÉNYEK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK

___________________________________________________________________________

82 32. táblázat: A genotípus hatása a bárányok marmagasságának alakulására

születéstől választásig Szignifikancia P<0,05* P<0,01** P<0,01** P<0,01**

Megjegyzés: az oszlopon belül az azonos betűt nem tartalmazóak P<0,01**, P <0,05* szinten szignifikánsan különböznek.

Csak a magyar merinó fajtacsoport rendelkezett átlag feletti marmagasság értékkel.

Eredményeim jobbnak bizonyultak, mint Kukovics és mtsai (1981) eredményei, akik magyar merinó bárányok esetében választáskor 50,18±1,75 cm-es marmagasságot mértek.

A magyar merinó x charollais F1 keresztezés 15,69 cm-es (46,84 %) marmagasság növekedést eredményezett, ami elég jónak mondható. A magyar merinó 16,53 cm-es növekedésével (46,84 %) a keresztezett magyar merinóéhoz hasonló értéket mutatott, így e két csoport ért csak el átlag feletti méretet. Összességében elmondható hogy az átlagos növekedési magasság 14,68 cm volt, ami 42,76 %-os változásnak felelt meg. A vizsgált genotípusok esetében a marmagasság mért adatai között szignifikáns különbséget tapasztaltam.

5.3.2.3. A genotípus hatása a bárányok farmagasságának alakulására születéstől választásig

A fajtatiszta német húsmerinó a marmagassághoz hasonlóan a farmagasság esetében is a legkisebb értéket érte el (33,98 cm) (33. táblázat). A választáskori farmagasság 49,37 cm

EREDMÉNYEK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK

___________________________________________________________________________

83 volt, ami ismét csak kiváló növekedési erélyre hívta fel a figyelmet, 3,71 cm-es, vagyis meglehetősen magas szórási érték mellett.

A német húsmerinó x charollais F1 esetében mértem a legmagasabb születéskori farmagassági méretet, 35,28 cm-t, amihez a legalacsonyabb 2,19 cm-es szórás párosult.

A magyar merinó x charollais F1 bárányoknál 34,05 cm-es farmagasságot regisztráltam, ami átlagos értéknek tekinthető, viszont elmaradt a fajtatiszta magyar merinó értéke mögött.

A magyar merinó farmagassága átlagban 34,93 cm volt, ami a német húsmerinó x charollais F1 keresztezett csoport után a második legnagyobb volt és átlag feletti értéket ért el.

A magyar merinó rendelkezett a legmagasabb választáskori farmagassággal, ez 53,26 cm volt átlagosan, ami így egységes, kedvező növekedési tulajdonságokat mutatott.

33. táblázat: A genotípus hatása a bárányok farmagasságának alakulására születéstől választásig Szignifikancia NS P<0,01** P<0,01** P<0,01**

Megjegyzés: az oszlopon belül az azonos betűt nem tartalmazóak P<0,01** szinten szignifikánsan különböznek.

A farmagasság változását figyelemmel kísérve a következő megállapítások tehetők: A magyar merinó x charollais elemzésekor 17,50 cm-es változást tapasztaltam, ami arányaiban a legnagyobb növekedést jelentette a vizsgált fajták közül (52,14 %).

EREDMÉNYEK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK

___________________________________________________________________________

84 A magyar merinó farmagasságának változása 18,15 cm volt, ami 52,07 %-ot jelentett, így alig maradt el a keresztezett magyar merinó mögött.

A születéskori farmagasság kivételével a genotípusok között mindhárom esetben szignifikáns különbséget tapasztaltam.

5.3.2.4. A genotípus hatása a bárányok övméretének alakulására születéstől választásig A fajtatiszta német húsmerinó csoport értékeinek vizsgálatakor a születéskori átlagos övméret 36,20 cm volt, ennél a testméretfelvételnél is a legalacsonyabb méretet ez a genotípus érte el (34. táblázat). Eredményeim megegyeztek Brem (1998) értékeivel, aki ugyanilyen genotípus esetén 34-38 cm közötti születéskori övméretet mért. A fajtatiszta német húsmerinónál 59,17 cm-es övméretet tapasztaltam választáskor, ami ismét az alacsony születéskori méretek remek kompenzációját mutatta.

