• Nem Talált Eredményt

ŰJ HAJÓÉPÍTŐ MÓDSZER A KÖZÉPDUNA-TENGERI KÖZVETLEN KÖZLEKEDÉS MEGOLDÁSÁRA

In document A Tenger 22. évfolyam 1932 (Pldal 98-105)

Irta: KIRCHKNOPF ISTVÁN

11 Signor STEFANO KIRCHKNOPF ha presentato al Germanischer Lloyd il pro gettó br evett ato d'un batelto, delta portata di cca. 1500 toneltate; il quale per la sua eostruzione speeiale puó essere adibito al servizio Budapest—Medi-terraneo. II Germanischer Lloyd ha dichiarato di classificare il batello in questione collá classe + 100 At Danubio-Mediterraneo.

*

Mr. STEPHEN KIRCHKNOPF has put before the Germanischer Lloyd the aldready patented desings of a 1500 tons vessel, which owing to her special construction can be used on the Danube and on sea. The Germanischer Lloyd declared to give the said vessel the highest class +100 A4 for the Danube-Medi-terranean trade.

*

A d u n a i h a j ó k g y e n g é b b építési m ó d j u k miatt m é g terheletlenül is c s a k kivételesen j á r h a t n a k ki a t e n g e r r e . A k é t m é t e r e s l e g n a g y o b b merülési mély-s é g m e g a k a d á l y o z z a , hogy a kimély-sebb, de m é g g a z d a mély-s á g o mély-s tengeri h a j ó k a t a K ö z é p D u n á n alkalmazni l e h e s s e n . E n n é l f o g v a a k ö z é p d u n a i államok t e n g e rentúli á r ú f o r g a l m á t csak közvetve, azaz a z aldunai kikötőkben történő á t -r a k á s s a l lehet lebonyolítani. A z á t -r a k o d á s költségeit a h a j ó k idővesztesége n a g y o n megnövelik a tarifát.

Az eddigi hajóépítési m ó d s z e r e k k e l is lehetne a D u n a kisebb m é l y s é g ű helyein is közlekedni képes, 1 0 0 0 — 2 0 0 0 t o n n á s h a j ó k a t építeni, s ezáltal a kisebb, de a h o s s z a b b h a j ó u t a k o n is még g a z d a s á g o s tengeri h a j ó k b e f o g a d ó k é p e s s é g é t elérni, és pedig ú g y , h o g y a h a j ó k a t j ó h o s s z ú r a és szélesre t e r v e z -nék. De az ilyen h a j ó k nem v o l n á n a k kellően tengerállók.

A m a g y a r „ S z a b a d a l m i Közlöny" 1931. évi július 15-i és december 1 - í s z á m a hírt a d o t t e g y - e g y b e j e l e n t e t t s z a b a d a l o m r ó l . Az ezek lényege szerint való építési m ó d d a l lehetővé v á l n é k , hogy ezek a h a j ó k a t e n g e r r e is k i j á r j a n a k .

ÚJ HAJÓÉPÍTŐ MÓDSZER A KÖZÉPDUNA-TENGERI KÖZLEKEDÉSRE 85.

A két b e j e l e n t ő : e sorok í r ó j a és a G a n z és t á r s a h a j ó g y á r r.t., e g y m á s t k ö l csönösen felszólamlásokkal t á m a d t á k . A s z a b a d a l m i b í r ó s á g 1932. évi s z e p -tember 2 - á n kelt h a t á r o z a t a értelmében az én k o r á b b i bejelentésem s o r s a t o v á b b n e m kétséges: a b í r ó s á g a s z a b a d a l m a t m e g a d t a és a G a n z g y á r a t f e l -s z ó l a m l á -s á v a l eluta-sította. S z a b a d a l m a m -szerkezeti e l g o n d o l á -s á t i g y e k -s z e m az a l á b b i a k b a n „A T e n g e r " olvasóival megismertetni.

