• Nem Talált Eredményt

Tanulás és munka

In document MÉDIA ÉS IDENTITÁS 3. (Pldal 39-42)

2. Internethasználat

2.2. Tanulás és munka

Regionális bontásban néztük meg, hogy a felsorolt változókkal mennyit tudunk megma-gyarázni az egyes külhoni területeken élő magyar fi atalok internethasználati szokásaiból, a lineáris regresszióelemzés segítségével.

8 Az új változók szerkezetét a mellékletben ismertetjük.

18. Táblázat. Tanulás és munkavégzés céljából történő internet-használat magyarázó modellje (szignifi káns befolyásoló tényezők)

Ukrajna/

Kárpátalja

Szerbia/

Vajdaság

Szlovákia/

Felvidék

Románia/

Erdély

Szocio-demográfi ai adatok település típusa 0.165

életkor 0.273

Iskolázottság (saját+szülők) 0.286 0.18

szobaszám 0.222

lakás felszereltsége 0.2 0.094

Társadalmi értékek sikerorientáltság 0.236

normakövetés 0.112

hagyományos értékek -0.109

Tevékenységek magaskultúra fogyasztó 0.739 0.496 0.34 0.355

hírfogyasztó 0.157

Ifj úság problémái általános rossz gazdasági helyzet 0.095

Adjusted R Square 0.531 0.331 0.413 0.373

A csak szignifi káns összefüggéseket tartalmazó modellnek van egy erős általános jellemző-je, illetve megjelennek regionális szinten szignifi káns sajátosságok is. Legerősebb és egyben általános magyarázat a tanulásra és munkavégzésre használt internetezésnek a magaskultúra-fogyasztás. A modell magyarázó ereje a kárpátaljai fi atalok esetében a legmagasabb (53%), és az ő esetükben ez az egy összetevő több mint 50%-ban magyarázza a tanulásra és munkavég-zésre fordított internethasználatot, azok közül kerülnek ki a tanulásra, munkavégmunkavég-zésre inter-netes lehetőségeket használó kárpátaljai magyar fi atalok, akik magaskultúra-fogyasztóknak számítanak.

A szlovákiai magyar fi atalok esetében a magaskultúra-fogyasztók erősebb jelenléte mellett fontos magyarázóerővel bír a családi kulturális tőke iskolai végzettségben mért vetülete, a magasabb iskolai végzettségűek közül többen használják ilyen célra az internet biztosította lehetőségeket. Ugyanakkor, az ő esetükben a család anyagi háttere is magyarázó erejű, a lakás szobaszámban mért nagyságát jelző változó által. A társadalmi értékek is magyarázó erővel bírnak, a tanulásra és munkavégzésre fordított net-használók az átlagnál erőteljesebben sikerorientáltak, mint kortársaik. Az ő esetükben a modell 41,3%-ban magyarázza meg ezt a típusú internethasználatot.

A magyarázóerő csökken, de jelentős a másik két régió esetében is. A tanulásra és munkavég-zésre koncentráló erdélyi magyar fi atalokra, a magaskultúra fogyasztása mellett, a hírfogyasz-tás is erősebben jellemző, mint kortársaikra. Ugyanakkor nagyobb jelentőséget tulajdonítanak a normakövetésnek, és kevésbé jellemzi őket a hagyományos értékrend. Kevésbé gondolják problémának az általános gazdasági helyzetet is9, mint ilyen célból kevesebbet internetező tár-saik. Az ő esetükben is magyarázó erővel bír az iskolázottság, a magasabb iskolai

végzettségű-9 Az ifj úsági problémákat egy 1–4-es skálán mértük, ahol 1 – a nagyon nagymértékben gond, 4 – az egyál-talán nem gond kategóriákat jelölte.

ekre jellemzőbb ez a tevékenység, és csekélyebb mértékben, mint a vajdasági fi atalok esetében, de a lakásfelszereltség, mint anyagi háttérmutató, szintén szignifi káns hatást jelez.