34. táblázat: A genotípus hatása a bárányok övméretének alakulására születéstől választásig

Megjegyzés: az oszlopon belül az azonos betűt nem P <0,05* szinten szignifikánsan különböznek.

A német húsmerinó x charollais F1 keresztezett fajta vizsgálatakor 37,98 cm-es átlagos övméretet mértem, ami jóval magasabb az előző fajta értékeihez képest, a szórás ugyanakkor jóval kevesebb, 1,96 cm volt.

EREDMÉNYEK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK

___________________________________________________________________________

85 A magyar merinó x charollais F1 keresztezett fajtánál 37,28 cm-es övméret volt az átlagos érték születéskor.

Ehhez képest a magyar merinó övmérete 38,25 cm-t adott átlagban, ami kiemelkedően magas. Övméret vizsgálata során csak születéskor tapasztaltam szignifikáns különbséget a vizsgált genotípusok között.

A magyar merinó x charollais F1 fajta vizsgálatakor 60,28 cm-es övméretet állapítottam meg választáskor, ami kifejezetten dongás egyedek kialakulását vetíttette előre.

Itt tapasztaltam a legnagyobb övméretet választáskor.

A magyar merinó értékeinek vizsgálatakor 59,38 cm-es átlagos övméret volt a jellemző választáskor, ehhez a legalacsonyabb 3,48 cm-es szórás társult, meglehetősen egységes populáció képét mutatva ezzel.

Eredményeink kisebb voltak, mint Kukovics és mtsai (1981) eredményei, akik magyar merinó bárányok esetében választáskor 65,50±1,99 cm övméretet mértek.

A magyar merinó x charollais F1 vizsgálatakor 22,81 cm-es övméret növekedést tapasztaltam, ezzel az értékkel a fajta a legmagasabb mellkas körméret eredményt érte el.

A magyar merinó övméretének változása 20,74 cm-es volt, ezzel kissé elmaradt a keresztezett fajták növekedésétől, 53,82 %-ot teljesített.

5.3.2.5. A genotípus hatása a bárányok törzshosszúságának alakulására születéstől választásig

A német húsmerinó x charollais F1 értékeinek feldolgozásakor 28,75 cm átlagos törzshosszúságot mértem, ami a leghosszabb volt a genotípusok mért születéskori értékei közül (35. táblázat). Választáskor 47,43 cm-es törzshosszt tapasztaltam, ami a korábbi értékváltozásokhoz hasonló képet mutatott ennél a csoportnál.

A magyar merinó x charollais F1 születéskor 27,35 cm-es átlagos törzshosszt ért el, ami az előző méretekhez hasonló képet festett ennek a keresztezett genotípusnak a testalakulásáról. Ennél a csoportnál 47,92 cm volt az átlagos törzshossz választáskor, ami szintén nem mutatott nagy eltérést a többi fajtához képest.

A magyar merinó értékelésekor születéskor 27,15 cm-es törzshosszt regisztráltam, ami a legalacsonyabb érték volt. A többi adattal összevetve egy dongás, magas fajta képét mutatta.

A magyar merinó itt is a legjobb eredményt érte el 50,21 cm-es törzshosszával választáskor és a legalacsonyabb szórási értékkel (2,62 cm).

EREDMÉNYEK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK

___________________________________________________________________________

86 35. táblázat: A genotípus hatása a bárányok törzshosszúságának alakulására

születéstől választásig

Szignifikancia NS NS P<0,05* P<0,05*

Megjegyzés: az oszlopon belül az azonos betűt nem tartalmazóak P <0,05* szinten szignifikánsan különböznek.

Eredményeink megegyeztek Kukovics és mtsai (1981) eredményeivel, akik 11 hetes korban választáskor magyar merinó bárányok esetében 50,18±1,75 cm-es törzshosszúságot mértek.