Véleményem szerint, e d d i g h o s s z - s z i l á r d s á g i okok a k a d á l y o z t á k , h o g y n a g y o b b b e f o g a d ó k é p e s s é g ű , t e n g e r á l l ó , s e k é l y j á r a t ú h a j ó t é p í t h e s s ü n k . Az eddigi építési módok olyan n a g y szerkezeti önsúlyt követelnek, hogy a h a s z n o s r a k o m á n y r a a vízkiszorításból m á r semmi sem m a r a d . U g y a n a k k o r a v í z kiszorításnál ugyanis a h o s s z a b b h a j ó n a k a hullámok o k o z t a h a j l í t ó i g é n y b e -vétele a r á n y o s a n n a g y o b b . T o v á b b á az u g y a n a k k o r a v í z k i s z o r í t á s r a , de kisebb merülésre és kisebb o l d a l m a g a s s á g g a l épült h a j ó b o r d a k e r e s z t m e t s z e t é n e k : ellenállási n y o m a t é k a négyzetesen csökken. Azzal, h o g y a s e k é l y j á r a t ú h a j ó -nak n a g y o b b o l d a l m a g a s s á g o t a d u n k , szintén nem é r ü n k célt, mert a h a j ó t e s t önsúlya f ü g g a h a j ó t e s t t é r f o g a t á t ó l . A szerkezeti elemek egy bizonyos h a t á r o n túl a k i h a j l á s veszélye miatt nem vékonyíthatok. Következésképpen m e g i n t csak t ú l s á g o s a n súlyos h a j ó t e s t h e z j u t u n k .

Az immár s z a b a d a l m a z o t t h a j ó é p í t é s i m ó d s z e r lehetővé teszi az igen s e k é l y j á r a t mellett a n a g y h a j ó h o s s z ú s á g o t , s így a n a g y vízkiszorítási t é r f o g a t o t is, anélkül, h o g y a m e g s z o k o t t g a z d a s á g o s s á g i v i s z o n y s z á m — ö n -súly: teljes súly — m e g n ö v e k e d n é k .

Az építési m ó d s z e r lényege a b b ó l áll, h o g y a h o s s z - s z i l á r d s á g o t r á c s o s t a r t ó - s z e r k e z e t b i z t o s í t j a . A rácsos tartó alsó övét a h a j ó f e n é k és a n n a k hosszmerevítései a l k o t j á k . A felső őv pedig a v í z k i s z o r í t á s t a d ó , t u l a j d o n -képpeni h a j ó t e s t - t é r f o g a t fölé emelt k e r e t g e r e n d a - f e l é p í t m é n y . A h a j ó kereszt-m e t s z e t e kereszt-megközelítően a fordított T a l a k j á t kereszt-m u t a t j a . E g y é b k é n t a h a j ó , a s e k é l y j á r a t t ó l eltekintve, mit sem különbözik a s z o k á s o s tengeri h a j ó k t ó l .

Az így s z e r k e s z t e t t s e k é l y j á r a t ú , á t r a k o d á s nélkül közlekedő D u n a t e n geri h a j ó u g y a n o l y a n g a z d a s á g o s s á g i feltételek mellett állana a k ü l k e r e s k e d e -lem rendelkezésére, mint a k ö z ö n s é g e s tengeri h a j ó . A L e v a n t é r a irányított á r ú k n a k u g y a n a z t a szállítási és viteldíjlehetőséget n y ú j t a n á B u d a p e s t r ő l a rendeltetési helyig, mint amilyeneket pl. a Fiúmén v a g y Trieszten át történő' s z á l l í t á s n y ú j t h a t . Emellett a z o n b a n e l m a r a d n a k az á t r a k á s veszélyei és költ-ségei. 1 5 0 0 — 2 0 0 0 t o n n a b e f o g a d ó k é p e s s é g m á r b i z t o s í t j a a g a z d a s á g o s s á g o t . A b e r u h á z o t t tőke, k a m a t , biztosítás, leírás stb. költségek a h a j ó önsúlyától f ü g g e n e k . E költségek tekintetében csak u g y a n o l y a n és u g y a n a k k o r a tételeket kell s z á m í t á s b a venni, mint a k ö z ö n s é g e s h a j ó k n á l , mert a h a j ó t e s t s z e r k e z e t ö n s ú l y a a s z o k á s o s mértékű m a r a d .