A Vajdaságban a magaskultúra fogyasztás mellett az életkor is fontos magyarázó ténye-ző, az idősebbekre hatványozottabban jellemző az internetes tanulás és munkavégzés, mint fi atalabb társaikra. A lakásfelszereltség, mint anyagi háttér, szintén szerepet játszik, jobban felszerelt lakásban/háztartásban élnek azok, akik internetes lehetőségeket is használva tanul-nak és dolgoztanul-nak.

2.3. E-ügyintézés

Amennyiben az elemzés fókusza az elektronikus ügyintézésre helyeződik, nézzük, hogy a lineáris regressziós modellel mely változók mentén tudjuk magyarázni az elektronikus ügy-intézést.

19. Táblázat. Elektronikus ügyintézés céljából történő internethasználat magyarázó modellje (szignifi káns befolyásoló tényezők)

Ukrajna/

Kárpátalja

Szerbia/

Vajdaság

Szlovákia/

Felvidék

Románia/

Erdély

Szocio-demográfi ai adatok

foglalkozási kategória -0.148

életkor 0.223

Iskolázottság (saját+szülők) 0.096

digitális eszközökkel való

ellátottság 0.376

Társadalmi értékek

hagyományos értékek 0.236

Tevékenységek

sportoló 0.307

magaskultúra fogyasztó 0.267 0.221

hírfogyasztó 0.392 0.157

plázázó 0.153

Ifj úság problémái

általános rossz gazdasági

helyzet -0.198 0.092

megcsúszás -0.193

értékek válsága -0.115

Adjusted R Square 0.288 0.153 0.148 0.208

A kárpátaljai magyar fi atalok elektronikus ügyintézéséből közel 30%-ot tudunk megmagya-rázni modellünkkel. Az ő esetükben a hírfogyasztás és az IKT-eszközökkel való ellátottság a két magyarázó tényező, azaz azok közül kerülnek ki nagyobb valószínűséggel az elektronikus ügyintézők, akik sokkal jelentősebb mértékben rendelkeznek digitális „kütyükkel”, mint az átlag, illetve, akikre sokkal jellemzőbb a hírfogyasztás, mint kortársaikra.

Az erdélyi magyar fi atalok elektronikus ügyintézését leginkább a szabadidős tevékeny-ségeikkel és az ifj úság problémáihoz való viszonyulással tudjuk magyarázni (21%-ban).

A jelentősebb magaskultúra-fogyasztás és a hírfogyasztás erős magyarázóerővel bír, akárcsak

a plázázás – ami nem meglepő, ha arra gondolunk, hogy az e-ügyintézéses főkomponensünk alkotóeleme az online vásárlás is. Kortársaiknál nagyobb mértékben gondolják problémásnak az értékek válságát, és kevésbé jelentősnek az általános rossz gazdasági helyzetet.

A vajdasági magyar „elektronikus ügyintézőkre” erőteljesen jellemző a sportolás, mint sza-badidős tevékenység, életkorukat tekintve az idősebbekhez tartoznak, és fontosabb számukra a hagyományos értékrend.

A szlovákiai magyar fi atalok esetében is a legerősebb magyarázatot a szabadidős tevékeny-ségek és az ifj úság problémáihoz való viszonyulás szolgáltatja. Az ő esetükben a magaskul-túra-fogyasztás az e-ügyintézés választásában is nagy magyarázóerővel bír, akárcsak a nega-tívabban értékelt általános rossz gazdasági helyzet és a megcsúszás veszélye, mint az ifj úság jelentős problémái. A szocio-demográfi ai háttérváltozók közül az iskolai végzettség mellett a foglalkozás is jelentős hatást mutat, a gazdaságilag aktívak körül kerülnek ki nagyobb arány-ban az elektronikus ügyintézést preferáló szlovákiai magyar fi atalok.

In document MÉDIA ÉS IDENTITÁS 3. (Pldal 39-42)