Összességében elmondható, hogy a magyar merinó bárányok mutatói voltak a legjobbak ennél a tulajdonságnál is. 23,15 cm-es, vagyis 87,30 %-os törzshosszabbodás volt megfigyelhető, ami ebben a vizsgálatban kiugróan magas értéknek számított.

5.3.2.6. A genotípus hatása a bárányok szárkörméretének alakulására születéstől választásig

A fajtatiszta német húsmerinó esetében a születéskori szárkörméret 5,97 cm volt (36.

táblázat), ahogy az eddigi méreteknél, ennél a tulajdonságban e fajta érte el legalacsonyabb értéket. Brem (1998) fajtatiszta német húsmerinó bárányok esetében 6-7 cm-es születéskori szárkörméretet mért.

A német húsmerinó x charollais F1 vizsgálatakor átlagosan 6,22 cm-es szárkörméretet tapasztaltam.

A magyar merinó x charollais F1 6,32 cm-es szárkörmérete a legmagasabb érték volt a születéskori szárkörméreteket vizsgálva.

EREDMÉNYEK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK szárkörmérettel rendelkezett. Ebben a tulajdonságban a fajták között szignifikáns különbséget nem tapasztaltam.

A választáskori szárkörméret a következőképpen alakult: a fajtatiszta német húsmerinó esetében 7,09 cm-es szárkörméretet mértem, csak a német húsmerinó x charollais F1 bárányoknál értek el ennél kisebb méretet (7,00 cm).

A magyar merinó x charollais F1 csoport vizsgálatakor 7,28 cm-es választáskori szárkörméretet tapasztaltam, ami a legnagyobb érték a genotípusok között, míg a magyar merinónál 7,21 cm-es szárkörméretet vettem átlagos értéknek.

A szárkörméret változása a vizsgált csoportok esetében 1 cm körüli volt (15-17 %).

5.3.2.6. Korreláció a bárányok születéskori és választáskori testsúlya és testméretei között

A bárányok születéskori testsúlya és a testméretek közötti korrelációját a 37. táblázatban foglaltam össze.

Születési súly vizsgálata során megállapítottam, hogy csak a születéskori övmérettel mutatott szoros kapcsolatot (r=0,72 ; P<0,01)-e tulajdonság. A többi testméret esetében nagyrészt közepes kapcsolat volt a jellemző.

EREDMÉNYEK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK

___________________________________________________________________________

88 A marmagasság és farmagasság születéskori értékeinél is szoros kapcsolatot találtam, e két tulajdonság esetén, (r=0,87 ; P<0,01) korrelációs értéket tapasztaltunk. Ezek a tulajdonság a születéskori övmérettel közepes kapcsolatot mutatott. A többi tulajdonság esetében, mint törzshosszúság és szárkörméret laza kapcsolat volt a jellemző.

A törzshosszúság születéskori értékei minden más tulajdonsággal összevetve laza kapcsolatot adtak.

A szárkörméret vizsgálatánál a születési súly és születéskori övméret során tapasztaltam közepes kapcsolatot (r=0,51 ; P<0,01), míg a többi tulajdonság esetén laza volt a kapcsolat.

37. táblázat: Bárányok születéskori testsúlya és testméretei közötti korrelációja Mar-

magasság születéskor

Far- magasság Születéskor

Öv- méret születéskor

Törzs- hosszúság születéskor

Szár- körméret születéskor

Születési súly 0,45** 0,52** 0,72** 0,34** 0,51**

Marmagasság

születéskor 0,87** 0,50** 0,28* 0,27*

Farmagasság

születéskor 0,54** 0,29** 0,38**

Övméret

születéskor 0,20 0,52**

Törzshosszúság

születéskor 0,14

Megjegyzés: Szignifikáns különbség P<0,01 szinten**, Szignifikáns különbség P<0,05 szinten*.

A nevelési időszak után újra számoltam a vizsgált tulajdonságok korrelációs értékeit (38. táblázat). A választási súly mind az öt tulajdonsággal közepes kapcsolatot mutatott, de legerősebbnek megmaradt az övméret értéke (r=0,70 ; P<0,01).