A n a g y s z é l e s s é g következtében a D u n a - t e n g e r i h a j ó n a k n a g y a kezdő stabilitása és n a g y a stabilitása a megdőlésben is. T é n y , h o g y n a g y o b „ m e r e v -s é g g e l " kell -s z á m o l n u n k . Ám a -szintén eléggé -s e k é l y j á r a t ú R a j n a - t e n g e r i h a j ó k ü r e s menetben ugyanilyen viszonyok között v a n n a k . Ha a D u n a t e n g e r i h a j ó nál a merevség és az önlengési s z á m csökkentése tekintetében n a g y o b b i g é n y e

-8 6 A TENGER

ket t á m a s z t u n k , a F r a m m - f é l e ingáscsillapítóberendezéssel a z o k n a k is teljes mértékben eleget tehetünk.

A s e k é l y j á r a t ú , széles h a j ó k n a k á l t a l á b a n n a g y o b b a menetellenállása, mint a m é l y e b b j á r a t ú , k e s k e n y e b b h a j ó n a k , de a hajótest teltségi v i s z o n y s z á m á nak a c s ö k k e n t é s e ú t j á n e l j u t h a t u n k a menetellenállás s z e m p o n t j á b ó l g a z d a s á -g o s h a j ó a l a k h o z és s e b e s s é -g h e z . Az ü z e m k ö l t s é -g - k a l k u l á c i ó b a n különben sincs a súlypont a t ü z e l ő a n y a g o n . A folyami ú t s z a k a s z o n az egyetlen n a g y h a j ó b a n vitt r a k o m á n y kisebb menetellenállást okoz, mint a t ö b b egységből álló v o n t a t m á n y .

Az ú j h a j ó c s a v a r s z e r k e z e t e k n e k kis átmérővel is jó a h a t á s f o k u k . A n n a k sincs semmi a k a d á l y a , hogy ezeknél a h a j ó k n á l négy c s a v a r t a l k a l m a z z u n k . A D i e s e l - d i n a m o - ü z e m és az á l l a n d ó f o r d u l a t s z á m ú e l e k t r o m o t o r o s m e g h a j t á s tökéletesíthetik m é g a b e r e n d e z é s t .

A d r á g á b b , könnyű, v a g y n a g y s z i l á r d s á g ú a n y a g o k , v a l a m i n t az elektro-m o s hegesztés és a többi építési könnyítés a l k a l elektro-m a z á s a tekintetében nincsenek feltétlenül t e l j e s í t e n d ő kikötések. E z e k e t u g y a n a z o k a m e g f o n t o l á s o k úgy indo-k o l j á indo-k , amint a z o indo-k a normális h a j ó építése esetében esetleg előtérbe lépneindo-k.

A közönséges, olcsó é p í t ő a n y a g o k is a l k a l m a s a k a r r a , hogy a legkisebb ö n -súllyal feleljünk m e g a l e g s z i g o r ú b b szilárdsági előírásoknak.

E g y 1500 t o n n a h o r d k é p e s s é g ű D u n a - t e n g e r i h a j ó r a v o n a t k o z ó részlet-terveimet a „Germanischer Lloyd" „a + 100 A4 Mitteldonau-Mittelmeer" osz-t á l y z a osz-t osz-t a l láosz-tosz-ta el, ami minosz-tegy h i v a osz-t a l o s bizonyíosz-téka a n n a k is, h o g y a közveosz-tlen, á t r a k o d á s n é l k ü l i K ö z é p d u n a - t e n g e r i h a j ó z á s p r o b l é m á j a b i z t o n s á g o s a n meg v a n oldva.

G A R Á D Y - G A U S S V I K T O R

1 8 5 7 - 1 9 3 2 .

IRTA : KOCH NÁNDOR DR.

(Két képpel)

A m a g y a r szellemi kultura m u n k á s a i n a k s o r á b a n mindig a k a d t a k olyanok, a k i k n e k m u n k á s s á g á r a igen erős ö s z t ö n z ő h a t á s t gyakorolt a t e n g e r . T u d ó s o -kat, író-kat, költőket, k é p z ő m ű v é s z e k e t , z e n e s z e r z ő k e t hódított m e g és láncolt m a g á h o z a sok é r d e k e s p r o b l é m á t és ezernyi s z í n e s impressziót rejtegető v í z -r e n g e t e g , amelynek ihletéből a m a g y a -r géniusz n e m egy -r e m e k e született.

A tengertől r a b u l ejtett m a g y a r szellemi a l k o t ó m u n k á s o k közé tartozott GarádyGauss Viktor is, akinek értékes e g y é n i s é g é t két i r á n y b a n is f o g l a l -k o z t a t t a a „-ké-k e l e m " . Hivatott -k u t a t ó j a volt a tengerben p e z s g ő tar-ka élet-nek, de a tudós g y a k o r l o t t szemével meglátott és hideg eszével megértett biológiai j e l e n s é g e k

előtt f e l t á r t a a t e r m é szet csodálatos s z é p -ségei iránt rendkívül f o g é k o n y , meleg költői lelkét is. így alakult ki k e t t ő s szerepe szellemi életünk terén: e g y r é s z t a t u d ó s t e n g e r k u t a t ó n a k , másrészt a t e n -g e r t költői f o r m á b a n , mégis a v a l ó s á g h o z hűen ismertetni t u d ó írónak teljes h a r m ó n i á -b a forrt m u n k á s s á g a .

A tenger r a j o n g ó

szeretete ú g y s z ó l v á n Garády-Gauss V i k t o r

vele született, hiszen régi f i u m e i patrícius-c s a l á d n a k , a r ó m a i s z e n t b i r o d a l m i n e m e s -séget viselő hahnbergi G ű í / s s - c s a l á d n a k volt a s a r j a , s ott, a kéklő Q u a r n e r o p a r t j á n , a m a g y a r kikötőváros-ban pillantotta m e g a világot 1857 jul. 2 7 - é n ; itt élte le g y e r m e k k o r á t és középiskolai d i á k éveit. A tengerről s z e r -zett első impressziói mélyen n y o m ó d t a k a lelkébe, s a c s a l á d i

8 8 A TENGER

okok mellett e l s ő s o r b a n ez a m a g y a r á z a t a a n n a k , hogy a f ő v á r o s b ó l , ahoL egyetemi t a n u l m á n y a i t végezte, v i s s z a v á g y o t t a Q u a r n e r o p a r t j á r a .

T a n á r lett a f i u m e i állami f e l s ő l e á n y i s k o l á b a n , de s z a b a d a b b m u n k a -területre kívánkozó nyugtalan lelke és korán jelentkező írói készsége az újság-írói pályára terelte. Visszatért B u d a p e s t r e , ahol mint több n a p i l a p n a k és.

az „ É n Ú j s á g o m " c í m ű g y e r m e k l a p n a k a m u n k a t á r s a , s mint g a z d a g f a n -táziával és kiváló m e s e m o n d ó - k é p e s s é g g e l m e g á l d o t t ifjúsági író kereste a kenyerét. ( E k k o r v e t t e fel a G a r á d y írói nevet.) Á m a szülővárosa és a tenger utáni v á g y a k o z á s m e g i n t ellenállhatatlan erővel k e z d t e őt Fiume felé vonzani..

E k k o r került k a p c s o l a t b a Gonda B é l a miniszteri t a n á c s o s s a l , a kereskedelmi minisztérium tengerészeti o s z t á l y á n a k akkori vezetőjével, akinek e t t ő l kezdve n a g y s z e r e p jutott G a r á d y s o r s á n a k i r á n y í t á s á b a n .