Marmagasság és farmagasság esetében (r=0,96 ; P<0,01) értéket tapasztaltam, tehát választáskor egy igen szoros kapcsolatot mutatott e két tulajdonság. A választáskori marmagasság a többi választáskori tulajdonsággal közepes kapcsolatot adott.

A választáskori testméretek jelentősen szorosabb korrelációt mutattak a testsúllyal, mint a születéskor az jellemző volt. Az övméret esetén az összefüggés szorossága nem változott.

EREDMÉNYEK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK

___________________________________________________________________________

89 38. táblázat: Bárányok választáskori testsúlya és a választáskori testméretek

közötti korrelációja Mar-

magasság választáskor

Far- magasság választáskor

Öv- méret választáskor

Törzs- hosszúság választáskor

Szár- körméret választáskor

Választási súly 0,60** 0,64** 0,70** 0,61** 0,63**

Marmagasság

választáskor 0,96** 0,50** 0,58** 0,56**

Farmagasság

választáskor 0,52** 0,60** 0,58**

Övméret

választáskor 0,64** 0,54**

Törzshosszúság

választáskor 0,42**

Megjegyzés: Szignifikáns különbség P<0,01 szinten**

5.3.2.7. Különböző genotípusú bárányok testarányindexei születéskor és választáskor A különböző indexek értékelését a 39. táblázatban foglaltam össze. Kvadratikussági index szempontjából a legmagasabb értéket születéskor és választáskor a magyar merinó bárányok esetében kaptam (131,05; 104,14).

Túlnőttségi index számítása során születéskor a fajtatiszta német húsmerinók (100,59), míg választáskor a magyar merinó x charollais F1 bárányok érték el a legmagasabb értékeket (103,61).

EREDMÉNYEK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK

____________________________________________________________________________

90 39. táblázat: Különböző genotípusú bárányok indexei születéskor és választáskor

Genotípus 1A 1B 2A 2B 3A 3B 4A 4B 5A 5B 6A 6B

német

húsmerinó 121,29 101,33 100,59 102,64 76,93 80,23 0,39 0,73 11,34 33,51 5,31 3,67 német

húsmerinó x charollais F1

123,48 100,27 99,38 103,29 75,70 82,06 0,41 0,70 12,31 32,19 5,13 3,66

magyar merinó x charollais F1

124,13 103,94 100,29 103,61 73,36 79,50 0,41 0,73 12,90 33,07 5,12 3,34

magyar

merinó 131,05 104,14 98,17 101,86 70,98 84,56 0,41 0,67 13,38 32,38 4,84 3,01

Összes 124,91 102,53 99,60 102,85 74,22 81,58 0,40 0,71 12,48 32,77 5,03 3,38

Megjegyzés: Kvadratikussági index születéskor (1A), Kvadratikussági index választáskor (1B), Túlnőttségi index születéskor (2A), Túlnőtsségi index választáskor (2B), Test index születéskor (3A), Test index választáskor (3B), Szerkezeti index születéskor (4A), Szerkezeti index választáskor (4B), Röhrer féle testtömeg index születéskor (5A), Röhrer féle testtömeg index választáskor (5B), Súlyindex születéskor (6A), Súlyindex születéskor (6B)

EREDMÉNYEK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK

____________________________________________________________________________

91 Test index esetén születéskor szintén a fajtatiszta német húsmerinó bárányoknál (76,93), míg választáskor a magyar merinóknál tapasztaltam a legmagasabb értéket (84,56), ellenben a Röhrer-féle testtömeg index esetében pont ellentétes eredményeket kaptam, hiszen születéskor a magyar merinó bárányok és választáskor a pedig német húsmerinó bárányok domináltak.

Szerkezeti index esetében nem tapasztaltam különbséget a vizsgált genotípusok között, születéskori átlagérték 0,40, míg választáskor 0,71 volt.

A súlyindex adatai során szintén a német húsmerinó bárányok érték el a legmagasabb értéket mind születéskor és választáskor is (5,31 ; 3,67).