E z , a G a r á d y p á l y a f u t á s á r a d ö n t ő jelentőségű találkozás 1902 n y a r á n történt, amikor m e g j e l e n t G o n d a B é l á n á l , s e l m o n d t a , hogy ő t u l a j d o n k é p p e n z o o l ó g u s n a k készült é s szeretne a t e n g e r k u t a t á s á v a l foglalkozni. E g y ú t t a l bemutatta egy Fiumében létesítendő tengeri akvárium teljesen kész tervét ( a terveket az ő ú t m u t a t á s a a l a p j á n Sebestyén b u d a p e s t i műépítész k é s z í t e t t e ) és kérte G o n d a Béla t á m o g a t á s á t a n n a k m e g v a l ó s í t á s á h o z . G a r á d y kérése e l s ő s o r b a n a r r a irányult, h o g y a kereskedelmi miniszter a d j o n a f i u m e i kikötő-ben ingyen területet, a h o l az a k v á r i u m o t felépíthetik. G o n d a Béla n a g y ér-deklődéssel hallgatta G a r á d y tervét és szívesen f e l a j á n l o t t a t á m o g a t á s á t a szép idea m e g v a l ó s í t á s á h o z . G a r á d y v a l leutazott F i u m é b e és a t e n g e r é s z e t i h a t ó s á g g a l egyetértően a Mária Terézia-móló tövénél nagyon alkalmas terüle-tet jelölt ki az akvárium részére.

G a r á d y azután ott m a r a d t F i u m é b e n és n a g y lelkesedéssel és o p t i m i z -mussal nekilátott az a k v á r i u m f e l é p í t é s é r e szükséges p é n z ö s s z e g y ű j t é s é h e z . A fiumeiek a z o n b a n nem f o g a d t á k kellő megértéssel. G a r á d y törekvését és a lelkes t e n g e r b a r á t f á r a d o z á s a eredménytelen m a r a d t . Az akvárium tehát meg-hiúsult s m a g a G a r á d y a l e g s ú l y o s a b b helyzetbe került. Annyira b i z t o s r a vette u g y a n i s a sikert, h o g y b u d a p e s t i á l l á s á t felmondta é s c s a l á d j á t leköltöztette Fiumébe. M o s t azután ott állt c s a l ó d o t t a n , exisztencia nélkül, k é t s é g b e e j t ő helyzetben. Megint a kereskedelmi minisztériumhoz f o r d u l t és ismét G o n d a Béla segített r a j t a . Az ő e l ő t e r j e s z t é s é r e a miniszter kinevezte Garádyt a tengerészeti akadémiához a zoológia és az olasz nyelv tanárának, e g y ú t t a l b e -o s z t -o t t a a T e n g e r é s z e t i H a t ó s á g h -o z halászati felügyelőnek.

Ez utóbbi állásával jutott Garády az elemébe. A h a t ó s á g szolgálati h a j ó -j á n b e k a l a n d o z t a a Q u a r n e r ó t , é r i n t k e z é s b e lépett a halászokkal, a l a p o s a n m e g i s m e r k e d e t t az Adrián e l t e r j e d t h a l á s z a t i módokkal és eszközökkel, v a l a -mint a t e n g e r állatvilágával, s a lelkét megtöltötte a s ó s víz c s o d a v i l á g á n a k t a r k a impresszióival. í g y e g y s z e r r e g a z d a g o d o t t t u d o m á n y o s ismeretekben é s írói t é m á k b a n , olyannyira, h o g y mint t u d ó s lassankint elismert s z a k é r t ő j e lett a halászati k é r d é s e k n e k é s t a n á c s a d ó j a a h a l á s z o k n a k é s a halászati h a t ó s á -g o k n a k a ten-geri h a l á s z a t s z a b á l y o z á s á r a és r a c i o n a l i z á l á s á r a v o n a t k o z ó ' k é r d é s e k b e n ; mint író p e d i g m e s t e r e lett a t e n g e r életét e l é n k varázsoló művészL l e í r á s o k n a k .

GARÁDY-GAUSS VIKTOS 8 9

G a r á d y G a u s s Viktor tevékeny életének ebben a l e g m o z g a l m a s a b b k o r s z a k á b a n valósult meg régi á l m a , a fiumei akvárium, ha nem is a b b a n a f o r -m á b a n , a h o g y a n -meghiusult első tervében elképzelte. G a r á d y u g y a n i s a tengeri h a l á s z a t t a l való f o g l a l k o z á s a közben m i n d i n k á b b érezte e g y részben t u d o -m á n y o s -megfigyelésekre, részben a Q u a r n e r o f a u n á j á n a k a n a g y k ö z ö n s é g g e l v a l ó m e g i s m e r t e t é s é r e s z á n t intézet s z ü k s é g e s s é g é t . Végül is j a v a s l a t o t tett a minisztériumban, h o g y a T e n g e r é s z e t i H a t ó s á g épületében létesítsenek egy kisebb a k v á r i u m o t t u d o m á n y o s és i s m e r e t t e r j e s z t ő célokra. A minisztériumban a j a v a s l a t megint G o n d a Béla kezébe került, természetes t e h á t , h o g y h a m a -r o s a n meg is valósult az a k v á -r i u m , amelynek i g a z g a t á s á t és kezelését G a -r á d y

Garády-Gauss Viktor a buccarii halászok között.

Viktorra b í z t á k . Az ismeretekben g a z d a g és az ügy i r á n t szinte a r a j o n g á s i g lelkesedő i g a z g a t ó a rendelkezésre álló szük helyen is a Q u a r n e r o f a u n á j á n a k rendkívül t a n u l s á g o s és t u d o m á n y o s s z e m p o n t b ó l n a g y o n értékes g y ű j t e m é -nyét h o r d t a össze a T e n g e r é s z e t i H a t ó s á g gőzösein g y a k o r t a rendezett tengeri kirándulásairól, úgy a n n y i r a , hogy a fiumei akváriumot n e m c s a k a F i u m é b e és A b b á z i á b a l á t o g a t ó t u r i s t a k ö z ö n s é g kereste fel szívesen, mint érdekes l á t n i -valót, h a n e m g y a k o r t a t a r t ó z k o d t a k ott tanulmányi céllal fiatal b i o l ó g u s a i n k is. A fiumei kis biológiai állomáson érlelődött m e g az itt g y a k r a n m e g -f o r d u l ó Leiden-frost G y u l a d r . - b a n a M a g y a r Adriai E g y e s ü l e t t e n g e r k u t a t ó e x p e d í c i ó j á n a k a g o n d o l a t a . Az expedíció 1913 őszén m e g is valósult, de s a j n á l a t o s körülmények k ö z b e j ö t t e folytán G a r á d y V i k t o r n a k az egyesület t e n g e r -k u t a t ó m u n -k á j á b a való b e -k a p c s o l ó d á s a e l m a r a d t .

A v i l á g h á b o r ú u t á n , amikor F i u m e olasz kézre került, az a k v á r i u m f e l

-9 0 A TENGER

szerelését elvitték, O a r á d y t pedig n y u g d í j a z t á k . A lelkes t e n g e r b a r á t a z o n b a n nem s z ű n t meg a t e n g e r i h a l á s z a t ügyeivel f o g l a l k o z n i . Állandó összeköttetésbe lépett a rovignoi tengeri biológiai állomással és egyik kedvelt m u n k a t á r s a lett az intézet k i v á l ó olasz i g a z g a t ó j á n a k . R o v i g n o b a n egyúttal a m a -g y a r s á -g n a k is i-gyekezett s z o l -g á l a t o t tenni azzal, h o -g y na-gy hozzáértéssel irá-nyította a tengeri állatoknak a budapesti állatkert akváriuma számára való gyűjtését és Budapestre való szállítását. Eközben tevékeny szelleme m é g e g y r e termelte a tengerről, a t e n g e r életéről és a tengeri h a l á s z a t r ó l a szép l e í r á s o -kat, ismertetéseket, a m e l y e k közül j u t o t t j ó n é h á n y „A T e n g e r " - n e k is ( í g y többek k ö z ö t t az 1931. é v f o l y a m b a n h o s s z a b b ismertető cikke jelent m e g a rovignói biológiai á l l o m á s r ó l ) , de m é g t ö b b a b u d a p e s t i állatkert k i a d á s á b a n m e g j e l e n ő „ T e r m é s z e t " című f o l y ó i r a t n a k . Ez év t a v a s z á n G a r á d y Viktor résztvett a z angol s z a k e m b e r n e k ú j h a l á s z a t i m ó d s z e r r e l végzett p r ó b a h a l á -szatán, amelyről ismertetést is igért „A T e n g e r " - n e k . D e ott meghűlt, á g y n a k esett s bármilyen edzett szervezete volt is, a b e t e g s é g g e l , megbirkózni nem tudott és m á j u s 27-én, 7 5 éves k o r á b a n b e f e j e z t e tevékeny, értékes életét.

*

Garády-Gauss V i k t o r e g y é n i s é g é n e k és m u n k á s s á g á n a k elemzésénél, értékelésénél két jellegzetes vonás nyomul az előtérbe. Az egyik a tenger iránt minden vonatkozásban megnyilatkozó rajongó szeretete, a másik pedig lelkes, megingathatatlan magyarsága, amely c s a l á d i tradícióként szállt reá. ( Ü k a p j a , G a u s s A n t a l ogulini k a t o n a i kerületi p a r a n c s n o k és z e n g g i kapitány v e z e t t e Mária T e r é z i a elé azt a k ü l d ö t t s é g e t , a m e l y F i ú m é n a k M a g y a r o r s z á g h o z v a l ó csatolását kérte.) T e n g e r - r a j o n g á s a ott ég művészi l e í r á s a i b a n , a m e l y e k e t többek k ö z ö t t a „Tengerparti séták", „Amit a tenger mesél", „Tengerparti képek", „Élö tenger" c í m ű kötetei őriznek m e g az u t ó k o r s z á m á r a ; m a g y a r lelkének v i s s z h a n g j á t p e d i g ott halljuk csengeni i f j ú s á g i regényeinek, e l b e s z é léseinek h a z a f i a s t e n d e n c i á j á b a n és mindenekelőtt v a l a m e n n y i művének k r i s tálytiszta nyelvezetében, a m e l y r ő l néhai Tóth Béla azt t a r t o t t a , hogy a l e g -szebb irodalmi m a g y a r nyelv. G a r á d y s o k o l d a l ú irodalmi tevékenységének c s a k töredékrészét teszik t u d o m á n y o s értekezései, t a n u l m á n y a i ( k ö z ö t t ü k , mint leg-értékesebb, a norvég rák-ról szóló m u n k á j a ) , ám ezekben is megnyilatkozik egy n a g y t u d á s ú kultúrember világos l á t á s a és g o n d o l a t g a z d a g s á g a .

Végigtekintve G a r á d y G a u s s Viktor m u n k á i n a k hosszú s o r á n — mint m a -r a d a n d ó emlékein, egy t a -r t a l m a s , színes, p -r o d u k t í v életnek — s z o m o -r ú s á g g a l kell m e g á l l a p í t a n u n k , h o g y a m a g y a r k u l t u r a ismét s z e g é n y e b b lett egy igazi értékével; d e elsősorban a m a g y a r t e n g e r k u l t u s z s z e g é n y e d e t t , a m e l y n e k G a r á d y V i k t o r a leglelkesebb, a l e g e r ő s e b b hitű zászlóvivő h a r c o s a volt.

A M a g y a r A d r i a Egyesület, amelynek h i v a t á s a a tenger iránti é r d e k l ő d é s t a m a g y a r s á g b a n f e n n t a r t a n i , különösen érzi a G a r á d y Viktor halálával e f o n t o s kulturális m u n k á b a n beállott n a g y hiányt, s a kegyeletes emlékezés k ö z b e n n e m tudunk s z a b a d u l n i attól a rezignált gondolattól, h o g y G a r á d y lelkes, m u n k á s e g y é n i s é g é t a mi m u n k a t e r ü l e t ü n k ö n pótolni aligha sikerül.

In document A Tenger 22. évfolyam 1932 (Pldal 98-105)